Profesyonel bir kimyager CV’si hazırlamanız için bilmeniz gerekenler

Günümüzde kimyagerlik mesleği giderek daha popüler hale gelirken bunun nedenlerinin arasında artan teknolojik gelişmeler, gıda ve yem sektöründeki ilerlemeler, sağlık çalışmaları ve hatta mobilya ve oyuncak sektöründe ihtiyaç duyulan kimya hizmetleri olarak sıralanabilir. Böylesine geniş bir çalışma alanına sahip kimya sektöründe kariyer yapan kişiler için birbirinden farklı iş olanakları mevcut.

Hemen CV’nizi oluşturun

Günümüzün modern dünyasında bir kimyager olmaya karar verdiyseniz, teknik bilginizin yanı sıra bazı sosyal becerilere de sahip olmanız beklenir. Uzun süreler laboratuvar ortamında yalnız çalışmanın gerektirdiği sabırlılığa ek olarak gerektiğinde bir ekiple uyumlu işbirliği yapabilme yetisine sahip olmalısınız.

Eğer bir iş başvurusunda bulunuyorsanız ve CV’nizi hazırlamaya nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız, CVMaker uzmanlarının sizler için hazırladığı bu kılavuzdaki örnekleri ve adımları takip ederek siz de kendinize kısa sürede kazandıran ve profeyonel bir CV hazırlayabilirsiniz.

CV yazma süreci: nereden başlamalısınız?

CV yazmak genelde herkese zor görünür. Oysa bazı kuralları bildiğiniz ve doğru bir rehberliği takip ettiğiniz sürece bunun böyle olmadığını anlayacaksınız. İster uzun yıllara dayanan köklü bir iş deneyiminiz olsun, ister yeni mezun bir aday olun, özgeçmiş hazırlarken ilk yapmanız gerken şey, o güne dek edindiğiniz tüm nitelik ve deneyimlerinizi bir araya toplamaktır. Bu bilgiler sizin kariyerinizin kapsamlı bir özetidir ve bu bilgileri daha sonra bir pozisyona uygun hale getirmek için üzerinde çalışmanız gerekecektir.

Kapsamlı ve ana CV’nizi hazırlamaya başlarken bir şablon seçerek başlayın ve bu şablondaki bölümlere, ilgili tüm bilgilerinizi girin. Bu sayede elinizde ileride başvuracağınız tüm pozisyonlara uyarlayabileceğiniz bir ana CV olacaktır. Özellikle çok değişik dallarda çalışma olanağı sunan kimya sektöründe bir pozisyona başvururken o rolle ilgisi olmayan bilgilerinizi eleyebilir ve yerine yenileriniz yazabilirsiniz.

Kimyager CV örneği

Kimyager CV örneği

Buraya tıklayarak bu örneği indirebilirsiniz

Aşağıdaki örnek kimyager CV, 10 yıllık deneyime sahip bir kimyagerin sitemizde bulunan Erasmus şablonunu kırmızı renkte kullanarak özellikle eğitim ve deneyim bölümlerini nasıl öne çıkardığını göstermektedir.

Kimyager CV’sine neleri dahil etmelisiniz?

Her CV için dahil edilmesi gereken temel bölümler vardır. Bu bölümler şunlardır:

  • Kişisel bilgileriniz
  • Profil özetiniz
  • İş deneyimleriniz
  • Eğitim bilgileriniz
  • Becerileriniz
  • Ek bilgiler

Bir kimyager CV’sinde de yukarıda sıraladığımız bölümler kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra pozisyona özel bilgileriniz varsa bunları da girmelisiniz. Örneğin akademik çalışmalarınız, basılı yayınlarınız, ödülleriniz, gönüllü yaptığınız işler, başvurduğunuz pozisyonu destekleyecek her türlü bilgiyi CV’nize girin.

Kimyager CV'niz kimya alanındaki özel uzmanlık alanınızın altını çizmelidir. Başvurduğunuz pozisyona bağlı olarak, proses kimyası, organik sentez, kimyasal analiz, ekipman kalibrasyonu ve diğer ilgili laboratuvar prosedürleri ile ilgili deneyimlerinize yer vermeniz gerekir.

Kimyager CV’sinde profil özeti bölümü

Profil özetiniz CV’nin ilk kısmında yer alarak iş verenlerin dikkatini çeken bir bölümdür. Bu nedenle burada verdiğiniz bilgiler CV’nizin okunmasını da elenmesini de sağlayabilir. Profil özetinizi kısa yaşam öykünüz olarak algılamamalısınız. Bunun yerine pozisyonla ilgili nitelik, beceri, başarı ve özelliklerinize odaklanmalı bu bilgileri en fazla 5-6 cümlelik bir paragrafta verebilmelisiniz.

Profil özetinizi yazarken gereksiz bilgileri girmekten kaçının. Elinizden geldiğince kısa ve etkili bir paragraf oluşturun. Nokta atışı yaparak pozisyona uygun yeteneklerinizin ve geçmişte bu alanda elde ettiğiniz başarıların altını çizin. Kendinden emin ve kariyeri için gelecekte ne istediğini bilen bir adayla her iş veren çalışmak isteyecektir.

Kimyager CV’si için profil özeti örneği

‘’Analitik kimya ve organik sentez alanında beş yıllık deneyime sahip, yüksek motivasyonlu ve detay odaklı kimyager. Analitik yöntemler hakkında kapsamlı bilgi birikimini kullanarak kimyasal analizler yapma konusunda yetenekli. Laboratuvar ekipmanlarının bakımı ve sorun giderme konusunda yetkin.’’

Kimyager CV’si için en iyi beceriler

CV'nizi pozisyonun ihtiyaçlarına göre uyarlamak için beceriler bölümünü kullanın. İş tanımını dikkatle okuyun ve CV'nize eklemek için beş veya daha fazla beceri seçin.

Göz önünde bulundurabileceğiniz bazı teknik beceriler şunlardır:

  • Organik kimya
  • Enstrümantasyon
  • Biyokimya
  • Formülasyonlar
  • NMR spektroskopisi
  • UV-vis spektroskopisi
  • Kalite kontrol
  • HPLC
  • Gaz kromatografisi
  • Laboratuvar ekipmanları ile çalışma
  • Microsoft Excel gibi bilgisayar becerileri

Ve bazı sosyal beceriler:

  • Kişilerarası beceriler
  • Proje yönetimi
  • Problem çözme
  • Takım Çalışması
  • İletişim
  • Detaycılık
  • Planlama
  • Süreç geliştirme

Becerilerinizi pozisyona göre uyarlarken yalnızca işi elde etmek için sizde bulunmadığını düşündüğünüz becerileri eklemeyin. Hem teknik hem de sosyal becerilerinizin karışımından oluşan bir beceri seti geliştirmeyi hedefleyin. Becerilere dayalı bir CV hazırlamak için sitemizdeki bloga göz atmayı unutmayın.

Kimyager CV’si için iş deneyimi bölümü

İş deneyimi bölümünde, o güne değin edindiğiniz kimya ile ilgili tüm iş unvanlarını listeleyin. Her bir pozisyon için, başvurduğunuz rolle en alakalı olan görevlere ve başarılara odaklanın. Bu listeyi madde işaretli olarak oluştur.

Etkiyi arttırmak için örnekler ve istatistikler kullanın. Örneğin bu, geliştirdiğiniz yeni gıda ürünlerinin sayısı veya laboratuvar verimliliğini artırdığınız yüzde olabilir. Müşteri sayısındaki artışı yüzde ile belirtmek ya da kurumun karına sunduğunuz katkıyı yine rakamlarla belirtmek de dikkat çeker.

İş deneyimlerinizi yazarken ters kronolojik sıralama ile en son çalıştığınız işten geriye doğru listeleme yapın. Çalıştığınız şirketin adı, bulunduğu lokasyon, mesleki ünvanınız, hangi tarih aralığında görev aldığınız ve üstlendiğiniz sorumluluklar ile elde ettiğiniz başarıları madde işaretleriyle girin.

Kimyager CV’sinde iş deneyimi örneği

1.Örnek

Kıdemli Kimya Mühendisi

Profarma İlaç Şirketi

İstanbul

2015- günümüz

  • 15'ten fazla büyük ölçekli ilaç keşif projesini yönetmek ve toksikoloji çalışmaları gerçekleştirmek için 100'den fazla biyolog, tıbbi kimyager, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler), farmasötik bilimciler ve sağlık uzmanlarından oluşan çapraz işlevli ekiplere liderlik etmek
  • Yeni onkoloji ve immünoloji ürünleri geliştirmek ve doğrulamak için moleküller tasarlamak ve sentezlemek
  • Kütle spektrometrisi, kromatografi ve moleküler modelleme kullanarak yeni farmasötik ürünleri test etmek ve geliştirmek için laboratuvar operasyonlarını yönetmek

2. Örnek

Stajyer Kimyager

ABC Sağlık Hizmetleri

İstanbul

2022-2023

  • Gümüş sülfür nanoplatelet sentezi gerçekleştirmek için Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek üzere kimyagerler ve malzeme bilimcilerden oluşan bir ekiple koordinasyon
  • Organik kimya formüllerini kullanarak kimyasal test, analiz ve araştırma yapmak, proje gereksinimlerini değerlendirmek ve araştırma bulgularını gözden geçirmek için toplantılara katılmak
  • Kütle spektroskopisi verilerinin değerlendirilmesinde, güvenli laboratuvar ortamlarının korunmasında ve tehlikeli malzemelerin kullanımında disiplinler arası ekiplere destek olmak

Hemen CV’nizi oluşturun

Kimyager CV’si için ek iş deneyimi bölümü

Ek iş deneyimleri pozisyonla doğrudan ilgili olmasa bile başvurunuzu destekleyecek nitalikte olan çalışmalarınızdır. Eğer CV’nizin çok uzamayacağına ve başvurunuza katkıda bulunacağına inanıyorsanız, okulda yaptığınız çalışmalarınızı, gönüllü işlerinizi ve alanla ilgili olmayan diğer deneyimlerinizi de CV’nize ekleyebilirsiniz. Böylece iş verenlerin sizin hakkınızda daha geniş ve olumlu bir izlenim elde etmesini sağlamış olursunuz.

Kimyager CV’sinde Eğitim bölümü

Muhtemel işverenlerinize başvurduğunuz pozisyonda başarılı olacağınızı göstermek için ilgili tüm eğitimleriniziz listeleyin. Okuduğunuz okulları, bölümleri, okuduğunuz tarih aralığını ve diploma derecenizi yazın. Kısaca nasıl bir eğitim aldığınızdan söz etmeniz de yerinde olur. Ayrıca öğrenmeye açık olduğunuzu vurgulamak için ek sertifikalar edinmeyi de düşünebilirsiniz. Örneğin becerilerinizi tıbbi kimya alanında geliştirmek için ek eğitim alabilir ve sürekli öğrenmeye açık bir kişilik olarak işverenleri etkileyebilirsiniz.

Eğer bir kimyager olarak iş deneyiminiz yoksa ve yeni mezunlar için CV örneği arıyorsanız, blogumuza göz atabilirsiniz.

Kimyager CV’si için en iyi şablonu seçin

CV’niz kariyeriniz için niteliklerinizi, deneyimlerinizi ve sahip olduğunuz tüm özelliklerinizi gösteren tek sayfalık bir belgedir. Bir işe başvurduğunuzda muhtemelen işe alım müdürünün gördüğü ilk şeydir. Bu nedenle doğru özgeçmiş şablonunu seçmek önemlidir. Benzersiz kimlik bilgilerinizi ve becerilerinizi vurgulayabilecek düzene ve formata sahip olması ve kolay okunması potansiyel işvereniniz üzerinde olumlu bir ilk izlenim bırakmanıza yardımcı olabilir.

Profesyonel bir CV şablonu, ilgili becerilerinizi ve deneyiminizi vurgular. İşverenlere, çekici ve uygun bir düzen, öne çıkan renk ve zarif yazı tipi ile sektördeki birinden beklenenlerin tamamen farkında olduğunuzu gösterir. Özgeçmiş şablonu, insanların özgeçmiş oluşturmak için kullandıkları yapısal bir kılavuz ve tasarımdır. Grafik tasarım uzmanları şablonları görsel olarak çekici, okunması ve yorumlanması kolay olacak şekilde, çeşitli yazı tipleri kullanarak ve metni dengelemek için beyaz boşluktan yararlanarak oluşturur.

Geleneksel, yaratıcı ve modern olmak üzere üç değişik türde oluşturulan farklı şablonlar, her meslek grubundan adaya hitapedebilir. Bir kimyager için beceri ve deneyimleri vurgulayabilecek, ayrıca eğitimin altını çizebilecek bir şablon, işi elde etme şansını artırabilir. CVMaker sitemizde bulunan ve kariyer uzmanlarının hazırladığı onlarca şablondan birini seçerek CV’nizle diğer adaylardan farkınızı ortaya koyabilir ve dilediğiniz pozisyonun kapısını aralayabilirsiniz.

Sitemizde bulunan şablonlar ve CV örnekleri için bu linke tıklayabilirsiniz.

CV’nizi ön yazı ile kuvvetlendirin

Ön yazı yazmak oldukça zor bir iştir. Tek bir mükemmel ön yazı yoktur, ancak kişisel duruma uygun olması önemlidir. Bir ön yazının nasıl yapılandırılacağına dair basit ipuçları mı arıyorsanız CVMaker olarak size yardımcı olmak için buradayız. ATS dostu ve CV’nizin tam okunmasını sağlayacak kalitede bir ön yazı hazırlamanız oldukça önemlidir.

Aday Takip Sistemi (ATS), işverenlerin işe alım ve işe alım süreci boyunca adayları yönetmesi, filtrelemesi ve takip etmesi için kullanılan bir yazılımdır. Özetle, büyük şirketler, ilgili niteliklere sahip ideal adayları belirlemek için CV'leri ve kapak mektuplarını taramak üzere bu otomasyon prosedürlerini kullanma eğilimindedir. Şirketler ve işe alım uzmanları başvuru sürecinde zaman kazanmak için bir ATS kullanır. CV ve ön yazılarda, iş ilanında belirtilen özellikler için kullanılan anahtar kelimeler geçmiyorsa CV’nizin yazılım tarafından elenmesi işten bile değildir.

İyi tasarlanmış bir ön yazı oluşturmak için aşağıdaki adımları takip edin:

  • Planlama
  • Araştırma ve veri toplama
  • İş ilanı sayfasına dayalı anahtar kelime araştırması
  • Pozisyona özel ön yazı tasarlama
  • Düzeltme ve düzenleme

Ön yazı yapısı ise şöyle olmalıdır:

Ön yazınızı kısa tutun, böylece rol için uygunluğunuzu vurgulayın. Yazınız boyunca 'ben' ve 'biz' gibi şahıs zamirlerini kullanmaktan kaçının çünkü bu durum profesyonelce olmayabilir.

Ön yazınızı aşağıdaki bölümlere ayırmayı düşünün:

İlk paragraf:

İlk ifade mektubun neden yazıldığını belirtmelidir. İlgilendiğiniz rolü, açık pozisyonla ilgili ilanı nerede gördüğünüzü ve ne zaman başlamaya hazır olduğunuzu tanımlayarak başlayın.

İkinci paragraf

Bu rol için neden doğru kişi olduğunuzu, sizi bu çalışma biçimine çeken şeyin ne olduğunu, kuruluşta çalışmakla neden ilgilendiğinizi ve işletmeye neler katabileceğinizi yazın.

Üçüncü paragraf

Uygun deneyimi vurgulayın ve iş gerekliliklerinin temel kriterlerinin becerilerinizle nasıl örtüştüğünden bahsedin. Ek yeteneklerinizi ana hatlarıyla belirtin ve bunların kurumu nasıl destekleyeceğini açıklayın.

Son paragraf

Mektubunuzu kapanış paragrafını kullanarak tamamlayın. İş için duyduğunuz heyecanı tekrar teyit edin ve kişisel bir görüşme isteğinizi belirtin. Sizin için uygun olmayan tarihleri not edin. İşverene teşekkür ederek ve bir cevap almayı dört gözle beklediğinizi söyleyerek bitirin.

Ön yazınızı bitirdikten sonra mutlaka kontrol edin. Hataları düzeltin. ÖZellikle iletişim bilgilerinizde hata yapmayın. Olası bir iş görüşmesi için bu bilgiler aracılığıyla sizinle iletişime geçileceğini unutmayın. Ön yazı örnekleri için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

Sonuç

Kimyagerlik günümüzün en çok tercih edilen mesleklerinden biri olarak hem ülkemizde hem de tüm dünyada bir çok iş olanağı bulunan bir alandır. Bu alanda kariyer yaptığınız sürece iş başvurularında ihtiyacınız olan profesyonel bir CV’nin nasıl hazırlanması gerektiği konusunda kimyager için CV örneği ve diğer tüm ipuçlarıyla size rehberlik etmek istedik. CVMaker sitemizde bulunan CV oluşturma aracını kullanarak ve değişik türlerdeki onlarca şablonumuzdan birini seçerek siz de kendinize kısa sürede kusursuz bir özgeçmiş hazırlayabilirsiniz. Diğer CV örnekleri ve blog yazıları için sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak