Stajyer CV örnekleri ile kusursuz bir CV nasıl hazırlanır?

Staj, zorunlu olsun ya da olmasın profesyonel iş yaşamının ilk adımıdır. Okulda edindiğiniz bilgileri bir kurumda uygulamalı olarak ifade etmenizi ve kendinizi geliştirmenizi sağlayan staj, aynı zamanda size kariyeriniz için önemli kapılar açabilir. Stajyerler, kendi alanlarındaki bir kurumda meslekleriyle ilgili deneyim elde ederken kendilerini geliştirme şansı elde ederler. Bir staj başvurusu yapmak için de CV yazmak gereklidir.

Hemen CV’nizi oluşturun

CV yazma süreci̇: Nereden Başlamalisiniz?

Kariyer üzerinde önemli bir etkisi bulunan CV, doğru hazırlandığı takdirde işi elde etmede son derece etkili bir dokümandır. İlk kez CV yazacak adayların işe nereden başlayacaklarını ya da CV’lerine neleri dahil etmeleri gerektiğini bilmemeleri normaldir. Eğitim yaşamını tamamlayan herkes bir an önce profesyonel iş yalamına adım atmak ister. Bunun ilk basamaklarından biri staj yapmaktır. Stajyer CV hazırlama konusunda yardım arıyorsanız bu yazıda sizler için derlediğimiz bilgileri okuyarak ve stajyer CV oluşturma adımlarını takip ederek kendinize kusursuz bir özgeçmiş hazırlayabilirsiniz.

Stajyer i̇çi̇n ana CV

Ana CV, özgeçmişinize dahil etmeniz gereken en temel bilgileri içerir. Bu bilgilere, iletişim detaylarınız, eğitim bilgileriniz ve becerileriniz dahildir. Ayrıca CV’nizi destekleyeceğine inandığınız çalışmalarınızı, aldığınız ödülleri ve gönüllü işleri de dahil edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tüm bu bilgilerin ve işlerin staj alanınızla ilgili olmasıdır.

Ana CV’nizi hazırlarken öncelikle hangi bilgileri gireceğinizin planını yapın. Tüm bilgilerinizi toparladıktan sonra özgeçmişinizi oluşturmak daha kolay olacaktır. Ardından sitemizde bulunan şablonlardan birini seçerek hemen CV’nizi oluşturmaya başlayın.

Ana CV’nizi hazırlarken şunlara dikkat edin:

  • Başvurunuzu destekleyecek tüm bilgileri eksiksiz girin.
  • Becerilerinizi ve yeteneklerinizi ön plana çıkarın.
  • Sizi diğer adaylardan ayıran özelliklerinizin altını çizin.
  • Akıcı ve net bir dil kullanın.
  • İki sayfadan uzun olmamasına dikkat edin. Günümüzde hiçbir işverenin sayfalarca CV okumaya zamanı olmadığını unutmayın.
  • Yazım yanlışı yapmayın. İmla kurallarına dikkat edin.
  • Bir ön yazı hazırlayın.
  • CV’nizi bittikten sonra kontrol edin. Gereken düzeltmeleri yapın.

Stajyer i̇çi̇n i̇şe özel cv

Bazı meslek dallarında staj yapmak zorunlu olmasa da, çoğu meslek grubu için staj yapmak şarttır. Stajını tamamlamadan profesyonel iş yaşamına atılamayacağını bilen adaylar, kendi iş dallarına özgü bir CV hazırlamak için kolları sıvarlar. Bu aşamada, işe özel CV yazmak için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle başvuru yapacağınız şirket hakkında kapsamlı bir araştırma yaparak bilgilenmeniz önemlidir. Böylece CV’nizi şirketin gereksinimlerine ve kendi becerilerinize göre daha iyi biçimlendirebilirsiniz. Ayrıca iş görüşmesine çağrıldığınızda şirket hakkındaki bilginizle işvereni etkileyebilirsiniz.

Eğer bir staj ilanı için başvuru yapıyorsanız, ilanda belirtilen özellikleri taşıyıp taşımadığınıza odaklanın. Eğer bu ilanın size uygun olduğunu düşünüyorsanız, ilandaki anahtar kelimeleri CV’nizde mutlaka belirtin. Aday Takip Sistemi ile elektronik olarak taranan CV’ler, gerekli anahtar kelimeleri içermedikleri takdirde otomatik olarak elenmektedirler. Bu nedenle becerilerinize bu kelimeleri eklemeyi unutmayın.

O stajyer pozisyonu için neden en iyi aday olduğunuzu açıklayın. Örneğin aldığınız eğitimden söz edin. Kendinizi geliştirmek için katıldığınız seminer ve kursları yazın. Okulda aldığınız sorumlulukları belirtin. Aldığınız ödüller ya da yayınlarınız varsa mutlaka belirtin. Gönüllü olarak yaptığınız çalışmalar da işveren üzerinde olumlu bir etki bırakacak ve mesleğiniz için emek sarfettiğinizi kanıtlayacaktır.

Stajyer CV örneği̇

Stajyer CV örneği̇

Stajyer cv örneği indir

Stajyer cv’si̇ne neleri̇ dahi̇l etmeli̇si̇ni̇z?

Deneyiminiz olmadığı için endişe duymanıza ya da kendinizi eksik hissetmenize gerek yok. Stajyer öğrenci CV örnekleri size bu konuda yardımcı olacağı gibi, sitemizdeki blogda bulunan bilgilerden de yararlanabilirsiniz. Çünkü siz bir stajyer olarak kariyerinizin ilk basamağını atıyorsunuz. Bu basamakta, staj yaptığınız kurumdaki yöneticilerden edindiğiniz bilgiler ve uygulamalarla kendinizi geliştirme ve deneyim elde etme şansını yakalayacaksınız. Aynı zamanda becerilerinizi de geliştireceksiniz. Bu nedenle işverenler sizden deneyimli olmanızı beklemiyorlar zaten. Fakat, bir stajyer pozisyonu için birden fazla aday olduğunda elbette içlerinden kendileri için en uygun olanını değerlendirmeye alacaklardır.

CV’nizin size istediğiniz stajyer pozisyonunu kazandırmanızı istiyorsanız, özgeçmişinize mutlaka eklemeniz gereken bilgiler vardır. Bunları kısaca şöyle açıklayabiliriz:

  • İletişim Bilgileriniz: Adınız, soyadınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz, yaşadığınız bölge ve varsa internet sitenizin linkini yazın.
  • Fotoğraf: Türkiye’de CV’lerde fotoğraf bulunması tercih ediliyor. İnsan kaynakları uzmanları, adayların o pozisyon için uygun olup olmadıkları konusunda fotoğraflardan ipucu elde ettiklerini söylüyorlar. Dolayısıyla işe uygun, omuzlarınızdan yukarısını gösteren bir fotoğraf ekleyin.
  • Kısa Özet: Özgeçmişinizin özeti işvereni etkileyebilir. Eğitim durumunuzu, becerilerinizi ve kariyer hedeflerinizi bir-iki paragraf içinde özetleyin. Fazla uzun tutup okuyucunun dikkatini dağıtmayın.
  • Deneyimleriniz: İş deneyimim yok dediğinizi duyar gibiyim. Fakat deneyimli olmanız için mutlaka bir kuruma bağlı çalışmış olmanız gerekmiyor. Okulunuzdaki çalışmalara katılmış olmanız, gönüllü olarak katıldığınız çalışmalar ya da başka bir yerde yaptığınız stajları da iş deneyimi olarak CV’nize ekleyebilirsiniz.
  • Eğitim Bilgileriniz: Elbette her iş başvurusunda olduğu gibi, stajyerlik başvurularında da eğitim bilgilerinin büyük önemi bulunuyor. Öncelikle aldığınız eğitimin staj yapacağınız kuruma uygun olması gerekir. Mesleğinizle ilgili olarak aldığınız tüm eğitimleri listeleyin.
  • Becerileriniz: Bir meslekte başarılı olmak için yalnızca eğitimli ve deneyimli olmak değil, aynı zamanda işinize uygun yeteneklerinizin de olması önemli. Mesleki ve sosyal becerilerinizi alt alta yazın.
  • Yabancı Dil Bilginiz: Küreselleşmenin giderek arttığı günümüzde artık yabancı dil bilmek her zamankinden daha önemli hale geldi. Kazandıran bir CV için yabancı dil bilginizi girin.

Hemen CV’nizi oluşturun

Stajyer cv’si̇ i̇çi̇n kisa özet nasil yazilir?

Kendinizi işverene birkaç cümleyle ve etkili bir biçimde anlatmanız gerektiğinde konunun özünü ele alarak net bir özet hazırlamalısınız. Hakkınızdaki en önemli bilgileri bir paragraf haline getirin. Bu yazıda eğitiminize, kendinizi geliştirmek için katıldığınız etkinliklere, işle ilgili deneyimlerinize, becerilerinize ve heeflerinize değinin. Kendinden emin, resmi bir dil kullanın. Özet kısmının iş pozisyonuyla doğrudan ilgili olmasına özen gösterin.

Örneğin hukuk eğitimi almış bir avukat adayı, hukuk bürolarında, danışma şirketlerinde, büyük holdinglerin hukuk departmanlarında ya da özel bir avukatın yanında staj yapmak için başvurabilir. Bu başvuru için hazırlayacağı CV’nin kısa özetine hukukla ilgili deneyim ve eğitimlerini girmesi önemlidir. Gereksiz bilgilerde kaçınmak hem CV’nizin uzamasını, hem de kolay okunmasını sağlar.

Eğer henüz lisede okuyan bir stajyerseniz, bazı kurumların okulunuzla anlaşarak belli sayıda öğrenciyi stajyer olarak kabul ettiklerini unutmayın. CV’nizin özet kısmına ne yazacağını bilmiyorsanız lise stajyer CV örnekleri size yardımcı olacaktır. Ayrıca bu yazıda verdiğimiz örnekler üzerinden de kendinize etkili bir özet hazırlayabilirsiniz.

Stajyer i̇çi̇n en önemli̇ beceri̇ler

Rekabetin giderek arttığı iş dünyasında bazen düşlediğiniz bir kurumda staj yapabilmek için binlerce adayı geride bırakmanız gerekebilir. Giderek artan işsizlik oranlarına karşın, yeni beliren iş alanlarıyla ortaya çok farklı beceri ve yetenek alanları çıkıyor. Klasik anlamda hemen her adayın CV’sinde bulunması gereken ve başarıyı getiren becerilerin yanı sıra meslek dallarına özgü teknik beceriler de CV’lerin etkili olmasında son derece önemli.

Bir stajyer olarak çalışacağınız meslek dalı ne olursa olsun, işvereni etkileyecek becerilere sahipseniz, diğer adayları eleyerek en üst sıraya çıkmanız olası. Peki dünyanın tüm ülkelerinde bir adayda bulunması beklenen en önemli beceriler hangileridir? Bir stajyer olarak bu becerilerin hangilerini CV’nize dahil ettiğinizde kazanma şansınızı arttırırsınız?

Psikologlara göre başarıyı getiren kişisel özelliklerin başında dakiklik, istikrar, çözüm odaklı düşünme, analitik düşünme, organizasyon yapabilme, planlılık, zamanı iyi kullanabilme, sorumluluk alabilme, ekip ruhu taşıma, empati gibi beceriler geliyor. Bunun yanı sıra her meslek dalına göre değişen teknik beceriler var. Bir stajyer CV si, başvurulan işe göre teknik becerileri barındırmalıdır.

Ayrıca teknoloji çağında olduğumuz için artık tüm ofis uygulamalarının sorunsuz bir biçimde kullanılabilmesi gerekiyor. Örneğin temel bilgisayar kullanma becerisinin yanı sıra Excel, Word, PowerPoint gibi Microsoft office uygulamaları ve meslek dalına göre bazı temel yazılımların biliniyor olması da önemli. Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde beceriler için genel bir liste oluşturabiliriz. Şimdi aşağıdaki listeye bakalım:

  • Ekip ruhu
  • Dakiklik
  • Organizasyon
  • Planlılık
  • Empati
  • Zamanı iyi kullanma
  • Sorumluluk alma
  • İstikrar
  • Çözüm odaklılık
  • Analitik düşünme
  • Microsoft Office Programları

Stajyer CV’si̇ İçİn İş deneyi̇mi̇

Elbette staj yapmak için hazırlanan bir adayın büyük iş deneyimi sahibi olması beklenmez. Yine de bir CV’nin en önemli bölümlerinden biri olarak bu konuda yazacağınız bir iki cümlenizin olması size düşlediğiniz pozisyon için staj olanağı yaratabilir. İş verenlerin deneyim olarak kabul ettikleri bazı çalışmalar vardır. Örneğin gönüllü yapılan işler, okul içerisinde meslekle ilgili yapılan çalışmalar ve daha önce yapılmış stajlar buna dahildir. Bunları CV’nizin deneyimler bölümüne ekleyerek iş vereni etkilemeniz mümkündür.

Örnek: ‘’Emel Doruk Stajyer İngilizce Öğretmeni Özel Ata Koleji 2022 - 2023 İstanbul
  • Ders planının hazırlanması için İngilizce öğretmenine yardım ettim
  • Sınıf içi uygulamalı etkinlikliklerin hazırlıklarını yaptım
  • Sınav sorularının hazırlanmasına katkıda bulundum
  • İngilizce roman ve öykü kitaplarının seçkisini hazırlayarak öğretmene sundum
  • Veli toplantılarına katıldım’’

Stajyer CV’si̇ İçİn ek İş deneyi̇mleri̇

Mesleğinizle ilgili olarak emek harcadığınız her etkinliği ek iş deneyimi olarak CV’nize yazarak özgeçmişinizi destekleyebilirsiniz. Örneğin bir arkeoloji öğrencisi olarak okul içerisinde diğer arkadaşlarınız ve hocalarınızla birlikte oluşturduğunuz bir araştırma grubunuz varsa ve bu grubun tüm kazı ve araştırma çalışmalarına katıldıysanız, bunu bir deneyim olarak görebilir ve CV’nize ekleyebilirsiniz. Unutmayın hiçbir emek karşılıksız kalmaz.

Staj İçİn eğİti̇m bi̇lgi̇leri̇ni̇zi̇ gi̇ri̇n

Staj genellikle eğitim yaşamının ya son yılında ya da okuldan mezun olduktan sonra iş yaşamına atılmadan hemen önce yapılır. Bazı iş dalları için birkaç hafta staj yapmak yeterli olurken, hukuk, finans, teknoloji ve pazarlama gibi mesleklerde 6 ay ile 1 yıl arasında staj yapmak ve gerçek iş deneyimi yaşamak gerekebilir.

Eğitim bilgilerinizin CV’nize yazılması sırasında dikkat etmeniz gereken bazı kurallar vardır. Okuduğunuz okulun ve bölümün adı, diplomanızın türü (ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora) okulun bulunduğu ülke/şehir ve kısaca nasıl bir eğitim aldığınızı belirmeniz gerekir.

Örnek: ‘’Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Lisans 2018 - 2022 İstanbul

Bilgisayar donanımı, yazılımı ve bilgisayar uygulamaları konularında dengeli bir altyapıya sahip olmak aında 4 yıl boyunca kapsamlı ve İngilizce eğitim aldık.’’

Gönüllü çalişmalarinizi ekleyi̇n

Gönüllü çalışmak hem özveri hem de yüce gönüllülük gerektiren bir iştir. Günümüzde çoğu insanın karşılık almadan emek sarfetmek istemediğine tanık oluyoruz. Fakat gönüllü çalışanlar sayesinde toplumun büyük bir fayda gördüğü de ortadadır. Örneğin bir sosyolog olarak Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın etkinliklerinde haftanın bir günü gönüllü olarak çalışıp okuma yazma bilmeyen yaşlılarımıza okuma yazmayı öğretiyorsanız, staj başvurusu için hazırladığınız CV’de buna yer vermelisiniz. Böylelikle yalnızca iş vereni etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda onun takdirini de kazanmış olacaksınız.

Stajyer cv İçİn en İyi̇ şablonu seçİn

CV’nizi düz bir A4 kağıdına mı yazıyorsunuz? Öyleyse bundan hemen vazgeçin ve sizler için PDF formatında indirebilmeniz için hazırladığımız CV şablonlarımızdan birini seçin. Bir özgeçmişin yalnızca içeriğinin değil, aynı zamanda biçiminin de etkiyi arttıracağını unutmayın. Alanında uzman insan kaynakları çalışanları tarafından özenle hazırlanmış CV şablonlarımız, okunması kolay ve iyi biçimlendirilmiştir. Dilediğiniz zaman üzerinde değişiklik yaparak kaydedebilir ve istediğiniz kadar yeni CV oluşturabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken sitemize üye olmak ve şablonlarımızdan birini seçmek.

Şablonunuzu seçerken bilgilerinizin dosya üzerine nasıl yerleştiğini görebilirsiniz. Her şablonda bilgiler görsel olarak farklı sıralanırken, renkleri değiştirme seçeneğiniz bulunuyor. Buna göre eğitim bilgilerine dikkat çekmek isteyen bir aday, bu bilgileri ön plana çıkaran bir şablon seçebilirken, becerilerinin daha belirgin görünmesini isteyen başka bir aday bu kısmı üst sıraya yerleştiren bir şablon seçebilir.

Ana CV’nizi şablonlarımız üzerinde deneyerek kendinize en uygun olanı dakikalar içinde seçerek cihazınıza kaydedebilir ve dilediğiniz zaman üzerinde yeniden değişiklik yapabilirsiniz.

Ön yazi hazirlayin

Ön yazı, CV’nizin önüne eklediğiniz ve o pozisyona başvuru amacınız ile niteliklerinizden söz ettiğiniz kısa bir mektuptur. Kısa özgeçmişinizdeki bilgileri kapsadığı gibi, ilanda sözü edilen pozisyon için neden en uygun aday olduğunuz konusundaki düşüncelerinizi de işverenle payalşmanıza yarayan önemli bir dokümandır.

Kapak mektubu adı verilen ön yazıyı hazırlamanız, özenli ve işini ciddiye alan bir aday olduğunuzu gösterecektir. Ayrıca CV’nizin okunma şansını da arttıracak ve işi elde etmenize katkıda bulunacaktır. Bir ön yazı hazırlarken kime hitaben yazacağınızı bilmeniz önemlidir. Eğer bu kişinin adını bilmiyorsanız, kurumun insan kaynaklarına hitaben yazmalısınız.

İlk paragrafta ilanı nerede gördüğünüzden, başvuru yapmaya neden karar verdiğinizden söz edin. İkinci paragrafta şirketi yakından tanıdığınızın ipuçlarıyla birlikte kendi yetenek ve niteliklerinizi ön plana çıkarın. Kapanış paragrafında ise işverene bir eylem çağrısında bulunarak kısa bir görüşme talep edebilirsiniz. Mektubunuzun kapanış cümlelerinde teşekkür etmeyi unutmayın.

Sonuç:

Stajyerlik, profesyonel iş yaşamınızın ilk adımıdır ve kesinlikle gerçek bir iş deneyimi sunar. Bir kuruluşta mesleğinizi tam anlamıyla uygulamaya başlamadan önce yapacağınız staj için endişe duyuyor ve nasıl bir CV ile başvuracağınızı bilmiyorsanız, bu yazımızda sizler için hazırladığımız stajyer CV hazırlama bilgilerini okuyup, stajyer cv şablon ve ipuçlarını gözden geçirerek kısa sürede kendinize kusursuz bir CV hazırlamanız mümkün. Hemen stajyer CV oluştur!

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak