Gemi Adamı CV’si nasıl hazırlanır? Örnekler ve İpuçları

Bir gemide görev yapan herkes Gemi Adamı olarak adlandırılır. Bu görevlilere zabitler, kaptan, stajyerler, tayfalar ve yardımcı hizmet personeli dahildir. CVMaker olarak bu yazımızda gemideki göreviniz ne olursa olsun, gemi adamı olarak bir CV hazırlamanız gerektiğinde nelere dikkat etmeniz gerekitğini detaylarıyla ve örnekleriyle veriyoruz.

Gemi adamı CV hazırlama konusunda nereden başlayacağınız bilmiyor musunuz? Bir CV’nin size işi kazandırması için nasıl hazırlamanız gerektiğini merak mı ediyorsunuz? Kusursuz bir CV hazırlamanın yöntemlerini mi arıyorsunuz? O halde merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulacağınız rehberimizi okuyarak siz de Gemi adamı CV’si yazmaya hemen başlayabilirsiniz.

Hemen CV’nizi oluşturun

CV Yama Süreci: Nereden Başlamalısınız?

CV yazmak her ne kadar zor gibi görünse de bazı basit kuralları bildiğiniz sürece sandığınızdan daha kolay bir süreçtir. CV yazmaya başlamadan önce başvuracağınız iş pozisyonu için verilemiş olan ilanı dikkatlice okumanız, o güne kadar edindiğiniz tüm deneyim ve nitelikleri bir kenara not etmeniz önemlidir. Kariyeriniz için attığınız her adımı bir kenara not alarak CV yazma sürecine başlayabilirsiniz.

Zor ama bir o kadar da sevilen mesleklerden biri olan gemi çalışanı olmaya karar verdiğiniz için kendinizi kutlamalısınız. İster bir yolcu gemisi, ister ulusararası bir nakliye gemisi isterse körfezlerde yolcu taşıyan vapurlar olsun, gemi adamı olarak çalışan tüm adaylar bir işe başvurmadan önce CV hazırlamalı ve bu CV’nin kusursuz olduğundan emin olmalıdırlar. Böylelikle diledikleri işi elde etmeleri hem daha kolay hem daha çabuk olacaktır.

Gemi Adamı İçin Ana CV

Ana CV, kariyer yaşamınız boyunca ya da yeni mezun olduysanız, o güne kadar edindiğiniz tüm deneyim ve birikimleri yazarak oluşturduğunuz CV’dir. Ana CV yazmanın amacı, tüm bilgilerinizi girdiğiniz bu CV’yi daha sonra başvurduğunuz pozisyonlara göre uyarlayabilecek olmanızdır.

Ana CV yazarken iş pozisyonuna bakmadan sahip olduğunuz tüm kariyer birikiminizi girin. CV yazmaya başlamadan önce sitemize üye olarak sizler için hazırladığımız CV oluşturma aracı ve şablonları kullanın. Böylelikle dakikalar içinde profesyonel ve kusursuz bir özgeçmişi nasıl hazırladığınıza siz de şaşıaracaksınız. Ana CV’nizi bu yolla hazırladıktan sonra cihazınıza kaydedebilir daha sonraki iş başvurularınızda kullanmak üzere güncelleyebilirsiniz.

İşe Özel Gemi Adamı CV

Gemide çalışanlar bazı rütbelere ayrılırlar ve iş ilanları buna göre verilir. Bir gemide çalışan denizciler şu rütbelere ayrılır:

  • Kaptan
  • Baş Zabit, İkinci Zabit, Üçüncü Zabit
  • Güverte Sorumlusu
  • Baş Mühendis, İkinci Mühendis, Üçüncü Mühendis, Dördüncü Mühendis
  • Motor Sorumlusu
  • Elektrikçi
  • Tekneci (Bosun / Güverte Ustabaşı olarak da adlandırılır)
  • Pompacı
  • Levazım Sorumlusu
  • Tesisatçı
  • Yağlayıcı
  • Şef Aşçı
  • Kamarot

İşe özel bir CV hazırlamanız gerektiğinde bu pozisyonlardan size uyan biri için müracat yapmadan önce, CV’nizi o pozisyona uygun hazırlamanız gerekir. Yani Ana CV’niz üzerinde bazı güncellemeler ve uyarlamalar yaparak işe özel CV haline getirebilirsiniz. Bu arada ilanda belirtilen özellikleri anahtar kelime olarak becerile ve profil özeti bölümünde kullanmalısınız. Böylece Aday Takip Sistemi adı verilen ve CV’lerin elektronik ortamda taranarak, içerisinde anahtar kelime bulunmayan özgeçmişlerin otomatik olarak elendiği sistemden de kurtulmuş olursunuz.

Gemi Adamı CV Örneği

Aşağıdaki CV örneğini kendinize bir rehber olarak kullanabilirsiniz. Örnekte kullanılan şablon CVMaker uzmanları tarafından geliştirlmiş olan Erasmus şablonudur.

Gemi Adamı CV Örneği

Ayrıca gemi adamı CV pdf olarak indirilebilir.

Hemen CV’nizi oluşturun

Gemi Adamı CV’sine Neleri Dahil Etmelisiniz?

Gemi Adamı olabilmek için aldığınız eğitimlerden sonra ilk işiniz için arayış içindeyken kendinize profesyonel bir CV hazırlamanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Fakat bir CV’ye ne tür bilgilerin dahil edileceği konusunda kafanız karışıksa yazımızı okumaya devam edin. Bir CV’ye dahil edilmesi gereken en temel bilgiler şunlar olmaldır:

  • Kişisel ve iletişim bilgileriniz
  • Profil özetiniz
  • İş deneyimleriniz
  • Eğitim bilgileriniz
  • Becerileriniz

Bunların dışında eğer ilanda özellikle belirtildiyse referanslarınızı ve istenen diğer bilgileri de girmelisiniz. CV’nizin etkili olabilmesi için yalnızca pozisyonla ilgili bilgilerinizi girin. Başvurunuzu destekleyeceğine inandığınız tüm yeyeneklerinizin altını çizin ve buna uygun bir şablon seçerek özelliklerinizin daha görünür olmasını ve kolay okunmasını sağlayın.
Kariyer hedeflerinizi ve özelliklerinizi belirttiğiniz kısa bir özet yazın. Gemi adamı olarak daha önce çalıştığınız işleri kronolojik tarih formatında sıralayın.
Eğer bir mühendislik eğitimi aldıysanız ya da farklı bir rütbe için özel bir eğitim aldıysanız, eğitim gördüğünüz okulların adını kısaltma kullanmadan girin. Hangi tarih aralığında eğitim aldığınızı belirtin. Becerileriniz, iş ilanındaki aranan özellikler ile örtüşüyorsa, bunları anahtar kelime olarak kullanın. Yine de yalnızca işi elde etmek için sizde bulunduğuna inanmadığınız becerileri yazmayın.

Gemi Adamı CV’si İçin Kişisel Profil Özeti

Kişisel profiliniz CV’nizin ilk kısmında yer alarak iş verene sizin hakkınızda bilgi veren bölümdür. Bir gemi çalışanı olarak nasıl bir deneyim ve eğitime sahip olduğunuzun yanı sıra kariyer hedeflerinizden de söz edebileceğiniz bu bölümde çalıştığınız gemiye sunacağınız katkıların da altını çizebilirsiniz. Unutmayın bu bölüm bir ya da iki paragraftan uzun olmamalıdır. Gereksiz bilgilerle CV’nizi uzatmak yerine, kısa ve net bir özet sizi daha iyi lanse edecektir.

Gemi Adamı CV’si İçin En İyi Beceriler

Bir geminin ister idaresinde ister hizmet kısmında çalışıyor olun, öncelikle fiziksel olarak kuvvetli ve sağlıklı olmanız gerekmektedir. Bu nedenle birine gemi adamı belgesi verilmeden önce sağlık kontrollerinden geçmesi istenir. Fiziksel güç bir beceri olarak kabul edilebilir. Çünkü yapılan işi desteklemektedir. Buna ek olarak bir gemi çalışanının aşağıdaki becerilere sahip olması, işe kabul edilmesinde önemli rol oynayabilir:

  • Denizcilikle ilgili yasaları bilmek
  • Doğaya duyarlı olmak ve denizi kirlilikten korumak
  • Stress altında çalışabilmek
  • Zamanı iyi yönetebilmek
  • Takım çalışmasına yatkın olmak

Nasıl becerilere dayalı bir CV oluşturabilirsiniz bu yazıda.

Gemi Adamı CV’sinde İş Deneyimi Bölümü

Gemi çalışanları bazen özel yatlarda kaptanlık yapabildikleri gibi bazen de rütbelerine göre diğer tüm yolcu ve yük gemilerinde görev alabilirler. Bir gemi adamı olarak daha önce çalıştığınız işleri en son işinizden başlamak üzere geriye doğru sıralayın. Çalıştığınız şirketin ve geminin adını, hangi tarih aralığında görev yaptığınızı, ne tür sorumluluklar üstlendiğinizi ekleyin.

Bir iş veren için, adayın deneyimli olması önemlidir. Ama eğitiminizi henüz yeni bitirdiyseniz ve hiç iş deneyiminiz yoksa CV’nize bunun yerine gönüllü çalışmaları, katıldığınız kursları ve eğer yaptıysanız staj deneyimlerinizi yazabilirsiniz. Ayrıca yeni mezun olarak CV nasıl hazırlanır diyorsanız sitemizdeki bloga göz atmanızı öneriyoruz.

Gemi Adamı İçin İş Deneyimi Örneği


‘’Altınyunus Otel
Kaptan
Çeşme
2015 - 2022
İzmir

Otelde konaklayan misafirleri günlük yat turuna çıkardım Yat çalışanlarının idaresinden sorumlu oldum Düzenlenen turlar için belirlenen bölgeyi önceden araştırarak bilgi edindim Yatın ve yolcuların güvenliğini sağladım Yapılan tüm turlar için gün sonunda otel yönetimine rapor hazırladım’’


Hemen CV’nizi oluşturun

Gemi Adamı İçin Ek İş Deneyimi Bölümü

Ek iş deneyimi bölümüne çok eski tecrübelerinizi yazabilirsiniz. Örneğin 15 yıldan eski deneyimlerinizi bu bölüme yazarak, iş verenin yeni deneyimlerinize odaklanmasını sağlayın. Bu bölümü, pozisyona doğrudan katkısı bulunmayacağını düşündüğünüz ama işi elde etmenizde destek olacağına inandığınız gönüllü çalışmalar, stajlar ve diğer işlere ayırabilirsiniz. Ayrıca CV'nize kurs ve sertifika eklerken dikkat etmeniz gerekenler hakkında daha fazla bilgiyi blogumuzda bulabilirsiniz.

Gemi Adamı CV’sinde Eğitim Bölümü Nasıl Yazılır?

Türkiye’de gemi adamı olmak için yüksek eğitim şartı bulunmamaktadır. İlkokul, orta okul ya da liseden mezun olduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurslardan birini bitirerek gemi adamı olabilirsiniz. Bu kurslardan sonra bir sınavı geçmeniz ve sağlık kontrollerinizi de yaptırmalısınız. Eğitim bilgilerinizi CV’nize yazarken mezun olduğunuz okulları (eğer lise mezunuysanız daha önceki eğitimlerinizi yazmanıza gerek yok) yazdıktan sonra gemi adamlığı için katıldığınız kursu da ekleyin.

CV’niz İçin En İyi Şablonu Seçin

Bir şablon seçmek CV’nizin etkisini arttıracağı gibi, bazı niteliklerinizi ön plana çıkarmanıza yarayarak işi elde etmenizi de sağlayabilir. Gemi Adamı CV’si için hem deneyimin hem de becerilerin çn plana çıkarılması gerektiğini düşünecek olursak CVMaker sitesindeki onlarca şablonumuzdan birini seçerek, profesyonel ve kazandıran bir CV hazırlayabilirsiniz. Sıkıcı, modası geçmiş ve işe yaramayan bir CV yazmak yerine neden sitemizi ziyaret ederek dilediğiniz şablonu seçmiyorsunuz? Şablonlarımızdan biriyle hazırladığınız CV’nizi cihazınıza kaydedebilir ve yazıcıdan çıktı alabilirsiniz. Daha sonra kaydettiğiniz CV ,zerinde dilediğiniz kadar değişiklik ve güncelleme yaparak yeni pozisyonlar için kullanabilirsiniz.

Ön Yazı Hazırlayın

Ön yazı nasıl hazırlanır? Ön yazı ya da diğer adıyla kapak mektubu, bir CV’yi sunarken eklediğiniz kısa yazıdır. Bu yazının içeriğinde, kısaca kendinizi tanıtığınız, pozisyonla neden ilgilendiğiniz, işi elde ederseniz ne tür faydalar sunacağınızla ilgili bilgilerin yanı sıra iş vereni bir ön görüşmeye davet etmeniz de yer alabilir. Böylelikle işini ciddiye alan ve bunun için yazı hazırlayarak emek veren bir aday olarak iş verenden artı puan alırsınız.
Ön yazı genellikle şirketin insan kaynakları bölümüne hitaben başlar ve selamlama kısmının ardından kendinizi tanıtarak iş ilanına nerede rasladığınız ve başvurmaya neden karar verdiğinizi açıkladığınız giriş paragrafıyla devam eder.
İkinci paragrafta sahip olduğunuz niteliklerden, çalıştığınız sürece sunacağınız katkılardan söz edebilirsiniz. Son paragrafta mektubunuzu okuduğu için iş verene teşekkür ederek, bir iş görüşmesi için kibarca randevu isteyebilirsiniz.

İyi Bir CV Hazırlamak İçin İpuçları

  • Kullandığınız dil düzgün ve resmi olmalı.
  • İmla ve yazım yanlışları bulunmamalı.
  • Pozisyona odaklanan ve niteliklerinizi ön plana çıkaran bilgiler yer almalı.
  • Gereksiz bilgiler verilmemeli.
  • İki sayfayı geçmemeli.
  • Kısa ve öz olmalı.
  • İşe uygun bir fotoğraf kullanılmalı. Fotoğraf yerine karikatür, avatar gibi görseller kullanılmamalı.

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak