İş deneyi̇mi̇ olmayanlar İçİn cv örnekleri̇

Okulunuzdan mezun oldunuz ve uzun zamandır iş arıyorsunuz. CV de iş deneyimi yoksa ne yazılır diye merak ediyorsunuz. İş deneyiminiz olmadığı için başvurularınıza olumsuz yanıt almak sinir bozucu ve motivasyon düşürücü olabilir. Oysa hazırlayacağınız güçlü bir CV ile iş verenler üzerinde etki bırakmanız ve uzun zamandır beklediğiniz işi elde etmeniz hiç de zor değil. İşte tam da bu konuda CVMaker olarak size yardımcı olmak için buradayız. Blogumuzdaki yeni mezun CV'si hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz.

Son sınıfta okurken ya da mezun olur olmaz mesleğinizle ilgili ilk adımı atmak için neler yapmanız gerektiği sizi endişelendiriyor olabilir. Özellikle hiç iş deneyiminiz yoksa kendinizi daha da çaresiz hissediyor olabilirsiniz. Oysa bilmelisiniz ki herkes çalışma hayatına sıfırdan başlıyor. CVMaker uzmanları bu konudaki tüm bilgi birikimlerini ve tecrübelerini sizinle paylaşarak CV’nizi nasıl hazırlayacağınız ve geliştireceğiniz konusunda size yardım etmek için hazır.

İş tecrübesi olmayanlar için CV örneği arıyorsanız, Aday Takip Sistemine uygun, endüstri satndartlarında, modern, dikkat çeken, güçlü ve etkileyici bir CV hazırlamak için makalemizi okumaya devam edin.

Hemen CV’nizi oluşturun

İşe özel cv oluşturun

İşe özel CV, bir kişinin iş deneyimini, eğitimini ve becerilerini belirli bir işe veya sektöre göre uyarlanmış bir şekilde özetleyen bir belgedir. Çeşitli işlere başvurmak için kullanılabilecek genel bir CV'nin aksine, işe özel bir CV, pozisyonla en alakalı beceri ve deneyimleri sergiler.

İşe özel bir CV oluşturmadan önce başvurduğunuz şirket hakkında bilgi toplamalısınız. Ardından iş ilanında belirtilen anahtar kelimelerin ve özelliklerin bir listesini çıkararak bunları kendi kariyer hedeflerinizle eşleştirmelisiniz. Böylece CV’niz başvuracağınız pozisyona ve size özel bir CV haline gelecek ve işe alım uzmanlarına özenli ve dikkatli bir aday olduğunuzu ıspatlayacaktır.

Deneyi̇msi̇z adaylar İçİn cv örneğİ

Deneyi̇msi̇z adaylar İçİn cv örneğİ

Deneyi̇msi̇z adaylar İçİn cv örneğİ indir

Özgeçmişiniz kısa ve öz olsun

Araştırmalar bir ii verenin CV’yi gözden geçirmek için ortalama 9 saniye harcadığını göstermektedir. Bu durum göz önüne alındığında hiç kimsenin öz geçmiş içinde uzun yazılmış sıkıcı metinleri okuyacak zamanı olmadığının bir kanıtıdır. Uzun ve karışık hazırlanmış bir CV işe alım uzmanının ana noktadan uzaklaşmasına ve sizinle ilgili önemli bilgileri atlamasına neden olabilir.

Bu nedenle CV hazırlarken o güne dek edindiğiniz tüm deneyim ve eğitimleri sıralamak, edindiğiniz her beceriyi girmek yerine, yalnızca pozisyonla ilgili olanları yazmanızda fayda vardır. Böylelikle nokta atışı yaparak CV’nizin birçok adayı geride bırakmasını sağlayacaksınız. Blogumuzdaki deneyimsiz CV örnekleri size yardımcı olacaktır.

CV’nizde anahtar kelimeler kullanın

Anahtar kelimeler iş ilanındaki aranan özellikler kısmında ya da iş tanımında yer alan özel kelimelerdir. Bu kelimelerin CV’nizde yer alması demek o pozisyona uygunluğunuzun olması demektir. Bazı şirketler Aday Takip Sistemi’ni (ATS) kullanarak CV’leri dijital ortamda anahtar kelimeler için tarar ve bu kelimeleri taşımayan öz geçmişler otomatik olarak elenebilir. Bu nedenle kendinizde bulunduğuna inandığınız özellikleri kısa özet ya da beceriler kısmında yazmanız size başarıyı getirebilir.

Daha fazla iş görüşmesine çağrılmak için bu taktiği mutlaka uygulamalısınız. Örneğin ‘’X pozisyonunda çalıştığım süre içerisinde şirket satışları %30 arttı’’ ifadesi yerine ‘’Proaktif müşteri desteği başlatarak ve yeni satı stratejileri geliştirerek şirket satışlarının %30 oranında artmasını sağladım’’ demeniz daha etkili olacaktır.

Profilinizi yazarken kişiliğinizi yansıtın

Profiliniz için yazacağınız kısa bir özet ile CV’nizin etkisini artırmanız mümkün. Seçeceğiniz kelimeler ve sunacağınız bilgiler pozisyon ile ilgili ve aranan özelliklere uygun olmalıdır. Genel bir kural olarak kısa özetin bir paragrafı geçmeyecek biçimde 6-7 cümleden oluşması ve ana konuya odaklanmasıdır. Kişiliğinizin işe uygun olduğunun altını çizerken sahip olduğunuz yeteneklerden bahsedin. Bu bölümü uzun vadeli kariyer hedeflerinizi açıklamak için kullanın ve bunu yaparken açık ve net olun. Tecrübesiz CV örnekleri incelendiğinde bunun böyle olduğu görülecektir.

Deneyi̇msi̇z cv İçİn ki̇şİsel özet örnekleri̇

Aşağıya farklı bir kaç örnek ekliyoruz. Bu örneklerde durumları ve eğitimleri farklı olan deneyimsiz adayların kişisel özetlerini nasıl hazırladıklarını görebilirsiniz.

Lise öğrencisi için örnek:

’’Liseden yeni mezun olmuş, pazarlama işine tutkuyla bağlı bir adayım. Topluluk önünde konuşma, müşteri hizmetleri ve liderlik etme konusunda deneyimliyim. İnternet pazarlaması alanında iletişim ve pazarlama becerilerimden yararlanmak istiyorum. Bunun için ekip ruhu taşıyan, yeni kurulmuş ya da küçük çaplı bir firmada pazarlama asistanı olarak staj pozisyonu arıyorum.’’

Stajını yapmış lisans öğrencisi için örnek: 

’’Uluslararası İnsan Hakları Hukuku alanında uzmanlığı olan, müvekkillerle ortaklık kurma konusunda deneyimli, mahkeme prosedürleri ve dava transkripsiyonları konusunda bilgili, özenli bir üçüncü sınıf hukuk öğrencisiyim. Yasal araştırma, belge dosyalama ve zaman yönetiminde ustayım. Stajımı bu yıl içerisinde ABC Hukuk Bürosu’nda tamamladım. Saygın ve profesyonel bir hukuk firmasında politika danışmanı olarak giriş seviyesinde bir iş pozisyonu arıyorum.’’

Üniversite mezunu için örnek: 

istatistiksel araçlar konusunda deneyimli, JavaScript, Python, Scala, SQL ve R konusunda güçlü bilgiye sahip, analitik ve sonuç odaklı veri bilimcisi eğitimi almış bir adayım. Karmaşık verileri temiz ve kolay anlaşılır sonuçlara dönüştürme konusunda ustayım. Mükemmel iletişim ve veri görselleştirme becerilerine sahibim. Programlama becerilerimi geliştirmek için yeni bir staj pozisyonu arayışındayım.

Aktarılabilir becerilerinizden faydalanın

Aktarılabilir beceriler başka bir iş alanında kullanabileceğiniz ve bu alana uyarlayabileceğiniz yeteneklerinizdir. Bu beceriler, adayın yeni şeyler öğrenebildiğini, eleştirel düşünebildiğini ve başkalarıyla etkili bir şekilde çalışabildiğini gösterdiğinden genellikleiş veren için değerlidir. Özellikle iş deneyimi olmayan adaylar bazı durumlarda aranan özelliklerin tamamı adayda mevcut olmayabilir. Bu durumda mesleki ve sosyal becerilerinizi listeleyip gözden geçirerek iş pozisyonuna uyarlanabilecek olanları CV’nize ktarmanızda fayda vardır. Örneğin öğretmenlik için baş vuran bir adayın empati yeteneği, iş ilanında belirtilmemiş olsa bile bu durumda işe yarayacaktır.

İş deneyiminiz hiç yoksa, CV’nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV’nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir:

  • Uyarlanabilirlik
  • Takım çalışması
  • Proje yönetimi
  • Liderlik
  • Zaman yönetimi
  • Çözüm üretme

CV’de ek iş deneyimi bölümünü kullanın

İş deneyiminizin olmaması sizi umutsuzluğa sevketmemeli. Çünkü okul içinde yaptığınız çalışmalar, gönüllü işler, stajlar ve hatta hobileriniz bile pozisyonla ilgili deneyim sahibi olduğunuzun birer göstergesi olabilir. Öğrenci topluluklarıyla birlikte yaptığınız çalışmalar, mesleğinizle doğrudan ilgili olduğu sürece iş veren tarafından iş tecrübesi olarak değerlendirilebilir. Aynı biçimde staj ve gönüllü çalışmalarınızı da CV’nizin ek iş deneyimi kısmına ekleyerek kendinizi kanıtlamanız mümkündür.

Eğer saydığımız bu alanlarda hiçbir deneyiminiz yoksa o zaman kendi projelerinizi sunarak iş deneyimi kısmını güçlendirmeyi deneyin. Örneğin işinizle ilgili portföyünüzü CV’nize eklemeyi deneyin. Bir internet siteniz varsa bunu ekleyerek, iş verenin sizin ve çalışmalarınızın hakkında daha derin bilgi sahibi olmasını sağlayın. İşle ilgili olduğunu düşündüğünüz tüm beceri ve birikimlerinizi sunun.

Eğitim ve donanımınıza dikkat çekin

İlk kez CV hazırlayan ve iş ya da staj başvurusu yapacak olan bir adayın CV’sinin etkili olması için bir diğer konu da eğitimine dikkat çekmesidir. Eğer aldığınız eğitim doğrudan pozisyonla ilgiliyse bu bilgiyi CV’nizin odağı haline getirmekten çekinmemelisiniz. Çünkü her iş veren en az deneyim kadar eğitime de önem vermektedir. Eğitim bölümünü hazırlarken şu bilgilerin elinizin altında olmasına dikkat edin:

  • Mezuniyet derecenizle birlikte ne tür diploma aldığınız (lisans, yüksek lisans, doktora)
  • Eğer bir onur derecesi aldıysanız bunun açıklaması
  • Mesleğinizle ilgili katıldığınız kurslar
  • Sertifikalarınız
  • Erasmus gibi yurt dışı öğrenci değişim programları

İş deneyiminiz olmadığı için endişe etmenize ve güvensizlik duymanıza gerek yok. Bunun yerine başvuracağınız şirket için değerli sayılacak yönlerinizi ön plana çıkarın. Tüm başarılarınızın altını çizin. Kendinden emin bir ifade ile iş vereni etkileyin. Bu konuyla ilgili olarak etkili bir CV hazırlama hakkındaki yazımıza göz atın.

Deneyi̇msi̇z bi̇r aday İçİn en uygun şablonu seçİn

CV şablonları, bilgilerinizin doküman üzerinde sizin dilediğiniz tarzda görünmesini sağlayarak özgeçmişinizin etkisini arttırır. Bazı şablonlar eğitimi ön plana çıkaracak biçimde düzenlenmişken, bazıları da becerilerinize odaklanır. Bu bilgileri ilk sayfanın en üstüne yerleştirerek iş verenlerin hemen görmesini sağlar.

Deneyimsiz biri olarak eğer eğitimlerinizi ve becerilerinizi vurgulayarak işi elde etmek istiyorsanız buna uygun bir format ve şablon seeçerek başarılı olabilirsiniz. Sektöre yeni girenler ya da kariyerine ilk kez başlamak isteyenler için en uygun olan çözüm budur. CV'nize başarılarınızı nasıl eklemeniz gerekir konusunda daha fazla bilgi için sitemize göz atabilirsiniz.

Mükemmel bir ön yazı hazırlayın

Kimse iş aramaktan hoşlanmaz. Çevrimiçi iş ilanlarını taramak, özgeçmişinizi yazmak, yorucu mülakatlara hazırlanmak herkese tedirginlik verir. Çoğu kişi için sürecin en zorlu kısmı etkili bir ön yazı yazmaktır. Ortalıkta birbiriyle çelişen o kadar çok tavsiye var ki, nereden başlayacağınızı bilmek zor. Özellikle de online bir sistem üzerinden başvuruyorsanız, bir ön yazıya ihtiyacınız olup olmadığı konusunda tereddütte olabilirsiniz.

Durum ne olursa olsun bir ön yazı daima CV’nizin dikkate alınmasını sağlayacaktır. Bu nedenle ister çevrimiçi ister posta yoluyla başvuruyor olun bir ön yazı hazırlamanız diğer adayları elemenizi sağlayabilir.

Önce şirketle ilgili araştırma yapın. Yazmaya başlamadan önce şirket ve istediğiniz pozisyon hakkında bilgi edinin. Elbette iş tanımını dikkatlice okumalısınız. Ancak şirketin web sitesini, yöneticilerinin Twitter akışlarını ve LinkedIn'deki çalışan profillerini de incelemelisiniz. Bu araştırma ön yazınızı özelleştirmenize yardımcı olacaktır.

Resmi bir dille yaklaşık üç paragraftan oluşmuş kısa bir mektup hazırlayın. Pozisyon için neden uygun bir aday olduğunuzdan, önceki başarılarınızdan ve şirketi tanıdığınızdan söz edin. İş görüşmesinde kendinizi daha iyi tanıtabileceğinizi vurgulayarak mektubunuzu bitirin.

Sonuç

İlk işinizi bulmak veya kariyerinizi değiştirmek hayatınızda zorlu bir dönem olabilir. Ancak, deneyimi olmayanlar için bu yazıda, daha fazla mülakat almanıza yardımcı olacak en yeni ve en iyi CV yazma stratejilerini size sunduk. Kariyer hedeflerinizi ve güçlü yönlerinizi belirleyerek işe başlayın, çünkü bu sizi başarıya hazırlayacaktır. Dikkat etmeniz gereken diğer konular ise şöyle sıralanabilir:

  • Kronolojik formatla tarih sıralamasını yeniden geriye doğru yapın.
  • Düzgün ve net bir dil kullanın.
  • Argo ya da günlük dil kullanmayın.
  • Güncel olmayan ya da iş ilanıyla ilgisi bulunmayan bilgileri girmeyin.
  • CV’nizi ve ön yazınızı bitirdikten sonra mutlaka kontrol edin ve yanlışları düzeltin.
  • Kısaltmalar kullanmaktan kaçının.

Bu kurallara uyduğunuz sürece hiç deneyiminiz olmasa bile hem göz alıcı hem de dikkat çeken bir CV hazırlayabilirsiniz. CVMaker, kariyeriniz için atacağınız tüm adımları kolaylaştırmak için sizlere hem CV oluşturma hem de bilgilenme konusunda hizmet vermektedir.

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak