Mükemmel Bir Psikolog CV’si Hazırlamak: Örnekler ve İpuçları

Psikologlar, yaşam içinde ruhsal olarak zorlanan insanların dünyayı anlamlandırmalarına yardımcı olan yüksek eğitim almış profesyonellerdir. İnsanların kendi başlarına çözemedikleri duygusal ve ruhsal sorunların temeline inerek, bunlardan kurtulmak için gereken yöntem ve teknikleri danışana öğretir, farklı bakış açıları sunarlar. Eğer siz de kariyer olarak psikoloji alanını seçtiyseniz, empati, çözüm odaklılık, iyi bir dinleyici olmak gibi bir dizi yeteneğe sahipsiniz demektir. 

Hemen CV’nizi oluşturun

Psikolog pozisyonu için iş arayışındaysanız CV yazma süreci canınızı sıkıyor olabilir. Fakat CVMaker uzmanlarının hazırladığı her mesleğe yönelik CV örnekleri ve ipuçlarıyla, siz de kendinize mükemmel bir Psikolog CV oluşturabilir ve diğer adayları geride bırakarak düşlediğiniz işi elde edebilirsiniz. Bu yazımızda psikolog için CV örnekleri ile diğer tüm bilgileri ve ipuçlarını sizler için derledik.

CV Yazma Süreci: Nereden Başlamalısınız?

CV yazmak neredeyse her adayı tedirgin etse de rehberimizi okuduktan ve sitemize üye olarak CV oluşturma aracımızı kullanmaya başladıktan sonra bunun böyle olmadığını göreceksiniz. CV yazmaya başlamadan önce tüm bilgilerinizi biraraya toplanız yerinde olur. Eğitim, iş tecrübeleriniz, becerilerinizin listesi, referanslarınız, katıldığınız kurslar ve sertifikalarınız, aldığınız ödüller, yayınlarınız ve bildiğinizin dilleri bir yere not edin. Bu bilgilerin tamamını kullanarak kendinize bir Ana CV oluşturun ve bu CV’yi ileride diğer pozisyonlarda güncelleyerek kullanmak için kaydedin.

Ana CV oluşturduktan sonra başvuracağınız pozisyona uygun bilgilerinizin ve niteliklerinizin yer aldığı işe özel bir CV hazırlayabilirsiniz. Öncelikle iş ilanını dikkatle okuyarak aranan özellikler kısmındaki anahtar kelimeleri CV’nizde kullanmaya çalışın. Çünkü Aday Takip Sistemi adı verilen elektronik tarama programı CV’lerde bu anahtar kelimeleri arayacak ve bulamadığı öz geçmişleri otomatik olarak eleyecektir. Buna dikkat etmenizi öneriyoruz. CV örnekleri psikolog mesleği için bu yazımızda yer alacak.

Psikolog CV Örneği

Bu örnekte CVMaker sitemizde bulunan Edinburgh şablonu kullanılmıştır. CV örnekleri ve daha fazla bilgi edinmek için siz de sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Psikolog CV Örneği

Psikolog CV Örnekleri pdf olarak indirilebilir

Psikolog CV’sine Neleri Dahil Etmelisiniz?

Her CV’ye dahil edilmesi gereken belli başlı bilgiler vardır. Bunlar; kişisel bilgileriniz, kısa öz geçmişiniz, iş deneyimleriniz, eğitim bilgileriniz, becerileriniz ve diğer ek bilgilerdir. Ek bilgiler için referanslar, kurslar, hobiler, ödüller, yayınlar ve sertifikalar örnek verilebilir. Ayrıca becerilere dayalı ve etkili bir CV hazırlamak için iş ilanını dikkatlice okuduktan sonra ilanda belirtilen özellikleri birer anahtar kelime olarak kullanıp CV’nize dahil etmelisiniz. Bu kelimeleri yalnızca ‘’Beceriler’’ bölümünde değil, aynı zamanda kısa profil özetinizi yazarken ya da iş deneyimlerinizi listelerken de kullanabilirsiniz.

CV’nize dahil ettiğiniz anahtar kelimeler Aday Takip Sistemi’nin CV’nizi otomatik olarak elemesini engelleyecektir. Tüm bunlara ek olarak işe uygun bir fotoğrafı da CV’nize eklemenizi öneriyoruz. Ülkemizde insan kaynakları uzmanları hala CV’de fotoğraf bulunmasını tercih ediyorlar. Fotoğraf çekerken yalnızca omuzlarınızdan yukarısını gösterecek biçimde olmasına dikkat edin. Fotoğraf yerine karikatür ya da avatar kullanmaktan kaçının.

Psikolog İçin Profil Özeti Nasıl Yazılır?

Profil özeti ya da kısa öz geçmişiniz, CV’nizin üst bölümünde yer almalı ve iş verenin ilk okuyacağı bölümlerden biri olmalıdır. Gereksiz bilgiler yerine iş pozisyonuna ve iş ilanında belirtilen özelliklere odaklanarak bunlarla paralel niteliklerinizi ve kariyer hedeflerinizi vurgulamalı, bir ya da iki paragrafı aşmamalısınız. Başarılarınızdan, becerilerinizden ve daha önceki işlerinizdeki sorumluluklarınızdan söz edebilirsiniz. Böylece pozisyon için en uygun aday olduğunuzu vurgulayabilirsiniz.

Psikologlar insanları neyin harekete geçirdiğini bilirler, bu nedenle işe alım uzmanının CV'nizi bir kenara koymasını engelleyecek ilgi çekici niteliklerinizi eklediğinizden emin olun. İyi yazılmış bir profil özeti sayesinde CV’nizin geri kalanının da okunmasını sağlayabilirsiniz. Çocuk psikolojisi, danışmanlık, travma terapisi gibi, psikolojinin bir çok dalı vardır. CV'nizin iş pozisyonuna uygun olduğundan emin olmak için her zaman özel uzmanlığınızı vurgulayın. İşe alım uzmanını deneyiminizi tahmin etmek için uğraşmak zorunda bırakmayın.

Hemen CV’nizi oluşturun

Psikolog CV’si İçin En İyi Beceriler

İyi bir psikologda bulunması gereken becerilerin yanı sıra başvurulan pozisyona uygun becerilerinizin olup olmadığı konusunda da kafanızı netleştirmelisiniz. Bir işe başvuru yaparken yalnızca işi elde etmek için kendinizde bulunduğuna inanmadığınız becerileri eklemeyin. Bunun yerine işe en uygun becerilerinizin listesini yapın. Bunları mesleki ve sosyal beceriler olarak ikiye ayırabiliriz. Mesleki beceriler eğitim ve deneyimleriniz sonucu elde ettiğiniz ve işinizi yaparken kullandığınız teknik bilgi ve yeteneklerdir. Sosyal beceriler ise daha çok kişiliğinizle ilgilidir ve işinizde size başarıyı getirebilecek özelliklerinizdir.

Bir psikolog için en iyi becerileri şöyle sıralayabiliriz:

  • İyi iletişim
  • İyi dinleyici
  • Sabırlılık
  • Empati
  • Güven verme
  • İç gözlem
  • Çözüm odaklılık
  • Terapi yapma
  • Araştırma
  • Takım çalışması
  • Liderlik
  • Zaman yönetimi

Bir psikolog olarak becerilere dayalı ve dikkat çeken bir CV oluşturmak için sitemizdeki makaleye göz atabilirsiniz.

Psikolog CV’sinde İş Deneyimi Bölümü

İş deneyimi bölümü her iş verenin öncelikli olarak ilgilendiği kısımdır. Çünkü böylelikle mesleğinizde ne kadar profesyonel olduğunuzu ve işinizi yaparken ne tür sorumluluklar üstlenebileceğinizi tahmin edebilirler. Dolayısıyla iş deneyimlerinizi yazarken dikkatli olmalı ve bazı altın kuralları aklınızdan çıkarmamalısınız.

  1. İş deneyimlerinizi ters kronolojik sıraya göre en son deneyiminizden başlayarak geriye doğru sıralayın.
  2. Pozisyonla doğrudan ilgisi olan deneyimlerinizi ekleyin. İşle doğrudan ilgisi olmayan deneyimlerinizi, CV’nizi desteklemesi açısından ek iş deneyimi olarak ekleyebilir ya da CV’nizin uzamaması için eklemeyebilirsiniz.
  3. İş deneyimlerinizi çalıştığınız kurumun adı, kurumun bulunduğu yer, çalıştığınız tarih aralığı ve mesleki ünvanınızı yazdıktan sonra madde imleriyle aldığınız görevleri ve başarılarınızı sıralayın.

Eğer yeni mezunsanız ve iş deneyimi bölümüne ne yazacağınızı bilmiyorsanız, stajınızı ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu durumda gönüllü çalışmalarınız ve okurken üstlendiğiniz projeler de CV’nizi destekleyebilir. Yeni mezun psikolog cv örnekleri için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

Psikolog CV’si İçin İş Deneyimi Örnekleri

Aşağıda, deneyimli ve deneyimsiz bir psikolog için iş deneyimi örnekleri veriyoruz. Bu örneklerden yola çıkarak siz de CV’nizi etkili bir biçimde hazırlayabilirsiniz.

Deneyimli psikolog iş deneyimi örneği:

Klinik Psikolog
Medikal Hastanesi
İstanbul
2015 - 2022

  • Danışanların şikayetlerini dinleyerek ön bilgilendirme aldım ve durum değerlendirmesi yaparak tanı koydum.
  • Tanısını koyduğum psikolojik rahatsızlıklara göre bir terapi programı hazırladım ve uyguladım.
  • Psikoterapi ve davranış terapisi yöntemlerini kullanarak tedaviler uyguladım.
  • Gerekli gördüğüm durumlarda danışanlarımı başka profesyonellere yönlendirdim.
  • Doktorlar, hemşireler ve sosyal hizmetler uzmanlarıyla işbirliği içinde çalıştım.
  • Psikometrik testler uyguladım.

Deneyimsiz psikolog İçin İş Deneyimi Örneği: 

Stajyer Psikolojik Danışman

Ece Özel Eğitim Kurumları

İstanbul

2022 - 2023

  • Okul psikoloğunun bana verdiği görevleri eksiksiz yerine getirdim.
  • Desteğe gereksinimi olan öğrencilerin kayıtlarını tuttum.
  • Psikologla işbirliği içinde çalışarak bazı terapi seanslarına katıldım.
  • Ailelerle iletişimin kurulmasını sağladım ve onlara durumla ilgili ön bilgi verdim.
  • Öğrencilerin psikolojik gelişimlerine yönelik okul içi drama uygulamaları yaptım.

Psikolog İçin Ek İş Deneyimi Bölümü

Bu bölümde pozisyonla doğrudan ilgisi bulunmayan ama mesleğinizle ilgisi olan  çalışmalarınızı kullanabilirsiniz. Bu çalışmalar okuduğunuz sırada okulunuzun düzenlediği ve sizi görevlendirdiği işler olabileceği gibi gönüllü olarak çalıştığınız işler de olabilir. Başvurunuzu destekleyeceğine inandığınız sürece bu deneyimleri CV’nize aktarmanızı öneriyoruz. Örneğin Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için okullarda yaptığı çalışmalardan birinde gönüllü olarak sorumluluk aldıysanız bunu ek iş deneyimi olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca İş deneyimi ile ilgili bilgi ve başarılara dayalı bir CV’nin nasıl yazılacağıyla ilgili blogumuzdaki makalelere göz atabilirsiniz.

Psikolog CV’si İçin Eğitim Bölümü

Ülkemizde psikologlar ilgili üniversitelerin psikoloji bölümlerinden mezun olarak mesleğe atılıyorlar. Klinik psikologlar ise yüksek lisans ya da doktora eğitimlerini tamamladıktan sonra klinik psikolog oluyorlar. Bunun yanı sıra rehberlik ve psikolojik danışmanlık için lisans eğitimi alarak da bu alanda hizmet verebiliyorlar. Eğitiminiz hangisi olursa olsun, psikoloji alanında bir pozisyon için başvuru yapmadan önce bu bilgileri CV’nize en doğru biçimiyle girmenizde yarar var.

Eğitim bilgilerinizi yazarken okuduğunuz okulun adı, bölümün adı, okulun lokasyonu (örneğin İstanbul, Ankara vs…) diploma dereceniz ve okuduğunuz tarih aralığını mutlaka yazın. Ardından aldığınız eğitimin kısa bir açıklamasını yazın. Okul isimlerini kısaltma olarak yazmayın. Kimsenin bu kısaltmanın karşılığını bulmak için zaman harcamaya niyeti olmayacağını göz önünde bulundurun. CV'de eğitim bölümü hazırlarken ayrıca kurs ve sertifikalarınızı nasıl hazırlayacağınızla ilgili bilgiler sitemizde mevcut.

Psikolog CV’si İçin En İyi Şablonu Seçin

CV şablonları uzun süredir hayatımızdalar. Onlar yokken düz bir sayfaya alt alta sıralanmış paragraflar halinde yazılan CV’ler vardı ve bu durum aday belirlerken okunma zorluğu ve zaman kaybı yaratıyordu. Oysa günümüzde bir CV’nin belli bir düzen içinde bulunmasını ve kolay okunmasını sağlayan şablonlar var. CVMaker olarak işinde uzman profesyoneller tarafından oluşturulan onlarca şablonumuzdan birini seçerek siz de öz geçmişinizin diğer adaylarınkinden farklı olmasını ve ilgi çekmesini sağlayabilirsiniz.

Şablon seçiminde dikkat etmeniz gereken nokta, şablonun yapısının istediğiniz niteliklerinizi ön plana çıkaracak türde olmasıdır. Örneğin bazı şablonlar eğitim bilgilerini ve becerileri vurgularken, bazıları iş deneyiminizi ve profil özetinizi daha görülebilir yapar. Dolayısıyla bir psikolog olarak öncelikle iş deneyimi ve eğitiminizi ön plana çıkarmak isteyebilirsiniz. Sitemizde Edinburgh, Oxford, Stanford, Princeton, Berkeley ve Otago başta olmak üzere onlarca şablon bulunuyor. Siz de bunlardan birini seçin ve hemen kusursuz bir CV hazırlamaya başlayın.

Bir Ön Yazı Yazın

Uzun bir okul döneminin ya da iş arama sürecinin ardından kendinize mükemmel bir CV hazırladınız ve iş başvurusu yapmaya hazırsınız. Fakat başvuru yapmadan önce bir ön yazı yazmanızın, işi kazanma şansınızı artıracağını biliyor muydunuz? Araştırmalara göre ön yazı ile birlikte CV’lerini sunan adayların işi elde etme oranları diğerlerine göre daha yüksek. Peki ön yazının bu gücünden siz de faydalanmak istemez misiniz?

Ön yazı, iş başvurunuzun bir parçası olarak CV’nizle sunduğunuz tek sayfalık bir belgedir. Ortalama bir ön yazı 250 ile 400 kelime arasında, kısa ve resmi bir dille yazılmış olmalıdır. İyi bir ön yazı CV’nizin insan kaynakları yöneticisinin ilgisini çekmesini sağlar. Buna karşın eğer özensiz ve kötü bir ön yazı hazırladıysanız, CV’niz mükemmel olsa bile çöpe gidebilir. Dolayısıyla iyi bir ön yazı hazırlamak için şu kurallara dikkat etmelisiniz:

  • Yazınızın baş kısmına kendi bilgilerinizi ve başvuru yapacağınız şirketin bilgilerini girin.
  • Giriş, gelişme ve sonuçtan oluşan 3 paragraf yazın.
  • İlk paragrafta iş ilanına nerede rastladığınızı ve neden başvurmaya karar verdiğinizi anlatın.
  • İkinci paragrafta niteliklerinizden, başarılarınızdan ve pozisyona uygun becerilerinizden söz edin. Şirketi tanıdığınızı ve bu pozisyonun hakkını verebilecek deneyime sahip olduğunuzun altını çizmeyi unutmayın.
  • Son paragrafta, zaman ayırıp mektubunuzu okuduğu için iş verene teşekkür edin. Ayrıca bir iş görüşmesi talep edebilir ve bu görüşmede kendinizi daha iyi ifade edebileceğinizden söz edebilirsiniz.
  • Kapanışı ‘’Saygılarımla’’ kelimesiyle yapın.

CV’nizi ve ön yazınızı bitirdikten sonra bir arkadaşınıza ya da bir profesyonele kontrol ettirin. Sizin göremediğiniz hataları görebilir ya da farklı bir bakış açısı sunabilirler. Ön yazı hazırlamak için bilmeniz gerekenler ve daha fazlası için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

İyi Bir Psikolog CV’si Yazmak İçin İpuçları

Genel olarak iyi bir CV hazırlamak için belli başlı kurallar vardır. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece kolay okunan ve dikkat çeken etkili bir CV hazırlamanız işten bile değildir.

  1. CV kısa olmalı. En çok iki sayfadan oluşmalıdır. Eğer CV’nizin uzayacağını düşünüyorsanız yeniden gözden geçirerek gereksiz bilgileri ayıklamayı düşünün.
  2. İyi bir şablon CV’nizin yalnızca görünümünü değil içeriğini de düzenleyerek etkisini atırır. Mesleğinize en uygun şablonu seçin.
  3. İmla hatası yapmayın. Bu tür hatalar amatör ve özensiz görünmenizi sağlar.
  4. Aday Takip Sistemine uygun bir CV yazın. Bunun için iş ilanındaki anahtar kelimeleri CV’nizin belli bölümlerine serpiştirmeyi unutmayın.
  5. Ters kornolojik sıralama yöntemiyle iş deneyimlerinizi ve eğitim bilgilerinizi girin. Böylece iş verenin son deneyimlerinize odaklanmasını sağlarsınız.

Bol şans!

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak