Kazandıran Bir Lojistik CV’si Nasıl Hazırlanır? Örnekler ve İpuçları
Hem günümüzde hem de geçmişte en geçerli meslek dallarından biri olan lojistik alanında kariyer yapmayı tercih edenler için hazırlasığımız bu rehberde, iyi bir CV hazırlamak için ihtiyacınız olan tüm bilgilerin yanı sıra CV örnekleri ve ipuçlarını da bulacaksınız. Ürün, hizmet ya da insan gibi kaynakların doğru yerde ve zamanda temin edilmesini sağlayan lojistik sektörü, pek çok kariyer olanağı barındırır.
Bir nakliye, pazarlama ya da üretim etkinliğinin yapılabilmesi için lojistik hizmetin sağlanması şarttır. Lojistik, doğrudan nakliye, depolama, malzeme, envanter ve ambalajlamayı doğru olarak yönetmeyi ve bunları doğru lokasyona yönlendirmeyi kapsar. Dolayısıyla geniş bir çalışma alanı barındırır.
Ülkemizde doğrudan lojistik eğitimi veren üniversitelerde eğitim görmenin yanı sıra uluslararası ilişkiler, iktisat, işletme gibi bölümlerden mezun olduktan sonra ek eğitim alarak bu mesleğe adım atmak mümkündür. Kariyerinizi bu sektörde biçimlendirirken ilk yapmanız gereken kendinize etkili bir CV hazırlamaktır.
Lojistik, ürün yönetimi ve teslimatının organize edilmesi ve uygulanması sürecidir. Bu kulağa oldukça genel bir terim gibi geliyorsa, öyle olduğu içindir. Ürünlerin üreticiden depoya, depodan perakende satış yerine ve perakende satış yerinden müşterinin evine aktarılması gibi ürün akışının her türlü yönetimini ifade eder. Eğer bir lojistik uzmanı CV'si oluşturmak istiyorsanız, işte bilmeniz gerekenler.
CV Yazma Süreci: Nereden Başlamalısınız?
CV yazmak neredeyse herkese zor gelen bir eylemdir. Özellikle nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru bir rehberliğe ihtiyacınız olabilir. CVMaker olarak, uzmanlarımızın hazırladığı bu kılavuz, kafanızı netleştirecek ve size ışık tutacak. Bir CV hazırlamanın ilk adımı öncelikle tüm bilgilerinizi bir araya toplamaktır. Bugüne değin mesleğinizle ilgili edindiğiniz tüm eğitim, deneyim ve becerilerinizi öncelikle bir kenara not edin.
Böylelikle tüm bu kapsamlı bilgi ile bir Ana CV oluşturabilirsiniz. Ana CV doğrudan bir pozisyona yönelik olmayacaktır. Fakat daima elinizin altında bulunacak ve başvurduğunuz her pozisyona göre size CV’nizi güncelleme ve kişiselleştirme şansı verecektir. Bu nedenle Ana CV’nize en küçük detaya kadar tüm bilgilerinizi girebilirsiniz.
Ana CV’nizi oluşturduktan sonra başvuracağınız pozisyona göre işe özel bir CV oluşturmanız kolaydır. İş ilanını dikkatlice okuduktan sonra aranan nitelikleri anahtar kelimeler olarak kullanıp Aday Takip Sistemi (ATS) tarafından elenmeyecek özel bir CV harılayabilirsiniz. Çünkü ATS başvuru sahiplerinin CV’lerini elektronik ortamda tarayarak içinde belli anahtar kelimeleri bulamadığında, bu CV’leri otomatik olarak elemektedir.
Lojistik CV Örneği
Lojistik CV Örneği Örnekleri pdf olarak indirilebilir
5 yıllık deneyime sahip lojistik uzmanı adayımız, sitemizde bulunan Hopkins şablonunu kullanarak tüm deneyim, beceri ve eğitim bilgilerinin ön plana çıkmasını sağlamıştır. CV örnekleri lojistik sektörde iş arayanlara CV hazırlamalarında yardım cı olacaktır.
Lojistik CV’sine Neler Dahil Edilmelidir?
Her meslek için hazırlanan CV’de ön plana çıkarılması ve vurgulanması gereken bölümler farklılık gösterebilir. Fakat tüm CV’lerde özellikle bulunması gereken belli başlı bölümler vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Kişisel ve iletişim bilgileri
- Profil özeti
- İş deneyimleri
- Eğitim bilgileri
- Beceriler
- Ek bölümler
Bir lojistik çalışanı için deneyim ve becerilerin, iş verenin gözünde önemli bir yer tuttuğunu bilmeniz gerekir. Lokasyonları tanıyan, envanter hesabını kusursuz yapabilen, zamanlama konusunda usta, planlama ve programlama yeteneklerine sahip bir lojistik çalışanı için iş bulmak çok da zor olmayacaktır. Depolama deneyimi ve gerek ürün gerekse insanlar için verilen servislerde deneyim sahibi olmak da önem taşır.
Dolayısıyla yukarıdaki ana maddeleri CV’nie dahil ettikten sonra pozisyonla en çok örtüşen deneyim ve yeteneklerinizi vurgulayarak işe alım uzmanlarının ve iş verenlerin dikkatini çekebilirsiniz. Buna iyi bir profil özeti dahil ettiğinizde, fark yaratarak önünüzdeki adayları geride bırakmanız mümkündür.
Lojistik CV’sinde Profil Özeti Nasıl Yazılır?
Profil özeti sizin yaşam hikayeniz değildir. Pozisyonla en ilgili becerilerinizi ve özelliklerinizi vurgulayarak kariyer hedeflerinizden söz ettiğiniz kısa bir paragraftır. Bu paragrafta vereceğiniz bilgiler CV’nizin okunmasını ya da elenmesini sağlayabilir. Dolayısıyla iyi düşünülerek özenle yazılmış bir profil özeti ile kendinizi doğru yansıtarak işi elde etme şansınızı arttırabilirsiniz.
Özgeçmişinizdeki ilk önemli bölüm mesleki özet veya kariyer hedefi olacaktır. Kariyer hedefi, en iyi başarılarınız, temel becerileriniz ve deneyim yıllarınız dahil olmak üzere her bölümdeki en önemli unsurların üzerinden geçen iki ila üç cümlelik bir paragraftır. Esasen, işe alım yöneticisine yalnızca üç cümle verebilecek olsanız sunacağınız cümleler bunlar olmalıdır.
CV’nin başında yer alan profil özeti bölümü, kendinizi nasıl tanımladığınız ve o iş için neden en uygun aday olabileceğiniz açısından son derece önemlidir. Rekabetçi iş ortamında bazen diğer adaylardan daha iyi niteleiklere sahip olsanız bile, eğer bunları CV’nizde doğru yansıtmazsanız, iş başvurunuzun elenebileceğini unutmamalısınız.
Lojistik CV’si İçin Profil Özeti Örneği
Aşağıdaki örnekte yukarıdaki ipuçları kullanılmış ve başarılı bir profil özeti oluşturulmuştur:
‘’Uluslararası ve yurtiçi nakliye konusunda 10 yıllık deneyime sahip, lojistik projelerini kusursuz yönetebilen, depolama ve envanter konularında uzman, uluslararası düzenlemelere vakıf ve kurumun acentelerle çalışmalarını düzenleme yeteneğine sahip bir lojistik uzmanıyım. Uzun yıllara dayanan deneyimim sayesinde çalıştığım kurumlardan övgü aldım. Yöneticilik vasıflarımı da kullanabileceğim bir firmada lojistik uzmanı olarak çalışmaya hazırım.’’
Lojistik CV’si İçin En İyi Beceriler
Temel beceriler bölümü, yeteneklerinizin ve lojistik sektörüne potansiyel katkılarınızın güçlü bir vitrini olarak işlev görür. Listeniz için seçim yaparken, başvurduğunuz pozisyonun iş tanımında vurgulanan alanlardaki becerileri dahil edin. Uluslararası lojistiği idare etme uzmanlığı, gümrük düzenlemeleri bilgisi veya yalın ilkeleri uygulama yeterliliği gibi sahip olduğunuz özel becerileri öne çıkardığınızdan emin olun.
Lojistikçiler, hızlı yürümesi gereken yoğun bir iş ortamında çalıştıklarından teknik becerilere olduğu kadar bazı sosyal becerilere de sahip olabilmelidirler. Zamanlama, planlama, düzenleme, organizasyon, analitik düşünme gibi kişisel özellikler bir lojistikçinin mesleki başarısını arttırracaktır. CV’nizi hazırlarken becerilerinizin bir listesini işe başlayabilirsiniz.
İş ilanını dikkatlice okuduktan sonra, o posizyon için aranan özellikler size bu konuda yardımcı olacaktır. Bu niteliklerden hangisinin sizin beceri setinizde yer aldığına odaklanmalısınız. Yalnızca işi elde etmek için sizde bulunduğuna inanmadığınız bazı becerileri CV’nize girmemelisiniz.
Bir lojistikçi için en iyi beceriler aşağıdaki gibidir:
- Yoğun dönemler için plan yapabilme
- Sorun çözme
- Süreç geliştirme
- Tersine lojistik
- Akıllı sevkiyat modelleme
- Sevkiyat yönetimi
- Antrepo yönetimi
- Yetenek geliştirme
- Ekip ruhu
- Organizasyon
- Zamanlama
- Müşteri ilişkileri
- Planlama
- Analitik düşünme
- Tedarik zinciri yönetimi
- Stok yönetimi
- Gümrük işlemleri
- Uluslararası lojistik uygulamaları
- Taşıma modelleri bilgisi
- İletişim
- Satın alma bilgisi
- İş birliği
- Koordinasyon
CV'de hangi yeteneklere yer verilmeli diye merak ediyorsanız, bu yazı da size yardımcı olacaktır.
Lojistik CV’si İçin İş Deneyimi Bölümü
Deneyimli insanlarla çalışmayı neredeyse her iş yeri tercih eder. Deneyimli bir çalışan zaten neyi nasıl yapacağını bildiğinden zaman kaybını önleyeceği gibi o firmaya iş konusunda büyük katkılar sunabilir. Sorun çözmede, işlerin hızlı yürümesi zamanında tamamlanmasında ve işin geliştirilmesi konularında iyidir. Fakat yeni bir iş başvurusu yaparken iş deneyimlerinin CV’de nasıl yansıtıldığı da büyük önem taşır.
İş deneyimi bölümünüz, işe alım uzmanlarına yetkinliklerinizi göstermenin büyük bir parçasıdır. Eğer CV’nizin fazla uzamayacağını düşünürsanız sektörde daha önce yaptığınız tüm işleri ekleyin. Ayrıca, doğrudan lojistik sektöründe olmayan ancak depo işçiliği veya genel müdürlük gibi sektörle teğet geçen iş deneyimlerinizi de ekleyebilirsiniz.
Bazı CV şablonları ve formatları iş deneyimlerinin ön plana çıkarılmasında etkilidir. Bunlardan yararlanarak ve deneyim bilgilerinizi düzgün girerek CV’nizin bu bölümünün kolay okunmasını ve dikkat çekmesini sağlayabilirsiniz. Eğer uzun yıllara dayanan yoğun iş deneyimine sahipseniz ters kronolojik sıralamayı kullanın. Böylelikle iş veren en son deneyimlerinize odaklanabilir.
Metrikler ve istatistikler başarılı stratejiler uygulama becerinizi ortaya koyacaktır. Tedarik maliyetlerini nasıl azalttığınıza, teslimat sürelerini nasıl iyileştirdiğinize veya müşteri memnuniyeti hedeflerini nasıl aştığınıza dair sayısal örnekler verin.
Yeni mezun ya da staj yapmayı düşünen deneyimsiz bir adaysanız endişelenmenize gerek yok. Bu durumda deneyim olarak kullanabileceğiniz bazı bilgiler vardır. Örneğin gönüllü çalışmalarınız, stajlarınız ya da okulda üstlendiğiniz uygulamalı çalışmalar iş deneyimi olarak CV’nize dahil edilebilir.
CV'nizde iş deneyiminizi öne çıkarmak için bu yazıya göz atabilirsiniz.
Lojistik İş Deneyimi Örnekleri
Aşağıda, farklı kariyer basamaklarına sahip lojistik çalışanları için örnekler bulacaksınız:
1- Lojistik Koordinatörü
İzmir Lojistik Hizmetleri ve Uluslarası Taşımacılık
2019 - 2023
İzmir
- 30'dan fazla tedarik zinciri koordinatörü, talep planlayıcısı ve lojistik personelinden oluşan bir ekibi denetledim
- Envanterin kolayca bulunabilmesi için doğru ve düzenli bir kayıt tutulmasını sağladım
- Kendi geliştirdiğim strateji sayesinde tedarik maliyetlerinin %15 oranında azalmasını sağladım.
- Malların teslim alınması, depolanması ve verilmesi için planlama yaptım
- Kalite standartlarını karşıladıklarından emin olmak için tedarikçilerle koordinasyon sağladım
- Her zaman yeterli miktarda ambalaj malzemesi bulundurulmasını sağladım
- Malların verimli bir şekilde yüklenmesini ve boşaltılmasını sağlamak için nakliye sürücüleriyle koordinasyon yaptım
- Yıllık rapor tutarak şirket yönetimine sundum
- Depoların kontrolünü ve yönetimini sağladım
2- Yardımcı Lojistik Uzmanı
Çilek Mobilya
2020 - 2023
İstanbul
- Verimliliği sağlamak için depo personelini denetleyerek lojistik müdürüne yardımcı oldum
- Kazaları azaltmak için işyeri güvenliği eğitimlerini destekledim
- Depo çalışanı adaylarının taranmasına yardımcı oldum
- Giren ve çıkan mallar için envanter kayıtlarını tuttum
- Zamanında teslimat yapılması için plan hazırladım
İş deneyimi olmayanlar için CV örnekleri bu yazıda.
Lojistik CV’si İçin Ek İş Deneyimi Bölümü
Bazen başvuru yapmayı düşündüğümüz işe uygun olmayan iş deneyimlerine sahip olabiliriz. Ya da iş deneyimlerimiz uzun ve çoktur. Böyle durumlarda CV’mizin iş deneyimleri bölümüne, pozisyonla en çok ilgisi bulunan deneyimlerimizi yazdıktan sonra, başvurumuzu desteklemesi açısından diğer deneyimlerimizi ek iş deneyimi olarak kullanabiliriz. Örneğin zaten yeterli sürede deneyime sahipseniz stajlarınızı ve gönüllü çalışmalarınızı ek deneyim olarak sunabilirsiniz.
Bir CV’nin 2 sayfadan uzun olmaması gerektiği göz önünde bulundurulduğunda, iş deneyimlerinizin uzunluğu size bu konuda zorluk çıkarabilir. Dolayısıyla ek iş deneyimi bölümü, ikinci sayfada yer alabilir ve ilk sayfaya yerleştireceğiniz ilgili iş deneyimleriniz daha fazla dikkat çekebilir.
Lojistik CV’sinde Eğitim Bölümü
Özgeçmişinizin eğitim bölümünün, üstlendiğiniz tüm niteliklerin ve eğitimlerin kapsamlı ve iyi düzenlenmiş bir listesi olduğundan emin olun. Kazandığınız yeterliliği, kurumu ve mezun olduğunuz yılı ekleyin. En önemli yeterlilikten en eskisine doğru başlayın. İşverenler genellikle bu şekilde düzenlenmiş eğitim bölümlerini tercih ederler çünkü bu sayede en yüksek yeterliliğinizi daha hızlı görebilirler.
Eğitim bölümünüz, seçtiğiniz pozisyona bağlı olarak değişebilir. Giriş seviyesindeki bir lojistik uzmanının genellikle lisans derecesine ihtiyacı vardır. İşletme Yüksek Lisansı muhtemelen sizi çoğu lojistik iş pozisyonu için yeterli kılacaktır.
İster 4 yıllık bir lisans eğitiminiz olsun ister 2 yıllık programlardan birini bitirmiş olun, eğitim bilgilerinizi yazarken okuduğunuz okulun tam adı, bölümünüzün adı, okulun lokasyonu, okuduğunuz tarih aralığı ve diploma derecenizi girmelisiniz. Ayrıca iş verenlere bilgi vermesi açısından nasıl bir eğitim aldığınız konusunda bir kaç cümle eklemeniz de yerinde olur.
İpucu: Okulunuzun ismini kısaltma olarak yazmayın. İşe alım uzmanları bu kısaltmanın hangi okula ait olduğunu araştırmak yerine, CV’nizi elemeyi tercih edebilir.
Lojistik CV’si İçin En İyi Şablonu Seçin
Bir özgeçmiş şablonu, niteliklerinizi net ve görsel olarak çekici bir şekilde sunmak için temel görevi görür. Bir lojistik uzmanı için en iyi özgeçmiş şablonu temiz ve düzenli bir yapıya sahiptir. En alakalı bilgilerinizin önde ve merkezde olmasını sağlayan dağınıklıktan uzak bir tasarımı olmalıdır. Böylece diğer adaylardan ayrılmanıza yardımcı olur.
İçeriğinizin dikkat dağıtabilecek aşırı renk, grafik veya ayrıntılı yazı tipiyle hazırlanmış olmasından kaçının. Özgeçmişiniz profesyonellik ve detaylara gösterilen özen sergilemelidir. İyi tasarlanmış bir şablon seçerek, lojistik pozisyonları için uygunluğunuzu etkili bir şekilde ileten ve işe alım yöneticileri üzerinde kalıcı bir izlenim bırakan profesyonel bir özgeçmiş oluşturursunuz.
Ters kronolojik genellikle lojistik uzmanları için en uygun özgeçmiş formatıdır. Bu yaklaşım, tutarlı kariyer ilerlemenizi vurgulayarak zaman içinde büyümenizi, başarılarınızı ve artan sorumluluklarınızı sergilemenize olanak tanır. İş deneyiminizi ters kronolojik sırayla sunmak, en son ve ilgili başarılarınızı vurgulamanıza yardımcı olur. Bu formattaki şablonlaran birini seçmeniz yerinde olacaktır.
Ayrıca hem kronolojik hem de işlevsel unsurları harmanlayan kombinasyon formatı, dikkate alınması gereken bir alternatiftir. Başvuru sahipleri, mesleki deneyimlerini detaylandırmadan önce becerilerini ve niteliklerini vurgulayabilirler. Bu, sınırlı deneyime sahip lojistikçiler veya farklı bir sektöre geçiş yapmak isteyenler için iyi bir seçim olabilir.
Her şablon tasarım ve yapı itibarıyla birbirinden farklılık gösterir. Tüm meslek grupları için CVMaker sitemizde hazırlanmış onlarca şablonumuz bulunuyor. Bir lojistik çalışanı olarak şablonlarımızdan birini seçerek CV’nizi hazırlamaya başlayabilir ve cihazınıza indirerek ileride yeniden düzenlemek üzere saklayabilirsiniz.
CV’nizi Ön Yazı İle Tamamlayın
Güçlü bir ön yazı hazırlamak, yeni iş fırsatlarının peşinden koşarken mülakata girme olasılığınızı önemli ölçüde artırabilir. Etkileyici bir ön yazı oluşturmanın anahtarı, onu başvurduğunuz kuruluşa özel olarak uyarlamakta yatar. Kapsamlı kılavuzumuzla dikkat çekici bir ön yazı hazırlama sanatını keşfetmek için okumaya devam edin.
Ön yazınızı çekici hale getirmek için bu beş ana unsuru dahil etmelisiniz:
1. Başlık: Bunu hem iyi organize edilmiş hem de göze hitap eden bir formatta ve şu bilgileri ekleyerek yazın:
- Adınız, iletişim bilgileriniz ve mevcut pozisyonunuz
- Mektubun yazıldığı tarih
- Muhatabın adı, pozisyonu ve iletişim bilgileri
2. Selamlama: İşe alım müdürüne ismini kullanarak hitap edin ve başına ‘’Sayın’’ kelimesini koyun. İşe alım yöneticisinin adı mevcut değilse, alternatif olarak "Sayın İşe Alım Yöneticisi" ifadesini kullanın.
3. Giriş: Bu paragrafı kendinizi etkileyici ancak saygılı bir şekilde tanıtmak için kullanın. Ayrıca, işe ilgi duyduğunuzu belirtmek için de kullanın.
4. Ana paragraflar: Eğitiminizi, uzmanlığınızı ve profesyonel geçmişinizi kapsayan iki paragraf yazın. Burada, başarılı olduğunuz bazı spesifik yolları kapsamak için madde işaretli bir liste kullanmak iyi bir fikirdir.
5. Kapanış bölümü. Kapanış için, işe alım müdürüne uygun bir zamanda görüşme yapmak istediğinizi bildirin. Mektubunuzu okuduğu için kibarca teşekkür edin. Bu noktada ilginç bir özelliğinizi veya başarınızı anlatan bir sonsöz, ön yazınızın işe alım müdürünün aklında kalmasına yardımcı olabilir.
Örnek:
‘’Geçen yıl, bir restoranlar zincirinde operasyonel iş akışlarını düzene sokmak için bir projeye öncülük ettim. Bunun sonucunda %43 verimlilik artışı sağlandı ve personel maliyetleri yılda %25 oranında azaldı.
Operasyonel verimliliği en üst düzeye çıkarmak için iş zekasına sahip yenilikçi ve işbirlikçi bir birey aradığınızı biliyorum. İki yıldan fazla deneyime ve etkili süreçler oluşturma konusunda kanıtlanmış bir geçmişe sahip çalışkan bir lojistik yöneticisi olarak, başarılı olmak için gereken özelliklere sahip olduğuma inanıyorum. Kuruluşunuzun hizmetlerini kolaylaştırmak için becerilerimden yararlanabileceğinden eminim.
Son başarılarım arasında şunlar yer alıyor:
- Şube performans değerlendirmeleri yapmak ve iyileştirme için hedefe yönelik önerilerde bulunmak, genel müşteri oranını %34 artırmak
- Çalışan sorunlarının ve anlaşmazlıklarının %99,5'inin belirlenen zaman dilimi içinde başarıyla çözülmesi
- Çalışanlarla ve diğer departman yöneticileriyle sıcak ve destekleyici ilişkiler sürdürerek, kararlaştırılan hedeflerin %76'sını aşmalarına yardımcı olmak
Zaman ayırıp mektubumu okuduğunuz için teşekkür ederim. Sizinle yüzyüe görüşerek kendimi daha iyi ifade edebileceğime inanıyorum. Lojistik becerilerimin firmanıza nasıl yardımcı olabileceğini sizinle görüşmeyi çok isterim.
Saygılarımla,’’
Ön yazı yazmanın ipuçları için blogumuzdaki bu makaleyi de okuyabilirsiniz.
Sonuç
Özgeçmiş (veya kısaca CV), işe alım yöneticilerine bir iş için neden ideal aday olduğunuzu göstermeyi amaçlayan becerilerinizin ve iş deneyiminizin yazılı bir özetidir. Bu belge, bir işe alım yetkilisinin yetenekleriniz hakkında karar vermesi ve bir iş görüşmesi ayarlamak isterse sizinle iletişime geçmesi için gereken tüm temel bilgileri içermelidir.
Bir CV'ye ihtiyacınız var çünkü işe alım müdürü CV'niz olmadan uygun bir aday olup olmadığınıza karar veremeyecektir. CV'nizi bir iş fırsatına giden pasaport olarak düşünün. Her şey yolundaysa, işi daha ayrıntılı görüşmek üzere davet edileceksiniz. Değilse, işe alan kişi başvurunuzu reddedecektir. Bu, şirketlerin başvuru sahiplerini filtrelemesine ve zamanlarını etkin kullanmasına yardımcı olur.
Bu rehberde, lojistik alanında kariyer yapanlar için iyi ve etkili CV hazırlamanın adımlarını, lojistik bölümü CV örnekleri ve önemli ipuçlarını verdik. CVMaker sitemizdeki CV hazırlama aracını kullanarak siz de kusursuz bir öz geçmiş yazabilirsiniz. Yeni kariyer yolunuzda bol şanslar!