Birinci sınıf bir gazeteci CV’si nasıl yazılır?

Günümüzün dijital dünyasında, gazeteci CV'niz medya alanında başarıya giden biletinizdir ve işverenlerin başvurunuzu aldıktan sonra gördükleri ilk belgedir. İster öğrenci ister deneyimli bir profesyonel olun ya da kariyer değişikliği arayışında olun, iletişim ve yazma becerilerinizi sergilemede CV’niz çok önemli bir rol oynar. Gazeteciler, hızlı tempolu ortamlarda ve sıkı teslim süreleri altında çalışırlar. Bu nedenle bir dizi beceriye ve yeteneğe sahiptirler. Bu özellikleriniz iş başvurusu sırasında CV’lerine doğru yansıtmaları önemlidir.

Hemen CV’nizi oluşturun

Bu makalede, öne çıkan ve işe alım uzmanlarını etkileyen basit bir CV'nin nasıl oluşturulacağı ele alınmaktadır. Bunu başarmanın en önemli adımı CV'nizi aday takip sistemi (ATS) ile uyumlu hale getirmektir. Bu yazılımın CV’nizi otomatik olarak elememesi için iş ilanındaki aranan özellikler kısmındaki kelimeleri anahtar kelimeler olarak CV’nizde kullanın. İşin gerekliliklerini karşılayacağınızı ve en son endüstri trendlerine uyum sağladığınızı CV’nizde nasıl yansıtacağınızı bilmiyorsanız, yazımızı sonuna kadar okuyun.

CV yazma süreci: nereden başlamalısınız?

CV yazmak gözünüzü korkutuyor olabilir. Oysa bir kaç basit kuralı bildikten ve bazı ipuçlarına dikkat ettikten sonra siz de son derece etkili ve profesyonel bir CV hazırlayabilirsiniz. Öncelikle bugüne kadar olan tüm eğitim ve deneyim bilgilerinizi, edindiğiniz yetkinlik ve becerileri dahil ettiğiniz kapsamlı bir Ana CV yazarak başlayın. Ana CV’nizi daha sonra farklı iş ilanlarına göre uyarlamanız daha kolay olacaktır.

İşe uygun bir CV hazırlamak için ise öncelikle iş ilanını dikkatlice okuyun. İlanda belirtilen özellikleri ve CV’nize eklemeniz gereken bölümleri not alın. Bu bilgilerin ışığında ana CV’nizde bulunan ve pozisyonla ilgisi olmayan bilgileri çıkarın. Yerine yenilerini ekleyebilir ve işe özel CV’nizi pozisyona uygun hale getirebilirsiniz.

Gazeteci CV örneği

Aşaüıdaki CV örneğinde iki farklı gazetede sekiz yıllık deneyime sahip adayımız sitemizde bulunan Harvard şablonunu kullanarak iş deneyimlerini ve becerilerini vurgulamıştır.

Gazeteci CV örneği

Buraya tıklayarak bu örneği indirebilirsiniz

Diğer CV örneği ve makaleleri görmek için lütfen sitemizi ziyaret edin.

Gazeteci CV’sine neleri dahil etmelisiniz?

Gazetecilik pek çok alanı içeren bir meslektir. Bu nedenle birden fazla gazetecilik türü bulunmaktadır. Haber muhabirliği, siyasi gazetecelik, araştırmacı gazetecilik, spor muhabirliği, köşe yazarlığı, iş ve finans gazeteciliği, bilim ve sağlık gazeteciliği, sanat ve edebiyat gazeteciliği, magazin gazeteciliği bunlardandır. Bu nedenle CV’nizi hazırlarken hangi alanda hizmet veriyorsanız buna uygun bilgileri girmeniz önem taşır.

CV'niz potansiyel işverenler üzerinde olumlu bir izlenim bırakmak için ilk fırsatınızdır, bu nedenle kapsamlı, iyi yazılmış ve doğru olmalıdır. Bir gazetecinin CV'si diğer mesleklerden farklı olmasa da, sektöre özgü bazı bilgiler sadece gazetecileri ilgilendirir. Özgeçmişinizde zaten temel bölümler varsa, portföyünüze, ödüllerinize veya üyeliklerinize bir bağlantı ekleyebilirsiniz. Neleri eklemeniz gerektiğini bilmek iyi bir CV yazmanıza yardımcı olabilir. Eğer İngilizce CV hazırlamak isterseniz CV hazırlama aracımızı kullanabileceğinizi unutmayın.

Bir CV’de bulunması gereken temel bölümler şunlardır:

  • Kişisel ve iletişim bilgileriniz
  • Profil özetiniz
  • İş deneyimleriniz
  • Eğitim detaylarınız
  • Beceri ve yetenekleriniz
  • Ek bilgiler

Yukarıdaki temel bölümleri doldurduktan sonra başvuru yapacağınız pozisyonun temek kriterlerine uygun bilgilerinizi CV’nize dahil edebilirsiniz. Eğer iş ilanında referans sunmanız ya da bir ön yazı eklemeniz isteniyorsa bunları mutlaka yerine getirin. CV'de referans şart mıdır sorusunun daha detaylı yanıtını blogumuzdaki bu yazıda okuyabilirsiniz.

Hemen CV’nizi oluşturun

Gazeteci CV’sinde Profil Özeti nasıl yazılır?

Profil özetiniz daha önceki başarı ve deneyimlerinizi kısaca sergilediğiniz ve CV’nizin üst kısımlarında yer alan önemli bir bölümdür. Bu özette sunacağınız bilgilere göre bir işe alım uzmanı CV’nizi elemeye ya da okumaya devam etmeye karar verebilir. Bu nedenle kısa bir kaç cümleden oluşan profil özetinizin başarılarınızı ve kariyer hedeflerinizi somut bir biçimde sergilediğinden emin olun.

Bir gazetecilik mezunu olarak, kişisel profiliniz hikaye anlatma tutkunuzu, gerçeklere dayalı ve etik haberciliğe olan bağlılığınızı ve gelişen medya ortamına uyum sağlama konusundaki çok yönlülüğünüzü yansıtmalıdır. Farklı kitlelerle etkileşim kurma yeteneğinizi ve okuyucular, izleyiciler veya dinleyiciler arasında yankı uyandıran doğru ve ilgi çekici içerik sunmaya olan bağlılığınızı vurgulayın.

Gazeteci CV’si için profil özeti örneği

Örnek 1:

‘’Televizyon muhabiri

Radyo ve televizyon haberciliğinde uzmanlaşmış, 7 yıllık deneyime sahip deneyimli bir yayın muhabiriyim. Son dakika haberleri sunma, röportajlar yapma ve ilgi çekici yayınlar üretme konusunda yetkinim. Canlı habercilik, senaryo yazımı ve video düzenleme konularında deneyimliyim. Baskı altındayken soğukkanlılığımı korumada ve doğru ve ilgi çekici haber içeriği sunmak için etik gazetecilik standartlarına bağlı kalmada başarılıyım.’’

Örnek 2:

‘’Serbest Gazeteci

Çeşitli medya kuruluşlarında 6 yıllık deneyime sahip çok yönlü bir Serbest Gazeteciyim. Çeşitli konularda sürekli olarak yüksek kaliteli makaleler, raporlar ve özellikler üretmemle tanınıyorum. Yazı stilini ve tonunu müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlama yeteneğine sahibim. Sıkı teslim tarihlerine uyma ve gazetecilik dürüstlüğüne bağlılığını sürdürürken müşteri beklentilerini aşma konusunda kanıtlanmış başarılarım bulunuyor.’’

Gazeteci CV’sine doğru becerileri ekleyin

Bir CV’nin beceriler bölümü işi kazanmanızda en az diğer bölümler kadar etkili olabilir. Bir adayın pozisyona uygun becerilerini doğru biçimde listelemesi işe alım uzmanını etkileyebilir. Beceriler her meslek için sosyal ve teknik beceriler olmak üzere iki kısıma ayrılır. Teknik beceriler eğitim ve deneyim yoluyla edindiğiniz ve mesleğinizin temel prensiplerini yansıtan becerilerken, sosyal becerileriniz ise insanlarla kurduğunuz ilişkileri ve mesleğinizi uygularken kullanabileceğiniz kişisel özelliklerinizi yansıtır.

CV’nizin bu bölümünü yazarken hem sosyal hem de mesleki becerilerinizi harmanlayarak listeleyin. İş ilanını dikkatlice okuyarak, gerekliliklerin listesini not edin ve bunları beceriler bölümünde kullanın. Ayrıca bu kelimeleri Aday Takip Sistemi’nin CV’nizi otomatik olarak elememesi için de beceriler listesine ekleyebilirsiniz.

Beceriler bölümünde araştırma, yazma, düzenleme ve video prodüksiyonu gibi alanlardaki becerilerinizi listeleyin. Gazetecilikte yaygın olarak kullanılan araç ve yazılımları kullanma konusundaki yeterliliğinizi gösterin. Bunlar arasında içerik yönetim sistemleri, video düzenleme yazılımları ve veri analiz araçları yer alabilir. Bir gazetecinin genel olarak sahip olması gereken beceriler aşağıdaki gibidir:

  • İletişim
  • Yaratıcılık
  • Liderlik
  • Araştırmacılık
  • Röportaj yapma
  • İleri dil bilgisi
  • Güzel konuşam
  • Empati
  • Dürüstlük
  • Veri analizi
  • Hikaye anlatma
  • Tevazu

Gazeteci CV’sinde İş Deneyimlerinizi Listeleyin

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi gazeteciliğin birden fazla dalı bulunuyor. Televizyon, dergi ya da gazetede çalışmış ve gazetecilik konusunda deneyim sahibi olmuş olabilirsiniz. Hangi dalda deneyiminiz varsa bununla ilgili iş geçmişinizi listeleyin. Alanınızla ilgili çeşitli konularda araştırma, inceleme ve raporlama yeteneğinizi sergileyin. Etkili haberler, özellikler veya yayınlar sunma konusundaki başarılarınızı vurgulayın.

Çok az veya hiç deneyiminiz olmasa bile, portföyünüzü oluşturmanıza ve yazma, düzenleme ve röportaj becerilerinizi göstermenize olanak tanıyan stajlardan veya serbest çalışmalardan bahsedebilirsiniz. Ayrıca, çıraklık, yarı zamanlı işler veya diğer ilgili hobiler ve ilgi alanlarını da değerlendirin.

İş deneyimlerinizi daha etkili hale getirmek için ters kronolojik formatla listeleyin. Son işinizden başlayarak geriye doğru gidin. Pozisyonla ilgisi olmayan deneyimlerinizi yazarak CV’nizi gereksiz yere uzatmayın. Çalıştığınız kurumun adını, bulunduğu bölgeyi, pozisyonun adını, hangi tarih aralığında çalıştığınızı girdikten sonra üstlendiğiniz sorumluluklar ve elde ettiğiniz başarılar için madde işaretli bir liste yazın.

İş deneyimi olmayanlar için CV örneği arıyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Gazeteci CV’si için iş deneyimi örneği

‘’Televizyon gazetecisi

Sky Haber Kanalı

İstanbul

2020 - 2024

  • Haber bölümlerini planlamak, senaryolaştırmak ve üretmek için yapımcılar, kamera ekipleri ve editörlerle yakın işbirliği içinde çalıştım.
  • Canlı yayınlar için haber senaryoları yazıp sundum ve sahada röportajlar yaparak net ve ilgi çekici haber anlatımı sağladım.
  • Önemli olaylar sırasında saha raporlaması yaptım, gerçek zamanlı güncellemeler sağladım ve sahadaki tanıklar ve uzmanlarla röportajlar yapmak da dahil olmak üzere canlı yayın raporlamasına katıldım.
  • Haber bölümlerinde infografikler ve video klipler kullanarak izleyici katılımını %30 artırdım.’’

Gazeteci CV’sine eklenebilecek ek iş deneyimleri

Ek iş deneyimlerinizi, pozisyonla en ilgili deneyimlerinizi listeledikten sonra girebilirsiniz. Böylece o pozisyonla ilgili olmasa bile sektördeki diğer deneyimlerinizi iş verenin görmesini sağlamış olursunuz. Ek iş deneyimlerine serbest çalışmalarınız, gönüllü işleriniz ve okulda üstlendiğiniz görevler dahildir.

Eğer CV’nizin iki sayfadan fazla uzamasına neden olacak ya da başvurunuza bir katkısı olmayacaksa, ek iş deneyimlerinizi girmemenizde fayda var. Unutmamalısınız ki CV’nizin etkisi hem kısa olmasında, hem pozisyonla doğrudan alakalı olmasında ve kolay okunmasında yatar.

Gazetecilik CV’si için eğitim bilgilerini girin

Ülkemizde gazeteciler genellikle iletişim fakültelerinin ilgili bölümlerinden mezun olarak mesleğe adım atmaktadırlar. Fakat sosyoloji, felsefe ve edebiyat gibi alanları da içine alan geniş yelpazeli bir sektör olarak, bu fakültelerden mezun olanlar da gazetecilik mesleğini icra edebiliyorlar. Her ne kadar bir iş başvurusu sırasında CV’nizde pozisyonla doğrudan ilgili eğitim bilgilerinizin yer alması, işi kazanma şansınızı artırsa da, bu bilgileri doğru girmediğiniz takdirde yerinizi bir başkasına kaptırmanız işten bile değildir.

Aldığınız eğitimi CV’nize girerken okuduğunuz okulun ve bölümün adını, bulunduğu lokasyonu, okuduğunuz tarih aralığını, diploma türünü ve kısaca aldığınız eğitimin içeriğini yazmalısınız. Burada unutmamanız gereken en önemli konulardan biri, okul ve bölüm isimlerinin kısaltmalarını kullanmamanızdır. Hızla akan iş dünyasında kimsenin kısaltmaların karşılığını aramak için yeterli zamanı olmayabilir.

Ayrıca gazetecilik alanında uzmanlık kursları veya sertifikalar aldıysanız, alana olan bağlılığınızı göstermek için bunlardan bahsedin. İlgili ise, akademik yolculuğunuz sırasında aldığınız ödül veya onurları da ekleyin. Eğitim bölümünüz, gazetecilik ilkeleri ve uygulamaları konusundaki temelinizi güçlendirmelidir.

CV’niz için en iyi şablonu seçin

Günümüzde artık herkes biliyor ki, uygun ve iyi bir şablon, bir CV’nin etkisini artırmakta ve işi elde etmeye katkı sunmaktadır. Yalnızca görsel açıdan estetik olmakla kalmayıp aynı zamanda belli bölümler ve kolonlar ile CV’nin hem dikkat çekmesini hem de kolay okunmasını sağlayan şablonlara meslek profesyonelleri tarafından her gün yenileri eklenmektedir.

Bir şablonun görevi CV’nizi eşsiz yapmak ve başarılarınızı ön plana çıkararak işi kazanmanızı sağlamaktır. CV’nizin içeriğinde bulunan bilgiler ne kadar değerliyse, pozisyona göre seçilmiş dikkat çekici bir şablon da aynı derecede değerlidir. Bir gazetecinin özellikle deneyimlerinin ön plana çıkması gerektiğini düşündüğümüzde buna uygun bir şablon seçmesi yerinde olur.

CVMaker olarak sitemizde bulunana onlarca şablondan birini seçerek ve CV oluşturma aracımızı kullanarak siz de dakikalar içinde kusursuz bir gazeteci CV’si oluşturabilir ve düşlediğiniz işin kapılarını aralayabilirsiniz.

Gazeteci CV’si için ön yazı nasıl hazırlanır?

Ön yazı, belirli bir işe olan ilginizi gösteren tek sayfalık bir tanıtım yazısıdır. Özgeçmişinizi tamamlar ve iş için neden en uygun kişi olduğunuzu açıklayarak kendinizi daha etkili bir şekilde pazarlamanıza yardımcı olur. Ayrıca, CV'de kısaca bahsedilen iki veya üç ana kariyer başarısını detaylandırmanıza olanak tanır. Ön yazınızı her rol için özelleştirmek, kuruluşun misyonunu ve değerlerini anladığınızı göstermek açısından çok önemlidir.

Günümüzün rekabetçi iş piyasasında, başvuru ve işe alım sürecinde başarılı olmak için özgeçmişinizin yanı sıra bir ön yazıya da ihtiyacınız vardır. Ön yazı motivasyonunuzu, ilgili deneyim ve becerilerinizi sergilerken şirkete nasıl katkıda bulunabileceğinizi gösteren güçlü bir araçtır. İyi yazılmış bir ön yazı sizi diğer adaylardan ayırabilir ve birçok iş fırsatının kapısını açabilir. Bir ön yazı şu bölümleri içermelidir:

  1. Selamlama
  2. Giriş paragrafı
  3. Gelişme paragrafı
  4. Kapanış paragrafı
  5. Teşekkür ve imza

Selamlama kısmında, eğer işe alım uzmanının ismini biliyorsanız yazın. Eğer iş ilanında bu bilgi yoksa, internette şirketle ilgili bir araştırma yaparak ilgili kişinin ismini bulabilirsiniz. Eğer yine de bulamadıysanız ‘’Sayın Yetkili’’ ya da ‘’İnsan Kaynakları Bölümü’’ yazabilirsiniz. Selamlamanın ardından yapacağınız giriş paragrafında iş ilanını nerede gördüğünüzü, başvurmaya neden karar verdiğinizi yazın.

Giriş paragrafının ardından gelen gelişme kısmında kısaca o pozisyon için neden en iyi aday olduğunuzdan, şirketin çalışma politikalarını takdir ettiğinizden ve meslekte elde ettiğiniz başarılar ile kısaca kariyer hedeflerinizden söz edebilirsiniz. Bu sayede işe alım uzmanları hem bu iş için hevesli olduğunuzu hem de şirket hakkında bilgi sahibi olduğunuzu görerek etkileneceklerdir.

Kapanış paragrafı iş vereni bir eylem planına davet etmeniz için son derece elverişli bir bölümdür. Yüz yüze bir görüşme talep edebilir ve bu görüşmede kendinizi daha iyi ifade edebileceğinizden söz açabilirsiniz. Ayrıca zaman ayırıp mektubunuzu okuduğu için iş verene teşekkür edebilirsiniz.

Ön yazınıza tarih ve imza atmayı unutmamalısınız. Eğer yazınızı E-posta ile gönderecekseniz, E-posta’nın ana gövdesine ön yazınızı doğrudan yazabilir ce CV’nizi ek olarak gönderebilirsiniz. Tıpkı CV’nizde olduğu gibi ön yazınızda da anlamsız cümleler ve imla hataları olmamalıdır. Bunun için gereken düzeltmeleri yaptığınızdan emin olun. Ön yazı ile ilgili daha detaylı bilgiyi sitemizde bulabilirsiniz.

Sonuç

Gazetecilik mesleği hem hareketli ve heyecan dolu hem de yoğun bir meslektir. Dünyada her gün sürekli meydana gelen yeni olayların topluma doğru ve zamanında aktarılabilmesi için özveri ile çalışan bu meslek grubunda kariyer yapmaya karar verdiyseniz, düşlediğiniz işe başvurmak için öncelikle kendinize profesyonel bir CV hazırlamanız gerektiğini biliyorsunuzdur.

Bu makalede gazeteciliğin değişik dallarında kariyer yapmak isteyen ya da iş değiştirmek isteyen kişiler için etkili bir CV’nin nasıl hazırlanması gerektiği konusunda gazetecil CV örnekleri ile adım adım bilgiler sunduk. CVMaker sitemizdeki blogumuzu ziyaret ederek kariyerle ilgili tüm makalelere ulaşabilir, CV oluşturma aracımızı kullanarak ve onlarca şablonumuzdan arasından dilediklerinizi seçerek kendinize kısa sürede kusursuz bir CV hazırlayabilirsiniz.

Bol şans!

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak