Perakende Mağaza Satış Sektörü İçin En İyi CV Nasıl Oluşturulur? Önerilerimize ve İpuçlarımıza Göz Atın

Perakende satış sektör hızlı bir şekilde büyüdüğünden iş arayanlar için geniş bir çalışma alanı sunmaktadır. Bu sektörün giriş için istediği kriterler genellikle düşüktür ve becerilerini kanıtlayabildiği sürece herkes işe kabul edilebilmektedir. Eğer perakende satış sektöründe çalışmak istiyorsanız başvurunuzun iyi bir izlenim bırakması gerekmektedir. Bu nedenle CV’nizi yanlış bir şekilde düzenlemek gibi bir seçeneğiniz yoktur. Şanslınız ki, özgeçmişinizi öne çıkaracak ve perakende satış sektöründeki iş için görüşmeye kabul edilebileceğiniz CV düzenleme önerilerinin yer aldığı rehberimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Hemen CV’nizi oluşturun

Perakende Satış İşi İçin Özgeçmiş Nasıl Yazılır?

Perakende satış sektörü yoğun iş gücü ve iş baskısının fazla olduğu, geniş sorumluluk gerektiren işlerdir. Tüm gün gelen müşterilere yardımcı olmak için ayakta olmanız gerekir; ürün stokları ve satışları konusunda da etkili çalışmanız gerekir. İşverenler her zaman organize, çeşitli becerilere sahip ve çalışma ortamına uyum sağlayan çalışanlar ararlar. Bu nedenle eğer diğer adayların içerisinde ön plana çıkmak istiyorsanız CV'nizin etkileyici olması gerekir. İşle ilgili becerilerinizi vurgulamak size avantaj sağlayacaktır. Daha önce bu sektörde deneyiminiz olmasa bile iş pozisyonuna uygunluğunuzu gösteren becerileriniz görüşmeye kabul edilmenizi sağlayabilir. Özgeçmişinizi yazarken şirkete değer katabilecek ve özgeçmişinize dahil edebileceğiniz becerileri düşünmelisiniz.

Perakende Satış CV Örneği - Auckland

CV Perakende

Bu CV örneğini indirmek için tıklayın

Emre yıllardır edindiği perakende satışın her alanındaki tecrübesini detaylı bir şekilde güzelce sunarak bu alanda artık yöneticiliğe hazır olduğunu kanıtlamaktadır.

Perakende Satış Sektöründeki İş Türleri

Hızlı büyüyen diğer tüm sektörler gibi perakende satış sektörü de mevsimlik çalışılabilecek iş pozisyonlarından sürekli çalışılabilecek iş pozisyonlarına kadar pek çok farklı iş fırsatına sahiptir. Aşağıdaki meslekler perakende satış sektöründeki işinize başlayabileceğiniz mesleklerdir:

  • Mağaza Satış Temsilcisi: Perakende satış mağazaları, satışlarını arttıracak satış temsilcilerine ihtiyaç duymaktadır. Bu noktada devreye giren perakende satış ortakları, müşterilere alışveriş yapmalarında yardımcı olurlar. Aynı zamanda mağazanın temizliği, malların stoklanması ve müşterilerin kontrolü görevlerini de yerine getirirler. Gelen gönderiler ve siparişlerde envanteri yönetirler. İşletmenin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayarak mağaza satışlarını arttırırlar
  • Müşteri Hizmetleri Temsilcisi: Müşteriler arttıkça müşterilerin ihtiyaçları da artış göstermektedir. Bu konuda devreye giren müşteri temsilcileri telefon görüşmelerini ve internet sohbet programlarını yürütürler. E-postaları yanıtlar ve sosyal medya platformlarında sorulan sorulara cevap verirler. Aynı zamanda müşteri temsilcileri müşteri şikayetleri ile de yakından ilgilenerek iade edilen mal ve geri ödemeleri takip ederler. Sorun yaşayan müşteriler sabırsız ve kibar olmayabileceğinden müşteri temsilcilerinin sabırlı ve olağanüstü problem çözme becerilerine sahip olan kişiler olması gerekir
  • Kasiyer: Mağazalar müşteri akışlarında satın alma süreçlerini hızlandırmak için kasiyerlere ihtiyaç duyarlar. Kasiyerler ödemeleri gerçekleştirmenin yanı sıra aynı zamanda ürün iadesi ve değişiminde de müşterilere yardımcı olurlar. Ayrıca müşterilere hediye çeki ve promosyonlar hakkında bilgi verirler. Müşteriler tarafından satın alınan ürünlerin taksitli ve nakit ödemelerinde kasaya giren çıkan paranın dengesinin sağlanması rolünü üstlenirler
  • Mağaza Müdürü: Büyük perakende mağazaları, faaliyetleri izlemek ve hizmet prosedürünün sorunsuz bir şekilde işlediğinden emin olmak için yöneticiye ihtiyaç duymaktadır. Mağaza müdürü çalışanlardan, bütçelendirmeye; güvenlik düzenlemelerinden operasyonel politikalara uyum sağlamaya kadar pek çok farklı görevden sorumlu olabilirler. Bir mağaza müdürü şirket sahibinin şirketteki çıkarlarını temsil eder. Mağaza yöneticisi olmak için iş kaynaklarını organize etmek ve mağazanın kar elde etmesini sağlamak gerekir. Bunun için de güçlü liderlik ve kişilerarası becerilere sahip olmanız gerekir

Hemen CV’nizi oluşturun

Özgeçmişinize Neleri Dahil Etmelisiniz?

iç mimar Beceriler

Özgeçmişinizi hazırlamaya başlamadan önce bir CV formatı seçmeniz gereklidir. Seçtiğiniz CV formatını oluşturmaya başlamadan, iş için yeterli deneyime sahip olup olmadığınızı belirleyin. İş deneyimi az olan sektörde yeni çalışmaya başlayacak bir adaysanız; beceri tabanlı, deneyimlerinizin değil becerilerinizin ön planda olduğu bir CV hazırlayın. Eğer terfi arıyorsanız ve yeterli iş deneyimine sahipseniz bu durumda ters kronolojik formatı tercih edebilirsiniz. Özgeçmişiniz aşağıdaki bilgileri içermelidir:

  1. Kişisel Bilgiler: İşvereninizin sizinle iletişime geçmesini istiyorsanız bu durumda mevcut adresiniz de dahil olmak üzere iletişim bilgilerinize CV'nizde yer vermeniz çok önemlidir. Kolay bir şekilde erişim sağlanabilmesi için kişisel bilgilerinizin CV’nizin üst kısmında olduğundan emin olun
  2. Önyazı: En iyi becerilerinizin, başarılarınızın ve satış konusundaki niteliklerinizin bir özetini oluşturun. Bu özet aynı zamanda işe başvurmak istemenizin sebeplerini de içerebilir. Önyazı kişiliğinizi ortaya çıkardığı için özgeçmişinizin en hayati parçasıdır
  3. İş Deneyimi: İş geçmişinizi ters kronolojik sıralamada yani en son çalıştığınız işten ilk çalıştığınız işe doğru yazın. Sorumluluklarınızı belirtmenin yanı sıra önemli başarılarınızı da iş deneyimlerinize ekleyin. Örneğin eğer satışları %20 arttıran bir değişime öncülük ettiyseniz bunu CV'nizde yazabilirsiniz. Ancak eğer başarılarınızdan bahsetmek istiyorsanız, bu başarılardaki rolünüzü açıkladığınızdan emin olun
  4. Eğitim: Eğitim geçmişinizi ve bahsetmeye değer başarılarınızı listelemeniz gerekir. Eğer iş deneyiminiz azsa bu durumda iş deneyimlerinizden önce niteliklerinizden bahsetmelisiniz. Katıldığınız herhangi bir profesyonel kurstan da CV'nizde bahsedebilirsiniz. Bu kendinizi geliştirmeye ilgi duyan birisi olduğunuzu gösterecektir
  5. Beceriler ve Yeterlilikler: Aradığınız işle ilgiliyse becerileriniz CV'nizde bahsetmeye değer bilgilerdir. İş deneyiminiz olmasa bile, iyi açıklanmış becerileriniz iş görüşmesine kabul edilmenizi sağlayabilir
  6. Kişisel İlgi Alanları: Hobileriniz iş görüşmesini daha samimi hale getirecektir. Ancak hobileri CV'nize eklemek zorunlu olmayıp bunları CV'nize ekleyip eklememek tamamen size bağlıdır. Eğer özgeçmişinize dahil edebileceğiniz ilgi çekici hobileriniz yoksa bu bölümü atlayın

Mükemmel Önyazıyı Nasıl Yazarsınız?

Önyazı bir bakıma bir satış konuşmasıdır ve işverenler de davranışlarınızı merak ettiği için kişiliğinize önyazınızda yer vermeniz gerekir. Bunlar deneyimlerinizle ilgili değildir;  işe alınmanız durumunda yaratacağınız etkiyle ilgilidir. Önyazıyı oluştururken somut örnekler kullanın ve iş konusundaki tutkunuzu şirketin vizyon ve hedeflerine göre düzenleyin. Önyazıyı düzenlemekteki amacınız, iş başvurunuza becerilerinizi ve niteliklerinizi kazandırarak işvereninizin dikkatini çekmektir.

İşte bazı önyazı örnekleri:

  1. Üç yılı aşkın iş tecrübemle, hızlı çalışma ortamından güç alan özel bir müşteri temsilcisi olarak çalışıyorum. Günde ortalama 40 müşteriye yardımcı oluyorum. Kişilerarası becerilerimi liderlik konusunda kullanmak için iş arıyorum.
  2. Müşterilere yardımcı olma tutkusuyla hareket eden satış konusunda tecrübeli birisiyim. Hedef odaklı ve mükemmel bir alışveriş deneyimi sunmaya odaklı çalışıyorum.
  3. İki yıldan fazla deneyime sahip olan, müşteri odaklı ve ileri görüşlü bir satış asistanı. Mükemmel müşteri hizmetleri, ekip çalışması ve satış yoluyla gelir artışını sağlayan kanıtlanmış iş performansıyla bilinmektedir.

Perakende İşlerde Bahsedilmesi Gereken Önemli Beceriler ve Yeterlilikler Nelerdir?

cv ye yazılacak beceriler

İşe alım yöneticileri işle ilgili becerileri ve yeterliliklere önem verirler. O zaman CV'nizle becerilerinizi nasıl ilişkilendirebilirsiniz? İş ilanında yer alan becerilerin bir listesini yapın ve sahip olduğunuz beceri ve yeterlilikler ile karşılaştırın. Perakende işler için gerekli olan bazı becerileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Envanter Becerileri: Perakende satış sektöründe çalışmak istiyorsanız ürünlerin doğru yerlerde olmasını ve rafların stoklanmasını sağlamanız gerekir. Vitrindeki sergilenen ürünlerin raflarda yeteri miktarda olup olmadığını izlemeli ve stok durumunu kontrol etmelisiniz.
  • Bilişim Teknolojileri Yetenekleri: Bilgisayarlar, elektronik kayıtlar ve satış sistemlerine aşina olmanız gereklidir. Yönetim bilgi sistemlerindeki bilgileriniz satış eğilimlerini yönetmede kullanışlı olacaktır. Aynı zamanda satışları arttırmak için çevrimiçi siparişlerden gelen verileri analiz etme konusunda da verimli çalışmanız gerekir.
  • Pazarlama Becerileri: Müşterileri bir ürünü almaya ikna etmeyi bilmeniz gereklidir. Müşteri kitlenize göre satış becerilerinizi uyarlamalı ve onları ürünü satın almaya ikna edebilmelisiniz.
  • Organizasyon Becerileri: Bir perakende satış çalışanı olarak rafları stoklama, müşteri yönlendirme, ürün illüstrasyonu ve vitrin sergisi yapmak gibi pek çok sayıda işi yapmanız gerekecektir. Bu nedenle, çoklu görevlerde iyi olmanız ve organize hareket etmeniz işlerin planlandığı şekilde yürümesini sağlayacaktır.

Hemen CV’nizi oluşturun

Diğer Adayların Arasında Kendinizi Nasıl Öne Çıkarırsınız?

Özgeçmişiniz ekranda ve basılmış halde net ve kolay okunabilir olmalıdır. Bu nedenle, süslü yazı tiplerinden ve renklerden kaçının. Siyah-beyaz bir CV mesajınızı daha iyi iletmenizi sağlayacaktır. Ayrıca, işveren özgeçmişinizi gözden geçirmek için birkaç saniyeye sahip olduğu için özgeçmişinizi kısaca, ortalama iki sayfa uzunluğunda oluşturmalısınız.

  • Özgeçmişinizde Boşluklardan Kaçının: Tüm tarihlerinizin iş geçmişiniz için uygun olduğundan emin olun. Yanlış sonuçların ortaya çıkmasını önlemek için iş boşluklarınızı açıklamanız gereklidir. Eğer çalışmadığınız uzun bir dönem varsa, bu dönemde kazandığınız becerileri ve katıldığınız mesleki gelişim kurslarını öne sürebilirsiniz
  • CV'nizi İşe Göre Uyarlayın: İlanda ilan edilen sorumluluklarla becerilerinizi eşleştirin. Günümüzde özgeçmişinizi özelleştirmek çoğu işveren ayrıntılı iş gereksinimlerine ihtiyaç duyduğu için kolaydır
  • Becerilerinizi Ölçülebilir Olarak Açıklayın: Eylem kelimelerini kullanırken başarılarınızı güçlü bir şekilde açıklamalı ve becerilerinizi kanıtlamak için somut kanıtlara başvurmalısınız. Başarılarınızı vurgulamak için sayılar ve başarılarınızla ilgili istatistikleri kullanın

İşverenler Hangi Özellikleri Aramaktadır?

Mükemmel İletişim: Perakende satış sektöründe çalışmak demek tüm gün boyunca müşterilerle iletişim kurmanız demektir. Bu nedenle, pek çok farklı iletişim kanalında mükemmel bir iletişimci olmanız gerekir.

Detaylara Dikkat Etmek: Ürünleri sergilemek, raflardaki stokları güncel tutmak ve mağazanın sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamak için detaylara dikkat etmelisiniz.

Problem-çözme: Müşterilerle ilgili sorunlar sık sık ortaya çıkacaktır. Bu sorunlarla başa çıkmada ve bu sorunlara hızlı çözümler üretme konusunda uzman olmalısınız.

Hemen CV’nizi oluşturun

Perakende Satış Sektöründeki İşler İçin Önemli Olan Diğer Bilgiler Nelerdir?

İş arıyorsanız her zaman CV'nizin başvuracağınız işle ilgili anahtar kelimeleri içerdiğinden emin olmalısınız. Örneğin eğer müşteri temsilcisi olarak iş arıyorsanız, müşteri hizmetleri işi ile ilgili kelimeleri ve becerileri CV'nize ekleyin. İşe alım yazılımları kullanan işverenler genellikle iş görüşmesine kabul edecekleri adayları anahtar kelime seçimlerine göre filtrelemektedir. Bu nedenle eğer CV'nize anahtar kelime eklemezseniz, özgeçmişiniz işvereninize ulaşamayabilir.

İş görüşmesine kabul edilmek istiyorsanız bunun sırrı işvereninize işi tamamlama konusundaki becerilerinizi gösteren yeterli bilgiyi göstermekte yatmaktadır. Ancak başarılarınızı CV’nizde kısaca sunmalısınız.

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak