CV'nize referans eklemek zorunlu mudur?

Hayatta ne olacağı belli olmaz. Bir gün yeni bir işveren ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda yeni işiniz için hazırlanmanız gerekecektir. Özgeçmişinizi tekrar güncellemeniz gerekecektir. CV’nizi tekrar düzenlerken referans eklemeniz tavsiye edilmektedir. Referans şart olmasa da, işvereniniz referanslarınızı inceleyerek sizin en iyi aday olduğunuza karar verebilir. Peki, referans nedir ve CV de referans nasıl yazılır?

Hemen CV’nizi oluşturun

CV referans örnekleri

CV referans örnekleri

Referans nasıl alınır?

Referans daha önce sizinle çalışan, sizin yeteneklerinizi ve özelliklerinizi anlatabilen birisidir. İşverenler bu kişiyi arayarak sizinle ilgili bilgi alabilirler. Nasıl bir eleman olduğunuz ve kişisel özellikleriniz ile ilgili sorular sorabilirler. Ancak özel bilgilerinizi, mesela medeni halinizi, hukuken yasak olduğu için soramazlar. Bu kişi size kefil olacağı için kimi referans olarak kullanmak istediğinize dikkat etmelisiniz. Eğer iş tecrübeniz yoksa okul döneminizden sizi iyi tanıyan ve size kefil olabilen bir öğretmenizi de referans olarak ekleyebilirisiniz.

Herkesi referans olarak kullanamazsınız. Kullandığınız referanslar tarafsız olarak işverene bilgi vermelidir. Bu nedenle arkadaşınızı ya da akrabanızı referans olarak kullanamazsınız.

Nasıl alınır?

Referans almak için çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz. Durumunuza göre değişmekle birlikte en iyisi şahsen referans alma yöntemine başvurmanızdır. Böylelikle sadece nasıl bir iş aradığınız ile ilgili detay vermektense, referansınızın sizinle ilgili düşüncelerini anlayabilirsiniz. Eğer şahsen referans almanız mümkün değilse, e-posta veya başka bir çevrimiçi platform kullanarak referansınızdan izin alabilirsiniz. Referans eklemeden önce referans göstereceğiniz kişiden izin istemeniz şarttır; aksi takdirde işveren bu kişiyle iletişime girerse hem şirkette hem de referansınızda kötü bir izlenim bırakırsınız.

Referans nasıl yazılır?

Referans nasıl yazılır sorusunun yanıtını neredeyse iş başvurusu yapacak olan tüm adaylar merak eder. Referans bölümü özgeçmişinizin son kısmında yazılır. Kişilerin adi, soyadı, pozisyonları ve iletişim bilgilerini yazmanız gerekmektedir. Referansınızı özgeçmişinize eklemeden önce mutlaka onlardan izin istemeyi unutmayınız. Eğer iş görüşmeniz olumlu geçtiyse ve iş teklifi aldıysanız, referanslarınıza teşekkür etmeyi unutmayınız.

Genel olarak özgeçmişinize iki referans yazarsanız yeterli olacaktır. Sizden daha yüksek pozisyonda olan ya da aynı departmanda ve daha yüksek bir iş pozisyonunda çalıştığınız bir iş arkadaşınızı referans olarak yazarsanız işveren iş arkadaşınızla iletişime geçtiğinde sizin hakkınızda detaylı bilgiye ulaşabilecektir. Yeterince iş tecrübe sahipseniz, özgeçmişinizi kısa tutmak için“referanslar istek üzerine verilecektir” yazabilirsiniz.

Hemen CV’nizi oluşturun

Referans kullanmanın avantajları ve dezavantajları

İşe başvururken bütün fırsatları değerlendirerek işe alınma ihtimalinizi yükseltmelisiniz. CV’nize referanslar eklerseniz, iddialarınızın güvenilirliğini kanıtlayabilir ve böylelikle işverenin ilgisini çekebilirsiniz. Üstelik referansınız yüksek bir iş pozisyonuna sahipse veya çalıştığınız sektörde kendini kanıtlayan bir isimse de bunu başarabilirsiniz. Eğer yeterince iş tecrübesine sahipseniz, özgeçmişinizde yer açısından zorluk çekebilirsiniz. Bu durumda bir de referanslarınızı eklemek isterseniz, daha da zorluk çekebilirsiniz. Ayrıca başvurunuzun başında olduğunuz için referanslarınız gereksiz de olabilir.

CV’de referanslar nereye yazılmalıdır?

CV ye referans nasıl eklenir diye merak ediyorsanız, referans bölümünü nasıl düzenleyeceğinizi öğrenmelisiniz. Çünkü bu bölüm özgeçmişinizin veya ön yazınızın diğer bölümleri kadar hayati önem taşır. Dağınık, dikkatsizce biçimlendirilmiş bir referans sayfası işvereninizin ilgisini yok edecektir. Peki göz alıcı ve profesyonel bir referans sayfası nasıl yazılır?Öncelikle, referanslarınızı ayrı bir sayfaya koyun. Özgeçmişinizin son sayfası olarak özel bir referans sayfası ekleyin. CV ye referans nasıl yazılır sorusunun yanıtını görmek için kılavuzumuzdaki bilgileri okumaya devam edin.

CV ye referans ekleme için şu noktalara dikkat edin: referans sayfanız için özgeçmişiniz ve ön yazınızla aynı formatı, yani aynı yazı tipini, kenar boşluklarını ve renk düzenini kullanın. Eğer referanslarınızı ayrı bir sayfaya yazacaksanız en üstte adınız, adresiniz ve telefon numaranızla başlayın. Ardından, işvereninizin bilgilerini şu sırayla girin: isim, iş pozisyonu, şirket adı, şirket adresi ve iletişim bilgileri. Son olarak, tercih ettiğiniz bir başlık/alt başlıkla devam edin: Bu başlıkları Referanslar veya Profesyonel Referanslar olarak adlandırın. Kişisel referansları da dahil ettiyseniz, alt başlık olarak "Kişisel Referanslar" da ekleyebilirsiniz.

CV şablonları için sitemize göz atabilir ve CV’nizi profesyonel bir biçimde düzenleyebilirsiniz.

Referans türleri nelerdir?

Daha önceden farkına varmamış olabilirsiniz; fakat profesyonelliğinize kefil olabilen farklı referans türleri vardır:

  • İşveren: Başvurduğunuz şirket sizinle ilgili bilgi toplamaya başladığında, nasıl bir eleman olduğunuzu merak edecektir. Mevcut veya eski işvereniniz yararlı bir referans olabilir; çünkü bu sizin disiplininiz ve güvenilirliğiniz ile ilgili detaylı bilgi verecektir.
  • Meslektaş: Bir proje üzerinde sizinle birlikte çalışan biri, yeteneklerinizi ve kişiliğinizi tanıtma konusunda kişisel deneyime sahip olduğu için iddialarınızı destekleme konusunda mükemmel bir seçim olabilir. Özellikle iş arkadaşınızdan daha yüksek bir pozisyonda çalıştıysanız, yönetim yetenekleriniz hakkındaki iddiaları destekleyebilirler.
  • Öğretmen. Eğer yeni mezunsanız ve yeterince iş tecrübe kazanmadıysanız, sizi iyi tanıyan bir öğretmeninizi de referans olarak kullanabilirsiniz.

Referanslarınızı nasıl seçmelisiniz?

Tüm olası referanslarınızın bir listesini tutun, ancak potansiyel işvereninize göndermek için yalnızca birkaçını seçin. Sizin için en iyi referanslar şunları yapabilecek kişilerdir:

  • Sizi yeterince iyi tanıdıkları için sizinle ve işinizle ilgili belirli soruları yanıtlayabilen
  • Deneyiminizden, becerilerinizden, başarılarınızdan ve iş ahlakınızdan olumlu bir şekilde bahseden
  • Yeni iş için sahip olduğunuz becerilerden söz edebilen
  • Telefonda veya yazılı olarak açıkça kendini ifade edebilen
  • Sizi gönülden ve içtenlikle önerebilen

Uzun süreli bir kariyeriniz varsa, muhtemelen bazı iyi iş referanslarınız vardır. Bunlar, ücretli bir işte veya gönüllü bir ortamda sizinle yakın çalışmış kişilerdir. Çalışmalarınıza tanık olmuş bir yönetici ideal referans olabilir. Sizinle yakın çalışmış ve sizi iyi tanıyan birinden referans almak, şirkette sizinle doğrudan çalışmamış üst düzey birinden referans almaktan daha iyidir. Mevcut yöneticinizin size iyi bir referans vereceğini düşünmüyorsanız, mevcut bir iş arkadaşınızdan veya müşterinizden referans isteyebilirsiniz.

Diğer iş referansları yeni ve eski işverenleri içerebilir. İlk kez bir işe başlayacaksanız sevdiğiniz öğretmenlerden veya gönüllü olarak çalıştığınız yerlerdeki insanlardan referans isteyebilirsiniz. Çocuk bakıcılığı veya bahçe işleri yaptığınız kişiler gibi geçici olarak çalıştığınız kişilere de sorabilirsiniz.

Referanslarınızı ne zaman eklemelisiniz?

Eskiden özgeçmişinizde en az iki referans listelemek yaygın bir uygulama olsa da, dijital çağda bu gereksiz hale geldi. Potansiyel işverenler artık referansları mülakat sürecinin sonuna yaklaştığınızda sorma eğilimindedir. İlk başvurunuzun bir parçası olarak özgeçmişinizde bu bilgileri listelemek, teknik becerileriniz veya iş becerileriniz gibi diğer şeyleri vurgulamak için harcayabileceğiniz değerli alanı kaplar. Bununla birlikte, aktif olarak yeni bir iş ararken, proaktif olarak referans toplamak yardımcı olabilir, böylece bir işverenin bu bilgileri istemesi durumunda hazırlıklı olursunuz.

Hemen CV’nizi oluşturun

İyi bir referans nasıl talep edilir?

Bir referansla şahsen, telefonla veya e-posta yoluyla iletişime geçebilirsiniz. Onlarla iletişime geçtikten sonra birkaç şey sormanız gerekecektir. Referanslarınıza potansiyel işverenlerden gelen taleplere yanıt vermeleri için yeterli zaman tanımayı unutmayın. Referanslara telefon görüşmesine hazırlanmaları için en az birkaç gün ve referans mektubu sunmaları için ayrıca süre tanıyın.

Referansınızın sizin hakkınızda iyi şeyler söyleyeceğinden emin olun. Aksi takdirde, başkalarına sormanız daha iyi olacaktır. Referanslarınıza şu soruları sormalısınız:

  • Beni ve işimi referans vermek için yeterince iyi tanıdığınızı düşünüyor musunuz?
  • Bana iyi bir referans verebileceğinizi düşünüyor musunuz?

Bu sorulara ‘’evet’’ yanıtını alıyorsanız, referanslarınız sizin için olumlu görüşler sunacaklardır. Yasal riskler nedeniyle, bazı işverenler eski çalışanları için sadece temel istihdam ayrıntılarını teyit edecektir. Bunlar tarih, pozisyon ve maaşı içerir. Bu şirket politikası olsa da, potansiyel işverenler bunu olumlu bir referans olarak değerlendirmeyebilir. Bir referansın bu şekilde cevap vermesi gerekip gerekmediğini öğrenin. Ardından potansiyel işverenlere bu yanıtın şirket politikası olduğunu ve sizin veya işinizin bir yansıması olmadığını açıklamalarını isteyin.

Mevcut yöneticilerinize referans verip vermeyeceklerini sormadan önce, iş değiştiren kişilere nasıl baktıklarını düşünün. Başka işlere geçen çalışanları destekliyor gibi görünüyorlar mı? Yoksa iş değiştiren kişilerin sadakatsiz olduğunu mu düşünüyorlar? Sizi desteklemeyeceklerinden endişe ediyorsanız, onlara yeni bir iş aradığınızı söylemek istemeyebilirsiniz.

İş deneyimleriniz fazlaysa bunları ön plana çıkarmak için blogumuzdaki bu yazı da size faydalı olacaktır.

İş deneyimi olmayanlar nasıl referans sunmalıdır?

Özgeçmişinizdeki profesyonel iş referansları, bir sektördeki becerinizi, kişiliğinizi ve bilginizi kanıtlamanıza yardımcı olabilir. Bir alanda çok fazla deneyiminiz yoksa, referanslarınızı seçerken aralarından seçim yapabileceğiniz birçok seçenek vardır. Deneyiminiz olmasa bile hangi referansları belgeleyebileceğinizi öğrenmek, başvurularınız için önemli bir özgeçmiş oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Başvurduğunuz sektörde herhangi bir deneyiminiz yoksa, aşağıdaki referanslardan bazılarını göz önünde bulundurabilirsiniz:

  1. Profesörünüz.Başvurduğunuz hemen her iş için kullanabileceğiniz bir referans profesörünüzdür. Size ders vermiş biri olarak, profesörünüz muhtemelen öğrenme yeteneğinizi onaylayabilir. Bir referans olarak, farklı konuları ne kadar hızlı öğrendiğinizi, derslerinizdeki zorluklara nasıl tepki verdiğinizi ve bir proje veya bir ekipte başkalarıyla ne kadar iyi çalıştığınızı özetleyebilir.
  2. Aile. Yakın zamanda bir aile üyesi için çalıştıysanız, onları referans olarak eklemek özgeçmişinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Referans olarak bir aile üyesine sahip olmak size avantaj sağlayabilir, çünkü potansiyel işvereninize iş ahlakınız hakkında olumlu bir izlenim verebilirler. Aileyi referans olarak kullanmanın bir yönü, onları eklemeden önce ilişkinizin profesyonel olup olmadığıdır. Profesyonel bir ilişki, potansiyel işvereninize tamamen olumlu bir izlenim verebilir.
  3. Bir sınıf arkadaşı veya meslektaş. Referans olarak kullanabileceğiniz bir başka kişi de yakın zamanda konuştuğunuz bir sınıf arkadaşınızdır. Birlikte geçirdiğiniz süreye bağlı olarak, sektörünüzdeki bir sınıf arkadaşınız üniversitedeki çalışmalarınızın geliştiğini ve ilerlediğini görmüştür. Bu kişiyle uzun yıllar görüştüyseniz onu referans olarak kullanmak işe alım uzmanınıza güvenilir bir referans sağlayabilir.
  4. Bir lider. Gönüllü çalışmalarda, bir projede veya toplum hizmetinde bir liderle çalıştıysanız, onu referans olarak kullanabilirsiniz. Bir lider, otorite sahibi olan ve farklı bağlamlarda sizinle birlikte hareket eden herhangi bir kişi olabilir. Profesörler ve işverenler gibi, onlar da sizin ve çalışma tarzınız hakkında daha fazla şey fark etmiş olabilirler ve bu ayrıntıları işverenlere referans olarak anlatabilirler.
  5. Koçunuz. Koçlar, liderler ve öğretmenler gibi hem sizi izler hem de gelişmenizi ister. Koçunuzu referans olarak kullanmak, potansiyel işvereninizin sizi daha önce hem desteklemiş hem de geliştirmeye çalışmış biriyle iletişime geçmesini sağlar. İşvereninize açıklayabilecekleri fiziksel yetenekleriniz ve çok daha fazlasıyla ilgili bilgiye sahip olabilirler.
  6. Sektörden bir arkadaş. Çalışmak istediğiniz sektörde tanıdığınız birileri varsa, onları referans olarak kullanmayı düşünün. Girmek istediğiniz sektöründeki kişiler, belirli soruları yanıtlamakta etkili olabilir. Bir sektördeki işe alım uzmanınız da o alanda deneyime sahip olduğundan, arkadaşınız ve işe alım uzmanınız, deneyimleriniz, becerileriniz ve kişiliğinizin o alanla nasıl iyi bir şekilde ilişkilendirilebileceği hakkında kolayca konuşabilir.

İş deneyimi olmayanlar blogumuzdaki bu makaleyi de yararlı bulabilirler.

CV’ye referans eklemek şart mı?

Günümüz dijital dünyasında CV’lerin kısa olması tercih ediliyor. Ayrıca araştırmalara göre bir CV’nin okunması için ayrılan süre ortalama 8 saniye. Dolayısıyla referanslarınızı ekleyerek CV’nizi uzatmak yerine, özellikle talep edilmediği sürece eklemenize gerek yoktur.

Geçmişte CV de referans bulunması yaygın bir uygulamaydı. İki referans eklemek gelenekseldi veya alternatif olarak referansların istek üzerine mevcut olduğu yazılırdı. Ancak son yıllarda bu durum artık geçerli değil. Peki ne değişti? Değişen şey referansların işe alım sürecinin en erken aşaması olan CV’de artık gerekli görülmemesidir. Referanslara yalnızca işe alım sürecinin en sonunda ihtiyaç duyulur. Günümüzde, birden fazla mülakat ve değerlendirme aşamasından geçmek normaldir. Ardından size iş teklif edilir ve ancak teklifi kabul ettiğinizde referanslarınız istenir.

Referans CV ye nasıl yazılır diye merak edenler için hazırladığımız bu kılavuzda kariyerinizin en önemli basamaklarından biri olan CV’nizin referans bölümünü inceledik. Bu bilgiler ışığında siz de bu bölümü kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak