Sade Bir CV Nasıl Oluşturulur? Sade Bir CV’yi Kolay veHızlıca Hazırlmanız İçin İpuçları

Üniversiteden mezun oldunuz ve ilk işinizi mi arıyorsunuz? Ya da yeni bir iş ortamı ve iş fırsatlarının peşinde misiniz? Bu iki durumda da diğer adayların önüne geçmenizi sağlayacak etkileyici bir CV’ye ihtiyacınız vardır. Özgeçmiş hazırlamayı ciddiye almanız gerekiyor; o hazırlayacağınız iki sayfalık CV iş görüşmesine çağrılıp çağrılmayacağınızı belirler. Bu nedenle diğer adayların önüne geçme konusunda üzerinizde çok fazla baskı hissedebilirsiniz. Ancak size iyi bir haberimiz var: CV’nizi yalnız hazırlamak zorunda değilsiniz. İşte özgeçmişinize dahil etmeniz ve çıkarmanız gereken konular, işvereninizin sizden beklentilerini detaylı bir şekilde açıklayan rehberimiz.

Hemen CV’nizi oluşturun

CV’nizde Olması Gereken Bölümler

Özgeçmişinizde işvereninize yeterli bilgiyi sunabilmeniz için aşağıdaki bölümler mutlaka yer almalıdır:

Kişisel Bilgiler

Her ne kadar iletişim bilgileri eklemek oldukça basit görünse de birçok kişi bu bilgileri CV'lerine eklemeyi unutmaktadır. CV'nize tam adınızı, profesyonel unvanınızı, kişisel e-posta adresinizi ve cep telefonu numaranızı eklemelisiniz. Linkedln profilinize ve profesyonel web sitenize de bu bölümde yer verebilirsiniz. Ancak kişisel bilgilerinizde aşağıdakilerden bahsetmeniz doğru olmaz:

  • İş için kullandığınız e-mail adresiniz ve mevcut bir iş bağlantılarınız
  • Başvuruyla ilgisi olmayan sosyal medya linkler
  • Fotoğrafla

Ayrıca, e-mail adresinizin profesyonel olduğundan emin olun. Komik ya da profesyonel olmayan e-mail adreslerinizi iletişim bilgilerinize eklemeyin. CV'nizde yer verdiğiniz telefon numarasında, sesli mesaj sesinizin de profesyonel olmasına özen gösterin.

Ön Açıklama (Niyet Mektubu)

Bu kısım en üstte yer aldığından çok önemlidir ve işverenin ilk göreceği şeydir. Bu açıklama kısmını yazarken amacınız kendiniz hakkında kısa bir profilini sunmak olmalıdır. En önemli özellikler nedir? Kuruma hangi değerleri kazandırabilirsiniz? İki üç cümlelik kısa bir paragraftan oluşan kişisel profilinizin işvereninizde özgeçmişinizin okunmaya değer olduğu algısını uyandırması gerekir. Bu kısımda yer alması gerekenler:

  • Kim olduğunuz
  • Başarılarınız
  • İki ya da üç adet beceriniz
  • Vizyonunuz ve başvurduğunuz şirket için ne yapmak istediğiniz
  • Güçlü ve etkileyici kelimeler

Ancak işi neden istediğinizi açıklayan kısmın uzun bir paragraf olmamasına özen göstermelisiniz. Tabi birde, başvurunuzla alakasız bilgilerden bahsetmeyin.

Hemen CV’nizi oluşturun

İş Deneyimi

Özgeçmişinize uygun iş geçmişiniz CV'nizin en can alıcı kısmıdır ve burada önceki iş deneyimlerinizi ters kronolojik sırada listelemeniz gerekir. Bu bölümün taslağını şu şekilde oluşturun:

  • Resmi İş Unvanı: unvan her iş deneyimin kısmının başında kalın puntoda yer alması gerekmektedir. İş unvanları kariyer gelişim sürecinizi vurgulamaktadır.
  • Firma ve Konum: Çalıştığınız kuruluşun ismi, adresi ve bulunduğu şehrin ismini yazın.
  • Çalışma Süresi: Kuruluşta çalıştığınız süreyi, başladığınız ve ayrıldığınız tarihi, ay ve yıl belirterek yazın.
  • Görev ve Sorumluluk: Her iş pozisyonu için size verilen görev ve sorumlulukların özetine iş deneyimlerinizde yer verin. Ancak bu görev ve sorumlulukların başvurduğunuz işle ilgili olduğundan emin olun.
  • Başarılar: Başarılar işi ne kadar iyi yaptığınızı göstermektedir. Burada başarılarınızın kanıtını gösteren istatistiklere ve verilere yer verin. Bu bölümü işverenleri kuruluşlarına değer katabileceğiniz konusunda ikna etmek için kullanın.

Sadece son 15 yıllık iş tecrübesi için iş deneyimi bölümünü oluşturun. Eğer 15 yıldan uzun süredir çalışıyorsanız, kısa süreli iş deneyimlerini ve stajlarınızı bu bölümün dışında bırakın. Eğer iş deneyiminiz az olması durumunda staj ve gönüllü çalıştığınız işleri iş deneyimlerinize ekleyebilirsiniz.

Eğitim Geçmişiniz

Bu bölümde yer vermeniz gereken bilgiler iş deneyiminize bağlı olarak değişecektir. Örneğin eğer 2 yıldan fazla iş deneyimine sahipseniz sadece lise sonrası eğitim bilgilerinize mezuniyet tarihiniz, mezun olduğunuz kuruluş ve derecenizi belirterek yer verin. Eğer yeni mezun olduysanız, onur derecelerinizden, varsa tez başlığınızdan, başvurduğunuz işle ilgili katıldığınız kurslardan, başarılarınızdan ve katıldığınız ders dışı akademik aktivitelerden özgeçmişinizde bahsedin. Eğitim bilgileri için tarihlere yer vermek giriş seviyesindeki adaylar için uygundur; ancak on yılı aşkın iş deneyiminiz varsa tarihlere özgeçmişinizde yer vermeyebilirsiniz.

Yetenekleriniz/Becerileriniz

Başvuracağınız iş pozisyonuyla ilgili en az 5 becerinizi özgeçmişinize eklemelisiniz. Teknik becerilere web geliştirme, bilişim teknolojileri ve istatiksel modellemeler örnek verilebilir. Kişisel becerilerinize etkili iletişim, problem çözme, karar verme ve kritik düşünme örnek verilebilir. Yine dil yeterlilik seviyenizi ve bu yeteneklerinizi geçmişte nasıl kullandığınıza kısaca yer verebilirsiniz. Ancak her durumda başvurduğunuz iş pozisyonuyla alakalı olacak şekilde açıklama yapmalısınız. Bu nedenle, ilandaki nitelikler ile sahip olduğunuz yetenekleri eşleştirmeli ve anahtar kelimelere yer vermelisiniz.

Sade Bir CV'de Hangi Bölümleri Özgeçmişinizin Dışında Bırakabilirsiniz?

Aşağıdaki bölümleri eklemeniz zorunlu değildir; ancak özgeçmişinizi pekiştirmek ve iş görüşmesine kabul edilmek için bunları dahil edebilirsiniz:

  • Gönüllü İşler: Özgeçmişinize ekleyebileceğiniz güzel bir deneyim imkanı sağlar. Gönüllü işleriniz kariyeriniz dışındaki tutkularınızı ve ilgi alanlarınızı gösterir.
  • Diller: Eğer birden fazla dil becerisine sahipseniz; başvurduğunuz iş pozisyonuyla ilgili oldukları sürece bildiğiniz dillerden bahsedebilirsiniz. Ancak özgeçmişinizde bahsettiğiniz dillerdeki yeterliliğinizin orta ya da daha üst seviyede olduğundan emin olun.
  • Onur ve Ödüller: Mesleğinizde aldığınız ödüllere CV'nizde yer vermeniz iş görüşmesine kolaylıkla kabul edilmenizi sağlayacaktır.
  • Hobiler ve İlgi Alanları: CV'nizde tutkularınızdan ve hobilerinizden bahsedebilirsiniz. Ancak film izlemek ve müzik dinlemek gibi genel yeteneklere ya da gerçek olmayan hobi ve ilgi alanlarına yer vermemelisiniz.
  • Konferanslar: Geçmişte katıldığınız sektörünüzle ilgili önemli etkinlik ve konferanslarınız varsa bunları vurgulayabilirsiniz.

CV’nizde Nelere Yer Vermemelisiniz?

CV'nizde aşağıdaki bölümleri eklemeniz gereksiz zaman ve yer harcamanıza yol açacaktır:

  • Referanslar: Görüşme sırasında kapıdan içeri girdiğiniz an referanslarınız artık hiçbir amaca hizmet etmeyecektir. Ancak işvereniniz CV'nize referans eklemenizi isteyebilir. Bu nedenle bu bölümü yok sayabilir ya da referansların istek halinde verileceğine dair bir cümleyi CV'nize ekleyebilirsiniz.
  • Tablolar ve Grafikler: Bazı insanlar dil ve becerilerindeki yeterlilik seviyelerini göstermek için tablolar ve grafikler kullanmaktadır. Ancak bu CV'ye herhangi bir değer eklememektedir. Bu nedenle grafikler yerine, rakamlar ve ilgili istatistik değerlere CV'nizde yer verebilirsiniz.
  • Fotoğraflar: Modelleme gibi iş pozisyonları dışında CV'nize resim ve fotoğraf eklemek CV'nize hiçbir değer katmayacaktır. Bu nedenle CV'nize herhangi bir fotoğraf eklemeyin ve yeteneklerinizi belirtmeye odaklanın.
  • Doğru Olmayan Bilgiler: Dürüstlük işe alım sürecinde garip ve utanç verici durumlardan kaçınmanızda size yardımcı olacaktır. Özgeçmişinizde yanlış bilgilere vermeyin. Eğer işvereniniz verdiğiniz bilgileri kontrol ederse yalan söylediğiniz ortaya çıkabilir. Aynı zamanda CV'nizdeki boşlukları gizlememelisiniz. Eğer bir kariyer molası verdiyseniz geliştirdiğiniz yetenek ve beceriler ile bu durumu ustalıkla açıklayabilirsiniz.

İyi ve Sade Bir CV Nasıl Görünmeli?

Eğer ters kronolojik sıralama yöntemini kullanıyorsanız, sıra iş deneyiminize göre değişim gösterecektir. Ancak standart bir CV aşağıdaki düzende oluşturulur:

  1. Kişisel bilgiler
  2. Ön açıklama
  3. İş geçmişi
  4. Eğitim
  5. Yetenekler
  6. Ekstra bölümler

Eğer yeni mezun olduysanız eğitim geçmişiniz ön açıklamadan sonra gelmelidir. Ayrıca iş için mükemmel bir aday olduğunuzu vurgulamak için yeteneklerinizi CV’nizde öne çıkararak da CV’nizi oluşturabilirsiniz.

Hemen CV’nizi oluşturun

Az İş Deneyiminiz Varsa Ya da Hiç İş Deneyiminiz Yoksa Ne Yapmalısınız?

Çok az iş deneyimine sahip olarak ya da hiç iş deneyimi olmadan iş bulmak zorlu bir süreçtir. Ancak bunun sizi durdurmasına izin vermeyin. İşte iş görüşmesine kabul edilmenizi sağlayacak birkaç fikir:

  • Ön Açıklamayı Geniş Tutun
    Bu kısmı kullanarak neden iş için ideal bir aday olduğunuzu işvereninize gösterin. Becerileriniz hakkında konuşun ve kişiliğinizi gösterin. Hikaye anlatmak yerine kısa bilgiler verin.
  • Yeteneklerinizi Vurgulayın
    Hiçbir iş deneyiminiz olmasa bile, katılmış olduğunuz üniversite ve gönüllü aktivitelerden edinmiş olduğunuz ve başvurduğunuz işe faydası olabilecek becerileriniz son derecede değerlidir. Bazı yetenekleriniz, iş pozisyonunda aranan özellikler bakımından işvereninizin sizi işe uygun görmesini sağlayabilir.
  • Anahtar Kelimeleri Dikkatli Seçin
    Bazen işverenler tarama yazılımları kullanmaktadır. Bu nedenle ilgili anahtar kelimelere CV'nizde yer vermeniz tarama testini geçerek özgeçmişinizin işverene ulaşmasını sağlayacaktır. 

    Bir iş görüşmesine çağrılmak ve işe kabul edilmek için özlü bir CV yaratmanız gerekir. Yukarıdaki kılavuzu kullanarak özgeçmişinizi etkileyici ve özlü bir hale kolaylıkla getirebilirsiniz.

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak