CV'nize doğru kurs ve sertifikaları ekleyerek iş mülakatlarını nasıl kazanabilirsiniz?

Özgeçmişinize beceri ve niteliklerinizi eklemenin ne kadar önemli olduğu iş arayanların ve profesyonellerin tamamı tarafından bilinen bir gerçek. Ancak iş kurslara ve sertifikalara geldiğinde insanlar her zaman emin olamayabiliyor ve ufak kafa karışıklıkları yaşayabiliyor. Kurs ve sertifikaları özgeçmişinize eklemek ne kadar önemli? Özgeçmişinizde bu bilgileri bulundurmak iş mülakatında gerçekten fark yaratabilir mi? Bu soruları bu makalede cevaplıyor olacağız.

Daha önce tamamladığınız kurs ve aldığınız sertifikaları uygun bir şekilde CV'nize koymak istediğinizi tahmin edebiliyoruz. Bu nedenle, bu makalede, özgeçmişinize kurs ve sertifika eklemenin ne anlama geldiğini, özgeçmişinizin hangi bölümünde olması gerektiğini ve nasıl ekleneceğini ayrıntılarıyla inceliyor olacağız.

Hemen CV’nizi oluşturun

CV örneğinde kurslar ve sertifikalar

Özgeçmiş Uğur Yıldız - Makine Mühendisi

Buraya tıklayarak bu örneği indirebilirsiniz

Bu CV şablonuna baktığınızda, tüm kursların ve sertifikaların okuyucu tarafından hemen görülebildiğini ve Uğur’un becerileriyle örtüştüğünü görebilirsiniz. Özette mezun bir makine mühendisi olduğu gerçeğiyle başlıyor. Bu nedenle nitelikleri başvurusu için çok önemlidir. Ayrıca “Katı Cisimlerin Mekaniği” alanında lisansüstü yeterliliklere sahip olduğunu da belirtiyor. Okuyucu onun son derece nitelikli ancak deneyimsiz olduğunu hemen anlıyor. Uğur öne çıkmak için fotoğraflı ya da fotoğrafsız kullanılabilen son derece basit ve şık bir arayüze sahip olan Stanford şablonunu seçti.

Kurs ve sertifika nedir?

Becerilerinizi geliştirmek için aldığınız okul dışındaki her türlü ileri seviye eğitimler. Genellikle insanlar CV'lerinde sadece lisans ve yüksek lisans diplomalarının yer alması gerektiğini düşünürler, ancak durum böyle değildir.

Başvurduğunuz işle ilgili olduğu sürece her türlü eğitim CV'nize değer katabilir. Tam ya da yarı zamanlı, bir gün, bir hafta, bir ay ya da bir yıl sürmüş olsun, eğitim sürenizden bağımsız olarak aldığınız eğitimin başvurduğunuz pozisyonda çalışırken size katkısı olacağını düşünüyorsanız özgeçmişinize eklemeyi düşünebilirsiniz.

Bu nedenle, iş ilanlarına başvurmak için özgeçmiş hazırlamadan başvurduğunuz pozisyonun tanımını dikkatlice okumanız çok önemlidir.

İşverenler ve işe alım uzmanları, genellikle başvuruların elenmesinde bir kriter olarak anahtar kelime taraması yaparlar. Şirketlerin ürettiği yapay zeka algoritmaları, başvuru eleme sürecinde, belirli anahtar kelimelerin bulunmadığı CV'leri otomatik olarak reddeder ve böylece işe alım uzmanları yüzlerce CV’yi incelemek zorunda kalmayarak yalnızca pozisyona uygun adaylarla görüşme yaparlar.

(Bu yüzden gördüğünüz her ilana aynı özgeçmişi göndermemelisiniz. Bu, muhtemelen çoğu zaman pişman olmanıza sebep olacaktır.)

En önemli iş gerekliliklerini belirlemek için iş ilanının anahtar kelimelerini kullanın ve ardından CV’nizi başvurduğunuz pozisyon kriterlerini göz önünde bulundurarak olulşturun. Ve sonrasında, başvurduğunuz pozisyonla doğrudan ilgili olan kursları ve sertifikaları özgeçmişinize ekleyerek işe alım uzmanlarını etkileyebilirsiniz.

Çok fazla sertifikanız yoksa ne yapabilirsiniz?

İşverenlerin ve işe alım uzmanlarının adaylardan istedikleri kriterler başvurdukları pozisyona göre değişkenlik gösterecektir.

Aradığınız rolle eşleşen mevcut iş tanımlarını okuyarak biraz araştırma yapabilirsiniz. Genellikle hangi becerilerin listelendiğini inceleyin ve ardından bu becerileri kazanmak için alabileceğiniz kursları araştırın.

Giriş seviyesinde bir iş arıyorsanız veya iş piyasasının dışındaysanız, Microsoft Office gibi temel bilgisayar becerileri konusunda mutlaka eğitim alın. Microsoft Office programları birçok şirket için vazgeçilmez ve olmazsa olmaz programlardandır. Temel bilgisayar programları kullanma yeterliliği hemen hemen her iş için gereklidir, bu nedenle bu alanlardaki kurslar ve sertifikalar daha iyi bir özgeçmiş oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Hemen CV’nizi oluşturun

CV'ye eklenecek kurslar ve sertifikalar

Başvurduğunuz pozisyonla ilgili olan diplomaların yanı sıra, tüm kısa kursları, kurum içi eğitimleri ve çevrimiçi kursları CV’nize ekleyin.

Örneğin, mevcut işvereniniz şirketin kullandığı herhangi bir yazılımı güncellediyse ve tüm personel en son sürüm hakkında genel bir eğitim aldıysa, bunu CV'nize ekleyin. Fakat, eğer bu eğitimin üzerinden birkaç yıl geçmişse ve yeni sürümler hakkında güncel eğitimler almadıysanız bu eğitimi özgeçmişinizden çıkartmanız gerekir.

Genel kural, yalnızca mevcut çalışma ortamıyla ilgili kurs ve sertifikaları eklemektir. Ancak bazen, hobiler ve ilgi alanları için alınan bazı kurslar da belirtilmeye değer olabilir. Bu genellikle başvurduğunuz pozisyon ve hobinizin birbiriyle bağlantısı olması durumunda tercih edilir.

Belki de motor ticaretinde bir satış elemanı olarak çalışıyorsunuz ve arabalara karşı büyük bir ilginiz var. Gidip araba motorlarının nasıl çalıştığına dair meslekten olmayan bir kurs aldınız. Bu kurstan öğrendikleriniz sizi bir araç servis teknisyeni yapmasa da, satış yapmaya çalıştığınız müşterilerin motorlarla alakalı teknik soruları olduğunda cevaplamanızda size yardımcı olacak ve bu da sizi diğer satış elemanlardan bir adım öne çıkarabilir.

Ya da bir garson pozisyonu için başvuruyor olabilirsiniz ve bunun yanında bir aşçılık kursunu tamamlamış olabilirsiniz. Bunu CV'nize eklemeyi unutmayın, çünkü yemek endüstrisine olan ilginizi ve bu alandaki yetkinliğinizi kanıtlar nitelikte olacaktır.

En önemlisi, dil becerilerinizi özgeçmişinize eklemeyi unutmayın. Başka bir dili konuşmak için bir kurs aldıysanız bu sertifikayı özgeçmişinize ekleyin. İletişiminiz akıcı olmasa bile özgeçmişinize eklediğiniz her yabancı dil işe alım uzmanlarını etkilemenizde size yardımcı olabilir.

Önce başvurduğunuz pozisyona özel CV'nizi hazırlayın ve ardından sahip olduğunuz tüm kurs ve sertifikaları gözden geçirin. Ardından yalnızca başvurunuzun onaylanma ihtimalini arttıracak kurs ve sertifikaları ekleyin.

CV'den çıkarılması gereken kurslar ve sertifikalar

Özgeçmişinize haddinden fazla uzun bir kurs ve sertifika listesi eklemeyin. CV'nizin kesin ve öz olması gerektiği gibi, nitelikler de aynı şekilde kısa ve öz tutulmalıdır.

Özgeçmişinizi okuyan kişinin sadece bir bakışta hangi ilgili kursları tamamladığınızı görmesini sağlamaya çalışmalısınız. Sonuç olarak, kurslar ve sertifikalar söz konusu olduğunda genellikle daha yeni eğitimleri eklemek daha uygundur. Çünkü bilgileriniz daha taze olduğu için bu eğitimlerle alakalı işe alım uzmanları tarafından gelebilecek muhtemel sorulara doğru cevaplar verebilirsiniz. Diploma gibi temel eğitim sertifikaları genellikle özgeçmişinizde sabit olarak kalacaktır. Hızlandırılmış kurslara gelince, diyelim ki herhangi bir yazılım uygulamasında sırayla eğitimler aldınız ve tüm seviyelerdeki sertifikalara sahipsiniz. Sadece en sonuncu olanı özgeçmişinizde listeleyin. Birçok durumda, önceki seviyeleri tamamlamadan ileri bir seviyeye geçemeyeceğiniz için önceki sertifikalar çok büyük bir önem taşımazlar.

Müşteri hizmetleri ve satış gibi diğer kursların da güncel olmasına dikkat edin, çünkü teknoloji geliştikçe bu alanlarda da yeni stratejiler ortaya çıkar. Aynı durum diğer birçok alandaki kurslar için de geçerlidir; sertifikanın işe alım uzmanı tarafından geçerli sayılabilmesi için güncel olması gerekmektedir.

Sıra sıra alakasız sertifikaları listelemek sadece CV'nizi dağınık göstermekle kalmaz, aynı zamanda işe alım uzmanının zamanını da boşa harcar, ve bu da işe kabul edilme olasılığınızı azaltan bir etken olacaktır. Ayrıca, kişisel ilgi alanınız ve hobilerinizle alakalı olan ve başvurduğunuz pozisyonla doğrudan alakası olmayan kursların sertifikalarını eklemekten kaçının.

Ne kadar ayrıntı eklemeliyim?

Genellikle eklemeniz gereken şeyler yalnızca kursun adı, eğitimi aldığınız kurum ve eğitime başladığınız ve bitirdiğiniz tarihlerdir.

Çoğu kurs onlarca farklı bölümden oluşur, aldığınız kurstaki çeşitli bölümleri tamamlamış olabilirsiniz, ama unutmayın çoğunlukla bunlardan tek tek bahsetmeye gerek yoktur. Eğer kursun özellikle bir bölümü başvurduğunuz iş pozisyonuyla fazla alakalı ise ve becerilerinize dayalı bir CV oluşturuyorsanız kursun bu bölümünü ayrıntı olarak eklemek isteyebilirsiniz.

Kursları ve sertifikaları iş deneyiminizi listelediğiniz şekilde listeleyin. En yenisinden başlayın ve azalan sırayla ilk eğitiminize doğru ilerleyin.

Özet olarak

Kurslar ve sertifikalar CV'nizi zenginleştiriyor ve mülakatı kazanma şansınızı artırıyorsa önemlidirler; aksi takdirde, CV'nizde yer almamalıdırlar.
Makalenin özeti olarak kurslar ve sertifikalarla alakalı aşağıdaki noktaları aklınızdan çıkarmamak önemlidir:

  • Sertifikalar başvurduğunuz işle ilgili olmalıdır.
  • Ana gereksinimleri belirlemek için iş ilanındaki anahtar kelimeleri kullanın.
  • Öncelikle özgeçmişinizi hazırlayın ve ardından başvurduğunuz pozisyona uygun sertifikaları ekleyin.
  • Mevcut pozisyonla ilgili daha güncel kurslara odaklanın.
  • Kurs adını, kursu aldığınız kurumu ve eğitimin başlangıç ve bitiş tarihlerini ekleyin.
  • Sertifikaları özgeçmişinize kronolojik sırayla ekleyin
  • Becerileriniz hakkındaki bilgileri altına kısa notlar olarak ekleyin.

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak