Başarılı bir Hemşire CV'si hazırlayın - işte nasıl yapılacağı!

Hemşirelik mesleğine olan talep özellikle pandemiyle birlikte inanılmaz derecede arttı. Ancak yine de bir hemşire olarak sizin için en doğru hastaneyi ya da kliniği seçmek istiyor, özetle kendiniz için iyi bir iş bulmak istiyorsunuz. İyi bir hemşire CV'si hazırlamak, kariyer başarısı ve bulduğunuz işten tatmin olmanız için çok önemli bir başlangıçtır.

İster yeni mezun olmuş olun ister daha önce iş deneyimleriniz olmuş olsun, bir sağlıkçı olarak muhtemelen başarılı bir CV yazmaya odaklanmak için fazla boş vaktiniz yoktur. Kulağa ne kadar basit gelse de pek çok kişi hemşire CV'sini nasıl hazırlayacağını bilmiyor ve sadece CV’lerinin yeterince iyi olmaması sebebiyle bile çok istedikleri işlere kabul edilemeyebiliyorlar.

Bu makale, özgeçmişinizi hazırlarken becerilerinizi öne çıkarmak ve işverenlere kendinizi en iyi şekilde tanıtmanız konusunda size rehberlik edecek. Ayrıca anlatılanları daha iyi anlamanız için hemen aşağıda bir hemşire CV’si örneğiyle makaleye giriş yapacağız.

Hemen CV’nizi oluşturun

Hemşire cv örnekleri

Hemşire cv örnekleri

Bu CV şablonunda Ayşe’nin okuyucuya akut ve kronik tıp alanında bir kariyer aradığını nasıl sade ve akıllıca belirttiğini görebilirsiniz. Günlük sorumluluklarını açık ve net bir şekilde sıralayarak kariyerinin detaylı bir geçmişini çıkarıyor. İyi düzenlenmiş bu CV'yi hızlı bir şekilde incelediğinizde, Ayşe’nin deneyimli bir hemşire olduğunu anlayabiliyorsunuz. Ayşe, Stanford şablonunu şefkatin rengi olan pembe renkle kullanarak becerilerinin öne çıkmasını sağlamış. Ayrıca, bu şablon istediğiniz takdirde size profesyonel bir vesikalık fotoğraf ekleme seçeneği de sunuyor.

Temel bilgilerin planlanması

Tüm iyi projelerin önceden planlanması gerekir, CV hazırlamaya da aynı şekilde yaklaşmalısınız.

CV’nizi, işverene sunmanız gereken bilgileri mümkün olduğunca doğru bir şekilde kağıda döken bir proje olarak görün, okuyucunun sadece birkaç saniye göz gezdirerek sizin hakkınızda bir fikrinin oluşmasını sağlayacak bir CV oluşturmaya özen gösterin.

İyi bir CV planlaması, tüm eğitiminizi, mesleki kayıtlarınızı ve çalışma geçmişinizi kapsayan kapsamlı bir belge olan ve kariyerinizdeki birçok iş başvurunuzun temelini oluşturacak bir ana CV oluşturmanız ile başlar.

Ana CV’niz şunları içermelidir:

  • Akıcı ve mantıklı, okuyucu dostu, beyaz arka plan üzerine siyah yazı tipiyle hazırlanmış ve dilbilgisi açısından hatasız olmalı.
  • İyi düzenlenmiş, başvurduğunuz pozisyona göre mantıklıca sıralanmış ve profesyonel görünümlü olmalı.
  • İş deneyimlerinizden bahsetmeye en son veya mevcut işinizle başlayın ve ilk işinize doğru ters kronolojik bir şekilde devam edin.
  • Eğitim ve nitelikleri aynı mantık çerçevesinde listeleyin.
  • Başvurduğunuz pozisyonla doğrudan alakalı ya da mesleğinizi icra ederken size faydası olacağını düşündüğünüz kişisel becerilerinizi mutlaka ekleyin.
  • Daha önce çalıştığınız yerlerden elde ettiğiniz bütün referansları ekleyin.

Ana CV'nizi hazırlamak için gerekli zamanı ayırdığınıza emin olun, çünkü bu belge bir kez tamamlandıktan sonra, gelecekteki tüm iş başvurularının temelini oluşturacak.

Bütün eğitim bilgilerinizi, yetenekler, beceriler ve kariyer geçmişinizi içeren bir ana CV oluşturmanız, daha sonrasında bir iş pozisyonuna başvururken oluşturacağınız pozisyona özel CV’yi hazırlarken zamandan tasarruf etmek ve kendinizi her seferinde mümkün olan en iyi şekilde sunmak için size imkan sağlayacaktır.

Baştan sona tüm bilgileri doğru bir şekilde tek bir yerde topladıktan sonra, bunu bir daha yapmak zorunda kalmayacaksınız ve bundan sonra yapmanız gereken tek şey bu CV’yi yıllık olarak güncellemek olacaktır. İş değişikliği gibi radikal kararlar aldıktan sonra da ana CV’nizi güncellemeniz gerekecektir.

Ana CV'nize niyet mektubu eklemenize gerek yoktur. Her niyet mektubu yalnızca başvurduğunuz iş pozisyonu için özel olarak yazılmalıdır ve benzersiz olmalıdır. Aynı bakış açısı ön yazılar için de geçerlidir; tüm iş başvuruları için asla bütün bilgilerinizi içeren ana CV’nizi kullanmayın. Başvuracağınız pozisyonda aranılan özellikler ve yetkinlikleri göz önünde bulundurarak özel bir niyet mektubu ve ön yazı oluşturun.

Ana CV’nize her iş unvanını, o işle ilgili tüm sorumlulukları ve her roldeki başarıları eklediğinizden emin olun. Bu CV’nizin haddinden fazla uzun olmasına sebep olabilir ama buna takılmayın. Bu belgeyi hazırlamak biraz zamanınızı alabilir, ancak gelecekte herhangi bir iş pozisyonuna başvururken, iş tanımına uygun özel bir CV oluşturmak için size son derece yardımcı olacaktır ve yalnızca tek seferlik bir uğraştır.

CV’nizi yazarken, ilgili tüm niteliklerin, ödüllerin, referans mektuplarının ve önemli olan diğer her şeyin yedeklerini alın. Hepsini güvenli bir dosyaya kaydedin ve kolayca erişebileceğiniz bir yerde saklayın. Hatasız olması için ana metninizi dikkatlice okumayı ve düzenlemeyi unutmayın. Mümkünse başka birinden de hataları kontrol etmesini isteyin. Basit dil bilgisi hatalarının bile okuyucuların sizin hakkınızda olumsuz düşünmesine sebep olacağını bilerek oluşturduğunuz özgeçmişi dikkatlice kontrol edin.

Hemen CV’nizi oluşturun

Hemşirelik becerilerinizi ekleyin

Hemşirelik çok çeşitli beceriler isteyen bir iştir. Özgeçmişinizi oluştururken ister mesleki ister kişisel olsun, hiçbir becerinizi göz ardı etmemelisiniz.

Hemşirelerin rollerini yerine getirmek için ihtiyaç duydukları kapsamlı tıbbi bilginin yanı sıra, duygusal zekaya dayanan bazı becerilere de sahip olmaları gerekir. Tıp, teknoloji sektörünün yeniliklerinden devamlı faydalanan bir sektördür, bu nedenle hemşirelik mesleğini icra etmek için teknoloji hakkında da bilgi sahibi olmalı ve bu bilgilere özgeçmişinizde de mutlaka yer vermelisiniz.

Kişisel becerilerinizi belirlemek, bu beceriler aslında karakteristik özellikleriniz olduğu için biraz zor olabilir. Neler yaptığınızı ve işinizi en iyi şekilde yapmak için hangi becerilerin gerekli olduğunu anlamak için biraz zaman ayırın ve dışarıdan bir göz olarak kendinizi inceleyin.

Kişisel becerilerin ucu çok açıktır, mesleğinizle ilgili olan bilgiler ve yetenekleriniz dışında mesleki hayatınıza, çalışma ortamınıza ve meslektaşlarınıza katkı sağlayabilecek her türlü beceri kişisel beceri olarak isimlendirilir ve bu yeteneklerinizden bahsetmek CV’nize değer katacaktır.

Mesleki beceriler ise mesleğinizi icra edebilmek için gerekli olan ve öğrenilebilen teknik bilgi ve becerilerin tamamına denir.

Bu farklı beceri türlerini biraz daha iyi anlamak için aşağıdaki örnekleri inceleyin.

Mesleki Beceriler

  • Hasta değerlendirmesi
  • Yaşamsal belirti değerlendirmesi
  • Hasta bakımı
  • Enfeksiyon kontrolü
  • IV Terapi
  • Kateterizasyon
  • Ağrı yönetimi
  • Numune toplama ve kan alma
  • Bakım planlarının geliştirilmesi
  • Hasta beslenmesi
  • GI besleme ve tüpler
  • Hasta ve aile eğitimi
  • GI besleme ve tüpler
  • Temel yaşam desteği
  • Kardiyopulmoner resüsitasyon

Kişisel Beceriler

  • Takım Çalışması
  • Bakım
  • Karar verme
  • Merhamet
  • Baskı altında çalışma
  • Cesaret
  • Empati
  • İletişim
  • Zaman yönetimi
  • Bağlılık
  • Yetkinlik
  • Eleştirel düşünme

Hemşireler için niyet mektubu

Niyet mektubunuzu yazarken acele etmeyin. Dürüst olun ve okuyucuya hemşireliği neden seçtiğinizi, hangi niteliklere sahip olduğunuzu ve bu mesleğin size neden cazip geldiğini anlatarak tamamen doğal bir şekilde yazın.

Hemşirelik için başvuranların hemen hemen hepsi benzer niteliklere ve deneyimlere sahip olacağı için niyet mektubu, diğer CV'lerden sıyrılma ve kendinizi belli etme fırsatınızdır. Kişisel ve biraz da sohbet havasında yazın ama yine de profesyonel olmaktan da vazgeçmeyin. Okuyucunun niyet mektubunu okumayı bitirdiğinde CV'nin arkasındaki kişiyi görmeyi istemeyi amaçlamalısınız.

Niyet mektubu 500 kelime ile 1000 kelime arasında değişebilir. Bu yüzden alakasız bilgiler ekleyerek niyet mektubunuzu haddinden fazla uzun tutmayın.

Hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı eklemek istiyorsanız, sadece işle ilgili olanları eklediğinizden emin olun. Örneğin, bir bakım evinde veya bir gıda bankasında gönüllü olarak çalışıyorsanız bunlardan niyet mektubunuzda kısa bir şekilde bahsetmek akıllıca olacaktır.

Bu örnekte konuşma diline uygun olması için kısaltmalar ve bazı deyimler kullanıldığını fark edeceksiniz. Niyet mektubu genellikle günlük konuşma diline daha yakın bir şekilde hazırlanılır, yani aşırı resmi bir yazı dili tercih edilmez. Ama bu noktada sağduyunuzu kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Mesela, okuyucunun çok mükemmeliyetçi olduğunu düşünüyorsanız, kısaltmaları ve deyimleri kullanmamayı tercih edebilirsiniz.

Not: Kısaltmalar ve deyimler gibi günlük konuşma diline özgü dil öğelerini CV’nizde asla kullanmayın.

Niyet mektubunu daha iyi anlamanız için bir örnek:

"Ben çocukken en büyük erkek kardeşim kansere yakalandı. Bu, tüm ailemizi etkileyen şok edici bir teşhisti. Hepimiz ona mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalıştık, ancak ona asıl yardımcı olan hemşirenin onun iyileşmesini doğrudan etkilediğine tanık oldum.

Kemoterapi seanslarından sonra onunla iletişim kuran, gerektiğinde acılarını dindiren ve tedavinin en zor aylarında ona yol göstermekten sorumlu olan kişiydi. Sanki her durumda yapılması gereken doğru şeyi içgüdüsel olarak biliyordu. Ve her zaman çok sakin ve şefkatliydi.

Erkek kardeşim kanseri yendi ve hayatını geri kazandı. Onun hemşiresi ise benim kahramanım ve idolüm oldu! İşte o zaman, hayatımın geri kalanında ne yapmak istediğime net bir şekilde karar verdim.

Hayalim, 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi, ‘Ayakta Tedavi Merkezi’nde yardımcı hemşire olarak kabul edildiğimde gerçekleşti.

Orada kronik hastalıkları olan birçok hastayla çalıştım ve onların durumlarını, tedavilerini, deneyimlerini ve prognozalarını anlamaya başladım. Ayrıca beni cesaretlendiren ve bana hemşirelik alanında çok katkı sağlayan son derece yetenekli bir tıbbi ekiple çalışma ayrıcalığına da sahip oldum.

Oradan sonra Işık Üniversitesi ‘Acil Servis Alanı’nda hemşire olarak çalışma fırsatı buldum. Hayatımdaki bu önemli değişiklik hasta bakımı ve acil durumlarla başa çıkma konusunda bana çok şey kattı.

Bir kez daha etrafım, bilgi ve uzmanlıklarını bana aktarmak isteyen alanında uzman kişilerle çevriliydi. Hemşirelikte sakin kalmanın ve odaklanmanın ne kadar önemli olduğunu burada öğrendim.

Buradan sonra ise şu anda hala devam ettiğim İstanbul Üniversitesi’nde hemşire olarak görev yapmaya başladım. Akut ve kronik rahatsızlıkları olan hastaları tedavi ettiğimiz İstanbul Üniversitesi’nde yüzlerce farklı hastanın tedavisine yardımcı olma fırsatım oldu.

Burada geçirdiğim süre içinde sadece bir hemşire olarak değil, bir insan olarak da muazzam bir şekilde geliştim. Doğrudan insan hayatına etki eden bir meslekte çalışmak beni daha bilge ve daha şefkatli yaptı. Ayrıca kronik ve genellikle ölümcül hastaların ailelerine karşı nezaketli olmanın ve onlara elimden geldiğince destek sunmanın ne kadar önemli olduğunu gördüm.

Kesinlikle aradığımı buldum ve kronik rahatsızlıkları olan hastaların tedavisi alanında ilerlemek istiyorum.

İlanını verdiğiniz pozisyona başvurmak istememin nedeni de bu. İhtiyacınız olan deneyime sahip olduğumu biliyorum, ancak özellikle çeşitli kanserlerin tedavisi konusunda da ilerlemek istiyorum.  Bir onkoloji servisinde çalışmak, farklı çalışma alanlarını incelemek için ihtiyaç duyduğum uygulamalı tecrübeyi bana kesinlikle sağlayacaktır.

Son olarak, yerel bir sosyal yardım kuruluşunda gönüllüyüm ve aynı zamanda bir atletizm kulübünün üyesiyim. Şimdiye kadar üç maraton tamamladım ve şu anda gelecek yılki İstanbul maratonu için düzenli antrenmanlar yaparak hazırlanıyorum.

Böyle hayati bir rolün üstesinden gelebilecek becerilere, niteliklere, zindeliğe ve zihinsel güce sahibim ve onkoloji hastalarının tedavi, bakım ve refahına katkıda bulunabileceğimi biliyorum."

Hemen CV’nizi oluşturun

Niyet mektubunun ön yazıdan farkı nedir?

Ön yazı, özgeçmişinizin başında yer alan kısa bir ifadedir. Her iş başvurusu için yeniden yazmak veya makalenin başında da belirttiğimiz bütün bilgilerinizi içeren ana CV’nize eklemek isteyebilirsiniz. Eğer bunu yaparsanız, düzenli olarak güncellemeyi unutmayın.

İşte bir örnek:

"Hastaları için her zaman en iyi bakımı sağlayan şefkatli, işine motive ve hevesli bir hemşireyim. Eğitimim ve deneyimim akut ve kronik rahatsızlıkları olan hastalarla çalışma ve acil bakım üzerinedir. Hemşirelik lisans diplomasına sahibim, ayrıca becerilerimi ve deneyimlerimi onaylamak için referanslarım da mevcut. Amacım, akut ve kronik hastalığı olan hastaların tedavisinde çalışmalarımı ve deneyimlerimi ilerletmektir."

Ana CV’nizi nasıl yazarsınız?

Ana CV'nizi tamamlandığınızda, gördüğünüz sizin için uygun iş ilanlarına hızlı bir şekilde iş başvurusunda bulunabilir ve önemli ayrıntıları atlamadığınızdan da emin olabilirsiniz. Yani her iş pozisyonu için oluşturacağınız farklı CV’yi tekrar tekrar kontrol etmek zorunda kalmazsınız. Zaten en önemli bilgilerinizi çoktan ana CV’nizde toplamış olacaksınız.

Başvurmak istediğiniz bir iş gördüğünüzde, ana gereklilikleri not ederek çok dikkatli bir şekilde okuyun. İşverenler genellikle başvuruları elemek için iş tanımı ve başlığındaki anahtar kelimeleri kullanır.

Aday eleme, uygun başvuru sahiplerini diğerlerinden ayırmanın bir yoludur. Hemşirelik CV'niz 'diğerleri' klasöründe yer alırsa, kibar ve standart bir üzüntü mesajı dışında bir daha tek bir kelime dahi duyamayacaksınız.

Bir iş ilanında anahtar kelimeleri belirlemenin en iyi yolu, iş başlığına bakmak ve ardından doğrudan ilgili kelimeleri bulmak için iş sorumluluklarını gözden geçirmektir. Örneğin, bir ameliyathane hemşireliği pozisyonuna başvuruyorsanız, bu iş başlığında yer alacaktır. Görevler, ameliyat, cerrahi, ameliyathane, operasyonlar, ameliyat öncesi, ameliyat sonrası vb. gibi ilgili kelimeleri içerecektir.

Bir sonraki adımınız, ana CV’nizi aday eleme yazılımından geçen ve okuyucunun dikkatini hemen çeken şık ve profesyonel görünümlü bir hemşirelik CV'sine dönüştürmektir. Bunu, bütün bilgilerinizi içeren CV’nizden kariyeriniz ve karakterinizle alakalı başvurduğunuz pozisyonla ilgisi olmayan bilgileri çıkararak ve yalnızca başvurduğunuz pozisyondaki nitelikleri karşıladığınızı belli edecek bilgiler kalacak şekilde sağlayabilirsiniz.

Her seferinde bir niyet mektubu ve ön yazı yazmak, anahtar kelimeler kullanmanıza ve işi neden istediğinizi düşünmenize olanak tanır. İşe alım uzmanları genel ve standart bir yanıtı hemen fark eder ve okuma zahmetine bile girmezler.

İşe alım uzmanlarının her başvuruya sadece birkaç saniye ayırdıklarını bilmek çok önemlidir çünkü onlar adayların özgeçmişlerinde kesin ve net bilgiler ararlar. Eğer bunu göremezlerse, daha fazla okumazlar. Başvurunuza en başından itibaren ilgili anahtar kelimeleri yerleştirmek onların dikkatlerini çekmenizi ve okumalarını sağlar. Ayrıca onlara iş ilanını son derece dikkatli okuma zahmetine katlandığınızı belli edecektir.

Hemşirelik CV’leri için özel birkaç kural vardır:

  • Ana CV’nizin aynı net, sade ve siyah beyaz formatını koruyun
  • Uzunluk önemlidir, bu nedenle 2 ila 3 sayfayı geçmeyin
  • Sadece işle alakalı olmasına dikkat edin
  • Dili olumlu, proaktif ve okunması kolay tutun
  • Her iş başvurusu için yeni ve özel bir niyet mektubu yazın
  • Aynı şekilde her ön yazı da her başvuru için özel olarak hazırlanmalıdır
  • Yazım, tarih ve sıralamayı dikkatlice kontrol edin
  • Referanslarınızın iletişim bilgilerini eklemeyin; bunun yerine yalnızca adlarını ve görevlerini listeleyin ve talep edilmesi durumunda iletişim bilgilerini verin
  • Ayrıca şu notu da ekleyin: 'Ayrıntılı özgeçmiş talep üzerine temin edilebilir.’

Hemen CV’nizi oluşturun

Özetleyecek olursak

Hayalinizdeki hemşirelik işini bulmak sizin elinizdedir. Hemşirelik CV'sini planlamak ve derlemek için zaman harcamak geleceğinize yatırım yapmaktır. O yüzden özgeçmişinizi oluştururken yeterli zamanı harcadığınıza emin olun.

  • İşte mükemmel bir hemşirelik CV'si yazmanın kilit noktaları -
  • Kapsamlı bir ana CV hazırlamak için zaman harcayın
  • Bilgilerinizi ve ilgili tüm belgeleri kolayca erişilebilen güvenli bir dosyaya kaydedin
  • İş ilanlarını dikkatlice okuyun ve anahtar kelimeleri özenle seçin
  • Sadece işle ilgili bilgileri kullanarak ana CV’nizden başvurduğunuz pozisyon için özelleştirilmiş bir CV elde edin
  • CV'nize iş gereksinimlerine odaklanan samimi ve profesyonel bir niyet mektubu ekleyin
  • Niyet mektubunuzun çözümler sunduğundan emin olun
  • Okuyucuya kim olduğunuzu ve ne işverene ve şirketine sizi kabul etmeleri durumunda ne vaat ettiğinizi kısaca anlatan benzersiz bir ön yazı yazın

İş başvurunuzu gönderirken ise aşağıdakilere dikkat edin:

  • Özel olarak hazırlanmış özgeçmişinizi ve ön yazınızı her zaman pdf formatında gönderin
  • Gerekli olduğu belirtilmedikçe başka belge göndermeyin
  • İletişim bilgilerinizin CV'de ve ön yazıda kolayca bulunabildiğinden emin olun
  • İlk başvuruya referansları dahil etmeyin

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak