CV İçin Önyazı Nasıl Yazılmalı? Sizin için 8 CV Önyazı Örneği

Özgeçmişlerini diğer pek çok açıdan mükemmel şekilde hazırlayan çoğukişi sıra önyazı oluşturmaya geldiğinde başarısızlığa uğramaktadır. Tabii ki,aradığınız iş için doğru deneyim ve nitelikler olmaksızın işe alınmanızdaönyazınız çok az etki sağlayacaktır. Ancak, ilk işinizin peşindeyseniz ve işebaşvuran diğer adaylar ile benzer niteliklere sahipseniz, önyazı çok önemliolacaktır.   Önyazınız   ile   başvurunuzu   ön   plana   çıkarabilir   ve   işgörüşmesinde başarılı olabilirsiniz. Zorlayıcı bir iş başvurusu için ihtiyacınızolan   profesyonel   önyazıyı   nasıl   bir   araya   getireceğinizi   öğrenmek   içinyazımızı okumaya devam edin.

Hemen CV’nizi oluşturun

Önyazı Nedir?

Temelde,   önyazı   CV'nizi   okuyan   kişiye   kişiliğiniz   ve   sizi   siz   yapan özellikleriniz   hakkında   bilgi   veren   bir   açıklamadır.   Önyazınız   sizin biyografiniz olmayan ancak sizinle ilgili önemli özelliklerin yer aldığı bir özet   metindir.   İşverenler   sizin   psikolojik   altyapınızı   okumaktan   ziyade, sizinle ilgili bilgi edinebilecekleri bazı şeyleri görmek isterler. Bu nedenle, profiliniz aslında görüşmede sizi tanıma aşamasında konuşma konusunu oluşturacak önemli noktalar içermektedir. Bazı kişiler önyazıyı kapak yazısı ile eş tutup, kapak yazısına eklemesi gereken bilgilere önyazılarında yer verirler. Ancak önyazı bundan biraz daha fazlasıdır.

Başarılı bir önyazıyı, kendinizle ilgili CV'nizi okuyan kişinin gözünde iyi görünmenize yardımcı olan bir metin olarak düşünün. Bu profil ile kendinizi destekleyici ifadeleri paylaştığınız, iş başvurusu bakımından avantaj elde edeceğiniz   bir   metne   sahip   olursunuz.   Ancak,   ifadelerinizde   kibirli görünmenize neden olacak ya da görüşmede yalan söylediğinizi ortaya çıkaracak abartılı ve gerçek olmayan cümlelere yer vermemelisiniz.

önyazi örnegi

Önyazıda Ne Yazmalısınız?

Önyazıda kendinizle ilgili olarak bahsetmeniz gereken üç ana unsur yer almaktadır. İlk olarak, CV'nizin geri kalanında yer vermediğiniz kişisel özelliklerinizle ilgili bilgilere yer verebilirsiniz. Örneğin kendinizi motive etmeyi sevdiğinizi ve ayrıntılara önem verdiğinizi ifade edebilirsiniz. Tabii ki, herkes kendileri hakkında bu tarz bilgilere CV'lerinde yer verebilir; bu nedenle kişisel özelliklerinizle ilgili en azından bir örnek verdiğinizden emin olun. Örneğin, geçmişte çalıştığınız diğer işlerde takım arkadaşlarınızla uyum içerisinde çalıştıysanız iyi bir takım oyuncusu olduğunuzdan bahsedebilirsiniz.

İkinci olarak becerilerinizden bahsedebilirsiniz. Ama bazı yetenekleriniz zaten CV’nizin ayrı kısımların yer alacağından, bunlara bahsetmenize gerek yoktur. Mesela, ileri sürücü ehliyetinizin olduğuna yer vermenize rağmen, iyi bir sürücü olduğunuzu önyazıda belirtmenize gerek yoktur. Ancak bir şoför pozisyonu için CV hazırlıyorsanız sahip olduğunuz ehliyet tipi, kaç yıldır araç kullandığınız gibi bilgilere CV'nizde yer vermeniz size avantaj sağlayacaktır. Beceriler konusunda profilinizi oluştururken iş için gerekli olan temel becerilerin yanı sıra örneğin iletişim yeteneğiniz gibi ekstra yeteneklerinizden bahsetmeye özen gösterin. Burada aynı kişisel özelliklerinizde olduğu gibi en azından bir örnek eklemeyi unutmayın.

Son olarak önyazınızda başvurduğunuz işteki deneyimlerinizden bahsedin. Geniş bir iş yelpazesinde iş arıyor olsanız dahi, çalıştığınız iş alanlarındaki aktarılabilir becerilere yer vermeniz ideal bir seçim olacaktır. İşvereniniz üzerinde harika bir izlenim oluşturmak için önceki iş tecrübeleriniz, ve bu işlerdeki performansınız, kazandığınız ödül ve başarılarınız  gibi konulara önyazınızda yer verin.

CV Önyazı Oluşturmak İçin İpuçları

  • Kendinizle ilgili bir profili en baştan nasıl oluşturacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki kişisel açıklamalarla ilgili örneklerimizi inceleyerek sizinle en alakalı olan profil şablonundan ilham alabilirsiniz.
  • Oluşturduğunuz önyazıyı sesli bir şekilde okuyun. Kulağa nasıl geliyor? İşvereninize CV'nizin ilk paragrafı ile kendinizi tanıtırsınız. Bu nedenle mümkün olduğunca detaya önem verin. Örneğin önyazınızda mükemmel yazma beceriniz olduğundan bahsedebilirsiniz. Ancak bir işveren bunun yerine okul gazetesi ya da binlerce okuyucusu olan bir blog için yazı yazmanızdan daha çok etkilenecektir.
  • Bir kontrol listesi oluşturun ve önyazınızda en azından aşağıdaki 3 soruyu yanıtlayın:

1. Ben kimim ve ne arıyorum?
2. Bu işte başarılı olmamı sağlayacak hangi becerilere ve özelliklere sahibim?
3. Tutkularım ve bu işin bana kendimi geliştirme konusunda ne katacağını düşünüyorum?

Hemen CV’nizi oluşturun

İlham Alacağınız CV Ön Yazı Örnekleri

CV'niz için önyazı yazmanın zor olabileceğini biliyoruz. Özellikle ilk kez önyazı yazacaksanız ya da en son yazmanızın üzerinden uzun bir zaman geçtiyse zorlanabilirsiniz. Bu nedenle, size yardımcı olacak bazı önyazı örneklerini bir araya getirdik. Unutmayın; bunlar size ilham verme amacıyla sunulan örneklerdir. CV'nizi kişisel, kendinize özgü bir şekilde hazırlamanız gerekir. Aşağıdaki önyazı metinlerinine ilham veren tam cv örneklerine de bakınız.

1. CV Önyazı Örneği: Moda Tasarımcısı
Örgü giysilere ve dikim kıyafetlerine özel bir ilgisi olan, kesim ve dikiş konusunda başarılı bir moda tasarımcısıyım. Çalışmalarım, eski moda (vintage) giyimden ilham alan karmaşık desenlerin, yüzey süslemelerin, renk ve dokuya gösterilen ilginin bir yansımasıdır. Şu anda sanatçı olarak yaratıcı özgürlüğüme saygı gösteren, iyi bir eğitim ile kendimi geliştirmemi sağlayacak ilham verici bir çalışma ortamı arıyorum.

Bu önyazı neden iyi bir örnek? 

Aday işe özgü beceriler konusunda oldukça özel açıklamalar yapmış. Açıklaması başka birisinin kişisel açıklamasının bir parçası olamayacak kadar kişisel. Birinci tekil şahıs kalıbını tutarlı bir şekilde kullanarak açıklamasını yazmış.

2. CV Önyazı Örneği: İşletme Öğrencisi

Lojistik alanında bir yıllık staj, perakende satış ve otelcilik sektöründe yarı zamanlı işler, ve üniversite eğitimi ile proje yönetimi ve takım çalışması konusunda mükemmel beceriler kazanmış esnek işletme öğrencisi. Okul futbol takımının bir kaptanı olarak, daima güçlü liderlik becerilerine sahip olduğunu kanıtlamıştır. İnternet pazarlaması konusundaki mevcut bilgilerini genişletmek için bir e-ticaret şirketi içinde staj arıyorum.

Bu önyazı neden iyi bir örnek?

Bu önyazıda, hangi becerilere sahip olduğunu ve bu becerileri nasıl kazandığını açık bir şekilde açıklıyor. Ayrıca, aradığı iş, şirket türü ve kişisel gelişimi konusunda da net.

3. CV Önyazı Örneği: Turizm Kariyerinde Sonraki Adım
"Kendimi bildim bileli hep turizm sektöründe çalışmak istedim. Turizm sektöründeki çalışma tutkum aile restoranımızda başladı. Güçlü sosyal becerilere ve müşterileri memnun edecek iletişim yeteneklerine sahibim. Ancak durum gerektirirse yöneticilikte yapabilirim. İstanbul'daki hareketli gece hayatında uzun yıllar yönetici rolünde çalıştıktan sonra, kariyerimdeki bir sonraki adıma ulaşmayı dört gözle bekliyorum. Amacım elit otelcilik sektöründe üst düzey bir yönetici rolünde çalışmaktır.

Bu önyazı neden iyi bir örnek?

Bu önyazı oldukça güçlü bir ifadeyle başlamaktadır. Aynı zamanda başvuran adayın nitelikleri ve güçlü yanlarını da iyi bir şekilde açıklamaktadır. İşveren başvuranın kişisel açıklamasını okuduğunda ne tür bir iş pozisyonu aradığını açıkça anlayabilmektedir.

4. CV Önyazı Örneği: Mezun İnsan Kaynakları Asistanı 
"İnsan kaynakları alanlarında tecrübeli, özenli ve tutkulu, psikoloji ve işletme mezunu. Üniversite İşletme Kulübü'nün yönetim kurulu üyesi olarak profesyonel bir ortamda sunum yapma konusunda beceri kazandım. Güçlü sosyal beceriler ve yüksek sorumluluk üstlenme fırsatı sunan bir insan kaynakları asistanı pozisyonu arıyorum. Tercihen sivil toplum kuruluşu ya da yüksek etik değerlere sahip bir şirkette görev almak istiyorum."

Bu önyazı neden iyi bir örnek?

Bu kişisel açıklama eşsiz ve oldukça spesifik. Aday sadece sunum yapma konusunda yetenekli olduğunu söylemekle yetinmemekte; aynı zamanda bu yeteneği nerede kazandığını da açıklamaktadır. Tüm bunların ötesinde, aynı zamanda aday aradığı iş pozisyonu ve çalışmak istediği şirket türü konusunda da oldukça spesifik ifadeler kullanmıştır.

5. CV Önyazı: Makine Mühendisi
"Genç, araba mekaniği konusunda bilgili ve güçlü sosyal becerileri olan bir makine mühendisiyim. Şu an İzmir'de otomobiller için yedek parça üreten bir fabrikada yönetici mühendis olarak çalışıyorum. Bu role, aynı firmadaki 5 yıllık deneyimim sırasında müşterilerle iletişim kurmamı sağlayan yüksek iletişim becerilerim sayesinde terfi edildim. Artık profesyonel yeteneklerimi geliştirebileceğim yeni bir iş fırsatı arıyorum. Tercihen otomobil makine tasarımı ve üretimi konusunda hizmet veren, sadece mekanik bilgilerimi değil aynı zamanda sosyal ve ticari yeteneklerimi de kullanabileceğim bir iş pozisyonunda görev almak istiyorum.

Bu önyazı neden iyi bir örnek?

Bu profil adayın neden yeni bir iş aradığını ve nasıl bir işte çalışmak istediğini iyi bir şekilde açıklıyor. Adayın terfi edilmiş olması, mevcut işyerinde başarıyla çalıştığını göstermektedir. Aynı zamanda sosyal ve ticari becerilerini geliştirmek istemesi, otomobil galerisinde çalışmak istemesini de açıklamaktadır.

6. CV Önyazı Örneği: Hemşire
"Daha fazla iş sorumluluğu alabileceği bir iş arayan pratisyen hemşire. Bilgiyi analiz etme, fiziksel değerlendirme ve kritik düşünme konusunda oldukça yetenekli. Travma hemşireliği, stoma ve yara bakımı hemşireliği gibi pek çok farklı hemşirelik sertifikasına sahip. Daha fazla sorumluluk üstelenebileceği ve uzun süreli bir sözleşmeyle çalışabileceği bir kuruluş arıyor."

Bu önyazı neden iyi bir örnek?

Aday, kariyerinde bir sonraki adıma geçmek istediğini ve daha fazla sorumluluk almak istediğini açıklıyor. Güçlü noktalarını ve sağlık alanıyla ilgili olarak çalışmaya hak kazandığı sertifikalarından bahsediyor.

7. CV Önyazı Örneği: Satış Danışmanı
Satış konusunda son teslim tarihleri, anlaşma görüşmeleri ve satış sistem verilerinin ve yazılımının işlenmesi konusunda tecrübeli, işini severek yapan bir satış danışmanıyım. Mevcut işverenim için hem yeni müşteriler kazandırırken, satış meblağlarınıda %35 oranında arttırdım. Uluslararası ticaret diplomamla birlikte, severek çalıştığım bir ortamda satış becerilerimi geliştirme imkanına sahip oldum. Bana uluslararası odaklı projeler üzerinde çalışma fırsatı sunabilecek bir kurum arıyorum."

Bu önyazı neden iyi bir örnek?

Aday, satış sektörü için önemli becerilerinden bahsetmenin yanı sıra aynı zamanda yeni bir işverenin ilgisini çekecek başarılarından bahsediyor. Aynı zamanda aday, uluslararası projelerde çalışmak istediğinden bahsederek yeni iş pozisyonu konusunda spesifik bir tanıma yer vermiştir.

Hemen CV’nizi oluşturun

8. CV Önyazı Örneği: Perakende Sektörü
“Şu anda tam zamanlı bir pozisyon sunabilecek bir şirket arayan bir mağaza çalışanıyım. Geçen yıl müşteri desteği, ekip içinde çalışma yeteneği ve iletişim becerileri gibi çok sayıda yeteneğimi geliştirme fırsatını edindim. Şuan yönetim becerilerimi geliştirmek için fırsatlar sunabilecek bir kuruluş için tam zamanlı çalışmak istiyorum."

Bu önyazı neden iyi bir örnek?

İşveren, adayın tam zamanlı çalışmak istediğini ve yeni bir iş aradığı açıkça görebiliyor. Başvuran, mevcut işinde geliştirdiği becerilerden bahsetmekte ve yönetim becerilerini geliştirmek istediğini ifade etmektedir.

Önyazı Oluşturulurken Kaçınılması Gereken Hatalar

  • Çok Genel Bir Profil Oluşturmak: Herhangi bir adayın CV'sinde yer alabilecek çok genel bir profil oluşturmak kaçınmanız gereken bir hatadır. Profilin, "önyazı" ismini almasının nedeni sizinle ilgili, kişisel bir açıklama metni olmasıdır. Bu nedenle kişisel açıklamanızın sadece sizin için geçerli, özel ve değiştirilemez olması gerekmektedir.
  • Yazım ve İmla Hataları: Özellikle CV'nizin giriş paragrafı başta olmak üzere CV'nizde herhangi bir dilbilgisi, imla ve yazım hatasının olmaması gerekir. Oluşturduğunuz önyazıyı detaylı bir şekilde kontrol edin. Eğer bunu yapmakta zorlanırsanız bir arkadaşınızdan metni sizin için değerlendirmesini isteyin.
  • Maddeleme Listesi ve Anahtar Kelimeler Kullanmak: Önyazınızı oluştururken tam cümleler kullanın. Maddeleme listesi ve anahtar kelimeler önyazınızda değil; CV'nizin geri kalan kısmında yararlı olan araçlardır.
  • Çok Az Şey Söylerken Çok Fazla Kelime Kullanmak: Önyazınızda süslü ve sizinle ilgili çok az bilgi veren uzun cümleler kullanmanız CV’nizde tutarsızlık oluşturacaktır.
  • Sadece İş Tanımındaki Özelliklere Odaklanmak: önyazı sizi ön plana çıkaran CV bölümüdür. Evet, işverenler iş için aradıkları özelliklere sahip olup olmadığınıza bakarlar; ama aynı zamanda önyazınızda biraz daha fazlasını da ararlar. Önyazınızda diğer adaylarda olmayan en az bir kişisel ve özgün bir ifadeye yer vermeye özen gösterin.
  • Kişi İfadeleri Karıştırmak: CV'nizi oluştururken hem birinci tekil şahıs hem de üçüncü tekil şahıs ekleriyle CV'nizi oluşturabilirsiniz. Ancak CV'de her ikisini birden kullanmak metninizin tutarlılığına gölge düşürecektir. Örneğin “Eğitimimi x eğitim kurumunda tamamladım.” şeklinde bir cümle kurduktan sonra “Aday, 3.85 not ortalamasına sahiptir.” tarzı bir cümle kullanmamanız gerekir.
  • Uydurma ve Çelişen Bilgiler: Önyazınızda kendinizle ilgili olarak yalan bilgilere yer vermeyin ve CV'nizin geri kalan kısmıyla çelişecek ifadeleri kullanmayın.

Önyazınızda Nelere Yer Vermemelisiniz?

CV'nizin başka bir kısmında yer alan bilgilere CV'nizde yer vermenin hiçbir yararı yoktur. Bunu yaparsanız, CV'nizdeki bilgileri tekrarlayıcı nitelikte olduğundan ve kendinizle ilgili sunabileceğiniz çok az bilgi olduğu algısını uyandıracağından önyazınız zayıf görünecektir.

CV'nizin diğer bölümlerinde yer alan ya da onlardan esinlendiğiniz bilgiler yerine mesleki kişisel becerilerinize bağlı kalın. İş yaşamanızdaki kişisel koşullardan bahsetmeniz yerinde olacaktır; ancak bunları olabildiğince az tutun. Hiç kimse kişisel hayatınızla ilgili önemsiz ayrıntıları okumak istemeyecektir. İşvereninizin amacı nasıl birisi olduğunuza dair bir ipucu elde etmektir.

Şaka yapmaktan ve görüşlerinizi açıklamaktan kaçının. Bunlar iş görüşmelerinde diğer adayların önüne geçmenizde size yardımcı olsa da profesyonel bir profil oluşturmak için doğru araçlar değildirler.

Kaçınmanız gereken diğer bir husus ise negatifliktir. Önyazınız iyimser olmalı ve işvereninizde olumlu bir ilk izlenim oluşturmalıdır. Aynı zamanda önyazınızda iletişim bilgilerinize ve kişisel bilgilerinize de yer vermemeniz gerekir. Bunlar genelde CV'nizin en üst kısmında yer alan bilgilerdir.

Önyazınız Ne Kadar Uzun Olmalıdır?

Önyazınıza ne koyacağınızı ve neyi dışarıda bırakacağınızı öğrendikten sonra, ne kadar uzunlukta olması gerektiğini düşünmelisiniz. Önyazınızın olması gereken kesin bir uzunluğu yoktur; çünkü profil kişiseldir ve her birey farklı bilgiler ekleyeceğinden uzunluk değişecektir. Genel bir kural olarak, yaklaşık altı ila sekiz satır uzunluğunda bir metin oluşturmalısınız. CV'nizde kullandığınız yazı büyüklüğüyle, kelime sayınızı 120'den fazla olmayacak hatta daha düşük olacak şekilde sınırlamaya çalışmanız gerekecektir.

Tabii ki, kariyeriniz boyunca ne kadar çok deneyim ve beceri edindiyseniz, o kadar çok bilgiyi önyazınıza dahil etmek istemeniz son derecede doğaldır. Bu durumda, yalnızca vurgulamak istediğiniz deneyim ve özellikleri seçin; işvereninizi zorlayacak uzunlukta ve fazlalıkta bilgiye önyazınızda yer vermeyin. Eğer bu durum sizin için tam tersiyse, örneğin kariyerinizin başındaysanız kendinizle ilgili söyleyebileceğiniz çok az şey olabilir. Bu durum sizin için de geçerliyse, kişisel özelliklerinize deneyimlerinizden daha fazla odaklanın. Örneğin insanlarla başa çıkma yeteneğinizden bahsetmek gibi birkaç kişisel özelliğinize önyazınızda yer verin.

Hemen CV’nizi oluşturun

Önyazı CV'nin Neresinde Yer Almalıdır?

Önyazının CV'nin ilk sayfasında üst kısmına yakın bir yerde yer alması gerektiğine dair yaygın kabul görmüş bir prensip vardır. Çoğu durumda, CV'ler isminiz, adresiniz telefon numarası ve e-mail adresiniz gibi iletişim bilgileri ile başlar. Önyazı açıklamanız ise bu kısımdan hemen sonra gelir. Önyazınızın ardından anahtar başarılarınız, eğitim bilgileriniz, iş nitelikleriniz ve deneyimleriniz gibi başlıklar yer alır. Bu nedenle, önyazınız CV'nizde önemli bir yer tutmaktadır ve doğru yerde olması bu nedenle çok önemlidir.

Her ne kadar önyazınızı doğru yere yerleştirmeniz çok önemli olsa da; CV'nizi okuyan pek çok kişi bu kısmı atlayarak diğer kısımları okuduktan sonra önyazınıza geri döneceğini aklınızda bulundurun. Ancak bu durum nedeniyle de önyazınızı CV'nizin en son kısmına yerleştirmeyin. Böyle hareket etmeniz, CV’nizi okuyan kişinin önyazınızın yerini bulmakta zorlanmasına, özgeçmişinizin kötü düzenlendiğini ve kafa karıştırıcı olduğunu düşünmesine yol açabilir. Çoğu zaman, potansiyel işverenler CV'nin düzeni konusunda yüzlerce CV'yi oldukça katı bir şekilde değerlendirirler.

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak