Aşçı CV örneği ile kusursuz bir CV hazırlayın.

CV’niz düşlediğiniz ve daima çalışmak istediğiniz iş pozisyonunu elde etmek için son derece önemli bir dokümandır. İşi elde etmek için yola nereden çıkacağınızı bilmediğinizde yolculuğunuz zorlu olabilir. Özellikle aşçılık gibi uzun ve yorucu çalışma saatleri ile yoğun iş temposu gerektiren bir meslekteyseniz, hakettiğiniz iş ortamını elde etmek için öncelikle kendinize kusursuz bir CV hazırlamalısınız. İster bir restoranda ya da kafede, isterseniz bir aşçılık okulunda ya da otel mutfağında çalışmak isteyin, becerilerinizi ve özelliklerinizi iyi yansıtan bir öz geçmişiniz olmalı.

Hemen CV’nizi oluşturun

Özellikle günümüzün ileri teknolojik özelliklerinden biri olan ATS (Aday Takip Sistemi) ile CV’nizin elenmesini istemiyorsanız, CV’nize neleri eklemeniz gerektiğini bilmelisiniz. ATS, öz geçmişleri elektronik oalrak tarayan ve içinde sektörle ilgili anahtar kelimeler arayan bir yazılımdır. Böylelikle işe alım uzmanları yoğun başvurular sırasında, gerekli özel kelimeleri barındırmayan, yani pozisyona uygun olmadığını düşündükleri CV’lerin büyük bir çoğunluğunu bu yazılım ile otomatik olarak elerler. Bu yazıda CV’nizin elenmemesi için neler yapmanız gerektiğinden de söz edeceğiz.

İster deneyimli bir profesyonel olun, ister aşçılık kariyerinize yeni başlıyor olun, gelin öne çıkmanıza ve hayalinizdeki işe girmenize yardımcı olacak profesyonel bir CV oluşturalım.

CV Yazma Süreci: Nereden Başlamalısınız?

Öncelikle kariyer hedefleriniz konusunda net bir düşünceye sahip olmalısınız. Nasıl bir pozisyonda ve ne tür bir iş yerinde çalışmak istediğizi belirleyin. İlerleyen zamanda kariyerinizde ne tür gelişmeler olmasını istiyorsanız buna göre aklınızdaki soruları yanıtlayın. Böylece CV’nizi başvurduğunuz işe göre uyarlamanız daha kolay olacaktır. Ardından o güne dek edindiğiniz tüm deneyimleri ve özelliklerinizi kapsayan bir ana CV yazmaya başlayabilirsiniz. Ana CV, kariyerinizle ilgili tüm detayları barındıran kapsamlı bir CV’dir. Böyle bir CV’yi daha sonra başvuracağınız pozisyona göre güncelleyerek işe özel bir özgeçmiş oluşturmanız mümkündür.

Kariyerinizde ilerledikçe, yeni temel beceri ve özellikler kazandıkça ana CV’nizi güncelleyin. Ana bir CV oluşturmanın ve bunu birkaç işe başvurmak için kullanmanın iş bulma şansınızı artırdığına dair yaygın bir yanlış inanış vardır. Gerçekte, bu strateji iş aramanıza zarar verebilir ve bir iş görüşmesi yapma şansınız geri tepebilir. Çünkü pozisyonla doğrudan ilgisi bulunmayan bilgileri içerebilir. İşe özel CV, başvurduğunuz işe özel olarak hazırlanmalıdır. İş tanımına uygun anahtar kelimeler ve ifadeler kullanarak işle en alakalı beceri ve deneyimleri vurgulamalıdır. Bunu yapmak, diğer başvuru sahipleri arasından sıyrılmanızı sağlayacak ve mülakata seçilme şansınızı artıracaktır. Aşçı CV örnekleri arıyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Aşçı CV Örneği

Bu örnekte adayımız sitemizde bulunan Cornell şablonunu kırmızı renkte kullanmayı tercih etmiştir.

Aşçı CV Örneği

Aşçı CV Örnekleri pdf olarak indirilebilir

Diğer CV örnekleri için ayrıca sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Aşçı CV’sine Hangi Bilgiler Dahil Edilmelidir?

Bir aşçı CV'si diğer meslek gruplarına ait CV'lerle aynı temeli izlese de, aşçılık sektörüne özel yazma stratejileri ve bilgiler gerektirir. Hem ana hem de işe özel bir CV oluşturmak da dahil olmak üzere gerekli hazırlık, yazma, düzenleme ve düzeltme adımlarını izledikten sonra, potansiyel işverenler üzerinde iyi bir izlenim bırakmaya hazırsınız demektir. Bunun için basit, bölüm bölüm bir yaklaşım kullanarak güçlü yönlerinizi ve becerilerinizi açık ve etkili bir şekilde CV’nize yansıttığınızdan emin olmalısınız.

CV’nize kişisel bilgilerinizi, profil özetinizi, iş deneyimlerinizi, eğitim bilgilerinizi ve becerilerinizi girdikten sonra, o pozisyon için sizi destekleyeceğine inandığınız başarılarınız, aldığınız ödüller, yayınlarınız ve diğer özelliklerinizi girebilirsiniz.

Aşçı CV’si İçin Profil Özeti Nasıl Yazılır?

Kişisel profil bölümü, CV'nizin en üstünde yer alan ve hedeflediğiniz işle uyumlu ilgili deneyiminizi, sosyal becerilerinizi ve niteliklerinizi vurgulayan bir özettir. İşe alım uzmanları genellikle ilk olarak bu bölümü gördüklerinden, bu bölümü hazırlamak için yeterli zaman ayırmak çok önemlidir.

Bir CV’de aynı bilginin iki kez tekrarlanmaması hem kolay okunabilirlik hem de kısa tutulması anlamında faydalı olacaktır. Bu nedenle kısa öz geçmişinizi yazarken okuduğunuz okullardan söz etmek yerine kariyer hedeflerinizden, başarılarılarınızdan ve o pozisyonla doğrudan ilgisi bulunan becerilerinizden söz etmeniz iyi olur. Aşağıdaki örneklerde değişik alanlarda uzmanlaşmış aşçılar için hazırlanmış kısa özgeçmişleri görebilirsiniz.

Hemen CV’nizi oluşturun

Aşçı İçin Profil Özeti Örnekleri

Baş Aşçı Profil Özeti:

Üst düzey restoran ve otellerde 10 yılı aşkın deneyime sahip Baş Aşçıyım. Menü planlama, yemek hazırlama, sunum ve mutfak yönetimi konularında deneyim ve yetenek sahibiyim. 20 tane şef ve mutfak personelinden oluşan bir ekibe liderlik ederek müşteri beklentilerini aşan yüksek kaliteli yemekler sunma başarısını gösterdim. Olumlu ve işbirliğine dayalı bir çalışma ortamını teşvik etmemi sağlayan mükemmel iletişim ve liderlik becerilerine sahibim.

Mutfak Bölüm Şefi Profil Özeti:

Aşçılık sektöründe 5 yıllık deneyime sahip, detay odaklı bir Bölüm Şefiyim. Yemek hazırlama, pişirme teknikleri ve mutfak güvenliği konusunda başarılı ve yetenkliyim. Müşteri beklentilerini aşan olağanüstü yemekler sunmak için Şeflerle işbirliği içinde çalışma konusunda kanıtlanmış başarıya sahibim. Envanteri yönetme, hijyen standartlarını koruma ve optimum mutfak performansını sağlamak için gıda güvenliği protokollerini uygulama konusunda uzmanım.
Sos Şefi Profil Özeti:

Mutfak endüstrisinde 8 yılı aşkın deneyime sahip son derece yetenekli bir sos şefiyim. Menü oluşturma, yemek hazırlama, sunum yapma ve mutfağı yönetme konusunda uzmanım. 10 tane mutfak personelinden oluşan bir ekibe liderlik ederek müşteri beklentilerini aşan yüksek kaliteli yemekler sunmada kanıtlanmış başarı elde ettim. Olumlu ve işbirlikçi bir çalışma ortamı yaratmaya odaklanan güçlü iletişim ve liderlik becerilerine sahibim.

Aşçı CV’sine Hangi Beceriler Eklenmeli?

Özgeçmişinizi hazırlarken göz önünde bulundurmanız gereken üç ana beceri kategorisi vardır: teknik beceriler, sosyal beceriler ve aktarılabilir beceriler. Teknik beceriler, bir kurs, eğitim veya pozisyonda deneyim yoluyla kazanabileceğiniz ölçülebilir yeteneklerdir. Sosyal beceriler doğuştan gelir ve günlük yaşam deneyimleriyle daha da geliştirilebilir. Aktarılabilir beceriler ise bu iki becerinin arasında bir yerde bulunur ve eğer başvuracağınız iş pozisyonuyla ilgili aktarılabilir becerileriniz varsa bunları öz geçmişinizde vurgulamanız iyi olur.

Mesleki ve aktarılabilir becerilerinizi CV’nizde Beceriler başlığı altında toplarken, sosyal becerilerinizi profil özetinizin içine dahil edin. Bu şekilde becerilerinizin tamamını daha etkili bir biçimde yansıtabilirsiniz. Aşağıda, aşçı CV’sine dahil edilebilecek becerilerin bir listesini bulabilirsiniz.
Sosyal beceri örnekleri:

  • İletişim
  • Detaycılık
  • Yaratıcılık
  • Liderlik
  • Zaman yönetimi
  • Problem çözme
  • Ekip ruhu
  • İş birliği
  • Empati

Teknik beceri örnekleri:

  • Mutfak yönetimi
  • Mutfak teknikleri ve pişirme yöntemleri
  • Gıda hazırlama ve işleme
  • Menü geliştirme veya tarif oluşturma
  • Pişirme ekipmanları ve araçları hakkında bilgi
  • Gıda güvenliği bilgisi
  • Sanitasyon uygulamaları
  • Tabak ve sunum
  • İşletme ve finansal yönetim.

Aşçı CV’si İçin İş Deneyimi Bölümü

Bu tür bir pozisyon için, iş deneyimi CV'nizin temel bölümüdür. İster Sos Şefi olun, ister Baş Aşçı olun, ne yaptığınızı ve ne başardığınızı açıkça belirtmeniz çok önemlidir. İş deneyimlerinizi yazarken ters kronolojik sırayı takip etmenizi, en son işleri ilk olarak listelemenizi öneririz. Kısa süreli deneyim kazandıysanız veya bir staj tamamladıysanız bunları da CV’nize eklemeyi unutmayın.

İş deneyimlerinizi yazarken iş yerinin adını, mesleki ünvanınızı, iş yerinin bulunduğu bölgeyi, çalıştığınız tarih aralığını yazdıktan sonra madde işaretleriyle, aldığınız sorumlulukları ve elde ettiğiniz başarıları listeleyin.

Aşçı CV’si İçin İş Deneyimi Örnekleri

Aşağıdakine benzeyen örnekleri CV’nizin iş deneyimi bölümünde madde işaretleri ile listeleyebilirsiniz:

  • Dört ay içinde restoran gelirinde %20 artış sağlayan yeni bir menünün geliştirilmesine öncülük ettim.
  • Altı yeni şeften oluşan bir ekibe eğitim vererek üç ay içinde başarılarında %35 artış sağladım.
  • Beş yüzden fazla misafiri olan kurumsal bir etkinlik için en yüksek puan alan yemekleri sunmak üzere 10 Şeften oluşan bir ekibi koordine ettim ve yönettim.
  • Etkili mutfak güvenliği protokolleri uygulayarak kazaların %75 oranında azalmasını sağladım.
  • Yeni bir tatlı menüsü oluşturarak tatlı satışlarında %30'luk bir artış sağladım.

Aşçı CV’si İçin Ek İş Deneyimi Bölümü

Başvuracağınız pozisyona uygun iş deneyimlerinizi yazdıktan sonra CV’nizde yer olduğunu ve uzamayacağını düşünüyorsanız ek iş deneyimlerinizi de yazabilirsiniz. Bunlar, gönüllü çalıimalarınız olabileceği gibi okuldayken üstlendiğiniz projeler ya da yaptığınız stajlar olabilir. Ek iş deneyimleriniz, doğrudan pozisyonla ilgili olmasa bile iş verene sizin mesleğe verdiğiniz emek ve edindiğiniz farklı deneyimleriniz konusunda ışık tutacak ve sizinle ilgili daha fazla olumlu fikir edinmesini sağlayacaktır.

Aşçı CV İçin Eğitim Bölümü

Eğitim, hemen hemen her meslekte önemli olsa da aşçılık mesleği çoklukla mutfaklarda edinilen deneyimle geliştirilir. Yine de ülkemizde mutfak sanatları ile ilgili eğitim veren üniversiteler olduğu kadar aşçılık eğitimlerinin yapıldığı bazı özel kurslar da bulunuyor. Ayrıca, gıda güvenliği veya beslenme konularında uzmanlaşmış eğitim veya sertifika programlarını tamamlamak niteliklerinizi artırabilir ve iş piyasasında daha rekabetçi olmanızı sağlayabilir.

Bu tür bir eğitim aldıysanız bunu CV’nize yansıtmanız gerekir. Bunu yaparken şu bilgileri girmelisiniz:

  • Okul ya da eğitim kurumunun adı
  • Okulun bulunduğu bölge/ ülke
  • Aldığınız diploma derecesi
  • Okuduğunuz tarih aralığı
  • Eğitimin kısa bir tanımı

Yeni mezunlar için CV örnekleri sitemizde yer alıyor. Fakat bir üniversite eğitimi almış olun ya da olmayın, eğer kendinizi mesleğinizde geliştirmek için bazı kurslara katılmış ve sertifika edinmişseniz bu bilgileri de yine yukarıda olduğu gibi CV’nize girmeyi unutmayın. Gastronomi CV örnekleri için CVMaker sitemizi ziyaret edin. Ya da Kurs ve sertifikaları CV'nize girmek için bu yazımıza göz atın.

Aşçı CV’si İçin En İyi Şablonu Seçin

Şablonlar bir CV’nin yalnızca görsel olarak değil, içerik olarak da dikkat çekmesini sağlarlar. Bilgilerinizin dokümana düzgün olarak yerleşmesini sağlarken, öne çıkarmak istediklerini vurgulalarlar. Dolayısıyla deneyimin oldukça önemli olduğu aşçılık mesleği için de bu bilgilerinizin altını çizecek uygun bir şablon seçerek iş verenin dikkatini çekmeyi başarabilirsiniz.

CVMaker sitemize girdiğinizde her meslek grubu için sektör uzmanları tarafından özenle hazırlanmış onlarca şablonumuzdan birini seçerek siz de CV’nizi mükemmel bir yapıya dönüştürebilirsiniz. Bu rehberimizde aşçı adayımız sitemizdeki Cornell şablonunu seçerekiş deneyimlerini en üste taşımış ve daha görünür olmasını sağlamıştır.

Ön Yazı İle CV’nizi Güçlendirin

Ön yazı, belirli bir işe olan ilginizi gösteren tek sayfalık bir tanıtım yazısıdır. CV’nizi tamamlar ve iş için neden en uygun kişi olduğunuzu açıklayarak kendinizi daha etkili bir şekilde tanıtmanıza yardımcı olur. Ayrıca, CV'de belirttiğiniz iki veya üç ana kariyer başarınızı detaylandırmanıza olanak tanır. Ön yazınızı her pozisyon için özelleştirmek, kuruluşun misyonunu ve değerlerini anladığınızı göstermek açısından çok önemlidir.

Bir ön yazı hazırlarken şu yapıyı kullanın:

  1. İşe alım müdürünü selamlama: Sayın (Adı ve ünvanı)
  2. Açılış paragrafı: İş ilanıyla neden ilgilendiğinizi ve başvuru yapmaya neden karar verdiğinizi anlatan bir iki cümle.
  3. İkinci paragraf: Pozisyonla ilgili mesleki başarılarınızı aktaran ve bu pozisyon için neden en uygun aday olduğunuzu belirten bir iki cümle.
  4. Son paragraf: Zaman ayırıp mektubunuzu okuduğu için işe alım müdürüne teşekkür ve karşılıklı bir görüşme talebi.
  5. Saygılarımla

Daha detaylı bilgiyi ön yazı nasıl yazılmalı isimli makalemizde bulabilirsiniz.

İyi Bir Aşçı CV’si İçin İpuçları

Bir işi elde etmeye çalışmak her zaman kolay değildir. Ancak CV’nizde sergileyeceğiniz doğru strateji ve zihniyetle bu zorluk aşılabilir. Güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemekten kariyer geçmişinizi kısa ve öz bir şekilde sunmaya kadar uygulayacağınız doğru yöntemlerle diğer adaylar arasından sıyrılabilir ve düşlediğiniz pozisyonun kapısını kendinize açabilirsiniz. Sitemizde sunduğumuz Aşçılık CV örnekleri ve yazma ipuçlarımız iş arama süreciniz boyunca size rehberlik edebilir.

Unutmayın, iş arama süreci karmaşıktır ve aksilikler olabilir. Bununla birlikte, becerilerinizi kademeli olarak geliştirerek ve CV'nizi her iş ilanına göre uyarlayarak odaklanmış ve istikrarlı bir tutum sergilemeniz süreci kolaylaştırabilir. Sürekli pratik ve çaba göstererek yazma ve düzenleme becerilerinizi geliştirmeye devam etmenizi öneririz. CV'nizi geliştirmek için sitemizdeki blog yazımızı okumanızı öneriyoruz.

CV yazarken şu ipuçlarını aklınızda tutun:

  1. CV kısa ve net olmalı. Mümkünse 1 sayfayı geçmemeli.
  2. ATS dostu olması açısından iş ilanında belirtilen özellikler, anahtar kelimeler halinde CV’nizin içine serpiştirilmeli.
  3. ’’Ben’’ ya da ‘’biz’’ gibi şahıs zamirleri olabildiğince az kullanılmalı.
  4. Bir ön yazı ile sunulmalı.
  5. Başvurulan pozisyona göre özelleştirilmeli ve her pozisyon için güncellenmeli.
  6. Yalnızca pozisyonla ilgili bilgiler girilmeli, gereksiz detaylardan uzak durulmalı.

Ayrıca aşçı CV örnekleri pdf olarak indirilebilir.

Bol şans!

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak