Özgeçmişinizde hobiler ve ilgi alanlarından bahsetmeli misiniz?

Özgeçmişinizdeki hobiler ve ilgi alanları bölümü bazı durumlarda özgeçmişinizin önemli bir parçası olabilir. Birçok aday bu bölüme özgeçmişinde yer verirken, neyi dahil edip neyi dahil etmeyeceğine dair kafa karışıklığı yaşayabilir. Hobileriniz ve ilgi alanlarınız yalnızca başvurduğunuz pozisyonla ilgili olduklarında özgeçmişinize dahil edilmelidir.

Hobiler, belirli beceri ve yetkinliklerinizi göstermekte veya daha önceki sosyal ve toplumsal faaliyetlerinizi içererek işverenin karakteristik özelliklerinizi daha iyi anlamasında çok önemli olabilirler. Bu şekilde, işe alım uzmanı ilgi alanlarınızın yanı sıra gerçek hayatta nasıl biri olduğunuz hakkında da ipuçları elde edecektir.

Hobiler ve ilgi alanlarınızı özgeçmişinize eklemeniz tavsiye edilir çünkü özellikle başvurulan pozisyonda daha önce bir tecrübeniz yoksa rakiplerinize göre bir adım öne çıkmak için tercih edilebilecek harika bir yoldur. İşverene kişiliğinizin bir parçasını göstermek, işe kabul edilmeniz konusunda şansınızı önemli ölçüde arttıracaktır.

CV'nizi hemen oluşturun

CV'nizde hobilerinizden ve ilgi alanlarınızdan bahsetmeli misiniz?

Öncelikle, bu sorunun cevabı duruma göre hem evet hem de hayır olabilir. Gelin bu sorunun neden iki farklı cevabı olduğunu inceleyelim. Önce, hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı özgeçmişinize dahil etmenin yararlarından bahsedelim:

  • Kişiliğinizin işverene aktarılmasına yardımcı olur, bu da bazı durumlarda ek bir avantajdır.
  • İş aradığınız sektöre bağlı olarak değerli olabilecek becerilerinizi ortaya çıkarır.
  • Özellikle sıkı bir rekabetin olduğu durumlarda kalabalığın arasından sıyrılmanıza yardımcı olur.

Öte yandan, hobilerinizi özgeçmişinize dahil etmek olumsuz bir sonuç da doğurabilir. İşte hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı özgeçmişinize dahil etmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken noktalar:

  • Başvurduğunuz pozisyonla ilgili olmayan hobi ve ilgi alanlarıyla işverenler ilgilenmeyebilir.
  • Şüpheli veya sıra dışı hobiler başvurunuzu mahvedebilir ve sizi işe alım listesinden çıkarabilir.
  • Ayrıca özgeçmişinizde eğitim ve kariyer geçmişi gibi daha önemli bilgiler için kullanılabilecek değerli bir alanın israfına da neden olabilirler.

Özgeçmişinizde hobilere yer verip vermemeniz tamamen deneyim seviyenize, başvurduğunuz pozisyona ve sektöre bağlı olmalıdır. Makalenin devamında, hobiler ve ilgi alanları bölümünü özgeçmişinize eklemeniz gerekip gerekmediğine karar vermenize yardımcı olacak ekstra bilgiler bulacaksınız.

Hobilerin ve ilgi alanlarının özgeçmişinize çok az ya da hiç değer katmadığı durumlara örnekler

Bazı durumlarda, hobilerinizi dahil etmek CV'niz üzerinde herhangi bir pozitif etki yaratmayabilir. Örneğin, aşağıdaki örneklerde bahsedilen adayların CV'lerinde hobilerine yer vermeleri için hiçbir nedenleri yoktur.

Uzun yıllara dayanan profesyonel iş deneyimine sahip adaylar

Bilişim teknolojileri (IT) proje yönetiminde 5 ile 10 yıl arasında deneyime sahip olduğunuz bir örneğe bakalım. Aynı alanda bir işe başvuracak olsaydınız, hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı eklemek yerine CV'nizi bilişim teknolojileri ile ilgili olacak şekilde detaylandırmayı, yani o alandaki tecrübeleriniz ve başarılarınıza daha çok yer verecek şekilde oluşturmayı tercih etmelisiniz. Unutmayın, birçok işverenin dikkat ettiği en önemli kriter başvurduğunuz pozisyondaki tecrübelerinizdir.

Sıradan hobiler ve ilgi alanlarınız olduğunda

Özgeçmişinize eklemeyi düşündüğünüz her şey ona değer katmalıdır. Yürüyüş yapmak, film izlemek veya sosyalleşmek gayet güzel hobilerdir, ancak bunları CV'nize eklemek işe kabul edilmeniz noktasında genellikle hiçbir pozitif etki yaratmaz. Ayrıca, mülakata katılanların çoğunun sizinle aynı ilgi alanlarına sahip olma olasılığı da vardır. Başka bir deyişle hobilerinize film izlemeyi eklemeniz size başvurduğunuz iş mülakatında diğer adayların önüne geçmeniz konusunda neredeyse hiçbir fayda sağlamayacaktır.

CV'nize hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı ne zaman eklemelisiniz?

Artık CV'nize hangi durumlarda hobi ve ilgi alanlarınızı eklememeniz gerektiğini anladığınıza göre, biraz da hangi durumlarda hobi ve ilgi alanlarının özgeçmişte yer verilmesi gerektiğine bakalım. Aşağıdaki örnekleri incelemeniz bu konuda sizi aydınlatacak:

Tecrübesiz adaylar

Başvurdukları iş alanında iş deneyimi çok az ya da hiç olmayan adaylar, o alandaki yeteneklerini ve becerilerini belirtmekte zorlanabilirler. Örneğin, staj yapmak isteyen bir öğrenci olarak özgeçmiş hazırlamanız gerekiyorsa, başvurduğunuz alanda muhtemelen hiç deneyiminiz olmadığı için işverenin dikkatini hobilerinize ve ilgi alanlarınıza çekmek mantıklı olacaktır.

Bu gibi durumlarda, hobileriniz ve ilgi alanlarınıza ilişkin ayrıntılar eklemeyi de düşünebilirsiniz. Örneğin, kulüp oyunlarına, topluluk çalışmalarına ve Kızılay gibi derneklere katılmak, işverene liderlik ve ekip çalışması gibi becerileriniz olduğunu göstermeniz konusunda size yardımcı olabilir.

Profesyonel yöneticilik deneyiminiz olmamasına rağmen yönetici olarak bir role başvururken

İşverenler genellikle yönetici pozisyonları için aradıkları adaylarda yöneticilik deneyimi isterler. Ancak, bir yöneticinin de bir yerden başlaması gerekir. Bu nedenle, daha önce profesyonel bir ortamda yöneticilik deneyiminiz yoksa, farklı bir ortamda kazandığınız liderlik becerilerini özgeçmişinizde belirtebilirsiniz. Daha önce takım kaptanı, sınıf, okul veya bir kuruluşun başkanlığı gibi rolleri üstlendiğinizi özgeçmişinize eklemek işverenlere liderlik becerilerinizin gelişmeye müsait olduğunu gösterebilmeniz için iyi bir taktik olacaktır.

Başvurdukları işle ilgili hobileri olan kişiler

Başvurduğunuz iş alanıyla doğrudan ilgili hobileriniz varsa, bunları CV'nize eklemek sizin için ayrıca bir avantaj olacaktır. Bu tür hobiler başvurulan pozisyonla doğrudan ilişkili olduğu için işverenin dikkatini çekmek için uygundur.

Örneğin, mobil uygulama yazılımcısı olarak bir pozisyona başvurduğunuzda mobil uygulama geliştirmeyi hobilerinizden biri olarak belirtmek ve daha önce tamamladığınız mobil uygulamaları bu hobinizin ayrıntısı olacak şekilde eklemek, becerilerinizin yanı sıra bu alana olan tutkunuzu vurgulamak için harika bir yol olacaktır.

Kariyer değişikliği yapan kişiler

Kariyer değişikliği yapan kişiler için iş başvurusu yapmak zor olabilir. Çoğu durumda, başvurduğunuz pozisyonlarda doğrudan iş deneyiminiz olmayacaktır, bu da hedeflediğiniz yeni alanda bir işe kabul edilmenizi doğal olarak zorlaştıracaktır. Bununla birlikte, başvurduğunuz yeni iş pozisyonuyla ilgili hobileriniz varsa, becerilerinizi ve motivasyonunuzu kanıtlayacağı için bunlardan bahsetmek pozitif bir etki yaratacaktır.

Örneğin, içerik yazarlığı yapmak isteyen bir avukat, CV'sinde sadece hukuk deneyimine yer verirse iş mülakatında başarılı olamayabilir. Ancak özgeçmişine, yazarlık ve editörlük tutkuları hakkında biraz daha fazla bilgi eklerse, CV'si başvurduğu pozisyona daha uygun gözükecek ve dolayısıyla işverenden olumlu yanıt alma ihtimali artacaktır.

CV'nizi hemen oluşturun

İlgi alanlarınızı ve hobilerinizi özgeçmişinize dahil etmenin faydaları

İşverenler kendileri için çalışacak insanları işe alırlar; başka bir deyişle, işverenler işe aldıkları insanlara yatırım yaparlar. Bu durumda, adayların ilgi alanları, becerileri ve yetkinlikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için her zaman özgeçmişlerinde ufak ipuçları ararlar. Bu üç kriter, sizin işe uygun olup olmadığınıza karar vermelerinde işverenlere çok yardımcı olur. Hobilerinizi CV'nize dahil etmenin iş başvurularında size sağlayabileceği bazı faydalar şunlardır:

  • İşverenlerin sizin hakkınızda detaylı bilgi edinmesine yardımcı olur.
  • Bazı hobiler, işverenin sizin ofis dışında nasıl bir insan olduğunuzu anlamasına yardımcı olur.
  • İş mülakatı sırasında işe alım uzmanı ve aday arasında sohbet açmakta yardımcı olabilir.
  • Futbol, basketbol, voleybol gibi hobiler başvurduğunuz pozisyonla alakalı olmasa da sağlıklı ve fiziksel olarak formda olduğunuzu ve ekip çalışmasına açık olduğunuzu gösterir.
  • Daha önce hayır işleri ve topluluk çalışmalarında bulunmuş olmak, iyi etkileşim becerileriniz olduğuna işaret eder.

Özgeçmişinize dahil etmeye karar verdiğiniz hobiler ve ilgi alanlarınız, hakkınızda birçok bilgiyi açığa çıkarır. Makalenin başında da belirttiğimiz gibi kendinizle alakalı eklediğiniz bilgilerin başvurduğunuz iş alanıyla ilgili olduklarından emin olun. Aynı şekilde eklediğiniz bilgileri destekleyici nitelikte belgeleri de özgeçmişinize eklemeyi düşünebilirsiniz. Ücretsiz olarak indirebileceğiniz çeşitli özgeçmiş örneklerine göz atarak ilgi alanlarınızı özgeçmişinize eklemenin sizin için ne kadar faydalı olduğunu daha da iyi anlayabilirsiniz.

İlgi alanlarınızdan ve hobilerinizden nerede bahsetmelisiniz?

İlgi alanlarınızı ve hobilerinizi özgeçmişinizin üst kısmına yerleştirmeniz, işlere nasıl öncelik vereceğinizi bilmediğiniz gibi yanlış bir izlenim yaratabilir. Ayrıca hobileriniz, işverenin sizi işe alma kararı üzerinde önceki iş deneyimleriniz ve niteliklerinizden daha büyük bir etkiye sahip değildir.

Bu bölüm kısa olmalı ve nispeten daha az yer kaplamalıdır. Ancak, nadir de olsa hobilerin iş deneyiminden daha önemli olduğu durumlar vardır. Örneğin, üniversiteden yeni mezun olduysanız ve ortaokulda bir futbol antrenörlüğü pozisyonu için başvuruyorsanız, yakın zamanda kazandığınız veya dahil olduğunuz bir lig veya futbol turnuvasından bahsetmeniz size önemli bir avantaj sağlayacaktır.

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak