İngilizce özgeçmişinizi hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz?

Birden fazla yabancı dili konuşabilen ve iş yaşamında profesyonel olarak kullanabilen şanslı gruptansanız siz de kendinize yabancı bir ülkede ya da yurt içindeki yabancı bir kurumda iş arıyor olabilirsiniz. Küreselleşme sadece günlük hayata değil, iş hayata da damgasını vurmaya devam ediyor. Çoğu şirket uluslararası ticarete önem verdiği için, İngilizce konuşabilen adaylar diğerlerinden bir adim önde oluyor. Peki, nasıl İngilizce bir CV yazabilirsiniz ve nelere dikkat etmelisiniz? Bu yazıda İngilizce CV nasıl hazırlanır sorusunu yanıtlayacağız.

CV'nizi hemen oluşturun

Dünyanın her ülkesinde CV yazımının temel kuralları aynıdır. İster Türkçe ister İngilizce hazırlıyor olun, öz geçmişinize dahil etmeniz gereken bilgiler ve bunları sunuş tarzınız önemlidir. Temel bilgilerinizle hazırlayacağınız bir Ana CV’nin yanı sıra bu CV üzerinde yapacağınız bazı güncellemelerle birden fazla pozisyona başvurmanız mümkündür.

CV hazırlarken dahil etmeniz gereken bilgiler şunlardır:

  1. Kişisel ve iletişim bilgileriniz
  2. Kısa profil özetiniz
  3. İş tecrübeleriniz
  4. Eğitim bilgileriniz
  5. Becerileriniz
  6. CV’nizi destekleyecek olan ek bilgiler (referanslar, ödüller, yayınlar, kurslar, sertifikalar, sürücü belgesi vs.)

Özellikle yeni mezun olan adaylar İngilizce CV yazmaya nereden başlayacakları konusunda kafa karışıklığı yaşıyor olabilirler. CVMaker olarak sizlere bu yazıda vereceğimiz İngilizce CV hazırlama ile ilgili bilgiler sayesinde kısa sürede kazandıran bir öz geçmiş hazırlamak mümkün olacak.

Cv yazma süreci̇: nereden başlamalısınız?

Her CV’nin ilk bölümü kişisel bilgilerden oluşur. Bu bilgilere adınız, soyadınız, mesleki ünvanınız, e-posta adresiniz, telefon numaranız ve varsa internet sitenizin linki dahil edilir. Bu bilgileri İngilizce’ye uygun yazmalısınız. Türkçe karakterleri kullanmanıza gerek yoktur. İngilizce özgeçmiş ve ön yazılarda bu uygulama tüm dünyada bu biçimdedir. Ayrıca iş ilanında açıkça talep edilmediği takdirde tam ikamet adresinizi yazmanıza gerek yoktur. Bunun yerine yalnızca yaşadığınız bölgeyi girmeniz yeterlidir.

İlk bölümde dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da gereksiz tüm bilgilerden kaçınmanızdır. Bir CV’nin kısa olması gerekliliği göz önüne alındığında iki sayfayı geçirmeyecek biçimde hazırlamak için elinizden geldiğince ekonomik olmaya çalışmalı ve öz geçmişinizi desteklemeyen her tür bilgiden kaçınmalısınız.

Eğer ilanda özellikle belirtildiyse kişisel bilgilerinize doğum tarihinizi, medeni durumunuzu, cinsiyetinizi ve uyruğunuzu girebilirsiniz. Özellikle iletişim bilgilerinizi yazarken dikkatli olmalı ve bir hata yapmamalısınız. Unutmayın olası bir iş görüşmesinde size bu bilgiler ile ulaşılacaktır.

CVMaker sitemize üye olup ‘’CV’nizi oluşturun’’ tıkladığınızda karşınıza çıkan CV formundan özgeçmişinizin dilini İngilizce’ye çevirerek kolayca CV hazırlamaya başlayabilirsiniz. Gerekli alankları doldurduktan ve tüm bilgilerinizi girdikten sonra şablonlarımız arasından en uygun olanını seçerek CV’nizi tamamlayabilir ve cihazınıza kayderedek daha sonra üzerinde değişiklikler yapabilir ya da print edebilirsiniz. İngilizce CV oluşturma bu kadar kolay!

İngi̇li̇zce ana CV

Ana CV, o güne dek işinizle ilgili sahip olduğunuz tüm bilgileri içeren CV’dir. Ana CV’nizi hazırladıktan sonra başvuracağınız pozisyona göre güncellemeler yapabilir, gereksiz bilgileri çıkararak, yerine işinize yarayacak diğer bilgileri yazabilirsiniz. Ana CV’de bulunması gereken bilgiler, kişisel ve iletişim bilgileriniz, iş deneyimleriniz, eğitim detaylarınız, beceri ve yetenekleriniz, kendinizi geliştirmek için katıldığınız kurslar ve aldığınız sertifikalar, referanslarınız, yayınlarınız, ödülleriniz, gönüllü çalışmalarınız, sürücü belgeniz, kullanabildiğiniz yazılımlar ve mesleğinizle ilgili diğer tüm bilgiler olmalıdır.

İşe özel İngi̇li̇zce CV

Pozisyona özel CV hazırlama İngilizce yapılacaksa, kullanacağınız bazı yöntemlerle işi elde etme şansınızı arttırabileceğinizi biliyor muydunuz? Günümüzün hızla akan iş dünyasında ve rekabet ortamında iş verenler üzerinde etki bırakarak diğer adayların önüne geçmek istiyorsanız başvurduğunuz işe uygun bir CV hazırlamalısınız.

Bunun için öncelikle Ana CV’nizde bulunan gereksiz bölümleri eleyerek, bu bilgilerin yerine iş pozisyonunu ilgilendiren çalışmalarınızı ve yeteneklerinizi girmenizdir. Örneğin Bilgisayar Mühendisliği alanında eğitim aldıysanız ve bilgisayar yazılımcısı olarak bir işe başvurmak istiyorsanız, bu alandaki yetenek ve çalışmalarınızı ön plana çıkarmanız gerekir. Bildiğiniz tüm yazılım programlarını sıralayın. Daha önceki işlerinizde elde ettiğiniz başarıları sergileyin. Kariyer hedefinizden söz ederken cesur olun ve sorumluluk almaktan çekinmediğinizi iş verene gösterin.

CV örnekleri İngilizce olsun diyorsanız, şimdi yukarıda verdiğimiz bilgileri de göz önüne alarak etkili bir İngilizce CV örneği verelim:

İngilizce cv örnekleri

Auckland template

ingilizce cv örnekleri

Buraya tıklayarak bu örneği indirebilirsiniz

CV'nizi hemen oluşturun

Bu İngilizce CV örnekleri size hem fikir verecek hem de sitemizde bulunan blogumuzdaki makalelerle daha fazla bilgi sahibi olabileceksiniz.

İngi̇li̇zce cv’ye neleri̇ dahi̇l etmeli̇si̇ni̇z?

CVMaker sizler için özel olarak hazırladığı araçla CV’nizin başlıklarının anında İngilizce’ye çevrilmesini sağlıyor. Tek yapmanız gereken sitemize üye olduktan sonra CV’nizi oluşturmaya başlamak, dili seçmek ve gerekli boşlukları doldurmak. Bir CV İngilizce olması gerektiğinde sitemizdeki CV oluşturucu aracın ne kadar işinize yaradığını göreceksiniz.

İngilizce CV’nize tıpkı Türkçe CV’de olduğu gibi pozisyonla ilgili temel bilgilerinizi girmelisiniz. Kişisel ve iletişim bilgilerinizin ardından, deneyim ve eğitim bilgilerinizi girin. Beceriler kısmına o pozisyonla ilgili yeteneklerinizi yazın. Dikkat etmeniz gereken bir konu da fotoğrafınızdır.

Fotoğraf

Türkiye’de özgeçmişinize fotoğraf eklemeniz önerilse de, İngilizce özgeçmiş hazırlayacaksanız fotoğraf eklememeniz tavsiye edilir.Fotoğrafınız profesyonel olarak özelliklerinizi içermediğinden ve ayrımcılık yapılmasının önlenmesi için İngilizce özgeçmişlere fotoğraf eklenmez. Eğer işveren bunu özellikle isterse veya başvurdunuz meslekte dış görünüş önemliyse özgeçmişinize fotoğraf ekleyebilirsiniz.

Amerikan İngilizcesi ve İngiliz İngilizcesi farklı olduğu için; başvurduğunuz firmanın kökeninin hangi ülkeye dayadığını öğrenmek faydalı olacaktır. Çünkü bu bilgi ışığında özgeçmişinizi doğru bir şekilde oluşturabilirsiniz. Özgeçmişinizi hazırlarken, aşağıdaki püf noktaları aklınızda tutmaya özen gösterin:

Kişisel bilginize neleri eklemelisiniz

İngilizce özgeçmiş hazırlarken, kişisel bilgi bölümünde Türkçe özgeçmişinden farklı bilgiler vermeniz gerekir. Kişisel bilgiler bölümünde aşağıdaki bilgileri vermelisiniz:

  • adınız ve soy adınız
  • telefon numaranız
  • E-postanız
  • adresiniz
  • Eklemek isterseniz Linkedin profiliniz
Kişisel bilgilerinizden neleri çıkarmalısınız?
  • kariyer hedefi ( bundan ön yazınızda veya görüşmenizde bahsedebilirsiniz)
  • medeni durumunuz
  • doğum tarihiniz
  • doğum yeriniz

İngilizce CV’ye eklemenizde büyük fayda olan diğer bir konu da ön yazıdır. Ön yazıü hem CV’nizin okunmasını sağlar, hem de sizin hakkınızda olumlu bir kanı uyanmasına yardımcı olur. İşini özenle yapan, ciddiye alan ve dikkatli bir adayı işe almayı her şirket ister. Ön yazı yazmak için daha detaylı bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

İngi̇li̇zce cv’de ki̇şİsel profi̇li̇ni̇zi̇ nasil yazmalisiniz?

CV özeti olarak da adlandırılan kişisel profil, CV'nizdeki ilk öğedir. Niteliklerinizi, becerilerinizi ve iş deneyiminizi özetleyen kısa bir giriş niteliğindedir. İşe alım uzmanlarının CV'nizde gördüğü ilk bölüm olduğundan, onları pozisyon için mükemmel bir aday olduğunuza ikna etmekte bu bölümü etkili bir şekilde kullanmak çok önemlidir.

İşverenler her gün çok sayıda CV ve ön yazı alır. Dikkatlerini çekmek ve başvurduğunuz rol için uygun bir aday olduğunuzu göstermek için güçlü bir kişisel ifade kullanmanız gerekir. CV özetiniz, ön yazınızın daha kısa bir versiyonu olabilir ve şirkete nasıl katkı sunabileceğinizi özetleyebilir. İngilizce kişisel profil örnekleri arıyorsanız, aşağıdaki örneğimizi inceleyebilirsiniz:

‘’I'm a skilled, driven, and experienced camera operator. I have access to a wide range of technological tools, including camcorders designed for professional cinematography. I have a lot of experience working on many theatre and television projects, which demonstrates my ability to adhere to creative direction. I have professional experience in live broadcasting and can video both outside and within the studio.’’

Profil bildirimi

İngilizce özgeçmişinizde sizi anlatan kısa bir tanıtım metni olan profil bildiriminin eksik olmaması gerekir. Fazla iş tecrübeniz yoksa, profil bildiriminiz “”Personal Statement of personal profile” olarak kişisel bilginizin altına yazılır. Deneyimli olduğunuzda “CV profile” olarak profil bildiriminizi daha kısa bir metin olacak şekilde kişisel bilgilerinizin altına ekleyebilirsiniz.

Eğİti̇m bölümünü nasil yazmalisiniz?

Bir iş veren için eğitimin önemi yadsınamaz. Fakat aldığınız eğitim ne kadar iyi ve pozisyona uygun olursa olsun, eğer bilgilerinizi CV’nize düzgün aktaramazsanız, işi kaybetme tehlikesi yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla İngilizce CV eğitim bilgileri girilirken bazı kurallara dikkat edilmelidir. Eğitim bilgilerinize okuduğunuz okulun adı, diploma dereceniz, hangi tarih aralığında eğitim aldığınız ve okulunuzun lokasyonunu girmelisiniz. Bunlara ek olarak ne tür bir eğitim aldığınızdan kısaca söz edebilir ya da CV’nizin uzamasını istemiyorsanız bu bölümü atlayabilirsiniz. Ayrıca ayrıca başarılarınızı ön plana çıkarmak için de eğitim bölümünden yararlanabilir ve kendinizi geliştirmek için katıldığınız tüm kursları listeleyebilirsiniz. Şimdi İngilizce CV’de eğitim bölümü için bir örnek verelim:

‘’Bachelor of Arts in History and Politics
University of South-East England
Brighton, East Sussex
2018-2022
BA’’

İpucu: Okul isimlerini yazarken kesinlikle kısaltma kullanmayın. Hiçbir iş veren hangi okulda okuduğunuzu bulmak için araştırma yapmak istemez ve CV’niz elenebilir.

Cv’de İş deneyi̇mi̇ bölümü

Öz geçmişinizn en önemli bölümlerinden biridir. Deneyimleriniz, o pozisyona ne tür katkılar sunabileceğinize ve şirket için ne kadar verimli çalışacağınze referanstır. İyi yazılmış bir iş deneyimi bölümü, etkili bir CV'nin önemli bir unsurudur. Mesleki deneyiminizi bir CV'de nasıl sunacağınızı bilirseniz, işe alım uzmanına iş için gerekli niteliklere sahip olduğunuzu gösterebilirsiniz. Ayrıca, şirketin başarılı olmasına yardımcı olabilecek nitelikli bir aday olarak öne çıkmanıza da yardımcı olur. İş deneyimi İngilizce yazılacaksa bazı ipuçlarını göz önünde bulundurmanız CV’nizin etkisini arttırır.

Öncelikle tüm iş tecrübelerinizin listesini çıkarın. Bu işlerdeki pozisyonunuzu, aldığınız sorumlulukları, çalıştığınız şirketlerin isim ve lokasyon bilgilerini, hangi tarihlerde çalıştığınızı not edin. Burada dikkat etmeniz gereken konu, yeni başvuracağınız iş pozisyonuyla ilgisi olmayan iş deneyimlerine CV’nizdde yer vermemeniz gerektiğidir. Listenizi hazırladıktan sonra sitemizdeki CV oluşturma aracı size adım adım yol gösterecek ve dakikalar içinde kusursuz bir eğitim bölümü hazırlamanıza yardımcı olacak. Şimdi İngilizce kariyer hedefi örnekleri için aşağıdaki iş deneyiminin nasıl yazıldığını inceleyebilirsiniz:

‘’Senior Computer Engineer,
Vodafone UK
2015 - Present

Proof-of-concept prototype applications were created and evaluated.
Worked together with the development team to find, fix, and get rid of software defects.
Led a group of 25 developers in the analysis and replication of software from its inception through task completion.’’

Siz de hemen İngilizce CV şablonu seçerek öz geçmişinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Eğer hiç iş deneyiminiz yoksa CV’nizi nasıl hazırlamanız gerektiğiyle ilgili bu yazıya göz atabilirsiniz.

Bi̇ldi̇ğİni̇z di̇ller

Klasik bir söylem gibi görünse de ‘’Bir lisan bir insandır’’ atasözü son derece doğrudur. Bildiğimiz dil sayısı kadar dünyaya açılabilmekte ve yeteneklerimizi daha fazla kullanabilmekteyiz. Bir CV’de bildiğiniz dilleri yazmanız sizi diğer adayların önüne geçirebilir. Özellikle İngilizce dilince eğitim görmüş bir profesyonel olarak yabancı bir firmaya iş başvurusunda bulunurken bildiğiniz tüm dilleri listelemeniz o pozisyondaki kariyerinizin de kısa sürede ilerlemesine yardımcı olabilir. CV oluşturma İngilizce yapılması gerektiğinde sizin bu dile profesyonel anlamda hakim olmanız gerekir.

Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı’nın belirlediği İngilizce dil seviyeleri şu biçimdedir: A1, A2, B1, B2, C1, C2. Buna göre;

A1, İngilizce dilinde öğrenilen temel konuları belirtir.

A2, Başlangıç seviyesinin üzerindeki ilk kısımdır.

B1, Yabancı bir firmada çalışabilmeniz için bilmeniz gereken minimum dil seviyesidir ve orta derece olarak adlandırılabilir.

B2, İleri İngilizce olarak adlandırılır ve profesyonel olarak çalışma hayatında rahatça kullanabileceğiniz anlamına gelir.

C1 ve C2, Ana dili kadar akıcı ve düzgün kullanabildiğiniz anlamına gelir.

Ayrıca CV'nizde bildiğiniz dilleri ön plana çıkarmak için bu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Sıkça çevrilen kelimeler

İşinizi kolaylaştırmak için sık olarak çevrilen kelimeleri toplayarak bir liste hazırladık:

Özgeçmişinizi yazarken yararlı çeviriler:

başvurmak- to apply eğitim- training sertifika- certificate yetenek- skills işveren- employer işçi- employee beceriler- accomplishments referans- reference

Dil becerinizi anlatmak için:

dil beceriniz-- language skills ana dil - mother tongue düzgün- fluent çok iyi- very well iyi- good orta- mediocre okumak- to read yazılı- writing konuşmak- to speak

Özgeçmişinizin uzunluğu

Aynı Türkiye’de olduğu gibi özgeçmişiniz en fazla iki sayfa olmalıdır. Amerika’da özgeçmişiniz bir sayfayı geçmemelidir.

İngiliz İngilizcesi veya Amerikan İngilizcesi

Daha önceden fark etmemiş olabilirsiniz fakat İngilizler ve Amerikalılar farklı aksanlarla konuşurlar. İşverenin kökeni hangi ülkeye dayanıyorsa o ülkenin İngilizcesi’ni CV’nizde kullanmalısınız. Eğer işverenin kökeni her iki ülkeye de dayanmıyorsa; iş ilanı inceleyerek hangi İngilizce ile CV’nizi oluşturmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

CVmaker ile özgeçmişinizi İngilizceye tercüme ettirin

Eğer hizmetimizi kullanarak özgeçmişinizi hazırladıysanız hazırladığınız özgeçmişi kolayca İngilizceye çevirebilirsiniz.“benim özgeçmişim/CV" başlığında özgeçmişinizi kopyalayarak kişisel bilgi bölümünde özgeçmişinizin dilini İngilizceye çevirebilirsiniz. Böylelikle özgeçmişinizde ki bütün başlıklar İngilizce’ye çevrilmiş olacaktır. Sadece doldurduğunuz bilgileri çevirmeniz yeterlidir.

CV ve Resume arasındaki fark

İngiliz İngilizcesinde kullanılan bir terim olan CV Latince “curriculum vitae” tamlamasının kısaltmasıdır. Resume özelikle Amerika ve Kanada’da kullanılır. Ayrıca resume ve CV’lerin uzunlukları da farklıdır. CV’ler en fazla iki sayfa olabilirken resumeler tek sayfa olmalıdır. CV genelde Birleşik Krallık, İrlanda ve Yeni Zelanda’da kullanılır. Resume Amerika ve Kanada’da kullanılır.

Profil bildirim bölümünde kullanabileceğiniz faydalı kelimeler:

öğrenmeye istekli- eager to learn
temsilci- representative
tecrübeli- experienced
istekli- motivated
adanmış- dedicated
özellikler- characteristics
ayırmak- distinguish
duyarlı- sensitive
etkileyici- impressive
liderlik- leadership
konuşkan- communicative
strese karşı dayanıklı- stress proof
sonuç odaklı- result oriented
Güvenilir- reliable
kendine güvenen- confident
müşteri odaklı- customer oriented
bilgili- knowledgeable
eğitilmiş-- trained in
yetenekli- skilled at
uzmanı- expert at
vazgeçilmez- irreplaceable

Kişisel bilgi bölümünde kullanabileceğiniz faydalı kelimeler:

adı - name
soyadı - surname
E posta - email
telefon numara - phone number

İş deneyimi bolümünde kullanabileceğiniz faydalı kelimeler:

iş deneyimi- work experience
pozisyon- function
sorumluluk- responsibility
başarı- achievement
mevcut- currently
dahil olmak- involved in
katkıda bulunmak- contribute to

En sık tercih edilen meslekler:

şoför- driver
garson- waiter
aşçı- chef
grafik tasarımcı - graphic designer
öğretmen- teacher
diş hekimi- dentist
avukat- lawyer
tamirci- mechanic
hemşire- nurse
berber- barber
mimar- architect
itfaiyeci - fireman
mühendis- engineer
sekreter- secretary
diyetisyen- nutritionist
yazılımcı - programmer

CV'nizi hemen oluşturun

Eğitim bölümünde kullanabileceğiniz faydalı kelimeler:

eğitim- education
yüksek lisans- masters
lisans- bachelor
üniversite- university
lise- high school
staj- internship
tez- thesis

SIKÇA SORULAN SORULAR

Soru: İngilizce CV’de yüksek lisans bilgileri doğru bir biçimde nasıl yazılır?

Yanıt: İngilizce’de ‘’Master of Arts’’ denilen yüksek lisans ya da diğer deyişle master derecesini yazarken ‘’MA’’ kısaltmasını kullanabileceğiniz gibi doğrudan ‘’Master of Arts’’ da diyebilirsiniz. Birkaç örnekle açıklamak gerekirse:

  • MA (Master of Arts)
  • MBA (Master of Business Administration)
  • M.Eng. (Master of Engineering)

Öğrenci̇ cv’si̇ nasil hazirlanir? Daha fazla İş görüşmesi̇ne çağrilmaniz İçİn örnekler ve İpuçlari!

Uzun bir eğitim yaşamının ardından iş yaşamına atılmak için sabırsızlanıyorsanız, öncelikle kendinize iyi bir CV hazırlamanız gerektiğini de biliyorsunuzdur. Yabancı dilde hizmet veren uluslararası bir firmaya başvurmak ya da yurt dışında çalışmak istiyorsanız öz geçmişinizi de İngilizce hazırlamalısınız. Amerikan İngilizcesi ve İngiliz İngilizcesi farklı olduğu için; başvurduğunuz firmanın kökeninin hangi ülkeye dayadığını öğrenmek faydalı olacaktır. Çünkü bu bilgi ışığında özgeçmişinizi doğru bir şekilde oluşturabilirsiniz. Şimdi adım adım CV yazma aşamalarını inceleyelim.

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak