Öğretmen CV’si Nasıl Hazırlanır? İpuçlarımıza ve Öğretmen CV Örneklerimize Göz Atın

Öğretmenlik kariyerine yeni başlayacak bir üniversite mezunu musunuz? Belki de terfi istiyorsunuz ya da özel sektörden eğitim alanına geçiş arayışındasınız. Bu durumlardan herhangi birisi size hitap ediyorsa, etkileyici bir özgeçmiş geliştirmeye başlamalısınız. Göz alıcı bir CV sizi hedefinize ulaştırmanın kesin yoludur. CV yazmak çok zor olmasa da ön görüşmeye çağrılmanızı sağlayacak bir CV'yi oluşturmak sizi zorlayabilir. Bir öğretmen olarak CV'nizi format, yapı ve bahsetmeniz gereken temel özellikler ile nasıl yazacağınızı keşfetmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Hemen CV’nizi oluşturun

Mezun olduktan sonra ya da yeni bir iş baktığınızda ilk yapmanız gereken şey kendinize etkili bir CV hazırlamak olmalıdır. CV, mesleğinizle ve kişiliğinizle ilgili tüm bilgileri en iyi biçimde barındıran ve sizi iş verene tanıtan önemli bir dokümandır. Dolayısıyla rekabet ortamında ön plana çıkabilmeniz ve sizi diğer adaylardan ayıran güçlü özelliklerinizi daha iyi sergileye bilmeniz için hazırladığınız CV’ye dikkat etmeniz gerekir.

CVMaker olarak CV hazırlamanıza yardımcı olacak tüm bilgileri ve CV hazırlama araçlarını barındırdığımız sitemize üye olarak siz de dilediğiniz bir şablonu seçebilir ve özgeçmişinizi yazmaya başlayabilirsiniz. CV hazırlama aracımızdaki adımları takip ederek dakikalar içinde kusursuz bir CV hazırladığınızı gördüğünüzde çok şaşıracaksınız.

Bu rehberde bulunan öğretmen CV örnekleri, ipuçları ve bilgiler sayesinde hiç zorlanmadan siz de CV’nizi hazırlayabilirsiniz. Kolayca CV hazırlamak için bu yazıya da göz atabilirsiniz.

Öğretmen İçİn ana CV

Öğretmen CV hazırlama için öncelikle tüm detaylarınızın, yeteneklerinizin, deneyimlerinizin ve bilgilerinizin bulunduğu bir Ana CV hazırlamanız, daha sonrasında başvuracağınız tüm iş pozisyonlarında size yardımcı olacaktır. Her kurumun bir pozisyon için adaydan beklentilerinin farklı olduğunu düşünecek olursak, Ana CV üzerinde yapacağımız bir kaç değişiklik ve güncelleme ile dilediğiniz pozisyona başvurmanız mümkün olacaktır.

Ana CV hazırlarken o güne dek edindiğiniz tüm iş tecrübelerini, aldığınız eğitimleri, sertifikaları, ödüllerinizi, yayınlarınızı, katıldığınız seminerleri, becerilerinizi ve referanslarınızı bir yere not edin. Ardından CVMaker sitemize üye olarak ‘’CV’mi Oluştur’’ sekmesine tıklayın. Karşınıza çıkan ekrandaki adımları takip edip boşlukları doldurarak Ana CV’nizi hazırlayın. Öğretmenlik CV örnekleri de bu konuda size yardımcı olacaktır.

CV için şablonlarımızdan birini seçerek, bilgilerinizin CV üzerinde nasıl göründüğünü ekranda takip edebilirsiniz. Dilediğiniz kadar şablon deneyin ve mesleğinize en uygun şablona karar verdikten sonra artık CV’nizi cihazınıza kaydedebilir ve ileride yeniden üzerinde değişiklik yapmak üzere hesabınızda bırakabilir ya da yazdırabilirsiniz.

  • İpucu: İş değiştirdiğinizde veya kurum içi eğitim ya da mesleki kursları tamamladığınızda ana özgeçmişinizi her zaman düzenli olarak güncelleyin. Buna gönüllü roller, sertifikalar, kurslar veya diğer başarılar da dahil olabilir.

Öğretmen İçİn pozi̇syona özel CV

Öğretmenlik ödüllendirici bir meslektir. Birisinin hayatını etkilemek ve onların içindeki en iyiyi ortaya çıkarmak için nadir bulunan bir fırsata sahip olursunuz. Öğretmenlik oldukça rekabetçi bir alan olduğundan etkileyici özelliklere ve deneyime ihtiyacınız vardır. İyi sunulan bir CV size hak ettiğiniz fırsatı verecektir. İş deneyimi az olan kişiler bile CV'leri etkileyici ise mülakata çağrılmaya hak kazanabilirler. Peki, bir öğretmen olarak özgeçmişinizi nasıl parlatabilirsiniz?

CV hazırlama öğretmen için sanıldığı kadar zor değildir. Aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun:

Kitlenizi Tanıyın

Kendinizi okul müdürü ya da işe alım müdürü olarak düşünün. Sizde hangi nitelikleri, özellikleri ve deneyimleri arayacaklardır? Çoğu öğretmenlik deneyiminize ve metodolojinize bakılacaktır. Önceki iş deneyimlerinizin listesini görmek yerine başarılarınıza ve okula katacağınız değere odaklanacaklardır.

CV'nizi İşe Göre Uyarlayın

Çoğu kişi daha önceden başka bir iş başvurusu için hazırladığı bir CV’ye sahiptir. Bu nedenle CV'nizi teslim etmeniz gereken son teslim tarihi yaklaşırken mevcut CV'nizi göndermek size daha cazip gelebilir. Hatta belgeyi yakın bir tarihte güncellediğinizi bile iddia edebilirsiniz. Ancak özgeçmişinizdeki içeriği aradığınız işe uygun olacak şekilde uyarlamanız gerekmektedir. Deneyiminizin ve özelliklerinizin iş için doğru aday olduğunuz algısını uyandırdığından emin olun. Her iş başvurusu için CV'nizi baştan yazmak zorunda olmasanız da, başvuracağınız işe göre işvereni etkileyecek niteliklerinizi vurgulamaya ihtiyacınız vardır.

Mükemmel Aday Olmaya Odaklanın

Bir iş ilanı yayınlanırken, işverenin zihninde deneyim ve özellikler bakımından ideal bir aday modeli bulunmaktadır. Bu özellikler bir iş ilanından diğerine değişim gösterir. Bu nedenle, işverenin aradığı özellikleri iş ilanında yakalayabiliyorsanız; mülakata çağrılma şansınız daha yüksek olacaktır.

İş Pozisyonuyla İlgili Anahtar Kelimeler Kullanın

CV'niz eğitim terminolojisine uygun olmalıdır. Uygun bir eğitim terminolojisi alanınızdaki deneyiminizi vurgulayacaktır. Ayrıca, çevrimiçi bir başvuru yapacaksanız, anahtar kelimeler kullanmanız aday izleme sisteminden CV'nizin geçmesini sağlayacaktır.

Aşağıda öğretmen özgeçmiş örneği için şablon uygulamasını görebilirsiniz.

Sınıf Öğretmeni Örnek CV – Otago Şablonu

CV Öğretmen

Bu CV örneğini indirmek için tıklayın

Pınar bir ilkokul öğretmeni ve yeni bir iş aramakta. Pınar Gülal'un CV'sinde aradığı iş pozisyonu, becerileri, eğitim ve iş deneyimleri yer almaktadır. İlgi alanları ve katıldığı kurslar ile öğretmenlik mesleğine duyduğu bağlılığı göstermektedir. Aynı zamanda Pınar Gülal yeni potansiyel işvereninin işe almak istediği öğretmen adayında aradığı özelliklere CV'sinde yer vermiştir. Kullanılan şablon bakımından Auckland nötr bir düzene sahip olan, küçük fotoğraf alanı ve açık renkleri ile CV'yi inceleyen kişinin dikkatini dağıtmayan bir CV şablonudur. Şablon aynı zamanda fotoğrafsız da kullanılabilmektedir.

Öğretmen cv’si̇ne neleri̇ dahi̇l etmeli̇si̇ni̇z?

CV'nizin iskeletini oluşturduktan sonra içerisinde hangi bilgilere yer vereceğinize karar vermeniz gerekmektedir. CV'niz aşağıdaki bölümleri içermelidir:

  1. İletişim Bilgileri: Resmi, tam adınızı yazmalısınız. Ayrıca yaşınız, medeni haliniz ya da uyruğunuz gibi bilgileri isterseniz CV'nize ekleyebilirsiniz. Unutmadan CV'nizde mevcut adresinize, kişisel e-mail adresinize ve telefon numaranıza da yer vermelisiniz.
  2. Önyazı: CV'niz en üstünde kısa bir önyazıya yer vermeniz doğru olur. Bu kısa paragraf kim olduğunuz, iş pozisyonuyla alakalı sahip olduğunuz özelliklerin bir özetidir. Bunun Cvnizin iki cümlelik özeti gibi olduğunu düşünün.
  3. Eğitim ve Sertifikalar: Eğitim geçmişiniz hakkında doğru ve kapsamlı bir rapor oluşturun.  Başvurduğunuz işle ilgili olan katıldığınız mesleki gelişim kurslarını, konferansları ve seminerleri vurgulayın. Öğretmen olmak için gerekli olan eğitim gereksinimlerinin yanı sıra seminerlere katılmak ve ekstra dersler almak mesleğinize duyduğunuz bağlılığı ve tutkuyu gösterir.
  4. İş Deneyimleri: Geçmiş iş deneyimlerinizi belirtin ve istediğiniz iş pozisyonuyla olan ilgilisini gösterin. Tekrarlayıcı olabileceğinden sorumluluklarınızı listelemek yerine önemli olan başarılarınıza odaklanın. İş deneyimlerinize öğretim metodolojiniz ve geçmişte karşılaştığınız zorluklarla nasıl başa çıktığınızla ilgili detayları dahil edin.
  5. Beceriler: işe aktarılabilir kişisel özelliklerinizi başvuracağınız işle eşleştirin.  Nitelikleri desteklemek için işle ilgili örnekler kullanın. CV'nizi parlatmak için güçlü yönlerinize odaklanmalısınız.
  6. Kişisel İlgi Alanları: İsteğe bağlı olarak hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı özellikle iş ile ilgiliyse CV'nizde kullanmak yararlı olacaktır. Danışmanlık, koçluk ve hayır hizmetleri gibi etkinlikler CV'nizin gücünü yükseltecektir. Özellikle ödülleriniz varsa spor etkinliklerini de ilgi alanlarınıza eklemeniz harika olacaktır.
  7. Referanslar: Yeni işvereninizin tercihen daha önce çalıştığınız, sizi öğretmenlik yaparken görmüş birisiyle konuşmak istemesi muhtemeldir. Bu kişi eski okulunuzdaki bir müdür ya da yeni mezunsanız önceki rehber hocalarınızdan biri olabilir. CV'nizin sonunda "referanslar istek üzerine verilecektir" demeniz iyi olacaktır. Böylelikle potansiyel işvereniniz sizinle iletişime geçtiğinde referansınızı hazırlayabilir ve bildirebilirsiniz.

Öğretmen CV’si̇ İçİn profi̇l özeti̇

Profil özeti olarak da bilinen kişisel profiliniz, işe alım uzmanının dikkatini çekecek ilk bölümdür. Mevcut yeteneklerinizi ve hedeflerinizi yansıtacak şekilde gelişmesi gereken kısa bir profesyonel ifade görevi görür. Profil özetiniz kişisel, benzersiz ve dikkat çekici olmalıdır.

Bir öğretmen veya eğitimle ilgili başka bir pozisyon için ilgi çekici bir kişisel profil yazarken, yalnızca gerekli olan bilgileri eklemelisiniz. İfadeniz kariyer hedefinizin bir bölümüdür ve her iş için farklı ve o işe göre uyarlanmış olmalıdır. CV'niz için mükemmel bir kişisel profil veya özetin nasıl hazırlanacağı ile ilgili makalemize göz atabilirsiniz. Daha fazla bilgi için yukarıdaki öğretmen CV örneği de yardımcı olabilir.

Öğretmen CV’si̇ İçİn en İyi̇ beceri̇ler

Bir Öğretmen Olarak Bahsetmeniz Gereken Temel Yetenekler

  • Etkili iletişim: Bir öğretmenin mükemmel bir iletişimci olması gerekir. Bu yetenek özellikle eğitim sırasında öğrenciye istenilen mesajı ulaştırma bakımından oldukça işe yaramaktadır. Ses tonunuzu değiştirme ve ders sırasında sınıfı canlı tutma konusunda bir uzman olmalısınız. İletişim becerileriniz de öğrencilerinizin yaşına bağlı olarak değişmelidir. İletişimin önemli bir parçası beden dilidir. Bu nedenle pozitif bir vücut dilini nasıl koruyacağınızı bilmeniz gerekmektedir.
  • Özgüven: Mesajınızı ifade etme yeteneğinin yanı sıra aynı zamanda konuyla ilgili iyi bir uzman olmalısınız. Böylelikle konuyla ilgili bilgileri kendinize güvenerek aktarabilirsiniz.
  • Kişilerarası İletişim: Okullar ve eğitim kurumları gruplar halinde etkin bir şekilde çalışmaktadır. Bu nedenle ekibinizle sorunsuz bir şekilde çalışabilmeniz gerekmektedir.
  • Organizasyon: Bir öğretmen olarak hazırlayacağınız toplantılar, puanlamanız gereken notlar ve katılmanız gereken dersleriniz olacaktır. Öğretmenlik eğer zamanınızı organize edemezseniz bunaltıcı bir meslek olabilir. Hiçbir işin ihmal edilmediğinden emin olmak için takip etmeniz gereken bir rutin oluşturun.

CV'nizde hangi yeteneklere yer vermeniz gerektiğiyle ilgili bu yazımızı da okuyun.

Öğretmen CV İçİn İş deneyi̇mi̇ bölümü

İş deneyimini bölümünü yazarken CVMaker olarak size ters kronolojik sıra ile tecrübelerinizi listelemenizi ve bu pozisyonlardayken aldığınız görev ve sorumlulukları madde işaretleriyle alt alta yazmanızı öneriyoruz. İş ilanında belirtilen özelliklere uygun tüm deneyimlerinizi listelerken, eğer pozisyonla ilgisi bulunmayan ya da on beş yıldan eski tecrübeleriniz varsa, bunları Ek İş Deneyimi bölümüne yazmayı unutmayın.

İş deneyimlerinizi yazarken anahtar kelimeleri kullanmayı unutmayın. Böylelikle elektronik ortamda CV’leri tarayan ve içinde anahtar kelime bulunmayan özgeçmişleri otomatik olarak eleyen Aday Takip Sistemi’nin sizi elemesine engel olacaksınız.

Öğretmen cv’si̇ İçİn İş deneyi̇mi̇ örnekleri̇

CV’nizin İş Deneyimi bölümünde kullanabileceğiniz bazı ifadeler şunları içerebilir:

  • Her öğrencinin öğrenme gereksinimlerinin farkında olarak değişik öğretme yaklaşımlarını kullanarak tüm öğrencilerin aynı seviyede olmalarına öncülük ettim.
  • Öğrencilerimin dil gelişimlerini desteklemek adına ders planını kusursuz bir biçimde takip edip yöneterek öğrencilerime destek oldum.
  • Yüz yüze ve çevrimiçi öğrenim modelini aynı anda aşarıyla kullanarak öğrencilerin bu hibrit modele daha kolay adapte olmalarını sağladım.
  • Yalnızca kuramsal değil, uygulamalaı eğitim ile de öğrencilerime destek vermek için kültür gezileri düzenleyerek değişik kitap fuarlarına katılmalarını ve yazarlarla yüz yüze tanışmalarını sağladım.

Öğretmen İçİn ek İş deneyi̇mi̇ bölümü

Başvurduğunuz pozisyonla doğrudan ilgisi bulunmayan ya da çok eskiye dayalı iş deneyimlerinizi bu bölüme yazabilirsiniz. Ayrıca gönüllü olarak yaptığınız çalışmaları, eğitim gördüğünüz sırada okul içinde yürüttüğünüz görevleri ve stajlarınızı da ek iş deneyimi olarak yazmanız CV’nizin etkisini arttırabilir.

Öğretmen CV İçİn eğİti̇m bölümü

Türkiye’de öğretmenlik yapmak için ilgili fakültelerin eğitim bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Fakat bu fakültelerin dışında bir fakülteden mezun olanlar pedagojik formasyon alarak öğretmen olabiliyor. Ancak, şu anda öğretmenlik eğitimi alıyorsanız veya staj yapmak istiyorsanız, özetinizde veya ön yazınızda bundan bahsedebilirsiniz. Nitelikli bir öğretmen olma yolculuğunuzu göstermek için 'devam ediyor' veya 'beklenen tamamlanma tarihi 2025' kelimelerini de ekleyebilirsiniz.

Mezun olduğunuz okulları işiniz için en önemli olanı başta olmak üzere sıralayın ve kısaca bu okullarda aldığınız eğitimin içeriğinden söz edin.

Öğretmen CV’si̇ İçİn en İyi̇ şablonu seçİn

İyi seçilmiş bir şablon, sahip olduğunuz nitelikleri en iyi biçimde yansıtacağından son derece önemlidir. CVMaker’da bulunan şablonlarımızın tamamı tüm meslek gruplarına hitap edecek biçimde alanında profesyonel olan çalışanlarımız tarafından hazırlanmış ve sizlerin kullanımına sunulmuştur. CV’nizi yazdıktan sonra öğretmen için en iyi şablonu seçmek için öne çıkarmak istediğiniz bilgilerin şablonda nasıl yer aldığını görebilir ve buna göre dilediğiniz şablonu seçebilirsiniz. Gerisini CVMaker sizin için halledecek.

Ön yazi hazirlayin

Ön yazı, CV’nizi sunmanız için hazırlayacağınız ve bir kaç paragraftan oluşan önemli bir dokümandır. Çünkü ön yazıda pozisyonla ilgili yeteneklerinize olduğu kadar iş vereni etkileyecek diğer bilgilere de kısaca değinerek CV’nizin tamamının okunmasını sağlayabilir ve böylelikle istediğiniz öğretmenlik pozisyonunu elde edebilirsiniz. Öyleyse öğretmenlik CV için hazırlayacağınız ön yazıda şöyle bir yol takip etmelisiniz:

  • Adınız, soyadınız ve kişisel bilgileriniz
  • Başvurduğunuz kurumdaki yetkili kişinin adı, soyadı ve görevi
  • Selamlama ya da hitap kısmı (Sayın Yetkili, İnsan Kaynakları Müdürlüğüne vs…)
  • Giriş paragrafı (İlanı nerede gördüğünüz ve neden başvurmaya karar verdiğiniz)
  • Gelişme paragrafı (Kısaca sahip olduğunuz özellikler ve kariyer hedefleriniz. Ayrıca pozisyona neden uygun olduğunuz.)
  • Kapanış paragrafı (Bir iş görüşmesine çağrı ve teşekkür.)

Ön yazınıza tarih ve imza atmayı unutmamalısınız. Ayrıca resmi bir dil kullanmalı ve kesinlikle yazım yanlışı yapmamalısınız. Ön yazı hazırlamak konusunda daha detaylı bilgi için bu makaleyi okuyabilirsiniz.

İyi̇ bi̇r cv İçİn İpuçlari

1- Özgeçmişinizin dilini kısa, basit ve öz tutun.
2- Yazım ya da dilbilgisi hataları olup olmadığını kontrol edin.
3- CV'nize eşlik edecek ikna edici bir ön yazı yazın.
4- Kapsamlı bir ana CV yazın ve düzenli olarak güncelleyin.
5- En önemli sosyal becerilerinizi ve kariyer hedeflerinizi gösteren açık ve ilgili bir kişisel özet yazın.
6- Sınırlı iş deneyiminiz varsa öne çıkmak için hobilerinizi, ilgi alanlarınızı ve başarılarınızı ekleyin.

Hemen CV’nizi oluşturun

Bir Öğretmen İçin En İyi CV Yapısı Nedir?

Yazmaya başlamadan önce CV'nizi nasıl düzenleyeceğinize karar vermeniz gerekir. Böylelikle müdürünüz aktarmaya çalıştığınız bilgileri kolaylıkla takip edebilecektir. Ters kronolojik CV ve yetenek odaklı CV, popüler iki CV formatıdır. İkisinin de pek çok faydası vardır ve hangisini seçeceğiniz kişisel tercihinize bağlıdır. Ancak eğer yakın bir zamanda mezun olduysanız ve az deneyiminiz varsa, yetenek odaklı CV sizin için mükemmel bir seçenek olacaktır. Ters kronolojik CV ise etkileyici bir iş deneyimine sahip olan ve bunu göstermek isteyen herkes için idealdir.

Ters Kronolojik Format

Bu formatta, eski iş deneyimlerinize en yeni tarihli iş deneyiminizden başlayarak odaklanırsınız. Ayrıca geçmiş işlerinizdeki rol ve başarılarınızı da vurgulamanız gerekmektedir. Özgeçmişinizin dikkat çekmesi için spesifik olmalı ve görevler yerine sonuçları vurgulamalısınız. Bu süreçte işe aktarılabilir anahtar kişisel özelliklerinizden bahsedin. Sorumluluklarınızı tekrarlamaktan kaçınmak için karşılaştığınız zorluklardan ve bu zorlukların üstesinden nasıl geldiğinizden bahsedebilirsiniz. Kronolojik format basit ve yazılması kolay olsa da; eğer iş deneyimleriniz arasında boş geçirdiğiniz bir süre varsa bu boşlukların kolayca fark edilmesine neden olacaktır.

Yetenek Odaklı CV

Bu özgeçmiş işe aktarılabilir özelliklerinizi vurgular. Başarılarınız, deneyiminiz ve eğitiminizden kısaca bahsedersiniz. CV'nizi yazarken birkaç yetenek ve kabiliyetinizi seçin ve onlara odaklanarak bu özelliklerinizle ilgili örnekler verin. Bu eğitim geçmişiniz, geçmiş iş deneyimleriniz ve diğer aktivitelerinizle alakalı olabilir. Yetenek-tabanlı bir CV ile iş için neden uygun bir aday olduğunuzu vurgulayabilirsiniz.

Hemen CV’nizi oluşturun

Öğretmenlik için CV örnekleri de barındıran bu yazımız umarız size faydalı olur. Bol şanslar!

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak