Şoför CV’si Nasıl Yazılır? Örnekler ve Açıklamalı Rehber

Şoförlük hem ülkemizde hem de dünyada en geçerli mesleklerden biridir. Taşımacılık sektörü daima güvenilir ve işini iyi yapan sürücülere ihtiyaç duyar. Bu sektçrde iş bulmak için yalnızca araç kullanıyor olmanız yeterli değildir. Dikkat, özen, detaycılık ve yol bilgisi gibi becerilere sahip olmanız da gerekmektedir.

Hemen CV’nizi oluşturun

Şoför pozisyonu için bir işe başvurmadan önce kendinize CV hazırlamanız gerektiğini biliyor ama işe nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, CVMaker uzmanlarının sizler için hazırladığı bu rehberi dikkatle okuyarak siz de kendinize hem kusursuz hem de etkili bir CV hazırlayabilirsiniz.

CV Yazma Süreci: Nereden Başlamalısınız?

Öncelikle yapmanız gereken, bir Ana CV oluşturmaktır. Bu CV’ye tüm niteliklerinizi ve deneyimlerinizi yazın. Bu kapsamlı CV üzerinde daha sonra güncellemeler yaparak her iş pozisyonuna uygun hale getirebilirsiniz. Ana CV, kişisel bilgilerinizi, profil özetinizi, iş deneyimlerinizi, eğitim bilgilerinizi, becerilerinizi ve mesleğinizle ilgili diğer tüm ek bilgileri kapsamalıdır.

CVMaker sitemizin CV oluşturucu araçları ile öz geçmişinizi yazmaya hemen başlayabilirsiniz. Gerekli tüm bilgilerin adım adım sunulduğu bu araç sayesinde profesyonel CV hazırlarken aynı zamanda birbirinden değişik onlarca şablonumuzdan birini seçerek CV’nizi dikkat çekici kolay okunur kılabilirsiniz.

Ana CV’nizi hazırladıktan sonra işe özel CV hazırlamak için başvuracağınız pozisyonla ilgili ilanı dikkatle okuyarak bilgilerinizi özelleştirin. Aday Takip Sistemi (ATS) tarafından CV’nizin elenmemesi için ilanda belirtilen özellikleri anahtar kelimeler olarak CV’nizin beceriler ve profil özeti bölümlerine serpiştirin. Bir elektronik yazılım olan ATS, içerisinde ilanda belirtilen özellikleri tanımlayan anahtar kelimelerin olmadığı CV’leri otomatik olarak elemektedir.

Şoför CV Örneği

Aşağıdaki örnekte iş başvurusu yapacak olan adayımız, deneyimlerini ve becerilerini ön plana çıkarmak için sitemizde bulunan Standford şablonunu kullanmıştır.

Şoför CV Örneği

Şoför CV Örnekleri pdf olarak indirilebilir

Hemen CV’nizi oluşturun

Şoför CV’sine Hangi Bilgileri Dahil Etmelisiniz?

CV'nizi oluştururken, nitelikleriniz ve pozisyon için uygunluğunuz hakkında kapsamlı bir genel bakış sağlamalısınız. Kişisel profilden başta olmak üzere, iş deneyimleriniz, eğitim bilgileriniz, becerileriniz ve gerekli olam diğer bilgileri CV’nize nasıl dahil edeceğinizi bu rehberde inceleyeceğiz. Bu bilgilerin ışığında hayalinizdeki iş için profesyonel bir CV oluşturabileceksiniz. Çok az iş deneyiminiz varsa veya hiç iş deneyiminiz yoksa, başlamanıza yardımcı olacak bazı yararlı ipuçlarını da sizin için ekledik.

Şoför CV’si İçin Profil Özeti Nasıl Yazılır?

Kişisel profiliniz, ilgili niteliklerinizi, deneyimlerinizi ve kariyer hedeflerinizi özetlemeniz açısından çok önemlidir. Potansiyel işverenler üzerinde güçlü bir ilk izlenim bırakmak ve benzersiz güçlü yönlerinizi vurgulamak için bir fırsattır. Bu bölümde, CV’nizin diğer bölümlerinde verdiğiniz bilgileri yinelemek yerine, pozisyona uygun becerilerinizi vurgulayan cümleler kurun. İş için en uygun aday olduğunuzu gösterin.

Profil özetinizi yazarken kendinizden emin bir ton kullanın. Başarılarınızı vurgularken, sahip olduğunuz yeteneklerin iş ile olan bağını belirtin. Beş-altı cümleyi geçmeyen bir paragrafta net ve öz bilgiler sunarak etkili bir profil özeti yazmaya çalışın.

Şoför İçin Profil Özeti Örneği

Kamyon Şoförü Profil Özeti Örneği:

Malların güvenli ve verimli bir şekilde taşınması konusunda uzmanlığa sahip güvenilir bir tır şoförüyüm. Türkiye ve Avrupa karayolu ağları, yönetmelikler ve yük taşıma hakkında derinlemesine bilgi sahibiyim. Özel ekipmanı kullanma ve farklı sürüş koşullarındaki zorlukları çözme konusunda tecrübeliyim. Araç bütünlüğü, müşteri hizmetleri ve zamanında teslimat için rotaları optimize etmede dikkatliyim.

Otobüs Şoförü Profil Özeti Örneği:

Yolcu güvenliği ve memnuniyetine kendini adamış profesyonel ve müşteri odaklı bir otobüs şoförüyüm. Yerel güzergahlar, trafik düzenlemeleri ve navigasyon hakkında derin bilgi sahibiyim. Yolcular için hoş ve rahat bir deneyim sağlayan güçlü iletişim ve kişilerarası becerilerim var. Farklı yolcu ihtiyaçlarını karşılama, zorlu durumları yönetme ve kurallara uyma konusunda titizim. Güvenilir ulaşım hizmeti sunarken otobüslerin temiz ve bakımlı olmasını sağlamayı taahhüt ederim.

Şoför CV’si İçin En İyi Beceriler

cv ye yazılacak beceriler

Bir aracı kullanmak, çeşitli ticari sürüş becerilerini yerine getirmeyi gerektirir. İster kamyon kullanmak, ister bir depoda forklift kullanmak veya teslimat yapmak için bir pozisyon arıyor olun, bu işler çok sayıda beceri ve müşteri hizmetleri deneyiminin yanı sıra bir tamircinin sahip olduğu bazı becerilere sahip olmayı gerektirmektedir. Bu nedenle CV’nizi hazırlarken sosyal becerilerinizin yanı sıra teknik becerilerinizi de kapsayan bir bölüm hazırlamanız iyi olur.
Eğer çok az iş deneyiminiz varsa ya da hiç deneyiminiz yoksa, yarı zamanlı işlerinizden ve stajlarınızdan elde ettiğiniz becerileri eklemeyi düşünebilirsiniz. Bir şoför CV’si için en iyi becerilerin listesi aşağıdaki gibidir:

  • Karayolu düzenlemeleri bilgisi
  • Araç bakımı ve muayenesi
  • İlk yardım
  • Navigasyon
  • Ağır yük taşıyabilme
  • Araç yükleme ve boşaltma
  • Özel ekipmanların kullanımı
  • Esneklik
  • Zaman yönetimi
  • Güvenilirlik
  • İletişim
  • Problem çözme
  • Dakiklik
  • Detaycılık
  • Uyarlanabilirlik

Eğer iyi bir otobüs şoförü olduğunuzu vurgulamak istiyorsanız, trafik kurallarına bağlılığınızı, yolculara rahat ve hoş bir seyahat sunacak iletişim becerilerinizin olduğunu ve her yolculuk öncesi gerekli denetimleri yaptığınızın altını çizin.

Eğer yük taşıma alanında şoförlük yapıyorsanız, zamanlama ve dakiklik becerilerinizi, uygun yükleme ve boşaltma, navigasyon takibi, teslimat kayıtlarını tutabilme ve iyi sürüş yapabilme gibi becerilerinizi CV’nize yansıtın.

Şoför CV’si İçin İş Deneyimi Bölümü

Şoförlük mesleği deneyim süreci arttıkça güçlenen bir meslektir. Sürücülüğün değişik alanlarında ne kadar uzun süre çalıştıysanız, yaptığınız işte o kadar iyi hale gelirsiniz. İş verenler deneyimli bir şoförle çalışmayı tercih etseler de eğer sürüş ve şoförlük becerilerinizi iyi yansıtırsanız, deneyimsiz olsanız bile düşlediğiniz işi elde edebilirsiniz.

İş deneyimlerinizi yazarken, çalıştığınız firmanın adını, bölgesini, meslek ünvanınızı ve hangi tarih aralığında çalıştığınızı girin. Ardından başarılarınızı ve sorumluluklarınızı madde işaretli bir liste halinde yazın. En son çalıştığınız işten geriye doğru ters kronolojik bir format kullanmayı unutmayın.

Şoför İçin İş Deneyimi Örneği:

Şehirlerarası Otobüs Şoförü, İzmir Turizm ve Taşımacılık, 2017 - 2023

  • Yolcuları taşımak için otobüsleri güvenli bir şekilde kullandım.
  • Trafik kurallarına ve şirket yönetmeliklerine uydum.
  • Otobüsün uygun şekilde çalıştığından emin olmak için yolculuk öncesi denetimler gerçekleştirip her türlü sorunu veya bakım ihtiyacını rapor ettim.
  • Günlük güzergahların, yolcu sayılarının ve vardiya sırasında meydana gelen olayların veya kazaların kayıtlarını tuttum.
  • Belirlenen rotaları ve programları takip ederek trafiğe uyum sağladım.
  • Yeni bir rotalama sistemi uygulayarak seyahat süresini %10 azalttım.
  • Üstün müşteri hizmetlerim sayesinde %95 müşteri memnuniyeti elde ettim.

CV'de iş deneyimini öne çıkarmak için hazırladığımız makaleye göz atabilirsiniz.

Şoför İçin Ek İş Deneyimi Bölümü

Ek iş deneyimi bölümü başvuracağınız pozisyonla doğrudan ilgisi olmayan fakat başvurunuzu destekleyeceğine inandığınız deneyimleri kapsar. Bunlar gönüllü çalışmalarınız olabileceği gibi verdiğiniz eğitimler ya da stajlarınız da olabilir. Ek iş deneyimi bölümünü de iş deneyimi kısmıyla aynı formatta yazabilirsiniz. Eğer CV’nizin gereğinden fazla uzayacağına inanıyorsanız ve başvurunuz için büyük bir destek sunmayacağını düşünüyorsanız, pozisyonla yakından ilgisi olmayan ek iş deneyimlerini yazmanız gerek yoktur.

Ayrıca CV'nize başarılarınızı eklemek için CVMaker uzmanlarının hazırladığı makalemize de göz atabilirsiniz.

Şoför CV’si İçin Eğitim Bölümü

CV ipuçları eğitimi

Ülkemizde şoförlük yapabilmek için yüksek eğitim şartı aranmamakla birlikte bazı özel görevler için hem yüksek eğitim hem de yabancı dil şartı gerekebilir. Fakat normal koşullarda işle ilgili sürücü belgenizin ve orta eğitim diplomanızın bulunması yeterlidir. Her ne kadar eğitim şartı aranmasa da CV’nizi hazırlarken eğitim bilgilerinizi de girmeniz sizi diğer adaylardan ayırarak öne çıkmanızı sağlayabilir.

Ayrıca profesyonel sürüş teknikleri, özel şoförlük eğitimi ya da makam şoförlüğü eğitimi gibi kurslara katılıp kendinizi geliştirdiyseniz bunları da CV’nizde yansıtmanız iyi olur. Özel şoför cv örnekleri size bu konuda yardımcı olabilir. Eğer bir özel şoför pozisyonu için başvuruyorsanız böyle bir sertifika sizi diğer adayların önüne geçirebilir. Hatta eğer oto tamiri konusunda bir kursa katıldıysanız bu bilgiyi de girmenizde yarar var. Çünkü şoförlük mesleği için eğitim şart olmasa da, alanında kendini geliştirmiş bir sürücüyle çalışmayı hemen her iş veren tercih eder.

Eğitim bilgilerinizi CV’nize dahil ederken okuduğunuz okulun adı, okulun bulunduğu bölge, eğitim aldığınız tarih aralığı ve kısaca ne tür bir eğitim aldığınızı girebilirsiniz. Eğer iş deneyiminiz fazla değilse stajyer CV örnekleri ile ilgili yazımızdan da bilgi alabilirsiniz.

Şoför CV’si İçin En İyi Şablonu Seçin

CV şablonu, insanların özgeçmiş oluşturmak için kullandıkları yapısal bir kılavuz ve tasarımdır. Grafik tasarım uzmanları şablonları görsel olarak çekici, okunması ve yorumlanması kolay olacak şekilde, okunması kolay çeşitli yazı tipleri kullanarak ve metni dengelemek için boşluklardan yararlanarak oluşturur.

Şablonlar değişik düzenlerin, format türlerinin ve ayırt edici özelliklerin bir kombinasyonunu içerirler. Bir şablon kullanmak yeteneklerinizi, deneyimlerinizi ve profesyonel hedeflerinizi düzenler ve vurgular. Başvuracağınız pozisyona ve size ait becerilere ile özelliklere göre değişik türde şablonlar vardır. Geleneksel, yaratıcı ya da modern şablonlar hemen her meslek dalına hitabeden bir biçim ve düzene sahiptirler.

Şoför CV’niz için uygun bir şablon arıyorsanız, büyük olasılıkla deneyim ve becerilerinizi ön plana çıkaran bir şablon seçmeniz gerekecektir. Bu rehberimizde CVMaker sitemizde bulunan Standford isimli şablon örnek olarak kullanılmıştır. Fakat diğer şablonlarımız olan Hopkins, Yale, Erasmus, Cornell, Duke, Edinburgh, Columbia, Toronto, California, Peking, Wisconsin, Michigan daha fazlasından birini seçerek kullanabilir ve CV’nizi bu şablonla birlikte oluşturarak cihazınıza kaydedebilirsiniz.

CV’nizin şablonunu dilediğiniz zaman değiştirebilir ve bilgilerinizi güncelleyerek pozisyona özel bir hale getirebilirsiniz. Siz de değişik kolonlar, renkler, bölümler, başlık bitiş bölümleriyle çeşitlendirilmiş şablonlardan birini seçin ve CV’nizin hem kolay okunmasını hem de akılda kalmasını sağlayın.

CV İçin Ön Yazı Hazırlayın

Hangi meslek olursa olsun, iş başvurusu için CV gönderirken bir ön yazı ile göndermek daima dikkatleri çekecek ve o CV’yi diğerlerinden ayıracaktır. Ön yazı, CV’ye eklenen bir sayfalık kısa bir mektuptur. Bu mektup adayın işe neden başvurduğunu, neen en uygun aday olduğunu ve pozisyonla ilgili beceri ve başarılarını anlatır. Ayrıca iş vereni bir ön görüşmeye davet içerebilir.

Ön yazı yazarken şu sıralamayı kullanın:

  1. Sizin ve başvuru yapacağınız şirketin bilgileri
  2. Selamlama: Sayın yetkili, Sayın İnsan Kaynakları Uzmanı vs…
  3. Birinci paragraf: İş başvurusu yapmaya neden karar verdiğinizi, işe hemen başlayabileceğinizi ve şirketin çalışmalarını takdir ettiğinizi anlatın.
  4. İkinci paragraf: Pozisyona uygun beceri ve başarılarınızdan söz ederek en uygun aday olduğunuzun altını çizin.
  5. Son paragraf: Zaman ayırıp mektubunuzu okuduğu için iş verene kibarca teşekkür edip, bir iş görüşmesinde kendinizi daha iyi ifade edebileceğinizden söz edin.
  6. Kapanış selamlamasını yapın.

Ön yazı yazarken gereksiz bilgilerden kaçının. İyi bir ön yazı size işin kapılarını açabileceği gibi, kötü yazılmış bir ön yazı CV’nizin hiç okunmamasına neden olabilir. Bu nedenle kısa, öz ve net bir yazı yazın. Kendinden emin ve resmi bir dil kullanın. İmla hatası yapmayın. Ön yazı örnekleri ve daha fazla bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İyi Bir CV İçin İpuçları

önemli ipuçları

Bu rehberde etkili ve iyi bir CV hazırlamanız için gereken bilgilerin yanı sıra örneklere de yer verdik. Özellikle taşımacılık sektörü gibi rekabet ortamı fazla bir iş için başvuru yapmak istediğinizde CV’nizin diğer CV’lerden farklı olması ve ön plana çıkması gerekir. Kolay okunurluk, özelliklerinizin iyi vurgulanması ve hem içerik hem de biçim olarak mükemmelliği yakalaması gerekebilir. Bu durumda şu ipuçlarını aklınızda bulundurarak CV yazmaya başlamanızı öneriyoruz:

  1. CV kısa ve öz olmalı. 1 yada en fazla 2 sayfa yazın.
  2. Pozisyona uygun bir şablon seçerek, ilgili beceri ve başarılarınızı vurgulayın.
  3. İmla ve yazım hataları yapmayın. CV’nizi yazıp bitirdikten sonra mutlak kontrol edin.
  4. Fotoğraf eklemeniz gerekiyorsa işe uygun, omuzlarınızdan yukarısını gösteren, sade bir fonla çekilmiş fotoğraf kullanın. Unutmayın, karikatürler ve avatarlar CV’lerde fotoğraf olarak kullanılmazlar.
  5. İyi bir ön yazı hazırlayarak CV’nizin tamamının okunmasını sağlayın.
  6. Aday Takip Sistemi tarafından elenmemek için iş ilanını dikkatlice okuyarak, aranan özellikleri anahtar kelimeler halinde CV’nize serpiştirin.

CV örnekleri ve kariyerle ilgili diğer bilgiler için sitemizi ziyaret edin.

Bol şans!

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak