Cv'de fotoğraf nasıl olmalı?

CV’lerde fotoğraf eklemek bazı kişiler için kafa karıştırıcı bir konudur. CV’nizi hazırlamak için saatlerce uğraştıktan sonra fotoğraf ekleyip eklememekte tereddüt edebilirsiniz.

Aslında bu sorunun tam olarak bir cevabı bulunmamaktadır. Genel olarak fotoğraf eklemeniz şart olmamakla birlikte; son zamanlarda pek çok kişi daha kişisel bir CV oluşturmak için CV’lerine fotoğraf eklemektedir.

İşverenlerinizin sizi internetten araştırma ihtimaline karşılık internette fotoğraf paylaşırken dikkatli olun. İşvereniniz uygun olmayan, tuhaf bir fotoğrafınıza denk gelirse işe alınma şansınız alacaktır. Bu nedenle bu tür fotoğraflarınızı saklamanız tavsiye edilmektedir. Mesela sosyal medya profilinizin ayarlar ve gizlilik kısmından bu ayarlamaları yapabilirsiniz. Özel hayatınızla ilgili paylaştığınız fotoğraf ve gönderilerin sadece arkadaşlarınız tarafından görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Özel hayatınızla ilgili paylaştıklarınız sadece arkadaslarınızla paylaştığınıza emin olun.

Bazı ülkelerde CV’lere fotoğraf eklenmemektedir

Ülkeniz dışında bir pozisyon için mi başvuracaksınız? O zaman öncelikle başvuracağınız ülkede fotoğraf eklemenin zorunlu olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Mesela Amerika veya İngiltere’de kesinlikle CV’nize fotoğraf eklememeniz tavsiye edilir. Bu nedenle fotoğraf eklemenin zorunlu olup olmadığına göre CV’nizi düzenlemeye özen gösterin. Özgeçmiş oluşturma hizmetimizi ile CV’nizi oluşturmak istediğinizde, hizmetimizin ilk adımı olan “kişisel bilgiler” kısmındaki fotoğrafınızı kaldırabilir ve özgeçmişinizin fotoğrafsız bir kopyasını kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Kişisel bilgiler kısmından sonraki adımlara ilerlediğinizde CV’niz otomatik olarak yeniden oluşturulacaktır.

Hemen CV’nizi oluşturun

CV’ye fotoğraf ekleme konusunda yapılan bir araştırmanın ilginç sonucu

İsrail’deki iki üniversite (Ben-Gurion ile Ariel) fotoğraf konusunda araştırma yaptılar. Bu araştırmanın sonucunda CV’ye fotoğraf eklemenin özellikle çekici bir görünüme sahip olan kadınlar için dezavantajlı olduğu ortaya çıkmıştır. Çekici bir görünüme sahip olan kadınların fotoğrafsız bir CV kullanmaları halinde mülakata davet edilme şansının %40 oranında arttığı da yapılan araştırmada elde edilen veriler arasında yer almaktadır. Araştırmalar ayrıca başvuru mektuplarını değerlendiren kişilerin % 93’ünün kadın olduğunu göstermiştir.  Bu veriler ışığında başvuru mektuplarını değerlendiren kadınların kendilerinden daha çekici görünüme sahip olan kadınları işe almak istemedikleri için görünüme bağlı olarak ayrımcılık yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Araştırma sonucunda iş başvurusunda bulunan erkeklerde ise tam tersi bir durum ortaya çıktığı ortaya çıktı. Çekici bir görünüme sahip olan erkeklerin diğer erkeklere göre daha sık mülakata davet edildiği tespit edildi.Ancak bu araştırmanın İsrail’de yapıldığını unutmamalıyız. Araştırma sonuçları Türkiye’deki iş başvuruları bakımından tamamen değişiklik gösterebilir.

Fotoğrafın avantajları

  • CV’nize Kişisellik Katar: fotoğraflı CV’ler kolay hafızada kalır. Ayrıca fotoğraflar karakteriniz ile ilgili fikir verebilir. Kısacası iyi bir fotoğraf sizin kişisel olarak markalaşmanız bakımından faydalı olabilir.
  • Göze Çarpmanızı Sağlar: çoğu kişi fotoğraf kullanmadığı için özgeçmişinizde fotoğraf kullanarak dikkat çekebilirsiniz.
  • Önyargıları Azaltır: iyi ve profesyonel bir fotoğraf önyargıları azaltabilir.
  • Temsil Edilmenizi Sağlar: Eğer müşterilerle sıkça görüşmenizi gerektiren bir pozisyona başvuracaksanız;  o zaman nasıl göründüğünüz önemlidir. CV’nizde fotoğrafa yer vererek görünüşünüzle.

Fotoğrafın dezavantajları

  • Ayrımcılığa neden olabilir: Dış görüntünüze bakarak insanlar kolayca ayrımcılık yapabilirler
  • Kıskançlığa yol açabilir: Daha önce de bahsettiğimiz gibi fotoğraf kullanmak çekici bir görünüme sahip olan kadınlar için riskli olabilir.
  • Dikkat dağıtabilir: Fotoğraf CV’nizdeki bilgileri okuyacak işverenin dikkati dağılabilir.
  • Kalitesi düşük fotoğraflar kötü bir algı oluşmasına neden olabilir: Düşük kaliteli bir fotoğraf kötü bir ilk izlenime yol açabilir. Aydınlatmanın kötü olması, kötü çekilmiş veya yanlış bir ortamda çekilmiş fotoğraflar işe alınma şansınızı azaltacaktır.
  • Önyargılara yol açabilir: Fotoğraf işvereninizin başvurunuza önyargılı yaklaşmasına neden olabilir.

Hemen CV’nizi oluşturun

CV’nize fotoğraf eklemeye karar verdiyseniz doğru fotoğraf seçmenizi tavsiye ediyoruz. Size bu konuda yardımcı olacak püf noktalar verelim:

  • Yakın zamanda çekilen bir fotoğraf kullanın
  • Arka fona dikkat edin. Mümkünse sakin bir arka fon kullanın
  • Yeterince aydınlatılmış bir ortamda çekildiğiniz bir fotoğraf kullanın
  • Fotoğrafta gülümseyin
  • Resmi giyinin
  • Portre fotoğrafı kullanın (omuz hizanızdan başlayan bir fotoğraf)

Sakın aşağıdaki özelliklere sahip fotoğraflarınızı kullanmayın:

  • Tatilde çekilen fotoğraf kullanmak
  • Günlük elbiseler ile poz verdiğiniz fotoğraf kullanmak
  • Dışarı çıkarken çektiğiniz fotoğraf kullanmak
  • Yeterince aydınlatılmamış ya da fazlasıyla aydınlatılmış ortamda çekilen bir fotoğrafı kullanmak
  • Alkol kullanırken çekilmiş bir fotoğraf
  • Selfie kullanmak
  • Kameraya bakmadan poz verdiğiniz bir fotoğrafı kullanmak
  • Tahrik edecek biçimde poz verdiğiniz bir fotoğrafı kullanmak
  • Arka planı kalabalık olan bir fotoğraf kullanmak

Sonuç olarak fotoğraf eklemek tamamen sizin kararınızdır. Şablonlarımız seçiminize göre CV’nizi otomatik olarak  oluşturacaktır. Bu yazımızda açıkladığımız gibi fotoğraf eklemenin olumlu ve olumsuz tarafları vardır. Ancak son zamanlarda CV’lerde fotoğrafa yer vermenin daha yaygın hale geldiğini söyleyebiliriz.Başvuracağınız iş pozisyonuna başvuran diğer adaylar arasında CV’niz ile ön plana çıkmak ister misiniz? O zaman profesyonel bir fotoğrafçıya fotoğrafınızı çektirin!

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak