Barmen CV’nizde nelerden bahsetmelisiniz? Bar işleri için adım adım CV oluşturma kılavuzu ve örnek CV şablonu

Yoğun tempolu bir çalışma ortamını seven, dışa dönük ve sosyal bir insan mısınız? İletişim konusunda doğal bir yeteneğiniz ve kendinze has bir karizmanız mı var? Ya da başkalarını eğlendirmek ve içecek servisi yapmak sizin için bir tutku mu? Öyleyse, hizmet sektöründe barmen olarak kariyer yapmak tam size göre olabilir!

Bu rehberde, mükemmel bir barmen CV’si hazırlama ve rekabetçi iş piyasasında barmen olarak nasıl kolayca iş bulabileceğiniz hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele alacağız. Daha önce bar üzerine iş deneyiminiz varsa veya üniversiteden yeni mezun olduysanız, eğitim ve iş geçmişiniz ne olursa olsun kendinizi işe alım uzmanlarına nasıl başarılı bir şekilde pazarlayacağınızı göstereceğiz. Bir barmen CV'sinin nasıl hazırlanacağına dair size rehberlik edecek ve bir mülakata davet edilme şansınızı artırmanıza elimizden geldiğince yardımcı olacağız.

Basit ve kullanımı kolay platformumuzu kullanarak profesyonel CV'nizi dakikalar içinde oluşturun.

Hemen CV’nizi oluşturun

Bar işi sadece içki doldurmak ve servis etmekten ibaret değildir, aslında bundan çok daha fazlasını kapsar. Barmenlik, hangi endüstride çalışıyor olursanız olun, CV'nize değer katabilecek popüler ve talep gören bir meslektir. Bu rolde, zamanınızın çoğunu sosyal becerilerinizi geliştirerek ve çalıştığınız her gün yeni müşterilerle iletişime girerek geçireceksiniz.

Bu mesleğin çalışma temposu çok yüksektir ve vardiyanızda geçen her saniye mutlaka yapacak bir işiniz olacaktır. Bu nedenle, barmen olarak çalışmak birçok iş arayan ve aynı zamanda da işveren için caziptir çünkü aktarılabilir becerileri öğrenmek ve profesyonel olarak gelişmek için çalışana eğlence dolu ve aynı zamanda zorlu bir fırsat sunar. İster hizmet sektörü veya müşteri hizmetleri alanında deneyimli olun ister deneyimsiz yeni bir mezun, barmen olarak çalışmak gelecekteki kariyeriniz için her açıdan faydalı olacaktır.

Barmenler içki servis etmekten daha fazlasını yaparlar: CV’de bulunması gereken barmen görevleri

İşte bar işleri için gereken en önemli becerilerden bazıları ve bu becerileri aşağıdaki barmen CV örneğimize de dahil ederek iyice anlamanızı sağlayacağız:

  • Sosyal beceriler: Müşteriler ve meslektaşlarla olan iletişim
  • Miksoloji: Kokteyl oluşturmak için çeşitli içecekleri ve malzemeleri karıştırma becerisi
  • Ağırlama: Müşteri ağırlama hakkında derin bilgi
  • İletişime yönelik ve kişilerarası beceriler: Her çeşit müşteriyle etkileşim kurma ve ilgilenme
  • Takım çalışması: İşletme hedeflerine ulaşmak ve görevleri tamamlamak için iş arkadaşlarıyla birlikte, bir düzen içerisinde çalışmak
  • Problem çözme: Müşteri sorunları ve şikayetleri ile ilgilenme
  • Zaman yönetimi: Çoklu görev yapma ve bu görevleri zamanında tamamlama
  • Hesap işlemleri: Kredi kartı ya da nakit olarak tahsil edilen hesapların işlenmesi
  • Organizasyon: Bar alanını düzenli, tertipli ve temiz tutmak

Bu becerilerden bazılarına zaten aşinaysanız, harika bir başlangıç yaptınız demektir! Değilseniz de, barmen CV'nize dahil etmeniz için gerekli beceriler bölümü hakkında bu makalenin ilerleyen bölümlerinde daha detaylı bilgiler veriyor olacağız.

Bir barmen CV'si hazırlamakla ilgileniyor ancak nasıl başlayacağınız konusunda kararsız mı hissediyorsunuz? İlk barmenlik işinize başvuruyorsanız veya sınırlı iş deneyiminiz varsa, bu konuda rehberliğe ihtiyacınız olabilir. O zaman yeni ve çok bilinmeyen fikirler için ipuçlarımızı okumaya devam edin. Kendi CV'nizi oluşturmanızda size ilham vermesi için aşağıya bir barmen CV’si örneği de ekledik.

Barmenler için örnek CV

Barmenler için örnek CV

Barmenler için örnek CV

İster ilk barmen CV'nizi yazmaya başlamak için hevesli olun, ister bir bar şefi veya yönetici pozisyonu için CV'nizi yenilemek veya geliştirmek istiyor olun, her şekilde size yardımcı olabiliriz. Profesyonel şablonlarımız her mesleğe göre uyarlanabilir ve CV'niz için en iyi tasarımı sergileyerek kalabalığın arasından sıyrılmanıza ve farkınızı belli etmenize yardımcı olur.

Aşağıda İstanbul’dan barmen adayı Kaan için hazırladığımız barmen CV örneğini görebilirsiniz. Kendisi lise mezunu, ve yalnızca kısa bir süre gönüllü iş deneyimi olmuş. Kaan’ın barmenlik pozisyonu için hazırladığı CV’yi nasıl mükemmel bir hale getirdiğini birlikte inceleyelim.

Barmen CV Örneği Türkiye - Kaan Akgül - İstanbul’da yaşayan lise mezunu, daha önce perakende ve müşteri hizmetleri alanında gönüllü olarak çalışmış. Hizmet sektöründe ücretli bir iş deneyimi yok ancak bir barmenlik ve miksoloji eğitimine katılmış, ayrıca bir kokteyl masterclass’ını da tamamlamış. Kaan, bar işlerinde çalışacak bir elemanda bulunması gereken beceri ve ilgi alanlarına sahip, ve profesyonel bir işletmede barmen olarak yeni bir iş arayışı içerisinde.

Bu özgeçmiş şablonu, Kaan'ın ücretli iş deneyimi olmamasına rağmen, gönüllü iş deneyimlerinden aktarılabilir beceriler kazandığını göstermektedir. Ayrıca hizmet sektörüne ait bilgilerini geliştirmek için ilgili kurslar ve eğitimler almış. Gönüllü çalışma sorumlulukları ile muhtemel barmenlik rolü arasında bazı benzerlikler olduğunu görebilirsiniz. Kaan'ın mevcut beceri ve bilgilerini barmenlik için hazırladığı özgeçmişine bu şekilde uyarlayabilmesi son derece verimli ve faydalı olmuş. Kaan, iyimser ve kararlı bir kişilik sergilemek için becerilerini, başarılarını, ilgi alanlarını ve hobilerini sıralıyor. Kaan, sade bir turkuaz rengi kullanarak CV'sinin işe alım uzmanları için görsel açıdan uygun olmasını sağlamış. Kaan’ın mükemmel özgeçmişi, ‘Harvard’ şablonumuz kullanılarak profesyonelce tasarlanmış bölümler halinde yapılandırılmış ve düzenlenmiş.

Başarılı bir barmen CV'si hazırlarken süreci belirleme

Başarılı bir barmen CV’si hazırlamak için özenli olmanız ve kendinizi net bir şekilde tanımlamanız gerekir. Bu nedenle, mesleki ve kişisel deneyimleriniz hakkında dikkatlice düşünün ve bu bilgileri CV’nize doğru bir şekilde eklemek için gereken zamanı ayırın. CV'nizdeki her bölüme ne ekleyeceğinizi dikkatlice planlayın. Ön yazınızın, iş deneyimlerinizin ve becerilerinizin başvurduğunuz pozisyonla doğrudan ilgili olduğundan emin olun.

Bir ana CV hazırlamak, tüm profesyonel iş deneyiminizi bir arada tutmak ve gerektiğinde bir pozisyon için özel bir CV hazırlarken zaman tasarrufu açısından verimli bir yoldur. Ana CV, oluşturacağınız Barmen CV'nizden farklıdır çünkü ana CV tüm kişisel ve profesyonel bilgilerinizi içerir.

Ana CV doğrudan iş başvuruları için kullanılmamalı, bunun yerine düzenli olarak güncellenen bir referans belgesi olarak kullanılmalıdır. Barmenlik pozisyonuna özel özgeçmişinizi hazırlarken, başvurunuzun kabul edilme ihtimalini artırabilecek ilgili iş deneyimleri veya ek ayrıntılar için ana özgeçmişinizden yardım alın. Ana CV’nizden temin ettiğiniz bilgilerin, başvuracağınız barmenlik pozisyonuna uyan ve eklediğinizde barmen CV’nize değer katacak bilgiler olup olmadığını kendinize mutlaka sorun.

İpucu: Konu barmen özgeçmişinizi hazırlamak olduğunda, bir diğer temel kural da nicelikten ziyade niteliğe ön plana çıkartmanızdır. İşe alım uzmanlarının tüm CV'leri baştan sona okuyacak vakti yoktur. Bu nedenle özgeçmişinizde, çok fazla alakasız bilgi yerine kaliteli ve net bilgiler vermeniz gerektiğini unutmayın.

Bir barmen CV'sinde bulunması gereken içerikler ve bölümler:

  1. Kişisel Bilgiler
  2. Ön Yazı (Ana özgeçmişiniz için bunu boş bırakabilirsiniz
  3. Profesyonel İş Deneyimi
  4. Eğitim ve Nitelikler
  5. Beceriler (Teknik ve sosyal beceriler)
  6. Hobiler ve İlgi Alanları
  7. Yabancı Diller (varsa)
  8. Referanslar
  9. Ek Bölümler

Ana CV nedir?

Ana CV, yaşamınız boyunca kariyeriniz ve kendinizi geliştirmek amacıyla edinilen her türlü bilgi ve becerilerin tamamının bulunduğu bir belgedir. Mesleki gelişiminizle ilgili herhangi bir şeyi tamamladığınızda düzenli olarak güncellenmelidir. Bunlar, iş deneyimleri, gönüllü roller, sertifikalar, kurslar veya diğer başarılar olabilir.

Ana özgeçmişiniz, başardığınız her şeyin bir birleşimi olarak görülmelidir. Hiçbir bilgiyi eklemeyi unutmadığınızdan emin olun. Yıllar boyunca biriktirdiğiniz tüm ilgili niteliklerin ve sertifikaların kopyalarını oluşturup, güvenli bir klasörde saklamak iyi bir fikirdir. İş başvurularınızda bu öğrenimlerinizden bahsedebilir ve gerektiğinde bu sertifikaları kanıt olarak kullanabilirsiniz. Tüm bu bilgileri tek bir dosyaya kaydedin, böylece işe alım uzmanları tarafından talep edildiğinde kolayca erişebilirsiniz.

Bunun yanında, belirli pozisyonlara başvurmak için, örneğin barmenlik gibi, özel bir CV hazırlayıp bu CV ile iş başvurusu yapmalısınız. Bu CV herhangi bir sektöre veya iş ilanına göre uyarlanabilir. Bir barmenlik pozisyonuna başvururken ana CV'nizden bu pozisyonla ilgili ayrıntıları dahil etmeniz yeterlidir. Böylece mükemmel bir barmen CV'si oluşturmak bilgileriniz zaten tek bir belgede kayıtlı olduğu için çok daha az zamanınızı alacaktır. Kulağa kolay ve mantıklı geliyor, değil mi? Gerçekten de öyle!

Ana özgeçmişinizi oluştururken dikkat etmeniz gerekenler:

  • Kolay okunabilir bir yazı tipiyle, kısa ve net bilgiler vermelisiniz.
  • Ana CV’niz iyi sunulmuş, profesyonelce planlanmış ve düzenli gözükmeli.
  • Siyah basit bir yazı tipi ve beyaz bir arka plan kullanın.
  • Yazım veya dilbilgisi hatası olmamalı.
  • Kanıtlarla destekleyebileceğiniz gerçek bilgiler ekleyin.
  • Bütün iş deneyimleri, becerileri, eğitimleri, sertifikaları ve kursları dahil edin.
  • Teknik ve sosyal becerileri dahil edin.
  • Her biri için ayrıntılı sorumluluklar ve becerilerle birlikte iş deneyimlerinizin bir listesini ekleyin.
  • Tarihleri ve her tamamladığınız eğitim ya da başarı için geçen süreyi ekleyin.
  • Bulunduğunuz her iş için ilgili referansları ekleyin.
  • En son veya mevcut işiniz başlangıçta, ilk iş deneyiminiz ise sonda yer alsın.
  • Eğitim ve nitelikleri de sondan başa olacak şekilde aynı ters kronolojik sırayla listeleyin.

Ana özgeçmişinizi bu yapıda oluşturabilirsiniz:

ÇALIŞMA SÜRESİ - İŞ UNVANI - ŞİRKET

  • Sorumluluklar
  • Başarılar

OKUMA SÜRESI - DIPLOMA - KURUM

  • Üniversite Eğitiminiz (diploma notu veya varsa onur derecesi bilgilerini ekleyebilirsiniz.)
  • Ek başarılar
  • Lise Eğitiminiz (üniversiteye yerleşme puanınızı ekleyebilirsiniz.)
  • Ek başarılar

Ana CV neden önemlidir?

“Ana CV hazırlamak için zahmete girmeye değer mi?" diye merak ediyor olabilirsiniz. Cevap evet, bu çabanıza kesinlikle değer. Ana CV oluşturmak zaman alıcı olabilir ve bazı başlangıç çalışmaları gerektirebilir; ancak bir kez tamamlandığında, bunu tekrar yapmak zorunda kalmayacaksınız! İşin geri kalanı sadece Ana CV'nizi yılda iki kez güncellemekten ibarettir. Ana CV'ler değerli belgelerdir çünkü başvuracağınız her pozisyon için özel olarak oluşturacağınız CV'leri oluşturmanızı ciddi miktarda hızlandırarak size fayda sağlarlar. Bilgilerinizin doğru olması için ana CV'nizi her yıl veya iş değişiklikleri gibi hayatınızda radikal değişiklikler yaptığınızda güncellediğinizden emin olun.

Ana CV'nize diğer profesyonel belgeler gibi davranın. Yazım veya dilbilgisi hatalarını kontrol edin ve hatalar varsa mutlaka bunları düzeltin. Ana CV'nizden, barmenlik için oluşturacağınız özel CV'nize yanlış bilgileri kopyalarsanız, işe alım uzmanı üzerinde kötü bir izlenim bırakabilirsiniz ve bu sebeple de reddedilme ihtimaliniz önemli ölçüde artabilir. Bu nedenle, işinizi şansa bırakmayın ve başvurularınızı her zaman iki kez kontrol edin.

Barmenlik için özel CV oluşturmak

Barmen CV'nizle nasıl olağanüstü bir izlenim yaratırsınız? Bu bölümde size rehberlik edecek ve özgeçmişinize hangi ayrıntıları ve bilgileri eklemeniz gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunacağız. Ayrıca kaçınmanız gereken, çok yapılan hataları da vurgulayacağız. Kendi barmen CV'nizi kolayca oluşturmak için yönergelerimizi takip edebilir veya özgeçmişinizi dakikalar içinde yenilemek için aşağıdaki profesyonel şablonlarımızdan birini seçebilirsiniz.

Şablonlar

Hayalinizdeki barmenlik işi için mükemmel CV'nizi oluşturmanıza yardımcı olacak çok yönlü şablon seçenekleri sunuyoruz. Kaan’ın barmen CV'sinde, iş profilini en iyi şekilde sergilemek için Harvard şablonunu kullandık.

Barmen CV'niz İçin Bu Mükemmel Şablonu Seçin

Kişisel bilgiler

Aşağıdaki ayrıntıları CV’nize eklemelisiniz:

  • Tam adınız
  • Telefon numarası
  • E-posta adresi
  • Ehliyet türü (ehliyetiniz varsa)

İnternet Sitesi Bağlantıları: CV’nizde Linkedin sayfanız gibi diğer kişisel internet profillerinizi CV’nizde bulunan internet siteleri alanına eklemeyi tercih edebilirsiniz. Başardıklarınızı sergilemek için bir internet sitesi linki eklemek bazı durumlarda uygun olabilir. Bu başvurduğunuz işin türüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. İnternet sitelerini kullanmak isteğe bağlıdır, sadece eklediklerinizin işle ilgili olduğundan ve başvurunuza değer kattığından emin olun. Bir barmen CV’si için düşündüğümüzde özgeçmişe internet sitesi bağlantıları eklemek çok da gerekli olmayabilir.

Fotoğraflar: CV'nize fotoğraf, logo veya kendi portrenizi eklemeniz sizin insiyatifinize kalmıştır. Yalnız şunu bilmenizde fayda var, İngiltere gibi bazı ülkelerdeki işletmelere başvururken özgeçmişinizde fotoğraf olmaması gerekmektedir. Türkiye’de herhangi bir şirkete başvuruyorsanız demin belirttiğimiz gibi bu durum tamamen sizin insiyatifinize kalmıştır.

Hemen CV’nizi oluşturun

Ön Yazı

Ön yazı başarılı bir CV'nin temelini oluşturur. Bu, işe alım uzmanının dikkatini çekecek ilk bölümdür, bu nedenle yazdıklarınızın ilgi çekici ve benzersiz olduğundan emin olmalısınız. Ön yazınız kişisel ve başvurduğunuz pozisyona özel olmalıdır, böylece işe alım uzmanlarının gözünde öne çıkarsınız.

Kendinizi kısa ve güçlü terimlerle tanımlayın ve profilinizi yazarken iş unvanını göz önünde bulundurun ve ilgili başarılardan, niteliklerden, hırslardan, hedeflerden ve becerilerden bahsedin. Mükemmel bir ön yazı yazarken doğru, bilgilendirici olmalı ayrıca başvurduğunuz pozisyonla ilgili görünmelisiniz.

Ön yazı mevcut kariyer hedeflerinizi yansıtacak şekilde hazırlanması gereken bir bölümdür ve başvurduğunuz her iş rolü için farklı olmalıdır.

Profil özetinizin yani CV’nizdeki ön yazınızın dili ve ifade tarzı, başvurduğunuz pozisyon için ne kadar deneyim ve uzmanlığa sahip olduğunuzu ifade etmelidir. Eğer çok fazla iş deneyiminiz yoksa, bu konuya özgeçmişinizin ön yazısında değinmeyin. Bunun yerine, hangi aktarılabilir becerilere sahip olduğunuzu ve ilgi alanlarınıza olan tutkunuzun başvurduğunuz pozisyonla ne kadar alakalı olduğundan bahsedin. Kendinizi gerçekten sahip olduğunuz sosyal becerilerle tanımladığınızdan emin olun. Bu makalenin ilerleyen bölümlerinde beceriler hakkında daha ayrıntılı bilgilere yer vereceğiz.

Barmenlik için ön yazı örnekleri

Aşağıda, işverenlerin adaylardan ne beklediği konusunda size net bir fikir verebilmek için bar personeli CV örneklerine ait üç ayrı ön yazı ekledik. Bu özetler, bir barmen rolü için başvuran başlangıç (deneyimsiz), orta (deneyimli) ve uzman (yönetici/süpervizör) adayları kapsamaktadır. Dil ifadelerinin kullanımını ve her adayın becerilerini ve deneyimlerini nasıl farklı şekilde vurguladığını belirleyin.

Bar Şefi CV’si - Ön yazı örneği - (Süpervizör)

'Etkinliklerde ve gecede 400'den fazla misafir ağırlayan barlarda beş yılı aşkın deneyime sahip, deneyimli ve profesyonel bir bar şefiyim. Yüksek kaliteli içecekler hazırlama ve müşterilere mükemmel bir hizmet amacı ve tutkusu ile 50'den fazla kokteyl tarifi bilgisine sahibim. Ekibimin 2019-2022 için satış hedeflerini %10 aşmasına ve 2021'de kârı %5 artırmasına öncülük ettim. Bir bar yöneticisi olma ve kendi işimi açma tutkumu sürdürmek için motiveyim.’

Barmen CV’si - Ön yazı örneği - (Deneyimli)

'Restoran garsonu ve yerel barda barmenlik üzerine iki yıllık deneyime sahip yarı zamanlı çalışan bir üniversite öğrencisiyim. Müşteri hizmetleri, çoklu görevleri yerine getirmek ve zaman yönetimi konusunda yetenekliyim. Kokteyl yapma ve barmenlik becerilerini uygulama konusunda son derece hevesliyim. Kuruluşunuzda başarılı bir barmen olmak için hizmet sektörü bilgilerimi ve kişisel becerilerimi geliştirmeye motiveyim.’

Bar Personeli CV’si - Ön yazı örneği - (Deneyimsiz)

'Müşteri hizmetlerinde bir yıllık çalışma deneyimine sahip, kendine güvenen, dışa dönük ve sosyal yönleri kuvvetli bir üniversite mezunuyum. İletişim, zaman yönetimi ve müşterilerden hesap alma ve bunları işleme konusunda yetenekliyim. Kokteyl yapımı konusunda bilgi sahibiyim ve aynı zamanda 2019'da İstanbul’da verilen “Profesyonel Barmenlik ve Miksoloji” eğitimini birincilikle tamamlayarak aldığım bir madalyam bulunuyor. Kuruluşunuzda barmen olma ve profesyonel olarak kendimi gelişme hedefimi sürdürmek için motiveyim.’

İş Deneyimi

Barmen CV'nizin iş deneyimi bölümünü doldururken dikkat etmeniz gerekenler:

  • İş deneyiminizi en son iş deneyiminizden ilk iş deneyiminize doğru ters kronolojik bir sırayla listeleyin.
  • Daha önce başka pozisyonlardaki deneyimlerinizden, geliştirdiğiniz ve bar işleriyle ilgili olan aktarılabilir becerilerinizden bahsetmelisiniz.
  • Bahsettiğiniz her iş deneyiminiz için, ünvanınızı, kuruluşun adını, işe başlama ve bitiş tarihini (aktif olarak görev aldığınız herhangi bir pozisyon için bitiş süresinde ‘halen’ ifadesini kullanın) ve pozisyonunuzu en iyi tanımlayan sorumlulukları/görevleri madde madde eklediğinizden emin olun.

Barmen CV’nizdeki iş deneyimi bölümünü hazırlarken kullanabileceğiniz ipuçları:

  • İş deneyiminizin sorumluluklarından ziyade başarılarına odaklanmaya çalışın. Yaptıklarınız hakkında sadece açıklayıcı olmak yerine neler öğrendiğinizi ve neler başardığınızı belli edin.
  • İş deneyiminizi veri ve rakamlarla desteklemeye çalışın. Neler başardığınızı gösterin ve eğer uygunsa sayılar veya veriler ekleyin. Örneğin 'Bar ekibimiz 2022 yılında satış gelirlerinde %10'luk bir artışa katkıda bulundu' gibi.
  • Bilgilerin barmen özgeçmişinizle ilgili olduğundan ve aynı zamanda kısa ve öz olduğundan emin olun. Yani çok detaylı açıklama yapmanıza gerek yok, detaylı açıklamaları sözlü veya görüntülü mülakatta yapabilirsiniz.
  • Kariyer değişikliğine gidiyorsanız veya bar alanında çok az iş deneyiminiz varsa aktarılabilir becerilerinizi vurgulayın. Mevcut mesleki ve kişisel yaşam becerilerinizin başvurduğunuz pozisyonda çalışırken size ne gibi katkıları olacağından bahsetmeye çalışın.
  • Her maddenin sonunda 'yönetti, idare etti veya sağladı' gibi rol için yeterliliğinizi kanıtlayan fiilleri kullanın.
  • Bahsettiğiniz işin sorumluluklarının ne içerdiğini ve bunu nasıl başarılı bir şekilde yerine getirdiğinizi açıklamak için 4-5 madde yazın.
  • CV'nizi biçimlendirmek için ters kronolojik sırayı kullanın.

İpucu: Biraz daha ilhama mı ihtiyacınız var? Barmen CV'nizde iş deneyiminizi nasıl vurgulayacağınıza dair bu en iyi ipuçlarına bir göz atın.

Hemen CV’nizi oluşturun

Az veya hiç iş deneyimi yok - Henüz bar işlerinde hiç çalışmadınız mı?

Barmen CV örneğinde, Kaan üniversiteden yeni mezun olmuş ve yalnızca gönülllü iş deneyimi olan yani neredeyse tamamen deneyimsiz biriydi. Bar hizmetleri alanındaki deneyimsizliğini, hizmet sektörüyle alakalı kurslar ve eğitimlerden aldığı sertifikalar ile telafi etti. Ayrıca aktarılabilir beceriler kazanmak için gönüllü olmuş ve rol için yetkinliğini artırmak üzere başarılar da eklemişti.

İş deneyimi çok az olan veya hiç olmayan bir barmen rolü için başvuran adaylar, kendilerini başarılı bir şekilde pazarladıkları takdirde işi almak için hala diğer adaylarla eşit bir fırsata sahiptir. Hiç deneyiminiz olmasa bile CV'nizi başka birçok yolla geliştirebileceğinizi ve bu sayede işverenlerin başvurunuzu değerlendireceğini unutmayın. İşte deneyebileceğiniz bazı yöntemler:

Gönüllülük: Ücretli olmayan işler, gerekli müşteri hizmetleri ve satış deneyimini kazanmanıza yardımcı olabilir. Gönüllü işler sayesinde barmen CV'nizi daha değerli hale getirecek iletişim, sosyal beceriler, ekip çalışması ve zaman yönetimi gibi aktarılabilir becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

Kurslar ve Sertifikalar: Sektörde yeni misiniz ve sınırlı bir iş deneyiminiz mi var, veya hiç mi yok? O zaman bilgi, beceri ve uzmanlığınızı geliştirmek ve kanıtlamak için bir kursu tamamlayarak bir sertifika almayı tercih edin. Bu alanda bir kariyer inşa etmeyi düşünüyorsanız barmenlik eğitimine katılmayı veya içecek ve müşteri ağırlama alanında bir kursu tamamlamayı düşünün.

Doğru tutuma sahip olun: Mülakattan önce gergin mi hissediyorsunuz? İş görüşmeleri zorlayıcı olabilir. Özellikle az deneyimi olan veya ilk iş görüşmesine katılan adaylar için daha da sinir bozucu olabilir. Büyük günden önce rahatlamaya çalışın, kendiniz olun ve hevesli bir şekilde "ben bu işin üstesinden gelebilirim" tutumu sergileyin.

Mülakat için önceden hazırlanın: Mülakatınıza katılmadan önce en iyi izlenimi bırakmaya çalışın ve mülakat tekniğinizde ustalaşmak için pratik yapın. Pozisyona bağlı olarak, bazı işe alım uzmanları yüz yüze mülakattan önce sizi bir ön eleme mülakatı için arayacaktır. Bu nedenle her ihtimale karşı bir telefon mülakatına nasıl hazırlanacağınızı da öğrenin!

Mülakatınız sırasında: Barmenlik bilginizi gösterebilirseniz veya en sevdiğiniz kokteyllerden birkaçını nasıl hazırlayacağınızı açıklayabilirseniz bu mülakatın sizin açınızdan olumlu sonuçlanmasına çok büyük bir katkıda bulunabilir. Sektör hakkında daha fazla bilgi edinmek için zaman ve çaba harcadığınızı işverene belli etmelisiniz. Mülakata hazırlanırken iş ilanının bir çıktısını alın ve size yol göstermesi için kullanın, böylece başvurduğunuz işletmenin tam olarak ne aradığını ve başvurduğunuz pozisyonun ne gerektirdiğini çok iyi bileceksiniz.

Başarılarınızı ekleyin: "Bar işi özgeçmişime başarıları nasıl ekleyebilirim?" diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu alanda çok az deneyiminiz varsa, örneğin en son spor başarınızı eklemeyi düşünebilir veya üniversitede çok başarılı olduğunuzdan bahsedebilirsiniz. Bu örnekler, işe alım uzmanına disiplinli olduğunuzu ve sizi işe almaları durumunda barmenlik rolünü yetkin bir şekilde yerine getirecek motivasyona sahip olduğunuzu gösterecektir.

İpucu: Çok az deneyiminiz olsa bile CV'nizde eğlenceli, karizmatik bir kişilik ve olumlu bir tutum sergilerseniz bu sizi rakiplerinizden ayıracaktır. Sempatik olun ve sektöre olan tutkunuzu gösterin. Barboy veya barista olarak geçmiş iş deneyimleriniz varsa, barmenlik gibi daha yüksek bir pozisyona geçmek için başvurmak da etkili olacaktır.

Eğitim ve nitelikler

Bir barmen rolü için değerlendirilmek üzere, yüksek öğrenim niteliklerine sahip olmak şart değildir. Bu, barmenlik başvurunuzun değerlendirmeye alınması için genellikle lise mezunu olmanızın yeterli olduğu anlamına gelir. Ayrıca, barmenlik eğitimi veya barla ilgili herhangi bir kursu tamamlayarak sertifika aldıysanız, bunları özgeçmişinize eklemek de başvurunuzun öne çıkma ihtimalini artıracaktır.

Eğer varsa, eğitiminiz aşağıdakileri içerebilir:

  • Lise: Barmen pozisyonu için başvuranlardan genellikle lise mezunu olmaları beklenir. Eğer bir turizm meslek lisesini bitirdiyseniz, bunu mutlaka belirtin.
  • Kurslar: Profesyonel sertifikalar ve kurslar almak, barmen CV’nize büyük ölçüde değer katabilir. Müşteri karşılama, miksoloji veya hizmet sektörüyle alakalı herhangi bir eğitim aldıysanız bunlardan kesinlikle bahsetmelisiniz. Alternatif olarak, barmenlik eğitimi almak, barmen CV'nizi güçlendirmek ve rekabette öne çıkmak için en iyi seçenek olacaktır.
  • Üniversite (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora): Yüksek öğrenim yeterliliğiniz varsa bunu başvurunuza ekleyebilirsiniz, ancak bir barmen özgeçmişi için çok da gerekli değildir.

İpucu:

İş deneyiminiz çok azsa, hiç yoksa ya da iş deneyimlerinizden daha fazla eğitim ve niteliğe sahipseniz, barmen CV'nizde eğitimi ve niteliklerinizden, iş deneyimi bölümünden önce bahsetmeyi düşünün.

Barmen CV’sinde beceriler

Özgeçmişinize bir beceriler bölümü eklemek çok önemlidir. Bazı adaylar sınırlı deneyime sahiplerse, yeni mezun olmuşlarsa veya bir süredir işsizlerse becerilere dayalı bir CV hazırlamayı tercih edebilirler.

Beceriler - Mesleki (Teknik) ve Sosyal (Kişisel) Becerilerin Farkı

Mesleki beceriler, farklı mesleklere ve sektörlere uygulanabilen öğrenilmiş ve üzerine uzmanlaşılmış teknik becerilerdir. Bir barmen CV'sinde, müşteri hizmetleri, miksoloji, misafirperverlik gibi bazı zor becerilerden bahsetmek son derece yararlıdır. Buna karşılık, kişisel olarak elde edilebilecek ve profesyonel görevleri yönetmek için de faydalı olabilecek sosyal becerilere örnek olarak yaratıcılık, problem çözme, sabır veya ekip çalışması verilebilir.

Başarılı barmenler, görevleri tamamlamak için teknik ve sosyal becerilerin bir kombinasyonunu kullanır. Bar işi özgeçmişinizde sosyal (kişisel) ve mesleki (teknik) becerilere eşit derecede vurgu yapılmalıdır.

Müşteri hizmetleri, hesap alma ve hizmet sektörü bilgisi gibi beceriler, önceki iş deneyimi, gönüllü roller veya kurs ve yeterliliklerin tamamlanmasıyla kazanılabilecek mesleki barmen becerileridir. Buna karşılık, sosyal (kişisel) beceriler, kişisel ve sosyal yaşam deneyimleriyle kazanılabilen ve aktarılabilen dinleme becerileri, zaman yönetimi ve ekip çalışması gibi beceriler anlamına gelir.

Başvurduğunuz işletmenin adaylardan ne tür beceriler beklediğini görmek için iş ilanını detaylı bir şekilde incelemeyi unutmayın. Barmen CV'nize eklemeniz için bazı teknik ve sosyal beceriler sunduk:

Barmenler için Teknik (Mesleki) Beceriler:

  • Müşteri Hizmetleri
  • Hizmet sektörü bilgisi
  • Miksoloji
  • Hesap alma
  • Sipariş alma
  • Kimlik kontrolü
  • Alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında bilgi
  • İçki yönetmelikleri hakkında bilgi

Barmenler için Sosyal (Kişisel) Beceriler

  • Takım çalışması
  • Dinleme
  • İletişim
  • Sabır
  • Problem çözme
  • Olumlu tutum
  • Empati
  • Liderlik
  • Zaman yönetimi

Diller

Birden fazla dil konuşabiliyor musunuz? Eğer öyleyse, şanslısınız çünkü bu, özellikle barmenlik başvurularında diğer adayların arasından sıyrılmanın ve CV'nizin fark edilmesini sağlamanın benzersiz bir yoludur! İşe alım uzmanlarını etkilemek ve çok dilli yeteneklerinizi sergilemek için barmen CV'nizi oluştururken diller bölümünü öne çıkarın.

Birçok sektörde, özellikle hizmet sektöründe, işyerinde yabancı dil konuşan meslektaşlarınızla veya müşterilerle zaman zaman yabancı bir dil kullanarak iletişime geçme durumunuz olabilir. Çok dilli bir ortamda çalışmak, gelişmiş dinleme, problem çözme ve kişilerarası beceriler gibi birçok önemli beceriyi edinmenizi sağlar ve bu becerileri edinmek de kişisel gelişiminiz için faydalı olacaktır.

CV'nize dil eklemeden önce, dil yeterliliğinizi kanıtlamanızda size yardımcı olacak bilinmiş bir teste girin, böylece sizden olası ek belge istenmesi durumunda bu testi geçtiğinizi kanıtlayan belgeyi de işverene sunabilirsiniz. Ayrıca, bu bölüme yeterlilik seviyenizi de eklediğinizden emin olun.

Özgeçmişinize benzersiz dil becerilerinizi nasıl ekleyebilirsiniz?

Hobiler ve ilgi alanları

Özgeçmişinize benzersiz hobiler ve ilgi alanları eklemek, rekabetçi iş piyasasında başvurunuzun göze çarpmasını sağlayacaktır. Eğer az bir iş deneyimine sahip ya da hiçbir deneyimi olmayan bir adaysanız, ilgili hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı eklemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Bu bölüm CV'nize değer katmalı ve başvurduğunuz pozisyon için becerilerinizi ve yetkinliklerinizi göstermelidir. Bu bölümü oluştururken yaratıcı olmanızda fayda var. Kaan, barmen CV'si için festivallere ve dansa olan ilgisinden bahsediyor. Bu, işverenin zihninde Kaan’ın dışa dönük, arkadaşlarıyla eğlenmeyi seven, sosyal ve neşeli bir kişiliğe sahip olabileceğine dair bir düşünce uyandırıyor. Ayrıca hobilerinin kokteyl yapmak ve yemek pişirmek olduğunu da eklemesi CV’sine ayrı bir değer katıyor. Genel itibariyle ilgi alanları ve hobileri, aldığı “Profesyonel Barmenlik ve Miksoloji” eğitimiyle uyumlu olduğu gibi, bir barmenin sorumluluklarıyla da örtüşüyor.

Ek bölümler ve bilgiler

Özgeçmişinizin amacı, işe alım uzmanını en iyi aday olduğunuza ikna etmektir. Bu nedenle, bu bölümde yaratıcılığınızı ortaya koymanın ve sizi benzersiz kılan şeyleri düşünmenin zamanı geldi. İşe alım uzmanları bir iş ilanı için yüzlerce başvuru alırlar; bu nedenle CV’leri incelemek onlar için monoton ve zaman alıcı bir görev olabilir. CV'nizi diğerlerinden farklı hale getirerek işlerini kolaylaştırın ve mülakata çağırılma şansınızı artırın. Dikkatlerini çekecek bir başarı veya ilgi alanı ekleyin. CV’nize dahil edeceğiniz ek bölümlerin özgeçmişinize değer kattığından ve rol için yeterliliğinizi kanıtladığından emin olun.

Hangi bölümleri eklemeyi seçeceğiniz tamamen isteğe bağlıdır. Hangi bilgileri dahil edeceğinize ve bunların potansiyel rolünüz için geçerli olup olmadığına yalnızca siz karar verebilirsiniz. Unutmayın, başvurduğunuz pozisyonla bağlantılı olan her bilgi CV’nizi daha profesyonel görünümlü ve başvurduğunuz pozisyona uygun hale getirecektir.

Son ipuçları ve tüyolar

Bu barmen CV’si hazırlama rehberinde, bir barmen CV’sinin en önemli amacının becerilerinizi vurgulamak ve potansiyelinizi göstermek olduğunu belirttik. Olağanüstü bir CV, işe alım uzmanını sizi işe almaya ikna etmelidir. Artık bu rehberi baştan sona okuduğunuza göre, etkileyici bir barmen CV'si yazmak için iyi bir donanıma sahip olmalısınız.

Barmenlik pozisyonlarına başvurmaya başlamak ve hizmet sektöründeki kariyerinizi başlatmak için kendinize güvenmelisiniz! CV Maker’ın özel olarak tasarlanmış şablonlarını kullanarak özgeçmişinize neler yazacağınızı ve profesyonel bir kariyer CV'sini nasıl oluşturacağınızı detaylı bir şekilde ele aldık.

Yeteneklere dayalı bir CV oluşturmanın en önemli noktalarını size hatırlatmak için; aşağıda, takip etmeniz gereken ipuçlarını maddeler halinde listeledik.

Mükemmel bir Barmen CV'si hazırlamanıza yardımcı olması için bu ipuçlarından yararlanın:

  • Özgeçmişinizi iyice okuyun ve hataları tekrar ve tekrar kontrol edin.
  • CV'nizde belirttiğiniz bilgilerle uyumlu, işvereni ikna edici bir ön yazı yazın.
  • Şablonlarımızı kullanın ve tüm zorlu tasarım ve biçimlendirme işlemlerini birkaç kolay adımda sizin için yapalım!
  • Özgeçmişinizde ve mülakatınızda iş tanımında geçen anahtar kelimeleri kullanın.
  • Başvurduğunuz pozisyonun gerekliliklerini ve başvurduğunuz işletmeyi iyi araştırın.
  • CV’nizi hazırlarken iş ilanından bol bol yararlanın.
  • Kapsamlı bir ana CV hazırlayın ve bu CV’yi düzenli olarak güncelleyin.
  • İşle ilgili tüm belgelerinizi erişilebilir tek bir klasöre kaydedin.
  • Niyet mektubunuzda iki önemli becerinizden bahsedin ve bu becerileri ne zaman ve nasıl uyguladığınıza dair örnekler verin.
  • Çözümler sunan, cana yakın ve iyimser bir ön yazı oluşturun.
  • Özgeçmişinizin içeriğinin ve seçtiğiniz yazı tipinin kolayca okunabilir olduğundan emin olun.
  • Başarılarınızı ve yetkinliklerinizi sergilemek için gerçek veri ve rakamlardan bahsedin.
  • Sınırlı iş deneyiminiz varsa öne çıkmak için CV’nizde hobilerinizden, ilgi alanlarınızdan ve başarılarınızdan daha önce bahsedin.
  • Özgeçmişinizde kullandığınız yazı dilini mümkün olduğunca sade ve basit tutun.
  • Çok dilliyseniz her CV başvurusunda bildiğiniz dilleri yeterlilik seviyeleriyle birlikte ekleyin.

Zamanınız kısıtlıysa ve dakikalar içinde hazırlanması gereken bir CV'ye ihtiyacınız varsa, süreci hızlandırmanıza yardımcı olabiliriz. Profesyonel CV şablonlarımız iyi tasarlanmış ve biçimlendirilmiştir; böylece son dokunuşlar ve kontroller hakkında endişelenmenize gerek bile kalmaz. CV'nizi size zaman kazandıracak ve büyük bir zahmetten kurtaracak şekilde, birkaç kolay adımda tasarlayabiliriz.

İş başvurunuzu gönderirken yapmanız gerekenler

  • CV'nizi ve niyet mektubunuzu PDF formatında gönderin.
  • Gerekli olduğu belirtilmedikçe başka belge göndermeyin.
  • İletişim bilgilerinizin doğru ve kolay ulaşılabilir olduğunu kontrol edin.
  • CV'nizde referanslara yer vermeyin, ilerleyen zamanlarda mülakat için çağırılırsanız bu bilgileri (istendiği takdirde) o zaman paylaşın.

İş başvurularınız ilk başta dikkate alınmazsa cesaretiniz kırılmasın. Reddedilmek başvuru sürecinin normal bir parçasıdır. İş başvurusunda bulunmak, özellikle de bu süreçte yeniyseniz, bazı adaylar için zorlayıcı ve ürkütücü olabilir. Yine de, etkileyici bir CV yazmak için zaman ayırdıysanız, işe alınma şansınız ciddi oranda artacaktır. Asla pes etmeyin!

Bu arada, ücretli iş deneyimi bulmakta zorlanıyorsanız, gönüllü deneyim kazanmaya, bir kursa katılmaya, sertifika almaya veya kariyer CV'nize fayda sağlayacak bir başarı için çalışmaya zaman ayırın.

İpucu: İş piyasasında yeniyseniz, CV'nizin kaliteli olması, standart ve sıradan bir CV ile birçok iş başvurusu yapmaktan çok daha önemlidir. Bu nedenle, her barmen işi için aynı bilgileri kopyalayıp yapıştırmayın ve bunun yerine ön yazınızı şirketin iş ilanına uyacak şekilde özelleştirin.

Sık Sorulan Sorular ve Barmenlik Hakkındaki Gerçekler

Harika bir barmen CV'si hazırlamakla ilgili cevapladıklarımızın dışında bazı başka sorularınız mı var? Aşağıda barmenlik mesleğiyle ve barmen CV’si oluşturmakla alakalı en çok sorulan sorular listelenmiştir.

Barmen CV’me ön yazı eklemeli miyim?

Evet, barmenlik için hazırladığınız CV’nize bir ön yazı eklemeniz çok önemlidir. Profesyonel bir ön yazıyı nasıl hazırlayacağınızdan emin değilseniz, fikir edinmek için kılavuzumuza bakın.

Özgeçmişimde referanslara yer vermeli miyim?

Özgeçmişinize referans eklemek zorunlu değildir. İşverenler ilk mülakat aşamasında nadiren referans talep ederler. Bu yüzden yalnızca işvereniniz talep ederse referanslarınızı eklemeniz daha uygun olacaktır. Referanslar bölümü hakkında daha fazla yardım için kılavuzumuza bakın.

Barmen özgeçmişim ne kadar uzun olmalı?

Özgeçmişinizin ideal uzunluğu 1-2 sayfa olmalıdır. Tüm bilgilerinizi tek bir sayfada toplayabilirseniz bu en iyisi olacaktır, ancak tabiki şart değildir. Yalnızca CV’nizin dağınık ve haddinden fazla uzun olmasından kaçının. Yazdıktan sonra tekrar okuyun ve düzenleyin, böylece gereksiz bilgileri CV’nizden çıkartabilirsiniz.

Her başvuru için özel bir CV mi oluşturmalıyım yoksa genel bir CV mi kullanmalıyım?

Her iş başvurusunda, CV'nizi her zaman başvurduğunuz pozisyona uygun hale getirmeyi hedeflemelisiniz. Ön yazınızın işe başvurduğunuz işletmenin iş gereksinimlerine uyacak şekilde kişiselleştirildiğinden emin olun. Becerilerinizi, ilgi alanlarınızı ve iş deneyiminizi iş rolüyle alakalı olacak şekilde yeniden düzenleyin. Ana CV'nize her türlü iş deneyimini ve ek ayrıntıları eklediğinizden ve bu bilgileri düzenli olarak güncellediğinizden emin olun.

Özgeçmişim için hangi boyutta yazı tipi kullanmalıyım?

Barmen özgeçmişinizi yazarken 10-12 piksel arasındaki fontları tercih edin. Resmi belgelerde en çok kullanılan yazı boyutları bu değerler arasındadır.

Barmen CV'si için en iyi şablonları nereden bulabilirim?

Web sitemizde çok çeşitli şablonlarımız var. Her kariyere uygun olacak farklı tasarımlar ve şablonlar bulabilirsiniz. Bu rehberde bahsettiğimiz Kaan’ın barmen CV örneği için 'Harvard tasarımını' kullandık, ancak aralarından seçim yapabileceğiniz başka yaratıcı tasarımlarımız da mevcut.

Bar işi için kendi CV'mi veya niyet mektubumu yazmak istemiyorum, kiralayabileceğim bir hizmet var mı? Evet, CV Maker'da CV yazma hizmeti de sağlıyoruz. İstediğiniz iş için birkaç gün içinde profesyonel ve size özel bir CV oluşturabiliriz. Bu süreç kolay, verimli ve tamamıyla sorunsuzdur.

Barmenler için hangi kurslar mevcut?

Bu alanda bir işe kabul edilme şansınızı artırmak için barmen CV'nize uzmanlık kursları ve sertifikalar ekleyebilirsiniz. Başlangıç olarak “Profesyonel Barmenlik ve Miksoloji” kursu ya da daha uzun soluklu bir başka barmenlik eğitimi düşünebilirsiniz. Bazı kurslar, içerikleri çok geniş olduğundan dolayı diğer kurslardan daha uzun sürebilir ve daha maliyetli olabilir. Bu nedenle barmenlikle ilgili yeterlilikler hakkında internet üzerinden biraz araştırma yapın ve hangi programın size uygun olduğuna karar verin.

Barmenlik kurslarını nerede bulabilirim?

Çevrimiçi veya yüz yüze bir barmenlik eğitimine kaydolmayı seçebilirsiniz. Aşağıdaki gibi çeşitli web sitelerinde en son barmenlik kurslarını arayın:

Türkiye’de bir barmen ne kadar para kazanıyor?

2022'deki son verilere göre, Türkiye’deki bir barmenin maaşı çok değişkenlik gösterse de yaklaşık olarak saatte yaklaşık 40₺ olup, bu da yılda 86.425 Türk Lirası’na denk gelmektedir.

Türkiye’deki Barmen iş ilanlarını nereden bulabilirim?

Türkiye’deki Barmen iş ilanlarını görüntülemek için en popüler web siteleri:

Lise/Üniversite mezuniyet ortalamalarım kötü olsa da barmen olarak çalışabilir miyim

Kötü notlara sahip olmak dünyanın sonu değildir. Barmen işleri için işverenlerin özellikle dikkat ettiği kriterler karakteristik özellikleriniz ve becerilerinizdir!

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak