Profesiyonel bir avukat CV'si hazırlamak

Hukukun medeniyetlerin gelişimindeki ve ilerlemesindeki rolü yadsınamaz. Haksızlıkların, anlaşmazlıkların ve kavgaların çözümünde insanlığın daima kullandığı en önemli disiplin olarak hukuk alanında hizmet veren kişilerin üstlendikleri görevler son derece önemlidir. Adaletin sağlanması ve eşitsizliklerin giderilmesi için çalışan bu mesleği seçtiğiniz için kendinizi tebrik etmelisiniz.

Hukuk, yalnızca kişilerarası ilişkileri değil kurumlar ve ülkeler arasındaki ilişkileri de dengeleyerek insanlığa büyük bir hizmet sunar. Gerek ülkemizde gerekse yabancı ülkelerde hukukçulara ve avukatlara daima gereksinim duyulur. İş alanının geniş olması, gelirin yüksek olması ve saygınlığı açısından birçok kişinin meslek olarak avukatlığı seçmesi doğaldır.

Yeni mezun olmuş ya da iş değiştirmek isteyen avukatların ilk yapması gereken ise kandilerine etkili ve profesyonel bir CV hazırlamaktır. Bu konuda henüz bir deneyiminiz yoksa ya da eski CV’nizi güncelleyerek mükemmel bir özgeçmiş oluşturmak istiyorsanız, yazımızı dikkatle okuyabilirsiniz. Sizler için bu yazıda ayrıca avukat CV ve şablon örneği de sunuyoruz.

Hemen CV’nizi oluşturun

CV yazma süreci̇: nereden başlamalısınız?

CV yazmaya başlamadan önce kafanızın karışması doğaldır. İş verene aktarmak istediğiniz bilgileri belli bir düzen içinde etkili bir biçimde verebilmek için neler yapacağınızdan emin olmayabilirsiniz. İşte bu nedenle sitemizde sizler için hazır CV şabonları oluşturduk. CV şablonarına tıkladığınızda bir CV’ye eklenmesi gereken her bölümün mevcut olduğunu ve yapmanız gerekenin yalnızca gerekli olan alanları doldurmak olduğunu göreceksiniz.

Kişisel bilgilerinizle başlayan ve iş deneyimleriniz, eğitim bilgileriniz, yetenekleriniz ve daha pek çok bilgiyi girmenizi sağlayan şablonlarımızla oluşturduğunuz CV’yi cihazınıza indirebilir, sitedeki hesabınıza kaydedebilir ve dilediğiniz zaman üzerinde değişiklik yaparak yeniden kullanabilirsiniz.

Hukukçular i̇çi̇n genel CV

İlk kez çalışmaya başlayacak yeni mezun bir avukat ya da iş değiştirmek isteyen bir hukukçu olarak CV hazırlarken öncelikle tüm bilgilerinizi kapsayacak ama ne çok uzun ne de çok kısa olmayacak bir özgeçmiş oluşturun. CV yazmanın altın kuralı kısa ve etkili olmasıdır unutmayın. Hukukun herhangi bir dalında değil de genel olarak hazırlayacağınız CV’de, başvuracağınız işe uygun olarak niteliklerinizden söz edebilirsiniz.

Bir CV kişisel bilgilerle başlar ve ardından iş deneyimleri, eğitim bilgileri, beceriler ve ek bölümler gelir. Bu bölümler edindiğiniz donanımı en iyi biçimde yansıtacak biçimde yazılmalı ve düzenlenmelidir. Gereksiz bilgilerden kaçınılmalıdır. İnsan kaynakları uzmanlarının dikkatini çekebilmek adına sahip olunmayan beceri yetenekler eklenmemelidir. Bir avukat, o güne kadar kazanmış olduğu davalar ile de daha iyi tanınabilir. Yine de genel bir CV hazırlama ihtiyacı olan avukatlar, en güçlü yönlerini, elde ettikleri başarıları ve gelecekteki kariyer hedeflerini CV’lerine eklemelidirler.

İşe göre avukat CV’si̇

İster medeni hukuk, aile hukuku, kamu hukuku, ceza hukuku alanlarında uzmanlaşmış olun, isterseniz de hukuk danışmanlığı alanında hizmet vermeyi düşünün, hazırlayacağınız CV’de bu noktaları ön plana çıkarmalı ve işe ya da pozisyona uygun bir özgeçmiş yazmalısınız.

Yukarıdaki sade örnekten hareketle, CV’nizi yazarken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:

1- Uzmanlaştığınız alanda elde ettiğiniz başarılardan söz edin. İşverenlere firmanın verimliliğini %10 artırdığınızı, talepleri artırdığınızı veya %90'lık bir kazanma oranına sahip olduğunuzu göstermeniz, başarınızı ölçmeleri açısından yararlı olacaktır.

2- İşe uygun bir CV hazırlarken ilanı çok dikkatli okuyun. Örneğin aile hukuku konusunda deneyimli bir avukat için verilen iş ilanında bazı önemli anahtar kelimeler bulunacaktır. Yüklenmeniz gereken sorumlulukları ve sahip olmanız beklenilen yetenekleri açıklayan bu kelimeleri CV’nizde mutlaka kullanın. Örneğin; ‘’Aile hukuku ve medeni hukuk konusunda 5 yıllık tecrübeye sahibim.’’

3- CV’lerin dijital bir yazılım olan Aday Takip Sistemi ile elenebileceğini göz önüne alarak, 2. Maddede sözünü ettiğimiz anahtar kelimeleri CV’nize serpiştirin.

4- Uzmanlık alnınızla ilgili elde etmiş olduğunuz başarıları yazın. Almış olduğunuz ödüller bunun en güzel örneğidir. Bu sayede yalnızca en az sizin kadar iyi eğitim almış ve deneyimli insanları geride bırakmakla kalmayacak, aynı zamanda işe alım uzmanlarının hafızasında yer edeceksiniz.

Avukat CV örneği̇

Avukat CV örneği̇

Avukat CV örneği̇

Avukat CV’si̇ne neleri̇ dahi̇l etmeli̇si̇ni̇z?

Mükemmel bir CV oluşturmak için bazı öğeleri kesinlikle eklemelisiniz. Bunlar, kişisel bilgileriniz, kısa özgeçmişiniz, iş tecrübeleriniz, eğitim bilgileriniz, teknik ve sosyal becerileriniz, referanslarınız ve ilgi alanlarınızdır. Bunların dışında başvurunuzu destekleyeceğine inandığınız bilgileri de CV’nize eklemenizde fayda var.

Başlık yerine de geçen kişisel bilgileriniz, CV’nizi eline alan iş verenin ilk odaklandığı bölüm olarak önemlidir. Bu kısında adınız, soy adınız, e-posta adresiniz, telefon numaranız, yaşadığınız bölge ve varsa internet sayfanız bulunabilir. Bu bilgilerde hata yapmamalısınız. Örneğin telefon ya da e-posta adresinizi yanlış yazmanız, olası bir iş görüşmesine çağrılmanıza engel oluşturabilir.

CV’nize ekleyeceğiniz her gereksiz bilgi, okunma şansını düşürecektir. Günümüzün büyük bir hızla akan iş dünyasında, büyük bir kitle iş başvurusu yaparken insan kaynakları uzmanlarının ve şirket yöneticilerinin yüzlerce CV’yi okumak için çok da zamanları olmayacağı ortadadır.

Bu nedenle CV’nizi yazarken ana hedefiniz gerçek donanımınıza odaklanarak, ilk olarak o pozisyonla ilgili sahip olduğunuz yetenekleri öne çıkarmaktır. Ek bilgi verirken de bu düşünceyle hareket ederek, elinizden geldiğince az ve öz bilgi vermeli, özel hayatınızdan ve iş pozisyonuyla ilgisi olmayan söz etmemelisiniz.

Avukat cv'si için kişisel özet nasıl yazılır?

İşe alım müdürünün CV'nizde adınız ve bilgilerinizin altında göreceği ilk şey kısa özetinizdir. Profiliniz olarak da bilinen özetiniz, bir avukat olarak kim olduğunuza dair bir giriş niteliğindedir. Bu özet en fazla birkaç cümle uzunluğunda olmalı ve işe alım müdürünü neden onların ihtiyaçlarına cevap verecek avukatın siz olduğunuz konusunda ikna etmelidir.

Sizi diğer avukatlardan ayıran herhangi beceriniz veya deneyiminiz var mı? Belki de alanınızda en iyi aday olduğunuzu güçlü bir şekilde ortaya koyan bir başarınız var. Özetiniz, bu görev için neden en iyi aday olduğunuzu vurgulayacağınız yerdir.

Bunu yapmanın en iyi yolu, yaptığınız her iş başvurusu için CV özetinizi biraz değiştirmektir. Kullandığınız dilin iş ilanının ses tonuna veya şirketin genel diline uygun olup olmadığını kontrol edin. Eklediğiniz bilgiler, başvurduğunuz firmanın vurguladığı ihtiyaçlara yanıt vermelidir.

Şimdi bunu bir avukat örnek CV ile verelim:

‘’Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu ve son 7 yıldır Aile Hukuku alanında hizmet veren bir avukatım. Görev yaptığım süre boyunca aile içi şiddet konusunda yaptığım bireysel çalışmalar nedeniyle İstanbul Barosu tarafından 2022 yılında ödüllendirildim. Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı konusunda yayınladığım ve halen ilgi gören iki kitabım bulunuyor. Toplumda cinsiyet faklılığına karşı negatif bir anlayışın oluşmaması, aile içi düzenin sürekliliği ve çocuk haklarının korunması için bundan sonra da mesleğim adına çalışmalarıma devam edebileceğim bir kurumda görev almaya hazırım.’’

Avukat cv’si̇ i̇çi̇n hangi̇ beceri̇leri̇ yazabi̇li̇rsi̇ni̇z?

CV'nizdeki etkili bir beceri listesi, bir avukat olarak masaya başka neler getirebileceğinizi ortaya koyar. Becerileriniz CV'nizdeki kısa özetle örtüşmelidir. Bununla birlikte, işe alım müdüründe merak uyandırmak ve böylece sizinle mülakat yapmak istemelerini sağlamak için stratejik bir katkı da olabilir.

Hemen CV’nizi oluşturun

Potansiyel bir mülakat için mükemmel bir materyal olmasının yanı sıra, bu bölüm Aday Takip Sistemini (ATS) geçmenize yardımcı olabilir. Avukat CV’nizin elenip gittiğini görmek istemiyorsanız dijital ATS algoritmasının taradığı anahtar kelimeleri kullandığınızdan emin olmanız gerekir.

Bu anahtar kelimeleri belirlemek için, iş ilanında istenen temel deneyim ve becerilere bir göz atın. Burada kullanılan ve tekrarlanan dil, muhtemelen CV’nizin barajı geçmesini sağlayacaktır.

Bir avukatın öncelikle adil ve yargı yeteneği sahibi olması beklenir. Karmaşık olaylara yasalar yoluyla çözüm bulmaya çalışan ve müvekkilinin içinde bulunduğu durumu düzgün bir biçimde değerlendirerek yasalar yoluyla onu temsil eden kişi olarak avukatların ayrıca empatik olmaları da beklenir.

Yorucu ve ağır bir eğitimin yanı sıra genellikle sevimsiz durumlarla içiiiiçe olan avukatların analitik düşünceye sahip olmaları, gerek üzerinde çalıştıkları dava, gerekse müvekkil açısından büyük yararlar sağlar. Birden fazla dil bilmek ise uluslararası çalışma olanağı sağlarken, delillere ulaşma konusunda da bir adım önde olmaları açısından önemlidir.

Şimdi avukatlarda bulunması gereken en önemli becerilerin bir listesini yapalım:

  • Konsantrasyon
  • Güçlü iletişi
  • İkna kabiliyeti
  • Yargı yeteneği
  • Eleştirel bakış açısı
  • Hitabet
  • Empati
  • Analitik düşünme
  • Arapça
  • Eski Türkçe
  • İngilizce
  • Liderlik
  • Kritik düşünme
  • Problem çözme
  • Strateji oluşturma
  • APA ve MLA yazı formlarını kullanabilme
  • Microsoft Office uygulamaları
  • Motivasyon
  • Zaman yönetimi


Avukat CV’si̇ne i̇ş tecrübeleri̇ni̇zi̇ ekleyi̇n

Deneyimli bir avukat ile çalışmayı hemen hemen her şirket isteyecektir. Fakat deneyimlerinizin iş ilanında belirtilen özelliklere uygun olması koşuluyla. Posizyona uygun olmayan ve hukukun farklı bir dalında edinmiş olduğunuz deneyimler ne yazık ki işi almanızda yetersiz olabilir. Bu nedenle başvuru yapmadan önce o işin size uygun olup olmadığına karar verin.

İş tecrübelerinizden söz ederken hangi kurumda ve hangi tarih aralıkları içinde çalıştığınızı yazmayı unutmayın. Ayrıca kendinizi daha iyi ifade edebilmek ve o pozisyon için en uygun aday olduğunuzun altını çizebilmek için, önceki işinizde hangi sorumlulukları alıp, hangi başarıları elde ettiğinizden söz edin.

Bunun altında, bu deneyimin bu iş başvurusuyla neden ilgili olduğunu listeleyebilirsiniz. Bu bölümde özlü ve açıklayıcı bir dil kullanmayı unutmayın. Ayrıca yazım becerilerinizi de bu bölümde en iyi biçimde kullanın. Şimdi bunu bir avukat CV örneği ile açıklayalım:

‘’Avukat
İstanbul Hukuk Bürosu
2016-2023
İstanbul

  • İstimlak, özelleştirme, halka arz, gayrimenkul ve icra davalarıyla ilgilendim.
  • İlgili tüzükleri, yasal makaleleri, içtihatları ve dava özetlerini takip ettim.
  • Müvekkillerle toplantı yaptım.
  • Kurumsal davalarda ekip arkadaşlarımla birlikte hareket ettim.’’

Avukat CV’si̇ i̇çi̇n ek i̇ş tecrübeleri̇

Farklı alanlarda hizmet veren avukatlarının iş deneyimleri de farklı olacaktır. Şimdi aşağıdaki örnekte finans alanında uzmanlaşmış bir avukatın iş tecrübelerine bakalım.

‘’Hukuk Danışmanı
Ada Avukatlık Ofisi
İstanbul
2018-halen çalışıyorum

  • Menkul kıymetler kanunu ihlalleri iddialarından kaynaklanan devlet soruşturmaları ve dava konularına dahil olan finans kuruluşlarını, kamu şirketlerini ve varlık yönetimi firmalarını başarıyla temsil etmek.
  • İstihdam anlaşmazlıkları konusunda müvekkillere danışmanlık hizmeti vermek.
  • Müşterilere ticari işlemler ve kurumsal uyum programları ile ilgili rehberlik ve özel eğitim vermek.

Avukat Cv'sinde eğitim bölümü nasıl yazılmalıdır?

Avukatlık eğitimi uzun yıllar sürer ve zahmetlidir. Detaylı ve ağır bir eğitimin ardından meslek yaşamına atılırsınız ve elbette düşlediğiniz işi yapmak istersiniz. Bunun için CV’nizi hazırlamak istediğinizde eğitim bilgilerinizi doğru yazarak iş verenin dikkatini çekmeyi başarabilirsiniz.

Öncelikle CV’nizin formatına göre tarihsel sıralamayı yapın ve aldığınız eğitimleri girin. Birden fazla üniversite bitirdiyseniz yada yüksek eğitim aldıysanız bunları alt alta sıralayın. Eğitim bilgilerinize okulunuzun ve bölümünüzün adı, okuduğunuz tarih aralığı, diploma türü ve okulun bulunduğu bölgeyi ekleyin.

Ayrıca aldığınız eğitimin içeriğiyle ilgili kısa bir açıklama yazarak bu bölümü destekleyin. CV’nizin okunmadan bir kenara atılmasını istemiyorsanız, okul isimlerini kısaltarak yazmayın. İşe alım uzmanlarının kısaltmaların karşılığını öğrenmek için zamanları olmayabilir. Şimdi bunu bir örnekle açalım:

‘’Boğaziçi Üniversitesi
Hukuk Fakültesi
Lisans
2018-2022
İstanbul

‘’Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde hukuk eğitimi için gereken zorunlu derslerin yanı sıra geniş bir yelpazeden oluşan seçmeli dersleri İngilizce ve Türkçe eğitimle aldım.’’

Di̇kkat edi̇lmesi̇ gerekenler

  • CV’nizin giriş kısmı önemlidir. Bu nedenle kişisel özetinizi dikkatli yazın. Güçlü bir açılış ifadesi her iş vereni etkiler.
  • CV’de kullandığınız dili ve üslubu iş ilanındakiyle eşleştirmeye ve aynı dili konuşmaya çalışın.
  • Becerile bölümüne özen gösterin. İnsan kaynakları müdürünün dikkatini çekmenize bu bölüm yardımcı olacaktır.
  • Başvurduğunuz her iş için aynı CV’yi kullanmayın. CV’nizi güncelleyin.
  • Yazım yanlışları yapmayın. Bir avukatın yazım yanlışı yapması onun dikkatsiz ve özensiz görünmesine neden olur.

SONUÇ: Adaletin mülkün temeli olduğuna inanılan bir ülkede avukat olarak iş başvurusu yaparken CV’nizin kusursuz olmasını ve diğer adayları geride bırakarak size işi kazandırmasını istiyorsanız CVmaker sitemize girerek hemen üye olun ve birbirinden farklı şablonlarımızdan birini seçerek ve avukatlık CV örneği ile bilgilenerek siz de dakikalar içinde profesyonel ve etkili bir CV hazırlayın.

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak