Mimar CV örnekleri ile kazanan bir CV yazın

CV yazmak söz konusu olduğunda genellikle çoğu insan tedirgin olur ve işe nereden başlayacağını bilemez. İşi elde etmek istemenin üzerimize yüklediği stresin yanı sıra hazırlayacağımız CV’nin ne kadar etkili olacağını kestirememek de bizi tedirgin eder. Oysa belli başlı bazı kuralları bilip, CV’niz üzerinde uyguladıktan sonra, endişe edeceğiniz bir durum olmadığını siz de göreceksiniz.

Hemen CV’nizi oluşturun

Cv yazma süreci̇: nereden başlamalisiniz?

Hazırladığımız CV bize işi kazandırabileceği gibi, eğer iyi yazılmadıysa, son derece uygun bir aday olsak bile işi kaybetmemize neden olabilir. Bu nedenle CV yazma konusunda sizler için derlediğimiz bilgileri okuyarak ve mimar CV örneklerini inceleyerek kusursuz bir öz geçmiş hazırlamanız mümkün.

2022 yılı istatistiklerine göre TMMOB’ye kayıtlı 68 binin üzerinde mimar bulunuyor. Bu rakam bir yandan bu mesleğe olan talebin yüksekliğini gösterirken diğer yandan bu sektördeki rekabeti de gözler önüne sermektedir. Eğer elde etmeyi çok istediğiniz bir mimarlık pozisyonu varsa ve bunun için CV oluşturmanız gerekiyorsa sitemize üye olun ve onlarca şablonumuzdan birini seçerek adım adım CV’nizi hazırlayın.

Mi̇mar İçİn ana CV

Hem teknik hem de sanatsal konularda üstün becerilerilere sahip olan mimarlar, üniversitelerin dört yıllık bölümlerinden mezun olduktan sonra stajlarını da tamamlayarak iş yaşamına atılırlar. Yeni mezun ya da deneyimli bir mimar için mükemmel bir ana CV hazırlamak sanıldığı kadar karmaşık ve zor değil. Ana CV, temel bilgilerinizin yer aldığı ve üzerinde bazı güncellemeler yaparak farklı şirketlerin iş ilanlarında kullanabileceğiniz bir yapıda olmalıdır.

Ana CV’de kişisel ve iletişim bilgileriniz, kısa öz geçmişiniz, iş deneyimleriniz, eğitim detaylarınız, becerileriniz ve gerekli diğer ek bilgiler yer alır. Eğer başvurduğunuz pozisyonda belirtilen özellikler CV’nizde yer almıyorsa kolayca elenmesi mümkündür. Ayrıca Aday Takip Sistemi adı verilen ve CV’lerdeki anahtar kelimeleri elektronik ortamda tarayarak, ilandaki kelimleri arayan eleme sisteminden geçmeniz için ana CV’nizi iş ilanlarına göre güncellemeniz gerekir.

Ana CV’nizi sitemiz üzerinden hazırlaken ekranın sağ tarafında, seçmiş olduğunuz şablon üzerinde CV’nizi eş zamanlı olarak görebilirsiniz. Ana CV’nizi oluştururken dikkat etmeniz gereken bir konu da, CV’nizin iki sayfadan uzun olmamasıdır. Daha sonrasında eklemeler de yapabileceğinizi hesaba katarak ana CV’yi kısa tutmanız iyi olur. Ana CV için şu yazıyı da okuyabilirsiniz.

Ana CV’nize şu bilgileri mutlaka girin:

  • Kişisel ve iletişim bilgileriniz
  • Kısa öz geçmişiniz
  • İş deneyimleriniz
  • Eğitim bilgileriniz
  • İşe özel ek bilgiler

Aşağıda vereceğimiz mimar CV örneği ile daha detaylı bilgilenebilirsiniz.

Mi̇mar İçİn pozi̇syona özel CV

Eğer uzun süre iş aradıysanız, hazırladığınız CV’yi yeniden gözden geçirmenizin zamanı gelmiş demektir. Örneğin yeniden öz geçmiş yazmak için iç mimar CV örnekleri arıyor olabilirsiniz. Birden fazla iş ilanının hepsinde aynı niteliklerin aranmadığını, koşulların farklılık gösterdiğini farketmişsinizdir. O halde işe özel CV hazırlamak için adım atmanız gerekir. Bir önceki bölümde açıkladığımız ana CV’nizi, başvuracağınız ilana uygun hale getirirken neler yapmalısınız?

  1. İlanı dikkatlice okuyun. İşverenin ne aradığını ve rolün ne gerektirdiğini tam olarak anladığınızdan emin olun. Sadece iş tanımını dikkatlice okuyarak bile rekabet konusunda avantaj sağlayabilirsiniz. Çünkü iş tanımını iyi anladınız ve CV’nizde bununla ilgili neleri ekleyeceğinizi biliyorsunuz.
  2. İlanda belirtilen anahtar kelimeleri not edin. Bu kelime ve ifadeleri CV’nize ekleyin. Aday Takip Sistemi tarafından otomatik olarak elenmenin önüne böylelikle geçmiş olacaksınız.
  3. İş deneyimlerinizin pozisyonla uygun olduğundan emin olun. İlanda belirtilen sorumluluk ve görevler ile önceden edindiğiniz iş deneyimlerinin örtüşüyor olmasına dikkat edin. Örneğin daha önce kentsel dönüşüm alanında hiç deneyiminiz yoksa bu alanda bir işe başvurmanız olumlu sonuçlanmayabilir.
  4. Pozisyona uyan becerilerinizi ön plana çıkarın. Örneğin estetik ve sanatsal yeteneklerin arandığı bir iş ilanıyla karşı karşıyaysanız, bu becerilerinizi daha önceki işlerinizdeki somut örneklerle belirginleştirin.
  5. İş ilanına en uygun olan deneyim, eğitim ve becerilerinizi, ait olduğu bölümün ilk sırasına yazın. Bu, önceki bir rol, nitelikler, eğitim ya da ek olarak yaptığınız bazı serbest işler olabilir. Bir etki yaratmak istiyorsanız işe alım yöneticisinin dikkatini çekme olasılığı en yüksek olan şeyle CV’nize başlayın.
  6. Şirket hakkında araştırma yapın. Şirketin değerleri ve kültürü hakkında bir şeyler öğrenip öğrenemeyeceğinize bakın ve bu değerlere uygun olduğunuzu gösteren her türlü bilgiyi CV’nize ekleyin. Buna gönüllülük veya hayır işleri, yazdığınız bir blog veya katıldığınız sporlar dahil olabilir. Böylece işe özgü CV’nizin etkili olmasını sağlayın.

Mi̇mar CV örneğİ

Mi̇mar CV örneğİ

Mühendi̇s cv örnekleri̇ indir

Mi̇mar CV’si̇ne neleri̇ dahi̇l etmeli̇si̇ni̇z?

CV’nize aşağıda sıralayacağımız bilgileri dahil edin:

  1. Kişisel ve iletişim bilgilerinizi girin.
  2. Bir özet yazın.
  3. İş deneyiminizi ekleyin.
  4. Eğitim bilgilerinizi girin.
  5. Becerilerinizi dahil edin.

Yukarıdaki bilgilere ek olarak mesleğinizle ilgili olarak edindiğiniz tüm lisans ve sertifikaları listeleyin. Örneğin inşaatla ilgili lisanslarınız veya iç tasarım sertifikası gibi başka belgeleriniz varsa, bunları da buraya ekleyebilirsiniz. Ayrıca ödülleriniz ve yayınlarınızı da yazın. Kariyeriniz veya eğitiminiz sırasında kazandığınız ödülleri veya başarıları vurgulayın. Buna burslar ve yarışmalar da dahil olabilir. Genellikle bu bölümde mimarlıkla ilgili başarılara odaklanabilirsiniz, ancak akademik ödüller veya bir yayın gibi başka önemli başarılarınız varsa, bunları da ekleyebilirsiniz.

Eğer iş ilanında özellikle istendiyse referanslarınızı eklemeyi sakın unutmayın. Önceki yöneticinizin sizin için verdiği olumlu bir geribildirim son derece etkili olabilir. Buna ek olarak, bildiğiniz yabancı diller de sizi diğer adayların önüne geçirmekte etkilidir. Birden fazla dil bilmek, size birden fazla kapı aralayabilir. Ayrıca CV örnekleri mimar için bu konuda yol gösterici olacaktır.

Mi̇mar CV’si̇nde ki̇şİsel bi̇lgi̇ler bölümü

Özgeçmişinizin üst kısmında, ikamet adresiniz, e-posta adresiniz ve telefon numaranız dahil olmak üzere iletişim bilgilerinizi verin. Bu bilgileri CV'nizin en üstüne yerleştirerek, işe alım yöneticilerinin sizinle iletişime geçmesini kolaylaştırabilirsiniz. Geçmiş mimari tasarımlarınızı öne çıkaran bir web siteniz veya çevrimiçi portföyünüz varsa, bağlantıyı buraya ekleyebilirsiniz. Elbette isminiz ve meslek ünvanınızı da eklemeyi unutmayın. Bu bölümde gereksiz bilgi vermekten kaçının.

Ayrıca kişisel bir özet yazarak mimarlık becerilerinize ve mesleki deneyiminize genel bir bakış sergileyin. Mimarlık alanında herhangi bir sertifikanız veya ödülünüz varsa, bunları da burada açıklayabilirsiniz. Özet, CV'nize bir giriş niteliğindedir. İşverenlere bu rol için neden uygun bir aday olduğunuzu anlatır. Bir işe alım yöneticisi, okumaya devam etmek isteyip istemediğini görmek için özet kısmını değerlendirmeye alabilir. Güçlü yazılmış bir özet dikkatlerini çekebilir ve CV’nizi okumaya devam etmeleri için onları teşvik edebilir.

Mi̇mar CV’si̇nde beceri̇ler bölümü

Bu bölümde olası bir işverene niteliklerinizi ve yeteneklerinizi göstermek için en önemli becerilerinizi listeleyebilirsiniz. İşverenin aradığı becerileri belirlemek için ilk iş ilanını gözden geçirmeyi unutmayın. Becerilerin en az eğitim ve iş deneyimi kadar önemli olduğu bilinmektedir. Fakat becerilerinizi yazarken, yalnızca işi elde etmek için sizde bulunduğuna inanmadığınız özellikleri CV’nize dahil etmeyin. Role ve deneyiminize bağlı olarak, aşağıdaki becerileri eklemeyi düşünebilirsiniz:

  • Proje yönetimi
  • Yazılım deneyimi
  • Konsept çizimi
  • Bina yönetmelikleri
  • Sosyal beceriler

Mi̇mar CV’si̇nde İş deneyi̇mi̇ bölümü

İş geçmişinizi yazarken ilgili mesleki deneyiminizi ters kronolojik sırayla, en son rolünüzden başlayarak ve geriye doğru ilerleyerek listeleyin. Her pozisyon için iş unvanınızı, şirketin adını ve orada çalıştığınız tarihleri ekleyin. Bu bilgilerin altında ne tür sorumlulukları aldığınızı listeleyebilirsiniz. Varsa, geçmişte üzerinde çalıştığınız mimari projeleri tanımlayabilirsiniz. Örneğin, konut planlaması konusunda uzmanlaştıysanız, bunu burada listeleyebilirsiniz. Yeni mezun mimar CV için ise stajlarınızı ya da gönüllü olarak çalıştığınız işleri yazabilirsiniz. İş deneyiminizi öne çıkarmak için sitemizdeki makaleyi okuyabilirsiniz.

Mi̇mar CV’si̇nde İş deneyi̇mi̇ İçİn örnek

İş deneyimlerinizi yazarken, ne çok uzun ne de kısa olmamasına özen gösterin. Başvurduğun pozisyonla alakalı tüm çalışmalarınızı öne çıkarın. Aşağıdaki gibi bir yol izleyin:

‘’Global Mimarlık Ofisi
Mimar
İstanbul
2016-2023

  • Bir alışveriş merkezinin mimari tasarımını üstlendim.
  • Müşterilere projelerimiz hakkında bilgi verdim.
  • Devam eden projelerle ilgilenerek saha ve ofis arasındaki iletişimi sağladım.
  • Tüm toplantılara katılarak sürmekte olan projelerle ilgili görüşlerimi bildirdim.’’

Mi̇mar İçİn ek İş deneyi̇mleri̇

Bazen gönüllü işlere katılabilir ya da yalnızca staj yapmış olabilirsiniz. Belki de okulunuz tarafından düzenlenen bazı çalışmalara dahil olmuşsunuzdur. Bunların tamamını iş deneyimi olarak CV’nize dahil edebilirsiniz. İşe alım uzmanları bu deneyimlerinizi de profesyonel tecrübe olarak değerlendirebileceklerini unutmayın. Özellikle yeni mezunların CV’lerinin daha etkili görünmesi açısından ek iş deneyimleri önemlidir.

Mi̇mar CV’si̇nde eğİti̇m bölümü

Ülkemizde ilgili üniversitelerin dört yıllık bölümlerinden mezun olanlar mimar olarak iş yaşamına atılabilirler. Elbette lisans eğitiminden sonra da eğitim almak, kendini geliştirmek için başka kurslara katılmak mümkündür. Bunların tamamını CV’nizin eğitim bölümüne dahil etmelisiniz.

Hemen CV’nizi oluşturun

Eğitim aldığınız okulların adını, diploma derecenizi ve okuduğunuz tarih aralığını listeleyin. Yeni mezunsanız, göze çarpan başarıların veya mimarlıkla ilgili önemli derslerin madde işaretli bir listesini de ekleyebilirsiniz. Tipik olarak, işveren bu bilgiyi istemediği sürece lise eğitiminizi dışarıda bırakarak yalnızca lisans ya da lisansüstü bilgilerinize odaklanabilirsiniz.

Mi̇mar CV’si̇ İçİn doğru şablonu nasil seçersi̇ni̇z?

Şablon bir CV’nin dikkat çekmesi ve rahat okunması açısından son derece önemlidir. Her şablon, girdiğiniz bilgileri dokümana farklı yerleştireceğinden, hangi niteliklerinizi ön plana çıkarmak istiyorsanız öncelikle bunları ön plana çıkaran bir şablon seçmenizde yarar var. CV için doğru şablonu seçmek  konusunda sitemizdeki onlarca şablonu inceleyebilirsiniz.

CV’nizi oluştururken, bilgilerinizi girdiğiniz sırada seçmiş olduğunuz şablona nasıl yerleştirğini eş zamanlı olarak ekranın sağında görebilirsiniz. Eğer şablonu değiştirmek isterseniz bu da çok basit. Dilediğiniz kadar şablonu deneyerek CV’nizin hangisi üzerinde daha iyi durduğuna karar verebilirsiniz.

Mi̇mar CV’si̇ İçİn ön yazi hazirlayin

Başarılı bir mimar olmak için mesleğinizde uzman olmanız gerekir. Fakat sıra ön yazı hazırlamaya geldiğinde kafanız karışabilir. Bu yazıda, CV’nizi sunarken ekleyeceğiniz bir ön yazının nasıl hazırlanması gerektiğiyle ilgili tüm bilgileri bulacaksınız. Öncelikle ön yazı başlığını yazın. Bu bölüm, iletişim bilgilerini ve tarihi içeren ilk bölümüdür. Bunu doğru yapmanız önemlidir çünkü esasen resmi bir iş mektubu yazıyorsunuz ve hata yaparak amatör görünebilirsiniz.

Sayfanın sol üst köşesine kendi adınızı ve iletişim bilgilerinizi yazdıktan sonra, boşluk bırakıp alta geçerek sağ köşeye başvuruyu yapacağınız şirketin adını, adresini ve yetkili kişinin adını yazın. Ardından yine ara verip, sayfanın sol tarafına hitap kısmını girin. Örneğin Sayın Yetkili, Sayın Ayla Katar vs…

Mektubunuzu en çok üç paragraftan oluşturmaya çalışın. İlk paragrafta başvurduğunuz özel rolden bahsedin. Bu, niyetinizi açıkça ortaya koymanıza yardımcı olur ve işe uygun bir mektup yazdığınızı gösterir. Şirketi tanıdığınızdan, takdir ettiğinizden ve bu iş için uygun olduğunuzu düşündüğünüzden söz edin. Gerekirse şirket hakkında internetten araştırma yapın.

İkinci paragrafta ise pozisyon için uygun olan tüm niteliklerinizi yazın. Bunun için iş ilanını dikkatlice okuyun ve aranan özelliklerin sizde bulunduğunun kanıtlarını ön yazıda açıklayın. Önceki işinizde elde ettiğiniz başarılardan söz edin. Ayrıca başvurduğunuz firma hakkında biraz araştırma yaparak onlar için çalışmanın olumlu olumlu yönlerini seçerek, bu yönleri orada çalışmak istemenizin ilham kaynağı olarak ekleyin. Yeteneklerinizin onların karşılaştıkları zorlukları çözmelerine nasıl yardımcı olacağından ve gelecekteki büyümelerine nasıl katkıda bulunacağından da bahsedebilirsiniz.

Son paragraf genellikle teşekkür etmek ve iş verene eylem çağrısında bulunmak için yazılır. İşi daha detaylı konuşabilmek için karşılıklı görüşme teklif edebilirsiniz. Ayrıca mektubunuzu okumak için zaman ayrımaları nedeniyle teşekkür etmelisiniz. Son olarak da imzanızı atarak mektubunuzu sonlandırmalısınız.

Ön yazı yazarken dikkat etmeniz gereken bir kaç konu şunlardır:

  1. Kısa özgeçmişinizdeki bilgilerin aynısını yazmayın.
  2. Bir sayfadan uzun olmasın.
  3. Resmi ve kibar bir dil kullanın.
  4. İmla hatası yapmayın.

SONUÇ:

Mimarlık tüm dünyada oldukça fazla tercih edilen saygın bir meslektir. Teknik olduğu kadar sanatçı bir ruha sahip olan bu meslek dalında kariyer yaparken ister ilk kez işe girecek olun, ister deneyimli bir mimar olun, yeni bir CV hazırlarken bazı kurallara dikkat ettiğiniz sürece kusursuz bir CV hazırlayabilir ve düşlediğiniz pozisyonu elde edebilirsiniz.

CV’nizi hazırladıktan sonra gözden geçirmeyi ve hatalı bulduğunuz yerleri düzeltmeyi unutmayın. Bir mimarın dikkatli, düzenli ve özenli olması beklenir. CV’nizde önemsiz gibi gördüğünüz bazı minik hatalar sizi amatör konumuna kolayca düşürebilir. Bu nedenle CV hazırlamak için gereken zamanı ayırın. Sitemizde CV yazımıyla ilgili bilgileri okumayı unutmayın. Bol şans!

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak