CV'nizde iş deneyiminizi öne çıkarmak için 8 ipucu
CV'nizi oluşturmanın ve iş piyasasına geri dönmenin zamanı geldi. Peki işe alım uzmanlarının uzun başvuru listesi içerisinde sizin CV'nizi fark etmelerini nasıl sağlayabilirsiniz?
İş deneyiminizi ve becerilerinizi okuyucunun rahatlıkla anlayabileceği sade bir şekilde, olabildiğince doğru, açık ve öz bir şekilde CV’nize ekleyerek!
Başvurduğunuz posiyonda yıllarca deneyime sahip ve iş için mükemmel olabilirsiniz, ancak CV'niz haddinden çok fazla kelimeye sahipse ve çok karmaşık gözüküyorsa doğrudan çöpe gidecektir.
İşverenler, ister ajanslar ister şirket içi olsun, her başvuruyu taramak için birkaç dakikadan fazla zaman harcamazlar. Aradıklarını bulamazlarsa, yollarına devam ederler. Bu yüzden ilk intiba çok önemlidir.
Bu da CV'nizin öne çıkmasını ve mülakatı kazananmanın tamamen size bağlı olduğu anlamına gelir. Profesyonel bir özgeçmiş şablonu kullanmanın yanı sıra, özgeçmişinizin içeriği de iş görüşmesine davet edilip edilmeyeceğinizi belirleyecektir.
Bu nedenle, iş deneyiminizi nasıl listeleyeceğinize ve nasıl mülakatı kazanmayı neredeyse garantileyen bir CV hazırlayacağınıza dair 8 ipucunu burada bulabilirsiniz.
1. En son çalıştığınız veya pozisyonla en alakalı iş deneyiminizle başlayın
İşverenler, başvurduğunuz pozisyonla ilgili yakın zamanda ne gibi deneyimleriniz olduğunu bilmek isterler. Bu nedenle, mevcut veya en son çalıştığınız pozisyondan başlamalı ve geriye doğru ilerlemelisiniz. İş ilanında belirtilen sorumluluklara odaklanın ve başvurduğunuz posiyonla alakasız olan her bilgiyi CV’nizden çıkarmaya özen gösterin.
CV’nizi hazırlamaya yalnızca istisnai durumlarda en son iş deneyiminizle başlamamayı tercih etmelisiniz. Örneğin, yeni mezun olmuşsanız ve en son iş deneyiminiz başvurduğunuz pozisyonla alakalı olmayan bir ek işse; ve bunun yanında başvurulan pozisyonla alakalı bir staj geçmişiniz varsa, staj deneyiminizden bahsederek CV’nizi hazırlamaya başlayabilirsiniz.
İpucu: Hiç iş deneyiminiz yoksa, okul sonrası eğitim ve öğretiminizi (aldığınız seminerler ya da kurslar olabilir) listeleyin ve en yüksek eğitim seviyenizi detaylandırın. Başvurduğunuz pozisyonla ilgiliyse hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı da listeleyebilirsiniz. Yine de her ne olursa olsun ilkokul eğitiminizi eklemeyin.
2. Okuyucunun dikkatini çekmek için kısa ve net metinler kullanın
Özgeçmişinizin hem kolay okunur hem de bilgilendirici olmasını amaçlayarak hazırlamalısınız. Uzun cümlelerden kaçının ve iş deneyiminizi noktalı şekilde listeleyin. İş ilanını inceleyerek, iş deneyiminize uyan anahtar kelimeleri seçin ve ifadelerinizi bunlara göre uyarlayın.
3. Gerçekten işverene fayda sağlayacak şeylere odaklanın
Kariyerinize değer katmak için öğrendiğiniz bilgileri, geliştirilen beceri ve yetkinlikleri, başarılarınızı ve tarafınızca kanıtlanmış sorumlulukları listeleyin. Bunları başvurduğunuz iş pozisyonuyla eşleştirin ve belirgin olacak şekilde CV’nize ekleyin. Ekleyeceğiniz her unsura karar verirken şu şekilde düşünün: İşveren geçmiş işverenlerden referans alırsa, bu iş deneyimi onun gözünde geçerli sayılabilir mi?
4. Kısa cümleler ve madde işaretleri bir zorunluluktur
Kısa cümleler okuyucu dostudur ve ilgili iş deneyiminizi tam olarak aktarmak için tercih edilmesi gereken bir yöntemdir. Cümlelerinize madde işaretleri eklemek cümleler arasında iyi bir boşluk bırakır ve sunduğunuz bilgileri bir düzen içinde gösterir. Birkaç cümleyi tek bir madde işaretinde sıralamayın. Bunun yerine, gerçekten alakası olan ayrıntıları ayırın ve daha az ya da hiç alakası olmayan maddeleri CV’nizde bulundurmamaya çalışın.
5. İşverenin ilgisini başvurulan pozisyonla ilgili olan deneyime çekmeye çalışın
İş deneyimlerinizi, iş ilanında adayda bulunması istenen sorumlulukların sırasına uyacak şekilde düzenleyin. Bunu göz önünde bulundurarak uygun iş deneyiminin öne çıkmasına özen gösterin. Diğer deneyimlerinizi ise asıl öne çıkmasını istediğiniz deneyimlerin altında kısa bir şekilde listeleyin veya ilgili değillerse onları iş deneyimleriniz bölümüne bile dahil etmeyin.
6. İş unvanlarınızı (title) iş ilanında yer alanlarla eşleşecek şekilde uyarlayın
Çoğu işin şirkete bağlı olarak değişen çeşitli unvanları vardır. Bu nedenle iş unvanlarınızı iş ilanınıza göre uyarlayın ancak gerçekçi olun ve kendinizi yanlış tanıtmayın. Bu, belirli anahtar kelimeleri arayan ve bunların dahil olmadığı başvuruları otomatik olarak reddeden Aday Takip Sistemlerini (ATS) aşmak için önemli bir adımdır.
Örneğin, bir garson aynı zamanda bir servis elemanı ve bir garson olarak ünvanına sahip olabilir. Potansiyel işverenin terminolojisini kullanmak, o alandaki iş deneyiminizin hemen fark edilmesini sağlar.
7. CV’nize önyazı eklemeyi unutmayın
Her kazanan CV kısa bir önyazı ile başlar. Bu önyazıda önemli iş deneyimlerinizden kısaca bahsedin ve ardından CV'nizde bu bilgileri pekiştirin. İşe alım uzmanı CV’nizdeki önyazıdan etkilenirse okumaya devam edecektir. Destekleyici detayları CV'nin devamında da bulmaları hayati önem taşır. Eğer varsa iş deneyiminizle ilgili başarılarınızı da eklemeyi unutmayın.
8. Etkileyici sonuçların ve olağanüstü başarıların ayrıntılarını ekleyin
Bu durum sadece başvurulan iş pozisyonundaki başarılarınızla alakalı değildir. Beklenilenin üstünde elde ettiğiniz sonuçları ve üstün başarılarınızı listelemek neredeyse her iş verenin sizi başvurulan pozisyon için kabul etmesine bir adım daha yaklaştıracaktır. Başarınızın hangi konuda olduğuna, başarıyı elde etmek için ne yaptığınıza ve sonuçların ne olduğuna dair ayrıntılar ekleyin. Yine de yalnızca iş veren tarafından kanıt istendiği takdirde evrak ya da çevrimiçi belgelerle doğrulanabilecek bilgileri ekleyin. Henüz büyük bir başarınız yoksa çok dert etmeyin, sonuçta bu alan mülakata girmek için gerekli değil.
CV'nizi yazmadan önce iş deneyiminizi geliştirin
İş deneyiminizin kaba bir taslağını hazırlayarak zaman kazanın. Mevcut ve geçmişteki tüm iş sorumluluklarınızı listeleyin ve ardından bunları iş ilanıyla karşılaştırın. Sadece gerçekten iş verenin dikkatini çekecek olanları CV’nize ekleyin ve geri kalanları dışarıda bırakın. Her bir iş için görevlerinizi en alakalı olanı en üstte olacak şekilde yeniden düzenleyin. İş deneyimlerinizi başvurduğunuz pozisyonla en alakalı olan en başta olacak şekilde listeleyin.
Özgeçmişinize iş deneyimlerinizi aşağıdaki listeyi baz alarak ekleyin:
- Önemli bilgilere odaklanarak her iş deneyiminizdeki sorumluluklarınızı kısaca açıklayın.
- Her bir iş pozisyonunda kullandığınız ve kazandığınız beceri ve yetkinlikleri listeleyin.
- İlgili olduğu durumlarda üstün başarılarınızı küçük ayrıntılar olarak dahil edin.
- Her iş deneyiminizdeki rolünüzü kısa bir şekilde tanımlayın
- Belirttiğiniz iş deneyiminin başlangıcında o pozisyonla alakalı aldığınız eğitim ve kursları ekleyin.
Çalışmadığım zamanlardan dolayı iş deneyimlerimin tarihleri arasında aralıklar var, ne yapmalıyım?
Panik yapmanıza gerek yok, yeterince dolu olmayan CV'nizin kötü gözükmesini engelleyecek bazı yollar var.
Birçok insanın CV'sinde sayısız nedenden dolayı boşluklar oluşabilir. Bu bazen çocuklarıyla vakit geçirmek ya da hasta bir akrabalarına bakmaları sebebiyle olabilirken bazı zamanlarda ise bir seyahat ya da bir şirkette uzun süre çalışanların “kafa tatili” olarak nitelendirdiği bir dinlenme süreciyle ilgili olabilir. Ancak bu, işe alınmanızı engelleyecek bir durum değildir.
Eğer sadece bahsedilen boşluk yalnızca birkaç ay ise, CV'nizde listelediğiniz her bir iş deneyiminin başlangıç ve bitiş tarihlerini belirtirken seneler ve ayları kullanmak yerine sadece yılları kullanarak bu durumu aşabilirsiniz. Bir yıl veya daha uzun süre çalışmadığınız durumlarda, tarihleri CV'nizde olduğu gibi bırakın ve ardından kısa bir ön yazıyla bu aranın sebebini açıklamak işverenin kafasındaki olası soru işaretleri cevaplamanıza yardımcı olacaktır.
Deneyiminiz başvurduğunuz iş pozisyonuyla eşleşiyorsa, bir işe alım uzmanının sizinle iletişime geçmemesi olası bile değildir. İletişime geçtiklerinde ise boşluğu kısaca açıklayabilirsiniz.
Daha önce bir ek işim vardı: bundan bahsetmeli miyim?
Özgeçmişinizdeki her şey başvurduğunuz işle ilgili olmalıdır. Ek işiniz iş ilanında listelenen beceri ve deneyimleri içeriyorsa ekleyin, eğer içermiyorsa özgeçmişinize dahil etmeyin.
Zaten yeterli miktarda deneyiminiz varsa, size değer katacak beceriler kazanmadığınız sürece ek işler konuyla alakalı değildir. Örneğin, bir dönem yarı zamanlı garson olarak çalıştıysanız ve şimdi bir restoran müdürlüğü için başvuruyorsanız, bunu da ekleyin. Bu hizmet sektörüne her zaman ilgi duyduğunuzu gösterir.
Ancak çalışma deneyiminizin çok az olduğu ya da hiç olmadığı durumlarda, daha önce bir işyerinde deneyim sahibi olduğunuzu göstermek için tüm ek işlerden bahsetmek en iyisidir. İş deneyimi uyuşmasa bile, çalışma disiplininizin olduğunu belli edecektir.
Sonuç olarak
İşe alınmak söz konusu olduğunda eğitiminiz, becerileriniz ve iş deneyiminiz büyük önem taşır, ancak bunları nasıl sunduğunuz da bir o kadar önemlidir. İş başvurularının çoğunun başvurulan şirket tarafından Aday Takip Sistemi (ATS) yazılımları tarafından tarandığı göz önünde bulundurulanca bu durumun önemi kolaylıkla anlaşılabilir.
Özgeçmişiniz sizi anlatan upuzun bir hikaye değil; yeteneklerinizi vurgulayan kısa, keskin ve profesyonel bir belge olmalıdır. Aksi takdirde mülakata dahi giremezsiniz ve sonuç olarak işe alınmazsınız.