CV’nizde Hangi Yeteneklerinize Yer Vermelisiniz?

CV hazırlarken nelere dikkat edilmeli? Özgeçmişinizde hangi yeteneklerinize yer vermelisiniz?

Özgeçmiş yazmak genellikle göz korkutucu olabilir ya da en sıkıcı işlerden biri gibi gözükebilir. İş arayan herkes CV hazırlamak durumunda ve CV’nizi diğerlerininken farklılaştırmak sizce de zor mu? Deneyimlerimizi, niteliklerimizi ve temel becerilerimizi listelemek kendimizi satmaya çalışıyormuşuz gibi hissettiriyor olabilir, ancak aynı zamanda gerçekten kim olduğunuzu ve başvurduğunuz iş için diğer adaylardan nasıl ayrıldığınızı ve başvurduğunuz pozisyon için en uygun aday olduğunuzu da yine CV'niz belirler.

Özgeçmişini şimdi oluştur!

Beceriler örneği

Beceriler örneği

Teknik Beceri ve Sosyal Beceri

Önünüze sadece bir kağıt ve kalem alıp CV'nizi yazmaya başlamak için basit ve kolay bir adım atabilirsiniz. Kağıdın ortasına bir çizgi çekin ve sol tarafa ‘Teknik Becerilerim’, sağ tarafa da ‘Sosyal Becerilerim’ başlığını atın. Böylece genel olarak becerilerinizi listeleyip CV'nizin temelini oluşturmuş olacaksınız. Peki, nedir bu teknik ya da sosyal beceriler?

Genellikle işverenler biraz teknik ve biraz da sosyal yeteneklere bakarlar, bu yeteneklerden sadece birini arayan işveren hiç yoktur desek yeridir. Bu yüzden yeteneklerinizi farkında olmalı ve iyi listeleyebilmelisiniz. Teknik yetenekler eğitim veya deneyim yoluyla kazanılmış ve başvurulan pozisyon için gerekli olmakla birlikte işin ihtiyaçlarına özel olacaktır. Sosyal beceriler ise daha geneldir ve neredeyse her iş için önemli olan yetenekleri kapsar. Daha ilişkisel ve kişilik odaklıdırlar. Şimdi bazı örneklere bakalım.

Teknik beceriler oldukça çeşitlidir ve tamamen eğitim ve iş tecrübenize bağlıdır. Kodlama, yabancı dil, tesisat, grafik tasarım, makine mühendisliği, dikiş gibi şeyleri içerebilirlerler. Bunlar gibi daha birçok örnek verebiliriz. Eğitiminizi ve kariyerinizi yeniden düşünün. Hangi niteliklere veya sertifikalara sahipsiniz? Belirli işleri yapmak için hangi becerileri öğrendiniz? Bu soruları cevaplamak, teknik becerilerinizin ne olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır.

Sosyal becerileri ortaya koymak genellikle daha zordur çünkü onlarda niteliklere sahip olma ihtimaliniz düşüktür. Ekip çalışması, empati, liderlik, iletişim ve bağlılık gibi "kişilerarası beceriler" olarak da düşünülebilirler. Bu alanlardaki güçlü yönlerinizi anlamanın bir yolu, yaptığınız şeylerden ziyade, bir iş yerinin veya takımın olumlu bir parçası olduğunuzu düşünmektir. Önceki takım çalışmalarınızda iyi bir dinleyici miydiniz? Müşteriler ile ilişkileriniz iyi miydi? Takım arkadaşlarınız sizi yaklaşılabilir buluyor muydu?

Şimdi, o biraz önceki kağıda geri dönün ve aklınıza gelen yeteneklerinizi iki sütunun altına listelemeye başlayın. Yazdığınız şeylerde uzman olmak zorunda değilsiniz. Bunu neden bir beceri olarak gördüğünüzü ve hangilerinin temel beceriler olduğunu bilmeniz yeterli olacaktır.

CV’nizde Hangi Yeteneklerinize Yer Vermelisiniz?

İşte en önemli soru! İşveren nelerden etkilenecek? Seni diğer adayların önüne geçirecek ve seni hatırlamalarını sağlayacak ne söyleyebilirsin? Herhangi bir potansiyel çalışanın sahip olabileceği iyi beceriler nelerdir?

CV’nize uygun yetenekler tabii ki başvurduğunuz pozisyona göre değişiklik gösterecektir. İş tanımına yakından bakıp hangi temel becerileri açıkça gerektirdiklerine göz atarak başlayın. Bu yetenekler sizin dikkat çektiğiniz şeyler olmalı. Bir kağıt kalem alıp, bir iş tanımında belirtilen becerilerin altını çizmek veya bunları listelemek faydalı olabilir. Ardından, CV'nizde bunlardan bahsettiğinizden emin olun ama yeteneklerinizi ve tecrübelerinizi listelerken kesinlikle yalan söylemeyin - eğer at binmeyi bilmiyorsanız bunu kesinlikle bir yetenek olarak CV’nize eklemeyin. Sadece sahip olduğunuz gerekli becerileri vurgulayın ve sahip olmadığınız herhangi bir şeyi öğrenme isteğinizden bahsedin.

Teknik ve sosyal becerilerinize ek olarak, aktarılabilir beceriler hakkında da düşünün. Bunlar pek çok işte yararlı olabilecek yeteneklerdir: Bilgisayar becerileri, zaman yönetimi, yazma ve anlama becerileri ve temel matematik okuryazarlığı birkaç örnek olabilir. Yine, işin neyi gerektirdiğini dikkatlice düşünün: Bir bebek bakıcısı iş ilanına başvuruyorsanız, o zaman belki de bilgisayar okuryazarlığı önemsizdir, ancak işverenleriniz zamanınızı verimli bir şekilde düzenleyebileceğinizi bilmekten etkilenebilir.

Yetenekli Olduğunuzu Nasıl Kanıtlarsınız?

Tabii ki, CV’nize yeteneklerinizi yazmak, onları basitçe listelemekten çok daha fazlasıdır. Yeteneklerinizi nasıl öğrendiğinizi ve nasıl kullandığınızı gösteren bir bağlam içine yerleştirmelisiniz. Örneğin, Almanca konuştuğunuzu söylemek istiyorsanız, hangi yeterliliğe sahip olduğunuzu veya yabancı dili nasıl öğrendiğinizi yazın ve mümkünse, profesyonel olarak size nasıl yardımcı olacağına dair bir örnek verin. Mesela "Almanca konuşan müşterilerle ilgilenebilirim" gibi.

CV'nizi düzenlemenin farklı yollarını öneren farklı özgeçmiş şablonlarına internet sitelerinden ulaşmanız mümkün. Bazıları, en son deneyiminizden başlayarak kronolojik olarak düzenlemenizi önerir. Diğerleri, rolle ilgili olarak düzenlemeyi öneriyor. Her iki seçenek de tercih edilebilir, ancak hangisini seçeceğiniz duruma göre değişebilir. 25 yıldır sektörün içindeyseniz ve çeşitli deneyimleriniz varsa, atlamayı seçeceğiniz bazı deneyimleriniz olabilir. Avukat olarak bir işe başvuruyorsanız, muhtemelen yoga yaparak geçirdiğiniz yaz ayını atlayabilirsiniz.

Öte yandan, üniversiteden yeni mezun olmuş bir öğrenciyseniz, çok fazla iş tecrübeniz olmayabilir. Bu durumda, işverenler, ne tür bir insan olduğunuzu anlamak için yaptığınız her şeyi bilmek isteyeceklerdir. Bir muhasebe firmasında yüksek lisans kriteri olan bir pozisyona başvuruyor olsanız bile, aynı aile için 2 yıl boyunca bebek bakıcılığı yaptığınızı bilmek isteyebilirler, çünkü bu bağlılık ya da diğer bir deyişle sadakat özelliğinizi ön plana çıkaracaktır.

CV oluşturmanın birçok farklı yolu olduğundan dolayı size en uygun olanı bulmak için CV şablon ve örneklerine göz atmalısınız.

Özgeçmişini şimdi oluştur!

İşverenlerin Aradığı Yetenekler

Yukarıda belirtildiği gibi, belirli bir işe başvuruyorsanız, iş tanımına yakından bakmak ve hangi becerileri açıkça istediklerini kontrol etmek çok önemlidir. Ancak, her zaman bu kadar basit olmayabilir. Özgeçmişinizi aynı anda birçok şirkete gönderiyor olabilirsiniz ya da potansiyel işverenlerin bulması için bir insan kaynakları web sitesine yüklüyor da olabilirsiniz.

Eğer öyleyse, kendinizi nasıl tanıtmak istediğinizi düşünün. Bir yazar olarak düzenli bir iş bulma konusunda zorlanıyorsanız, o zaman buna ilişkin becerilerinizin dikkat çekici bir şekilde ortaya çıktığından emin olun: Öğrenci dergisi için yazmak, kişisel blogunuz, ulusal bir gazete için yazdığınız köşe. Daha geniş bir alana hitap etmek istiyorsanız, eğitim ve iş deneyiminizi kısaca listelemek, sosyal ve aktarılabilir yeteneklerinize ve öğrenme isteğinize odaklanmak daha iyi olabilir.

Ve son olarak, ilgi duyduğunuz alanda çalışan birini veya insan kaynakları alanında çalışan birini tanıyorsanız, onlardan tavsiye alabilirsiniz.

CV'nizdeki Beceri ve Yetenekler Bölümü İçin İpuçları

Özgeçmişinize yeteneklerinizi eklemenin yanında, bunu ne şekilde yaptığınız da çok önemlidir. Listelediğiniz beceriler başvuru için bir anlam ifade etmiyorsa veya çok genelse, iş görüşmesine davet edilme şansınız düşecektir. Bu yüzden sizin için aşağıda önemli ipuçlarını sıraladık;

  • CV'nizdeki beceri ve yetenekler bölümü üzerinde çalışmaya başlamadan önce iş tanımına dikkatli bakın. Kendinizi sorgulayın; bu işte gerekli asgari beceriler nelerdir? Bu rolde başarılı olmaya başka hangi beceriler yardımcı olacaktır? En önemli beceriler nelerdir? Becerilerinizi buna göre sıralamaya çalışın.
  • Teknik ve işe özgü beceriler, adaylar için gerekli asgari düzey olarak görülebilir. İlk seçmeleri geçmek için, adayın bu becerilere sahip olması gerekir. Örneğin, bir sürücünün araç sürebilmesi gerekir, bir programcının belirli programlama dillerini bilmesi gerekir. Sosyal beceriler için adayın mükemmel olmasına gerek yoktur. Örneğin iyi iletişim veya işbirliği becerilerine sahip olmak, sizi daha iyi bir iş arkadaşı yapacaktır.
  • Mümkün olduğunca spesifik olmaya çalışın; yalnızca bilgisayar becerilerinden bahsetmek yerine, sunum yapma, Microsoft Excel dosyalarıyla çalışma veya örneğin HTML'yi anlama konusunda yetenekli olduğunuzdan daha iyi bahsedebilirsiniz.
  • CV'nizde bahsettiğiniz beceriler sorulduğunda iş görüşmeniz sırasında örnekler vermeye hazır olun. Herkes bir beceriyi listeleyebilir, ancak beceriyi gerçek iş yaşamından veya kendi tecrübenizden bir örnekle destekleyebilmelisiniz.

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak