Di̇kkat çeken öğrenci CV örnekleri̇ nasil yazilir?

Yeni mezun olmuş ve iş arayan bir aday mısınız? Hazır CV örnekleri ile bunu kolayca başarabilirsiniz. CVMaker, bir özgeçmiş hazırlarken gereksinim duyduğunuz tüm bilgileri ve araçları sunarak, düşlediğiniz işin kapısını aralamanıza yardımcı oluyor. Özellikle öğrenci için CV örnekleri sayesinde kafanızda hiçbir soru işareti kalmadan dakikalar içinde kusursuz bir CV hazırlayabilirsiniz. İşe alım uzmanlarının kriterlerini tam olarak karşılayabilecek, Aday Takip Sistemi (ATS) tarafından elenmeyecek bir CV hazırlamak için yazımızı okuyun.

Bir iş ilanını okuduğunuzda, ilanda belirtilen nitelik ve özellikleri anahtar kelime olarak CV’nizde kullanmanızı kesinlikle öneriyoruz. Çünkü ATS, CV’nizi elektronik ortamda tarayarak, bu kelimelerin bulunup bulunmadığına bakacaktır. Özellikle çok sayıda iş başvurusunun yapıldığı büyük şirketler tarafından kullanılan bu eleme yönteminden etkilenmemek için sitemizdeki şablonlardan seçim yaparak kendinize bir CV hazırlayın. Gerekli tüm bilgileri kolayca ve etkili bir biçimde girdiğinizi ve kusursuz bir CV hazırladığınızı göreceksiniz.

Deneyiminiz ne olursa olsun, rehberimiz size bir öğrenci CV'si yazarken ipuçları ve en iyi uygulamaları sunacak. Dikkat çeken bir CV'nin nasıl oluşturulacağı hakkında gereken tüm bilgileri ve güçlü bir öğrenci CV'si hazırlamak ve CV öğrenci örnekleri için sitemizi takip edin!

Hemen CV’nizi oluşturun

CV yazma süreci̇: nereden başlamalı?

Yapılan araştırmalara göre işe alım uzmanları bir CV’yi yaklaşık olarak 9 saniye içinde gözden geçirmektedirler. Bu nedenle iyi yapılandırılmış, kısa ve öz bir CV’ye sahip olmak önemlidir. CV yazmaya başlamadan önce şirket ve istediğiniz iş pozisyonu hakkında kapsamlı bir araştırma yapmanız bu anlamda faydalı olacaktır. CV yazma sürecinin iki aşaması vardır: ana CV ve kişiye özel CV oluşturma. Bu ikisinin arasındaki farkı inceleyelim şimdi.

Öğrenciler için ana cv nasıl oluşturulur?

Bir Ana CV, eğitiminizi, tüm deneyimlerinizi, becerilerinizi ve sisiznle ilgili temel bilgileri içerir. Böyle bir CV’yi başvuracağınız pozisyona göre güncelleyerek uyarlayabilirsiniz. Özellikle uzun süreli kariyere sahip adaylar, tüm deneyimlerini ve etkinliklerini bu CV’de toplayarak unutmamış olacaklardır. Ana CV’nizi sürekli güncelleyerek elde ettiğiniz yeni başarıları, becerileri ve deneyimleri girin. Ardından iş başvurusu yaparken öne çıkarmak istediğiniz bölümlere yoğunlaşabilir ve pozisyonla ilgisi olmayan bilgileri kolaylıkla silebilirsiniz. Öğrenci için ana CV’nizi oluşturduktan sonra kariyerinizin ilk adımları için yola koyulabilirsiniz.

Öğrenciler için işe özel CV

Bir iş ilanını okurken, belirli özelliklere sahip adayların arandığını ve işin tanımını görebilirsiniz. İşle ilgili becerilerin yanı sıra, eğitim ve yeteneklerle ilgili bazı kriterler sıralanır. Bu kriterlerin hepsi CV’niz için birer anahtar kelime yerine geçer. Belirli bir pozisyona başvuru yaparken bu durumu göz önünde bulundurarak, bu anahtar kelimeleri CV’nizde kullanmanız gerekir.

İşe özel bir CV hazırlamak zaman alıcı görünebilir. Ancak iyi yazılmış, kişiye özel bir CV ile dikkatleri çekebilir ve işi kazanabilirsiniz. CV uzunluğu iki sayfadan fazla olmamalıdır. Öğrenciler, hiç deneyimi olmayanlar veya az deneyimi olanlar tercihen bir sayfa uzunluğunda CV hazırlamalıdırlar.

Eğer nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, öncelikle başvuru yaptığınız şirketin değerlerini, çalışma ortamını ve şirket kültürünü araştırarak bilgi sahibi olun. Bu araştırmalardan öğrendiklerinizi ön yazınıza ya da kısa özgeçmişinize dahil ederek, şirket hakkında bilgi sahibi olduğunuzu yansıtın. Şimdi bunu örnek üzerinde görelim.

Öğrenci̇ CV örnekleri̇

Öğrenci̇ CV örnekleri̇

Öğrenci̇ CV örnekleri̇ indir

CV örnekleri öğrenci için son derece kullanışlı olabilir. Yukarıdaki CV örneğinde, üniversite 3. sınıfta okuyan bir öğrencinin, eğitimiyle ilgili yarı zamanlı bir işe başvuru yapmak için hazırladığı CV’yi görüyoruz. İş deneyimi fazla olmadığı için CV kısa ve öz tutulmuş. En önemli bilgiler girilerek, becerilere vurgu yapılmış. Hazır CV örnekleri için sitemize bakmayı unutmayın.

Öğrenci̇ CV’si̇ne neleri̇ dahi̇l etmeli̇si̇ni̇z?

Bir CV’de mutlaka olması gereken bilgilerin yanı sıra isteğe bağlı olarak eklenebilecek detaylar da vardır. Öğrenci CV’sine temelde kişisel bilgileriniz, eğitiminiz, iş deneyimleriniz ve becerilerinizi eklemeniz gerekir. Başvuracağınız pozisyona özel olarak diğer detayları da yerleştirmelisiniz. Örneğin o pozisyonla ilgili olarak daha önceki başarılarınızı ve yeteneklerinizi yazın. Öğrenci için CV örnekleri size bu konuda yardımcı olacaktır.

Öğrenci̇ CV’si̇ İçİn ki̇şİsel profi̇l

Kişisel profil veya hakkımda olarak da bilinen profil özeti, işe alım uzmanına kariyer hedeflerinizi gösteren kısa bir profesyonel ifadedir. Bu bölümde bir ya da iki kısa paragraf içerisinde eğitiminizden, yeteneklerinizden, başarılarınızdan, varsa iş deneyiminizden ve kariyer hedeflerinizden söz etmelisiniz. Şimdi bunu üniversite öğrenci CV örnekleri ve lise öğrencisi için örnekler üzerinden açıklayalım:

Örnek1:

Antalya Manavgat Anadolu ve Turizm Meslek Lisesi son sınıf öğrencisiyim. Düzenli, güler yüzlü, çalışkan ve kolay öğrenen bir yapım var. Daha önce Altın Yunus Otel’de yaz döneminde iki ay staj yapma fırsatım oldu. Eğitimimden ve stajımdan edindiğim bilgileri hayat geçirebileceğim ve yarı zamanlı görev çalışabileceğim bir kurumda görev almaya hazırım.

Örnek 2:

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Okulumuzda yayınlanmakta olan aylık felsefe dergisinin editörlüğünü yapıyorum. Okumaya ve yazmaya duyduğum merak bana bu dergiyi çıkarmak için ilham kaynağı oldu. Bu süreçte edindiğim bilgileri uygulayabileceğim bir yayınevinde editörlük için staj pozisyonu aramaktayım.

Öğrenci̇ CV’si̇ne hangi̇ beceri̇ler eklenebi̇li̇r?

İşe başvurma sürecinde beceriler, en az iş deneyimi ve eğitim kadar etkili olabilirler. ÖZellikle pozisyona uygun yeteneklere sahip adaylar için bu becerileri ön plana çıkarmak ve vurgulamak son derece önemlidir. Henüz iş deneyimi olmayan öğrenciler CV’lerine ne tür beceriler yazacakları konusunda endişe duyabilirler. Fakat herkesin doğal olarak sahip olduğu bazı sosyal becerileri bulunur. Buna ek olarak eğitim yaşamınızda edindiğiniz beceriler de CV’nizde büyük fark yaratabilir.

Bir öğrenci olarak becerilerinizi yazarken yalnızca staja kabul edilmek ya da işi elde edebilmek için sizde varolmayan yetenekleri yazmayın. Bu hiçbir işinize yaramayacağı gibi güvenilirliğinize de gölge düşürebilir. Bunun yerine az sayıda da olsa, pozisyona uygun yeteneklerinizi yazın. Beceriler mesleki ve sosyal olmak üzere iki bölüme ayrılır.

Mesleki Beceriler: Uygulamalı deneyim, tekrarlama ve eğitim yoluyla edinilen veya geliştirilen öğretilebilir ve ölçülebilir yeteneklerdir.

  • Programlama
  • Yazma
  • Çizim
  • Sosyal medya pazarlaması
  • İleri matematik bilgisi
  • Proje yönetimi

Sosyal beceriler: Kişisel beceriler olarak da bilinen bu beceriler daha çok karakter özelliklerini veya bireyin başkalarıyla ilişkisini tanımlar.

  • Problem çözme
  • Esneklik
  • İletişim
  • Adaptasyon
  • Eleştirel düşünme
  • Liderlik
  • Ekip ruhu

Öğrenci CV’sinde iş deneyimi bölümü nasıl yazılır. İpuçları ve öneriler

Bu bölümü yazarken temel amacınız, daha önce edindiğiniz tecrübelerden edindiğiniz ilgileri, başarıları ve yetenekleri dahil etmektir. Bu bölümde yalnızca pozisyonla ilgili iş deneyimlerini ve burada üstlendiğiniz sorumlulukları yazın. Ayrıca CV'de iş deneyimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için blogumuzdaki makaleye göz atabilirsiniz. Şimdi bir öğrenci CV örneği verelim.

Öğrenci̇ CV İçİn İş deneyi̇mi̇ örneğİ

Stajyer Editör
Say Yayınları
İstanbul
2022-2023

  • Yayınevine gelen dosyaların bir kısımını okuyarak Baş Editör’e sunmak üzere rapor hazırladım.
  • Yayınevine gönderilen e-postaları yanıtlayarak, gerekli bilgileri verdim.
  • Basımına karar verilen dosyaların yayım hazırlıklarına yardım ettim.
  • Redaktörlerle işbirliği içinde dosyal düzeltmelerine yardımcı oldum.
  • Günlük toplantılara katıldım.

Öğrenci̇ İçİn ek İş deneyi̇mi̇ bölümü

Eğer hiç deneyiminiz yoksa ya da çok azsa, CV’nizde eğitim ve beceriler kısmını ön plana çıkarmaya çalışmalısınız. Ayrıca gönüllü çalışmalarınızı, yarı zamanlı işlerinizi ya da stajlarınızı da iş deneyimi olarak yazabilirsiniz. Bu nedenle stajlarınız sırasında elinizden geldiğince çok görev üstlenip sorumluluk almaya çalışmalısınız. Çünkü çoğu insan kaynakları uzmanı aslında yapılan stajları da profesyonel iş deneyimi olarak değerlendirmektedir.

Gönüllü işler ise, aslında gerçekten profesyonel olarak çalıştığınız ama karşılığında para almadığınız görevlerdir. Bir öğrencinin iş başvurusu için sunacağı CV’de avantaj olarak öne çıkabilir. Fakat pozisyonla ilgili olması önemlidir. Gönüllü çalışmalarınızı tarih sırasına göre yazmayı ve ne tür sorumluluklar üstlendiğinizi eklemeyi unutmayın.

Öğrenci CV’sine eğitim nasıl listelenir?

Eğitim bölümünü yazarken sırasıyla eğitim gördüğünüz okulları listelemelisiniz. Elbette pozisyonla ilgili olmaları gerekiyor. Ayrıca okulun adını, diploma türünü, hangi tarihler arasında eğitim aldığınızı ve okulun hangi şehirde ya da ülkede olduğunu da girin. Henüz mezun olmadığınız için, mezun olmanız gereken tarihi eklemeyi de unutmayın. Eğer yüksek lisans ya da üstü bir eğitim alıyorsanız, bu eğitimlerin dalları hakkında bilgi verin. Okuduğunuz ve mezun olduğunuz okullarda aldığınız eğitimin içeriğinden kısaca söz etmeyi unutmayın.

Doğrudan lisans programınızın altında yer alan dersleri madde işaretleriyle birlikte ekleyebilirsiniz. Şirketin hedeflerine daha iyi uyan derslere odaklanın. Ayrıca başka kurslar tamamladıysanız, bunları eğitim bölümüne dahil edin. Alternatif olarak, kurs ve sertifikalar bölümünü öne çıkarmak için CV'nizi bu bölümleri ayırarak biçimlendirmeyi deneyin. İş bulma şansınızı artırmak için, çalışma alanınızla ilgiliyse mesleki kurslar ve sertifikalar eklemekten çekinmeyin.

CV’lerde orta eğitim bölümünü yazmak zorunlu değildir. Fakat başvurunuzu destekleyeceğine inanıyorsanız ya da uluslararası bir lisede okuduysanız, açık fikirliliğinizi ve çeşitli ve çok kültürlü bir ekipte çalışma yeteneğinizi vurgulamak için bu bilgiyi kullanmak iyi bir fikir olabilir.

İpucu: Staj ya da geçici iş arayışında olan öğrenciler CV’lerinde eğitim ve becerilerini ön plana çıkarırlarsa, işi elde etme şansları artacaktır. Ayrıca mezun olmak üzereyseniz ve iş deneyiminiz yoksa nasıl CV hazırlamanız gerektiğini anlatan yazımızı da okuyabilirsiniz.

CV’ni̇ze uygun en İyi̇ şablonu seçİn

CV şablonu, kolay okumayı sağlamanın yanı sıra, CV’nizin öne çıkarmak istediğiniz bölümlerine göre ayarlanmış son derece kullanışlı ve etkili bir araçtır. Bir öğrenci olarak CV'nizin etkisini arttıracak bir şablon seçmek istiyorsanız, hemen sitemize göz atın. Sürekli yenilenen ve güncellenen şablonlarımızdan birini seçin ve hemen CV’nizi yazmaya başlayın. Üstelik daha sonra şablonu değiştirebilir ve özgeçmişinizin üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz.

Şablonlar yaratıcı, modern, dikkat çekici ve kullanışlıdır. Siz CV’nizi hazırladığınız sırada bilgilerinizin şablon içerisine nasıl yerleştiğini ekranın sağında eş zamanlı olarak izleyebilirsiniz. Öne çıkarmak istediğiniz bilgilere göre ayarlanmış bir şablonu bulana kadar tüm şablonları deneyebilirsiniz. Sitemizdeki CV oluşturma aracı size bu konuda adım adım yardım edecek ve kısa sürede güçlü bir özgeçmiş oluşturacaksınız.

Ön yazı ile CV’nizin etkisini arttırın

Kapak mektubu ya da ön yazı olarak tanımlanan doküman ile CV’nizin daha profesyonel görünmesini sağlayabilirsiniz. CV’nizi sunarken ekleyeceğiniz bu mektubu iş verene ya da insan kaynakları departmanına hitaben yazmalısınız. İş ilanını nerede gördüğünüzü, başvurmaya neden karar verdiğinizi, bu pozisyon için neden uygun bir aday olduğunuzu, yeteneklerinizi, başarılarınızı ekledikten sonra iş verenle bir iş görüşmesi talep edebilir ve teşekkür ederek mektubunuzu sonlandırabilirsiniz.

Ciddi, özenli ve sorumluluk sahibi bir izlenim bırakmanızı sağlayacak olan ön yazıyı giriş, gelişme ve sonuç paragraflarından oluşturun. Aşağıdaki bilgieri sırasıyla girin:

1- Tarih
2- Kişisel bilgileriniz
3- Başvurduğunuz şirketin adı, adresi ve yetkili kişinin adı
4- Konu ve ek kısmı
5- Selamlama
6-Giriş, gelişme ve sonuç paragrafları
7-Teşekkür ve imza

Sayfanın sol üst kısmına kendi bilgilerinizi ve mesleki ünvanınızı yazın. Sağ üst köşeye tarih atın. Sağ alt köşeye başvurduğunuz şirketin detayları ve yetkili kişinin adını girin. Bu bölümün altına, sol kısma konuyu ve ek olarak CV’nizi girdiğinizi belirtin. Ardından selamlama kısmı ile mektubunuza başlayın.

İlk paragrafta kendinizi tanıtarak bu iş için neden uygun olduğunuzu anlatın. Şirketi tanıdığınızı belirten birkaç cümle yazın. İkinci paragrafta başarı ve yeteneklerinizden kısaca söz edin. Şirkete katacaklarınızdan söz edin. Son paragrafta bir eylem planı önerin ve iş görüşmesinde kendinizi daha iyi tanıtabileceğinizi belirtin.

Son paragrafta iş verene zaman ayırıp mektubunuzu okuduğu için teşekkür etmeyi unutmayın. Ön yazıda kibar ve resmi bir dil kullanın. Kısa ve öz olmasına dikkat edin. İmzalamayı ve tarih koymayı unutmayın.

SONUÇ

Yukarıdaki bilgilerde iyi bir öğrenci CV’sinin nasıl hazırlanması gerektiğiyle ilgili bilgileri verdik. Kariyer yaşamına başlamadan önce mesleğiyle ilgili yarı zamanlı bir işte çalışmak ya da staj yapmak isteyen öğrenciler bu bilgilerle kendilerine güçlü bir CV hazırlayabilir ve ilk iş tecrübelerini edinebilirler.

Şu noktalara dikkat etmeyi unutmayın:

  • İletişim bilgilerinizde hata yapmayın. Olası bir iş görüşmesi iin size bu bilgilerle ulaşılacağını unutmayın.
  • Geçerli olmayan bir e-posta adresi kullanmayın.
  • Kullandığınız dil, resmi, sade ve profesyonel olmalı.
  • İmla hatası yapmayın. Bu sizin amatör görünmenize neden olacaktır.
  • İşe uygun bir fotoğraf seçin. Sosyal medyanızdan alınmış, özel yaşamınızı yansıtan fotoğraflardan, avatar ve karikatürlerden uzak durun.
  • CV’nizi yazıp bitirdikten sonra mutlaka gözden geçirin. Yanlışlar varsa düzeltin.
  • CV’nizin 2 sayfadan uzun olmamasına dikkat edin.

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak