Yeni mezun olarak cv nasıl hazırlanır?

Mezun olduktan sonra CV nasıl hazırlanır diyorsanız, sizler için hazırlaığımız bu yazıyı dikkatle okumanızı öneriyoruz. İlk kez CV hazırlayacaksanız, işe nereden başlayacağınızı bilmemeniz son derecede doğaldır. Yıllarca emek verdikten sonra mezun olup okulunuzu bitirdiniz ve artık iş bulmak istiyorsunuz. Ancak iş hayatına ilk defa atılacaksanız ya da fazla iş tecrübeniz yoksa yeni mezun CV hazırlama konusunda kafanız karışabilir. Peki, mezun olduktan sonra özgeçmişinizi nasıl hazırlamalısınız ve nelere dikkat etmelisiniz?

Hemen CV’nizi oluşturun

Mezunların farkı nedir?

Mezunların en büyük sorunu acemiliktir. Pek çok mezun okul döneminde derslerine ağırlık verdiği için ya çok az ya da hiç iş tecrübesine sahip olmuyorlar. Bu durumu göz önünde işverenler yeni mezunların özgeçmişini incelerler. Bu nedenle CV’nizde iş tecrübeniz yerine olumlu özelliklerinizi belirtmeniz tavsiye edilir.

Bu yazıda yeni mezun olmuş ve henüz profesyonel olarak iş deneyimi bulunmayan adayların nasıl CV hazırlamaları gerektikleriyle ilgili tüm bilgileri bulabilirsiniz.

CV yazma süreci̇: nereden başlamalisiniz?

Yeni mezun CV’si hazırlarken nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız öncelikle tüm bilgilerinizi not edin. O güne dek edindiğiniz tüm donanımınızın elinizin altında olması öz geçmişinizi hazırlarken kafa karışıklığı yaşamanızı önleyecektir. CVMaker olarak kolay ve kusursuz CV hazırlamanız için oluşturduğumuz sitemize girerek sıfırdan bir CV oluşturmak için tüm aşamalar size sunulmuştur.

Başvuracağınız pozisyona göre özel bir CV hazırlayabileceğiniz gibi tüm işlerde kullanmak üzere bir Ana CV hazırlamanız da size yardımcı olacaktır. Bu nedenle eğitim, staj, gönüllü işler, kurslar, sertifikalar, yabancı diller, ödüller, başarılar ve becerilerle ilgili tüm bilgilerinizi CV yazmaya başlamadan önce not alın. Daha sonra kendinize uygun bir şablon üzerinde CV’nizi hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Yeni̇ mezun İçİn ana CV

Yukarıda söz ettiğimiz gibi Ana CV, başvuracağınız iş pozisyonuna göre düzenleyip güncelleyeceğiniz bir CV’dir. Böyle bir CV üzerinde değişiklikler yaparak pozisyona uygun hale getirmeniz daha kolaydır. Ana CV’ye tüm bilgilerinizi dahil etmelisiniz. Kişisel bilgilerinizden, eğitim ve becerilerinize kadar tüm niteliklerinizi dahil ettiğiniz Ana CV’yi cihazınıza kaydederek daha sonra hem şablonu hem de içeriği değiştirme şansınız vardır.

Örneğin pozisyonla ilgisi olmayan becerilerinizi ve niteliklerinizi çıkarıp, yerine başvurunuzu destekleyeceğine inandığınız bilgileri girerek işi elde şansınızı arttırabilirsiniz. Ana CV’nizi hazırladıktan sonra işe özel bir öz geçmiş yazmak çok daha kolay olacaktır. Yeni mezunlar için CV örnekleri de size bu konuda yardımcı olabilir. Ayrıca iş deneyimi olmayanlar için CV hazırlama konusundaki makalemizi de okuyabilirsiniz.

İşe özel CV nazil hazirlanir

Hangi eğitimi almış olursanız olun, günümüzün rekabetle dolu iş ortamında kendinizi ön plana çıkarmak için diğer adaylardan sizi ayıran niteliklere sahip olmanız ve bunu CV’nizde yansıtmanız gerekir. Bu nedenle işe özel CV hazırlarken öncelikle ilanı dikkatle okuyarak, firma hakkında biraz araştırma yapmanız, şirket vizyonuna uygun özelliklerinizi not almanız yararınıza olacaktır.

İlanda belirtilen özellikleri dikkatle inceleyerek sizde bulunduğuna inandığınız tüm özellikleri işe özel CV’nize dahil etmelisiniz. Bunu yaparken CV’nizin iki sayfayı geçmemesine dikkat edin. Çünkü iş verenlerin CV okumaya ayırdıkları süre ortalama 8 saniyedir ve bu kısa zaman dilimi içerisinde en önemli bilgileri görmesini sağlamanız gerekmektedir.

Şimdi yeni mezun CV örneği ile nasıl CV hazırlandığına bakalım:

CV örnek yeni mezun - Edinburgh şablon

CV Ornek Yeni Mezun class

Buraya tıklayarak bu örneği indirebilirsiniz

Derya okulunu bitirmiş ve yavaş yavaş iş aramaya başlamıştır. Faza iş tecrübesi olmasa bile bunu farklı yöntemler kullanarak telafi etti ve ayrıntılı bir CV hazırladı.

Hemen CV’nizi oluşturun

Yeni̇ mezun CV’si̇ne neleri̇ dahi̇l etmeli̇si̇ni̇z?

Cv’nizde en azından aşağıdaki başlıklar bulunmalıdır:

  • Olumlu kişisel özellikler: Bu bölümde isminiz, yaşadığınız şehir, telefon numaranız, e-posta adresiniz, ve eğer etkileyici ise Linkedin profiliniz yer almalıdır.
  • Eğitim bilgileri: Hangi okulda hangi bölümde okuduğunuzu burada anlatmalısınız.
  • Teknik ve bilgisayar bilgileri: Meselâ okulunuz için Microsoft Word ile çok fazla çalıştıysanız bunu bu bölüme ekleyebilirsiniz.
  • İş deneyimi: Okul döneminizde az da olsa çalıştıysanız bunu burda yazabilirsiniz.
  • Staj deneyimleri: Belki iş tecrübeniz olmayabilir fakat bunu telafi etmek için staj deneyimlerinizi CV’nize ekleyebilirsiniz.
  • Uzmanlık ile ilgili alınan kurslar ya da katılınan seminerler: Okurken bir kaç seminerlere katılma veya kurs almış fırsatınız olmuş olabilir. Bunları bu bölümde belirtebilirsiniz.
Tecrübesizliğinizi nasıl telafi edebilirsiniz?

Tabii ki de en önemli olan pes etmemeniz. Tecrübesiz olmanıza rağmen, başka yöntemleri kullanarak becerilerinizi anlatabilir ve işverenin ilgisini çekebilirsiniz. Grup çalışmasına olan yatkınlığınızı, kişisel merkezli çalışabilme eğiliminizi ve iletişim becerilerinizi göstermek için üniversite içindeki ve dışındaki kulüplerin ve sosyal grupların bir üyesi olduğunuzu ve katıldığınız etkinlikleri CV’nizde belirtebilirsiniz. Fakat iş tecrübesi uydurmanız mülakatta uydurduğunuz iş tecrübesiyle ilgili soru sorulabileceğinden kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Hemen cv’nizi oluştur

Alâkasız bilgiler vermekten kaçının. CV’nize yazdığınız bütün bilgiler değerli olmalıdır. Eğer özgeçmişinizde fazla boş alan bulunuyorsa, bunu aşağıdaki bilgilerle doldurabilirsiniz:

  • Okul dışı etkinlikler: Meselâ bir akademik kulübün başkanlığını  yaptıysanız, bunu CV’nizde belirterek becerinizi ve bir gruba bağlılığınızı kanıtlayabilirsiniz
  • İlgi alanları: Eğer ilginiz işverenin sektörüyle ilgiliyse, bunu kullanarak rakiplerinizden bir adım öne geçebilirsiniz. İlgi alanızı detaylı anlatırsanız, ilgi alanlarınızın gerçek olduğunu kanıtlarsınız.
  • Okul projeleri: Okulda bir projeye çalışırken işverenin aradığı becerileri mi kullandınız? O zaman bunu mutlaka CV’nize ekleyin. Projeyi, projedeki rolünüz ve projenin sonucunu belirtin
  • Notlarınız: Ortalamanın üzerinde notlarınız mi var? Bunu kullanarak avantaj sağlayabilirsiniz. Notlarınızı iş ilana belirlemeyi unutmayın. Tüm not listenizin yerine, çalışma alanıyla en ilgili olan derslere odaklanın.

Genelde yeni mezunlar iş tecrübesiyle ilgi çekemedikleri için farklı yöntemler kullanırlar. Meselâ ön yazıları CV’lerine uyumlu hale getirip tutarlı bir hikaye haline getirirler. Böylelikle okuyan kişinin dikkatini çekebilirsiniz. Yeteneklerinizi ispatlamanız konusunda size yardimci olabilir. Sadece aradıkları yeteneklere sahip olduğunuzu iddia etmekle yetinmeyin. Bu yetenekleri tam olarak nerede öğrendiğinizi anlatın. Sadece profesyonel bir ortamda degil; meselâ okul dışı etkinliklerde öğrenmiş de olabilirsiniz. Ayrıca başarılarınızı da eklemeniz tavsiye edilir. Meselâ maraton koştuysanız bunu özgeçmişinize ekleyerek boşluğu doldurabilirsiniz.

Ayrıca CV’nizi hazırlarken şunlara dikkat etmeyi unutmayın:

  • Sıradan bir dil kullanmaktan kaçının. CV’niz profesyonel bir belgedir ve bu nedenle öyle de hazırlanmalıdır.
  • CV’nize yazım hataları için göz atın ve bu hataları düzeltin. Uzmanlar bile ara sıra hata yapabilirler. CV’nizi tekrardan gözden geçirmenin size sadece avantaj sağlayacaktır.
  • Başvuru formunda verdiğiniz bilgileri CV’nize dahil etmeyin. CV'nizi bu duruma göre düzenleyin ya da çıkarmak zorunda kaldığınız ilave bilgileri ekleyin.
  • Geçmişinizde az da olsa çalıştıysanız bu durumu CV’nize mutlaka ekleyin. İşverenler yeni mezunların iş tecrübesinin neredeyse hiç olmadığını bildikleri için mahçup olmanıza gerek yoktur.
  • CV’niz en fazla iki sayfa olmalıdır; yoksa okuyan kişiyi sıkabilirsiniz.

İş deneyimi olmayanlar için CV örnekleri arıyorsanız sitemizdeki bloga göz atabilirsiniz.

Yeni̇ mezun CV İçİn ki̇şİsel profi̇l nasil yazilir?

Kişisel özetiniz CV’nizin en önemli bölümlerinden biri olarak öz geçmişinizin üst sıralarında yer alır. Kişisel özetinizi yazarken kendinizi kısaca tanıttıktan sonra önceki başarılarınızdan söz edebilirsiniz. Yeni mezun biri için iş deneyimi söz konusu olmadığından başarı elde ettiğiniz başka etkinlikleri ön plana çıkarın. Örneğin okulda aldığınız görev ve sorumluluklar, staj dönemindeki deneyimleriniz ya da kazandığınız bir yarışmadan bahsedebilirsiniz.

Kişisel özetinizin bir-iki paragraftan uzun olmaması, ön yazınızla aynı bilgileri taşımaması ve resmi bir dille kusursuz yazılmış olması önemlidir. Dilbilgisi kurallarına dikkat etmeli, gramer ve yazım yanlışları yapmamalısınız. İş verenin ilk okuyacağı bölüm olarak CV’nizin geri kalanının dikkate alınması için özet yazarken bu konuları göz önüne almayı unutmayın.

Yeni̇ mezun İçİn en İyi̇ beceri̇ler

Bir CV’nin başarılı olması için yalnızca eğitim ve deneyim bölümlerinin değil, aynı zamanda beceriler kısmının da dikkat ve özenle hazırlanması gerekir. Başvuracağınız pozisyona uygun yeteneklere sahip olmanız sizi diğer adaylardan ayırarak ön sıraya yerleşmenizi sağlayabilir. Bu nedenle öncelikle iş ilanını dikkatle okuduktan sonra, ilanda belirtilen özelliklere sahip olup olmadığınızı düşünmelisiniz.

Beceriler kısmını hazırlarken sizde bulunduğuna inandığınız tüm teknik ve sosyal becerilerinizi sıralayın. Yalnızca işi elde etmek için, sahip olmadığınız becerileri girmek yerine, becerilerinize uygun bir pozisyona başvuru yapmanız daha uygun olacaktır. Tüm iş dalları için genel olarak kabul gören bazı beceriler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Adaptasyon
  • Ekip ruhu
  • Motivasyon
  • Problem çözme
  • Çözüm odaklılık
  • Zamanlama
  • Planlama
  • Empati
  • Çoklu görev alabilme

CV'de yer vermeniz gereken beceriler için sitemizdeki makaleye göz atabilirsiniz.

Yeni̇ mezun CV’si̇nde İş deneyi̇mi̇ bölümü

Yeni mezun olduğunuz için deneyiminiz olmadığından ve işe kabul edilmeyeceğinizden çekiniyorsanız, yazımızı okumaya devam edin. Çünkü iş verenlerin profesyonel iş tecrübesi olarak kabul ettiği bazı çalışmalar bulunmaktadır. Örneğin o pozisyonla doğrudan ilgisi olan gönüllü çalışmalarınız da iş deneyimi olarak değerlendirilir.

Mezun olduktan sonra bir kurumda staj yaptıysanız, bunu da deneyim bölümüne girmelisiniz. Stajlar, profesyonel iş yaşamının ilk adımı olarak neredeyse tüm iş verenler tarafından deneyim olarak kabul edilir ve CV’nizi destekler. Dolayısıyla iş deneyiminiz olmadığı için endişelenmenize gerek yok. O iş dalıyla ilgili tüm yeteneklerinizi ve başarılarınızı ortaya koyarak da ilk işinizi elde edebilirsiniz.

Yeni̇ mezun CV’si̇nde ek İş deneyi̇mi̇

Her CV’de iş deneyimi bölümü olmak zorundadır. Çünkü iş verenler adayların deneyimlerini göz önüne alarak bir değerlendirme ve seçme yaparlar. Yeni mezun olmuş biri için bu durumun ne kadar stres verici olduğu tahmin edilebilir. Fakat yukarıda açıkladığımız gibi, işte başarılı olacağınızı kanıtlayabileceğiniz bazı diğer ek iş deneyimleri de vardır. Örneğin okulunuzda gerçekleştirilen bazı projelerde üstlendiğiniz sorumluluklar göz önüne alınabilir. Ya da okuduğunuz süre içerisinde sektörle ilgili bir kurumda yaptığınız yarı zamanlı çalışma da iş deneyimi olarak kabul edilebilir. Bunların hepsini CV’nize iş deneyimi olarak eklemelisiniz.

Yeni̇ mezun CV’si̇nde eğİti̇m bölümü

Uzun yıllar okuyup mezun olduktan sonra ilk işinize başvuru yapmak için CV’nizi hazırlamaya karar verdiğinizde elbette en çok gurur duyduğunuz bölümlerden biri eğitim bilgilerinizdir. Üniversite eğitimi artık neredeyse tüm sektörlerde çalışacak olan adaylar için bir kriterdir. Fakat üniversite eğitimi almadan bir meslek lisesinden mezun olmuş ve doğrudan iş yaşamına atılmayı düşünüyor olabilirsiniz.

Durum ne olursa olsun eğitim bilgilerinizi CV’nize düzgün bir biçimde yansıttığınızda kendinizi diğer adaylardan ayırarak iş verenin gözünde fark yaratabilirsiniz. Kronolojik formata göre sıralayacağınız eğitim bilgilerinize okul adı, hangi bölümden mezun olduğunuz, okulunuzun lokasyonu, eğitim gördüğünüz tarih aralığı ve diplomanızı girmelisiniz. Ayrıca eğitiminizin içeriğinden de kısaca söz etmeniz yararlı olacaktır. Fakat bunu yaparken ekonomik olaya ve CV’nizi fazla uzatmamaya dikkat edin. Eğitim bilgilerinize şunları dahil edin:

  • Okulunuzun adı
  • Bölümünüzün adı
  • Okulun bulunduğu ülke/şehir/bölge
  • Okuduğunuz tarih aralığı
  • Diplomanız
  • Kısaca, aldığınız eğitimin içeriği

Yeni̇ mezun olarak gönüllü çalişmalarinizi CV’ni̇ze ekleyi̇n

Gönüllülük hem kutsal hem de topluma faydalı bir özelliktir. Bir kurum ya da proje için gönüllü çalışan insanlar hem zamanlarını hem de yeteneklerini bu iş için ortaya koyarlar ve karşılığında maddi bir beklentiye girmezler. Bu, tamamen hayır için yapılmış bir çalışma olarak değerlendirilir. Fakat bunun yanı sıra, gönüllü çalışmların insanlara büyük deneyimler sunuğu da bir gerçektir. Çalışılan alana göre değişiklik gösterse de gönüllü işlerde genellikle işin tamamına ya da size verilen sorumluluğun karşılığı olan göreve bir süre sonra hakim olabilirsiniz. Yeni bilgiler edinirken aynı zamanda o alandaki deneyiminizi arttırıp daha profesyonel olursunuz.

Eğer yeni bir mezun olarak önceden yaptığınız gönüllü çalışmlar varsa, örneğin Türk Eğitim Vakfı için çalıştıysanız ve okuma yazma bilmeyen yaşlılara eğitim verdiyseniz, bunu CV’nize yazın. Bazı durumlarda pozisyonla ilgili olmasa bile gönüllü olarak yapılan işler iş verenleri etkiler ve sizin sorumluluk sahibi, üretken ve topluma faydalı bir insan olduğunuzu düşünmesine neden olabilir.

Yeni̇ mezun CV’si̇ İçİn en İyi̇ şablonu seçİn

Şablonlar bir CV’nin yalnızca görünümünü değil içindeki bilgilerin sırasını da değiştirerek bazılarının ön plana çıkmasını sağlayabilir. Şablon içersine belli bir düzenle yerleştirilmiş öz geçmiş bilgilerinizle bazı özelliklerinizi daha fazla ön plana çıkarabilirsiniz. CVMaker olarak sizler için hazırladığımız onlarca şabşondan birini seçerek kendinize kusursuz bir yeni mezun CV’si hazırlamak için sitemize girerek CV’mi oluştur butonuna tıklayın ve bilgilerinizi girdikten sonra şablonlarımızdan birini seçin.

Yeni mezun için en önemli bilgiler elbette eğitim ve staj bilgileri olacaktır. Bunun yanı sıra gönüllü çalışmalarınız ve becerileriniz de ilk sayfada yer almalı ve iş veren CV’nizi eline aldığında hemen gözüne çarpmalıdır. Örneğin Duke, Toronto ya da Erasmus gibi şablonlarımız yeni mezun olmuş bir adayın CV’si için son derece uygundur. CV örnekleri yeni mezun olmuş adaylar için yol gösterici olabilir.

Yeni mezun CV’si için ön yazı hazırlayın

Ön yazı bir CV’yi sunmak için hazırlanan ve kısaca o pozisyonla ilgili yetenek ve başarılarınızdan söz ederek özgeçmişinizin etkisini arttırdığınız önemli bir dokümandır. Araştırmalara göre ön yazı ile birlikte sunulan CV’lerin işi kazanma oranları diğerlerine göre daha yüksektir. Özellikle yeni mezun olmuş ve iş dünyasında deneyimi olmayan adayların beceri ve başarılarını vurgulamaları açısından son derece yararlı olabilir.

Ön yazı hazırlamak için belli başlı kurallara dikkat etmeniz gerekmektedir. Öncelikle mektubunuzun iş resmiyetini yansıtacak bir dille yazılması önemlidir. Ayrıca ön yazı kısa olmalı ve CV’de verdiğiniz bilgileri tekrar etmemelidir. Bunun yerine pozisyonla neden ilgilendiğinizi ve neden en uygun aday olduğunuzu vurgulayan birkaç cümlenin yanı sıra, pozisyona uygun yeteklerinizden söz eden bir-iki kısa cümle yeterlidir.

İş verenden kibarca bir iş görüşmesi talep etmek ve zaman ayırıp mektubunuzu okuduğu için ona teşekkür etmek de iyi bir fikirdir. Tek sayfaya sığdıracağınız öz geçmişinizde gereksiz bilgilere yer vermeden yalnızca pozisyona odaklanmanız gerekir. Şirketi tanıdığınızı ve bir parçası olmaktan gurur duyacağınızı ifade etmeniz de işe alım uzmanlarını etkileyecek sözlerdir.

Bir ön yazı yazarken şu sıralamayı takip edin:

  1. Sizin ve başvuru yapacağınız kurumun bilgileri
  2. Selamlama
  3. Giriş paragrafı
  4. Gelişme paragrafı
  5. Son paragraf
  6. İmza

Di̇kkat etmeni̇z gereken önemli̇ noktalar

CV hazırlama yeni mezun olanlar için zorlu görünebilir. Fakat bazı noktalara dikkat ettikten sonra bunun böyle olmadığını göreceksiniz. CV’nizi hazırladıktan sonra iş başvuruları yapmak için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Fakat CV’niz üzerinde biraz daha çalışarak ve birkaç kez okuyup kontrol ederek hatasız olmasına çalışın. CV yazma becerileriniz geliştikçe bunun sonraki işlerde size ne kadar büyük bir kazanç sağladığına şahit olacaksınız.

CV yazarken ağağıdaki ipuçlarını göz çnünde bulundurmayı unutmayın:

  1. Etkili bir ön yazı hazırlayın.
  2. Akıcı, iyi, net ve öz bir dil kullanın.
  3. Başvuracağınız her yeni pozisyon için CV’nizi güncelleyin.
  4. İş ilanında belirtilen özellikleri anahtar kelimeler olarak kullanın ve böylelikle Aday Takip Sistemi tarafından elenmekten kurtulun.
  5. İmla hatası yapmayın.
  6. Çalışmadığınız dönemde kendinizi işinizli geliştirmek için gerekli aktivitelere ve etkinliklere katılın.

Sikça sorulan sorular

1.CV’min uzunluğu ne kadar olmalıdır? 

İdeal bir CV 2 sayfadan uzun olmamalıdır. Yapılan araştırmalara göre iş verenler bir CV’yi okumak için ortalama 8 saniye harcıyorlar.

2. Eğer mezuniyet puanlarım düşükse, yeni mezun olarak iş bulabilir miyim? 

Bir iş verenin adayda aradığı özellik yalnızca okul notlarınız değildir. Kişisel özellikleriniz ve becerilerinizin yanı sıra gönüllü olarak yapmış olduğunuz çalışmalar, kendinizi mesleğinizde geliştirmek için katıldığınız kurslar ya da başarılı bir staj yapmış olmanız da işin size verilmesini sağlayabilir.

3. Yeni mezun CV’si için hangi kurs ve sertifikaları girmeliyim? 

CV’nize gireceğiniz her bilgi, başvurduğunuz pozisyonla ilgili olmalıdır. Dolayısıyla başvurduğunuz işle ilgili gittiğiniz tüm kursları ve aldığınız sertifikaları CV’nize dahil edebilirsiniz.

4.Cv’de İş deneyi̇mi̇ yoksa ne yazilir?

İş deneyimi olmayanlar CV’lerinin deneyim bölümüne öncelikle stajlarını ve gönüllü çalışmalarını girmelidirler. Ayrıca kişisel profillerini ve beceriler bölümünü ön plana çıkarmalıdırlar. Eğitim bilgilerinin altını çizerek o pozisyon için en uygun eğitimi aldıklarını belirtmelidirler. Ayrıca yabancı dil konusunda da gereken bilgileri vermeli, seviyelerini belirtmelidirler. Hazır bir CV şablonu kullanarak CV’lerinin kolay okunmasını ve kusursuz görünmesini sağlayabilirler. CV'nizin dikkat çekmesi için yapmanız gerekenlerle ilgili tüm bilgileri CVMaker olarak blogumuzda sizlere sunuyoruz.

Kariyerinizin ilk basamaklarında bol şans diliyoruz.

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak