Nasıl dikkat çeken ve becerilere dayalı bir CV oluşturabilirsiniz?
Becerilere dayalı bir CV'ye mi yoksa kronolojik bir CV'ye mi ihtiyacınız olduğu konusunda kafanız mı karışık?
Endişe etmeyin! "CV örnekleri" araması yaptığınızda karşınıza pek çok farklı özgeçmiş şablonu çıktığı için kafanızın karışık olması oldukça anlaşılabilir bir durum.
Bu makalede, becerilerinize dayalı bir CV oluştururken bilmeniz gereken her şeyi açıklıyoruz. Size sadece bu tarz bir özgeçmişin nasıl oluşturulacağını ve böyle bir özgeçmişe ne zaman ihtiyacınız olduğunu söylemekle kalmıyor, aynı zamanda tam olarak nasıl görünmesi gerektiğine dair fikir sahibi olmanız için sizinle bir örnek de paylaşıyor olacağız.
Becerilere dayalı CV nedir?
Becerilere dayalı bir CV, en üst bölümünde iş deneyimleri yerine temel beceriler ve temel yetkinlikleri içeren CV’lerdir.
Bu yöntem aslında özgeçmiş hazırlamak için kullanılan en yaygın yöntem değildir, ancak giderek daha da popüler bir seçenek haline gelmektedir. Bunun nedeni, daha sonra ele alacağımız belirli şartlar altında diğer adaylar arasından sıyrılmak için en mükemmel yollardan biri olmasıdır. Çoğu kişi, azalan tarih sırasına göre hazırlanan iş tecrübeleri ve her iş için beceri ve sorumluluklara odaklanan kronolojik bir CV formatını tercih eder.
Becerilere dayalı CV'lerde sıralı bir düzen yoktur. Bunun yerine adaylar, okuyucuya hangi deneyime sahip olduklarını bildirmek için bir araya getirilmiş yeterlilikleri ve bilgileri daha önce listelerler. Beceri temelli özgeçmişlerin odak noktası, gerektiğinde farklı rollerde kullanılabilecek yani aktarılabilir becerileri ön plana çıkartmaktır.
Daha da önemlisi, becerilere dayalı özgeçmişler belirli iş pozisyonlarını veya açık pozisyonları hedef alır ve potansiyel işverenin iş tanımında kullandığı anahtar kelimeleri, yetkinlikleriniz ve becerilerinizle eşleştirerek her iş başvurusu için özenle hazırlanır. Sonuç olarak, iki farklı pozisyona başvururken aynı CV’yi kullanmamalısınız.
Becerilerinize, eğitiminize ve deneyiminize bağlı olarak, karma bir CV hazırlamak isteyebilirsiniz. Bu durumda, ilk sayfada becerilere dayalı bir bölüm ve ikinci sayfada ise kronolojik bir şekilde sıralanmış iş tecrübeleriniz olmalıdır.
Becerilere dayalı CV örneği
Bu becerilere dayalı CV şablonuna baktığınızda, Mehmet'in akademik niteliklerini ilk sayfaya nasıl taşıdığını görebilirsiniz. Ayrıca, sınırlı iş deneyimi olduğu için niteliklerini ve eğitim bilgilerini açılış sayfasındaki ön yazıda açık bir şekilde vurguluyor. Mehmet, şık ve sade olan Auckland şablonunu tercih etti. İster fotoğraflı ister fotoğrafsız kullanabileceğiniz bu şablon işe alım uzmanına zahmetsiz bir okuma sağlıyor.
Becerilere dayalı bir CV’ye ne zaman ihtiyaç duyarsınız?
Başvururken becerilere dayalı bir CV’yi tercih etmek için en iyi zamanlar şunlardır:
- Az bir iş deneyiminiz var veya hiç yoksa,
- Yeni mezunsanız,
- Kariyerinizi değiştirmeyi düşünüyorsanız,
- Bir süredir iş piyasasının dışındaysanız.
İş geçmişinizin yetersiz olması veya hiç olmaması, başvurduğunuz pozisyon için olağanüstü niteliklere sahip olsanız bile diğer adaylar arasında öne çıkmanızı zorlaştırır. İşe alım uzmanlarının posta kutularını dolduran onlarca hatta yüzlerce iş başvurusu düşünüldüğünde, zayıf görünümlü CV’lerin çoğu detaylı bir incelemeye bile fırsat verilmeden doğrudan çöpe gidecektir. Kariyerine uzun süre ara verenler için de durum aynıdır. Okuyucu uzun bir süre işsiz kaldığınızı fark ettiğinde, bunun nedenini öğrenmek için size ulaşmakla uğraşmayacaktır. Eğer kariyerinize verdiğiniz ara bir yıldan fazla sürmüşse, muhtemelen gerekli becerilere sahip olmadığınızı düşünecek ve başvurunuzu direk çöpe atacaklardır.
İşverenler, başlangıç pozisyonları için iş geçmişi çok az olan veya hiç olmayan giriş seviyesi çalışanları işe almaya daha açıktır. Ancak orta seviyeden yukarıya doğru, uzmanlık gerektiren roller aradığınızda işler artık değişmeye ve daha da zorlaşmaya başlıyor.
Bu nedenle, işe alım uzmanlarına şirketlerine katacağınız değeri özgeçmişinizin en başında göstererek onların ilgisini çekmek ve işe alım sürecinin bir sonraki seviyesi olan mülakatı garanti altına almak tamamen sizin elinizde.
Birçok işe alım yöneticisi başvuruları ilk okuyan kişiler olmadığından, bu hayati bir adımdır. Sizin değerinizi anlamaları için onların bilgisine ve tecrübesine umut bağlamak yerine, gerekli adımları kendiniz atmalısınız.
Şirketlerde, işe alım sürecinin ilk aşamaları genellikle kıdemsiz bir İnsan Kaynakları elemanına veya kişisel bir asistana bırakılır. Bu kişiler genellikle rolü tam olarak anlamaz ve adaylardan bazılarını hızlıca elemek için anahtar kelimeleri bir kriter olarak değerlendirirler. İş tanımına uygun belirli anahtar kelimeleri göremezlerse, CV’niz asıl muhattap olmanız gereken kişiye daha ulaşamadan çöpe gidecektir.
Bu anahtar kelime analizinden sonra, uygunluk gösteren adayların CV’lerinin bir listesi oluşturulur ve bu seçilen CV'ler işe alım yöneticilerine veya işe alım ekiplerine dağıtılır. Geri kalan adayların CV’leri ise büyük ihtimalle bir şans daha verilmemek üzere reddedilecektir.
Çok az iş deneyiminiz varsa ya da bir süredir işsizseniz, iş aramayı göz korkutucu bir görev olarak görebilirsiniz. Başvurduğunuz şirketlerden yanıt alamamak veya gelen kibar red mesajları kendinize olan güveninizi sarsabilir ve daima işsiz kalacağınız hissine kapılmanıza neden olabilir.
Ancak bazı çok bilinmeyen stratejileri göz önünde bulundurarak beceri temelli bir CV'yi nasıl derleyeceğiniz konusunda hazırlanmış bu makaleyi okuduktan sonra, mülakat için çağırılma ihtimalinizi ciddi ölçüde arttıracaksınız.
Becerilere dayalı bir CV nasıl oluşturmaya nereden başlanır?
İş başvurusu yapmadan önce daima becerilerinize dayalı özgeçmişinize yeterince zaman ayırarak, elinizden geldiğince bu belgeyi mükemmel hale getirmeye çalışın. Bu belgeyi oluştururken harcadığınız zamana uzun vadede kesinlikle değeceğine emin olabilirsiniz.
Tüm becerilerinizi ve deneyimlerinizi belirlemenin en kolay yolu, iş deneyimlerinizi ve hatta lise ve yüksek öğreniminizi gözden geçirmektir. Örneğin, okuduğunuz lisenin dergisinin editörlüğünü yaptığınızı varsayalım. Bu durumda, halkla ilişkiler, iletişim ve medya gibi alanlarda gerekli deneyime sahipsiniz demektir. Ya da üniversitenin sosyal kulübünde saymanlık gibi bir görevde bulunduysanız, finans konusunda az da olsa bilginiz var demektir.
Becerilere dayalı özgeçmişinizi oluştururken nasıl başlayacağınıza dair ipuçları:
- Tüm sosyal ve teknik becerilerinizi listeleyerek başlayın.
- Onları yeterlilik seviyenize göre değerlendirin ve başvurduğunuz iş pozisyonunun uygunluğuna göre sıralayın.
- Başvurduğunuz pozisyondan bağımsız olarak her iş sektöründe faydasını göreceğiniz becerilerinizi ayıklayın.
- Yalnızca belirli özelliklerle ilgili olan becerileri tamamen silmeyin - onları bir kenarda tutun.
Son olarak, daha önce çalıştıysanız ve hem becerilerinizi hem de iş tecrübelerinizi bir CV içinde sunmak istiyorsanız, geçmiş iş deneyimlerinizi özetlenmiş bir listesiyle birlikte CV’nize ekleyin. Yalnızca başvurduğunuz pozisyonla bağlantılı beceri ve yetkinliklere odaklanın.
Bu şekilde, okuyucu deneyiminiz hakkında daha derin bir fikir edinebilir ve bu becerilerin nasıl başka roller için de aktarılabilir olduğunu anlayabilir.
Teknik beceriler ve sosyal beceriler nelerdir?
Teknik beceriler
Teknik beceriler, edindiğiniz öğrenilmiş uzmanlık ve mesleki becerilerdir. Temelden ileri seviyeye kadar ölçülmeleri kolaydır ve daha fazla çalışma ve eğitim yoluyla bunları geliştirebilirsiniz.
Hem işbaşı hem de öğretici eğitimler teknik beceriler olarak sayılırlar ve beceri testi ile kolay bir şekilde değerlendirilebilirler.
Teknik becerilere örnek olarak bilgisayar becerileri, dil becerileri veya çok dilli olma, daktilo veya veri giriş hızı, yazılım yeterliliği verilebilir.
Sosyal beceriler
Öte yandan, sosyal beceriler bilişsel yetenekler, duygusal gelişim ve düşünce yapısı ile ilişkili olduğundan ölçülmesi daha zordur. Örneğin, uyuşmazlık çözümü (arabuluculuk) sosyal bir beceridir. İşverenlerin istek listelerinde de üst sıralarda yer alır çünkü işyerinde düzenli olarak anlaşmazlıklar yaşanır ancak bu istenmeyen bir durumdur.
Eğer bu beceriye sahipseniz, nerede öfkeleri yatıştırdığınızı ve bir ekibi ortak bir hedef doğrultusunda çalışmaya motive ettiğinizi CV’nize ekleyin. Başarılı bir spor takımının koçu veya kaptanı olmanız buna mükemmel bir örnek olabilir.
Sosyal becerilere örnek olarak empati kurma, güvenilirlik, ekip çalışması, liderlik veya sorun çözme gibi beceriler verilebilir.
Becerilere dayalı CV'nizi birleştirme
CV'nizi oluşturmaya yalnızca başvurmak istediğiniz bir iş ilanı gördüğünüzde başlayın. Bu çok önemlidir çünkü CV'nizde başvuracağınız pozisyona özel anahtar kelimeler kullanmaya çalışmalısınız. Anahtar kelimeleri belirlemenin en hızlı yolu, iş tanımında ve başlığında yer alan ve daha sonra ilan boyunca tekrarlanan kelimelere dikkat etmektir. Benzer şekilde, iş başlığıyla uyumlu eşanlamlı kelimeleri ve ifadeleri göz önünde bulundurun ve bunları iş tanımında bulup bulamayacağınıza dikkatlice bakın.
Bir iş ilanında şirketin iş unvanı olarak bir ‘Yaratıcı Tasarımcı’ aradığını farzedelim. Orijinal, yaratıcı ve yenilikçi gibi kelimeleri göz önünde bulundurun. Eğer bu kelimeler iş tanımında kullanılıyorsa, siz de CV’nizde bu kelimeleri geçirmeye özen gösterin.
Adım 1 - Kişisel bilgiler
CV'nizin başında, adınız ve soyadınız, tam ikamet adresiniz, e-posta adresiniz ve iletişim numaralarınız gibi bilgilere yer verin. İşle doğrudan ilgili hobileriniz ve ilgi alanlarınız varsa bunları da mutlaka ekleyin. Halkla ilişkiler alanında bir işe başvurduğunuzu düşünelim. Eğer topluluk önünde konuşmaktan hoşlanıyorsanız bunu ilgi alanlarınıza ekleyebilirsiniz. Ancak, başvurduğunuz pozisyonla alakası olmayan ilgi alanlarını CV’nize eklemeyin.
Adım 2 - Ön yazı
Ön yazı, geçmiş deneyimlerinizi, mevcut durumunuzu ve gelecek hedeflerinizi yalnızca birkaç cümleyle özetleyen çok önemli bir ektir. Okuyucuya kim olduğunuz hakkında fikir veren kısa bir rapor gibidir. Bu yüzden ön yazınızı oluştururken dikkatlice düşünün ve ön yazınızı yeterince mükemmelleştirmek için yeterli zamanı ayırdığınızdan emin olun. Unutmayın, ön yazı okuyucunun dikkatini çekmek için ilk fırsatınızdır.
Adım 3 - Temel beceriler ve temel yetkinlikler
Bu, diğerlerinin arasından sıyrılmak için bir sonraki ve son fırsatınızdır, bu nedenle tüm dikkatinizi buna verin.
İlan başlığı ve tanımından çıkardığınız anahtar kelimeleri kullanarak bunları beceri ve yetkinlik listenizle eşleştirin. Bunları iş ilanındaki bahsedilme sırasına ve sıklığına göre, aynı ölçüde CV'nize ekleyin. Bilgilerinizi göstermek için yeterince ayrıntı verin ve gerçek örnekler de eklemeye çalışın.
Uzmanlığınızı yansıtacak yeterli bilgiyle birlikte en az 4 ila 6 temel becerinizin CV’nizde listelendiğinden emin olun. Metninizi mümkün olduğunca kısa tutun ve gerekenden fazla ayrıntıya girmeyin. Mülakat sürecine girdiğinizde her birinden detaylı bir şekilde bahsedebilirsiniz.
Adım 4 - İş deneyimleri
Bu bölümde, daha önce çalıştığınız işlerin listesini, beceri ve yetkinliklerinizle bağlantılı sorumluluklarınızı kısa bilgiler şeklinde belirtmelisiniz.
Başvurduğunuz pozisyonla ilgili olmaları halinde gönüllü, stajyer ve yarı zamanlı işlerden de bahsedebilirsiniz.
Bunun CV'nizin ikinci sayfası olduğunu unutmayın, bu nedenle elinizden geldiğince kısa ve okuması kolay tutmaya çalışın. Daha önce bir iş deneyiminiz yoksa bu bölümü eklemek zorunda değilsiniz.
Adım 5 - Eğitim ve öğretim
Bu bölümü oluştururken en yüksek eğitim seviyenizden başlayın ve geriye doğru ilerleyin. Bu bölüm, niyetinize ve açık pozisyona bağlı olarak başvurunuz için çok önemli veya tamamen alakasız olabilir.
Eğitimin mülakatı garantilemek için kritik olduğu durumlarda, eğitimlerinizle alakalı ayrıntılı bilgiler verin. Tamamladığınız kısa kursları da hesaba katmayı unutmayın.
İşle ilgili olan tamamlanmamış kurslar veya halen devam etmekte olan eğitimler, halihazırda öğrenilen konuların ayrıntılarıyla birlikte dahil edilmelidir.
İşle ilgili değilse yine de eğitiminizi ekleyin, ancak mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışın.
Adım 6 - Referanslar
Özgeçmişimizde genellikle geçmişteki işlerden referansları listeleriz, ancak becerilere dayalı, hedefe yönelik bir CV'de durum böyle olmak zorunda değildir. Beceri ve yetkinlik düzeylerinizi güvenilir bir şekilde teyit edebilecek kişileri de özgeçmişinizde belirtebilirsiniz. Örneğin, referanslarınıza eklenmiş bir kulüp kaptanı, liderlik becerileri gerektiren bir işe başvurduğunuzda liderlik becerilerinizi doğrulamak için iyi bir referans olabilir. Ya da bir üniversite profesörü, geçmiş projelerde başarılı bir ekip lideri için iletişim ve organizasyon becerilerini doğrulayabilir.
Yine de referansların iletişim bilgilerini eklemeyin; bunun yerine "istek üzerine temin edilebilir" diye belirtin. İşverenin talep etmesi doğrultusunda, daha fazla bilgiyi mülakat aşamasında paylaşabilirsiniz.
Ek ipuçları
Becerilerinize dayalı CV'nizi hazırladıktan sonra, kolay okunulur olması için biçimlendirilmesi gerekir.
Süslü bir düzen ve yazı tipinin dikkat çekici olabileceğini düşünebilirsiniz, ancak istediğiniz dikkat tam olarak bu değildir.
İşverenler genellikle onlarca hatta yüzlerce başvuru incelerler ve görüntü kirliliği olan ya da çok süslenmiş belgeler onların gözlerini yorabilir. Okunması zor ve uzun belgeler bu yorgunluğu daha da artırır ve sizin hakkınızdaki çok önemli bilgilerin çoğunlukla gözden kaçmasına neden olur.
Kolayca incelenebilen ve aynı zamanda bilgilendirici olan, okunması kolay bir CV oluşturmak için bu kuralları aklınızda bulundurun:
- Süslü yazı tiplerinden ve renklendirmelerden uzak durun.
- Beyaz arkaplan üzerine siyah ve okuyanın gözünü yormayacak yazı tipleri kullanın.
- Özgeçmişinizin uzunluğu önemlidir, bu nedenle 2 sayfayı geçmeyin.
- İçeriği yalnızca başvurduğunuz pozisyonun gereklilikleriyle alakalı tutun.
- Okunması kolay, olumlu ve proaktif bir dil kullanın.
- Yazım ve dil bilgisi hatalarını, eğer varsa belirttiğiniz tarihlerin doğruluğunu kontrol edin.
Kronolojik CV ile becerilere dayalı CV arasındaki fark nedir?
Kronolojik bir CV, içerik ve görünüm açısından becerilere dayalı bir CV'den önemli ölçüde farklıdır.
Kişisel bilgiler ve ön yazı bölümleri aynı kalırken, kronolojik CV'deki iş deneyimleri bölümü çok daha ayrıntılı ve kapsamlıdır. İş unvanları, sorumluluklar ve işe giriş tarihleriyle birlikte tüm geçmiş işleri kronolojik sırayla içerir. Kariyer boşlukları da CV’de açık bir şekilde belirtilmek zorundadır.
Referans bölümü, istihdam sırasında yetkili olan geçmiş işverenlerin isimlerini barındırır. Bu nedenle referans bölümü, becerileriniz, genel tutumunuz ve üretkenliğiniz hakkında işverene doğru bir görüş sağlayabilecek bir bölümdür.
Buna karşılık, becerilere dayalı bir CV’nin format olarak çok katı kuralları yoktur ve yalnızca iş ilanıyla uyumlu temel becerileri ve temel yetkinlikleri yansıtır. Kronolojik bir sıra yoktur, bunun yerine, beceriler ve yetkinlikler rol için önem sırasına göre listelenirler.
Becerilere dayalı CV’lerde geçmiş iş deneyimleri o kadar da önemli değildir ve yalnızca gerekli beceri ve yetkinlikleri içeren işler korunur.
Becerilere dayalı bir CV'nin amacı, özgeçmişinizin gözden kaçmasını engellemeyi ve mülakat yapılacak aday listelerine dahil edilmenizi sağlamaktır.
Özetleyecek olursak
Yeterli deneyime sahip olmadığınız, kariyer değiştirmek istediğiniz veya bir süredir iş piyasasının dışında olduğunuz için hayalinizdeki işi bulmak ulaşamayacağınız bir şey olmak zorunda değil.
İyi hazırlanmış hedefe yönelik bir CV sadece fark edilmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda mülakat yapılacak adaylar listesine girmenizi de sağlar.
Beceriye dayalı mükemmel bir CV hazırlamanın püf noktalarını özetleyelim -
- Gerekli bölümleri birleştirirmek için yeterince zaman ayırın.
- İş ilanlarını ve tanımlarını dikkatlice okuyarak anahtar kelimeleri seçin ve becerilere dayalı CV’nizi oluştururken bu anahtar kelimeleri göz önünde bulundurun.
- Yalnızca başvurduğunuz pozisyonla ilgili bilgileri ekleyin.
- CV'nize iş gereksinimlerine odaklanan pozitif dille oluşturulmuş bir ön yazı ekleyin.
İş başvurunuzu gönderirken:
- CV'nizi her zaman pdf formatında gönderin.
- Gerekli olduğu belirtilmedikçe başka belge göndermeyin.
- İletişim bilgilerinizin CV'de kolay bir şekilde bulunabilir olduğundan emin olun.