İnsan Kaynakları CV’si Hazırlarken Bilmeniz Gerekenler: Örnekler ve İpuçları

İnsan kaynakları alanında çalışan biri olarak yeni bir pozisyon için başvuru yapacağınızda iyi hazırlanmış bir CV’nin ve Aday Takip Sistemi’nin önemini bilmeniz gerekir. Aday Takip Sistemi (ATS), CV’leri elektronik ortamda tarayarak, anahtar kelimeleri barındırmayanları otomatik olarak eleyen bir yazılımdır. Günümüzde birçok şirketin özellikle yoğun başvurular için kullandığı bu sisteme CV’nizin takılmasını istemiyorsanız, iş ilanında yazan özellikleri dikkatle okuyarak bunları anahtar kelimeler olarak öz geçmişinizin içinde kullanmalısınız.

Hemen CV’nizi oluşturun

İyi hazırlanmış bir CV sizi yalnızca ATS tarafından elenmekten kurtarmayacak, aynı zamanda işe alım uzmanlarının dikkatini çekerek akılda kalmanızı sağlayacaktır. İş arama süreci uzun ve zor bir süreç olabilir. Fakat bu sürecin en önemli adımlarından biri olan CV’nizi hazırlarken bazı kurallara uygun davranırsanız, kendinize parlak ve etkili bir öz geçmiş hazırlamanız hiç de zor değil.

Bu rehberde A’dan Z’ye kusursuz bir CV hazırlamayı adım adım ve örneklerle inceliyoruz.

CV Yazma Süreci: Nereden Başlamalısınız?

CV yazma yolculuğu, mevcut CV'nizi gözden geçirmek ve iyi bir CV'ye katkıda bulunan temel unsurların neler olduğunu anlamakla başlar. Bu süreci başlatmak için iki temel adım öneriyoruz: kapsamlı bir ana CV geliştirmek ve bunu işe özel CV'ler oluşturmak için uyarlamak.

Ana CV kariyer yolculuğunuzun tamamını kapsamlı bir biçimde ele aldığınız genel CV’nizdir. Pozisyonlardan bağımsız olarak hazırlayacağınız böyle bir CV’yi daha sonra güncelleyerek ve pozisyonun gerekliliklerine göre uyarlayarak işe özel hale getirmeniz kolaydır. Ana CV’nize kariyer yolculuğunuzun tüm basamaklarını, kişisel bilgilerinizi, profil özetinizi, iş deneyimlerinizi, eğitim bilgilerinizi, becerilerinizi ve kayda değer tüm bilgilerinizi ekleyin.

İnsan kaynakları alanında bir pozisyona başvuracağınız zaman, pozisyonun gerektirdiği özellikleri ve deneyimleri özelleşirerek işe özel bir CV hazırlayın. CVMaker olarak sitemizde bulunan CV oluşturma aracını kullanarak hemen özgeçmişinizi hazırlamaya başlayabilir ve onlarca şablonumuzdan birini seçerek CV’nizi pozisyona en uygun hale getirebilirsiniz.

İnsan Kaynakları CV Örneği

Aşağıdaki insan kaynakları CV örneği, adayımızın deneyimlerini ve profil özetini ön plana çıkarabilmek için sitemizde bulunan Otago şablonu ile oluşturulmuştur.

İnsan Kaynakları CV Örneği

İnsan Kaynakları CV Örnekleri pdf olarak indirilebilir

Diğer CV örnekleri için sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.

İnsan Kaynakları CV’sine Neleri Dahil Etmelisiniz?

İyi bir CV hem kolay okunabilir olmalı hem de gereken tüm bilgileri içinde barındırmalıdır. Posizyonla ilgisi olmayan bilgilerinizi girmekten kaçınmalısınız. Bu hem CV’nizi uzatır hem de başvurunuza bir katkı sağlamaz. CV’nize kişisel bilgilerinizi, profil özetinizi, iş deneyimlerinizi, eğitim detaylarınızı, becerilerinizi ve posizyonla ilgisi olan diğer tüm başarılarınızı ve bilgilerinizi girin.

Özellikle öne çıkarmak istediğiniz yetenekleriniz için uygun bir şablon seçerek, bilgilerinizin CV üzerinde rahat okunacak biçimde yerleşmesini sağlayın. Eğer deneyiminiz yoksa yeni mezun olarak CV nasıl hazırlanır isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

İnsan Kaynakları CV’si İçin Profil Özeti Nasıl Yazılır?

Profil özetinizi yazarken temel niteliklerinizi ve kariyer hedeflerinizi birkaç cümleyle ifade etmeniz gerektiğini göz önünde bulundurmalısınız. Kişisel profilin güçlü bir ilk izlenim bırakmak ve nitelikleriniz ile hedeflerinizin ilk anda göze çarpmasını sağlamak için bir fırsat sunduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle profil özetinizi yazarken kelimelerinizi özenle seçin. İş ilanını dikkatlice okuyarak burada belirtilen özelliklerle kendi nitelikleriniz arasında bir bağ kurun. Pozisyon için en uygun aday olduğunuzun altını çizmeniz için profil özetinizden yararlanın.

İnsan Kaynakları CV’si İçin Profil Özeti Örneği

Aşağıdaki örnek size ışık tutması açısından bir profil özetinin nasıl olması gerektiğini göstermektedir.

Çeşitli sektörlerde başarılı girişimler yürütme konusunda kanıtlanmış bir geçmişe sahip, Kıdemli İşe Alım Uzmanıyım. Tam zamanlı işe alım, yetenek yönetimi ve stratejik işgücü planlamasında kanıtlanmış uzmanlık sahibiyim. İş ihtiyaçlarını anlamak ve hedeflenen çözümleri sunmak için işe alım yöneticileri ile güçlü ilişkiler kurma konusunda deneyimliyim. Genç işe alım uzmanlarına mentorluk yapma ve onları geliştirme konusunda saygın bir geçmişe sahip olağanüstü liderlik becerilerine sahibim.

İnsan Kaynakları Uzmanı CV’si İçin En İyi Beceriler Nelerdir?

CV’nizde yeteneklerinizi doğru bir biçimde yansıtabilmeniz için hem sosyal hem de mesleki becerilerinizi vurgulamanız önemlidir. İster deneyimsiz, ister uzman bir insan kaynakları çalışanı olun, becerilerinizi sergileme biçiminizle CV’nizin dikkat çekmesini ve pozisyon için uygunluğunuzun görülmesini sağlayabilirsiniz.

Mesleki beceriler, gerek aldığınız eğitimle gerekse iş deneyimleriyle birlikte edindiğiniz teknik becerilerdir. Bir insan kaynakları adayının sahip olması gereken en önemli mesleki becerilerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Aday Takip Sistemi (ATS)
  • İş ilanı ve reklam
  • Aday bulma ve eleme
  • Mülakat teknikleri (davranışsal, yetkinlik bazlı, vb.)
  • Değerlendirme ve seçim yöntemleri
  • Geçmiş kontrolleri ve referans kontrolleri
  • İK ve iş hukuku bilgisi
  • Veri analizi ve raporlama
  • Müzakere ve teklif yönetimi

Hemen CV’nizi oluşturun

Sosyal beceriler ise daha çok kişiliğinizle ilgili olan ve meslekteki başarınızı ve iş arkadaşlarınızla olan uyumunuzu olumlu etkileyen özelliklerinizdir. Bir insan kaynakları adayı için en iyi sosyal becerilerin bazıları aşağıdaki gibidir:

  • İletişim (sözlü ve yazılı)
  • İlişki kurma ve ağ oluşturma
  • Aktif dinleme
  • Duygusal zeka
  • Zaman yönetimi ve organizasyon
  • Problem çözme ve eleştirel düşünme
  • Uyarlanabilirlik ve esneklik
  • İşbirliği ve ekip çalışması
  • Müşteri ilişkileri yönetimi
  • Liderlik ve yönetim
  • Proje yönetimi
  • Stratejik düşünme ve planlama
  • Karar verme
  • Müşteri Hizmetleri
  • Analitik düşünme
  • Detaycılık
  • Sunum ve topluluk önünde konuşma
  • Sürekli öğrenme ve uyarlanabilirlik

İnsan Kaynakları CV’sinde İş Deneyimi Bölümü

Bir özgeçmişin kariyer hedeflerinize yönelik olması gerektiğinden, sorumluluklarınız ve başarılarınızla ilgili kesin ayrıntılar sunmanız çok önemlidir. İşverenler ve işe alım müdürleri günlük görevleriniz ve başarılarınız hakkında bilgi edinmek isterler. Bu bilgileri doğru biçimde sunmak, gereksiz detaylardan kaçınmak ve kolay okunabilirlik sağlamak için CV’nizin bu bölümü yazarken dikkatli olmalısınız.

İş deneyimlerinizi ters kronolojik sıraya göre en son işinizden başlayarak geriye doğru listeleyin. Mesleki ünvanınızı, çalıştığınız şirketin adını ve konumunu, çalıştığınız tarih aralığını yazdıktan sonra aldığınız sorumluluk ve elde ettiğiniz başarıları ölçülebilir değerlendirmeler sunarak madde işaretleri ile listeleyin.

İnsan Kaynakları CV’si İçin İş Deneyimi Örneği

Aşağıdaki örnek, CV’nize iş deneyiminizi nasıl eklemeniz gerektiğini göstermektedir.

İnsan Kaynakları Sorumlusu

Mavi Jeans

İstanbul2015 - 2023

  • Aday havuzu oluşturarak iş profiliyle eşleşen adayların seçimini yaptım.
  • Aday Takip Sistemini şirketin personel alımı programına entegre ederek zamandan %40 oranında tasarruf edilmesini sağladım.
  • Pozisyona uygun olan ve seçilmiş adaylarla mülakat yaparak, işe başlayacak olanları seçtim.
  • Maaş ve iş söleşmelerini hazırladım ve yönettim.

İnsan Kaynakları CV’sinde Ek İş Deneyimi Bölümü

Yetenek keşfinden, personel seçimine, iş ilanı vermekten aday takibine kadar pek çok görev üstlenen insan kaynakları uzmanları değişik kademelerde görev alabilirler. Yeni mezun, deneyimli, uzman ya da kıdemli, hangisi olursanız olun, yeni bir pozisyona başvuru yaparken önceki iş deneyimlerinizin bu pozisyonla örtüşmesi gerekir. Bazı durumlarda ise pozisyonla doğrudan ilgisi olmasa bile, önceki iş deneyimleriniz, yeni iş başvurunuzu destekleyebilir. Örneğin stajlarınız ya da gönüllü çalışmalarınız. Hatta okuduğunuz süre içerisinde yer aldığınız bazı projeler de buna örnektir.

Bu tür deneyimlerinizi, CV’nizi çok fazla uzatmayacağına inandığınız sürece ek iş deneyimi olarak özgeçmişinize ekleyebilirsiniz. Özelliklerinizi ve başarılarınızı yansıtması açısından iyi olacaktır. Ayrıca blogumuzda bulunan stajyer CV örnekleri de size bu konuda yardımcı olacaktır.

İnsan Kaynakları CV’sinde Eğitim Bölümü

Ülkemizde insan kaynakları eğitimi almak için ilgili üniversitelerin insan kaynakları yönetimi programlarından birinden mezun olmak yeterlidir. Ayrıca sosyoloji, işletme ve psikoloji gibi bölümlerden lisans derecesiyle mezun olanlar da insan kaynakları alanında görev yapabilirler. Bir iş verenin önemsediği konular arasında deneyim ve beceriler olduğu kadar bu alanda gereken eğitimi almış olmanız da yer alır.

Eğitim bilgilerinizi CV’nize eklerken okuduğunuz okulun adı, okulun konumu, diploma dereceniz (lisans, yüksek lisans vs…), eğitim gördüğünüz tarih aralığı ve kısaca ne tür bir eğitim aldığınızı yazın. Birden fazla okuldan mezun olduysanız, yine ters kronolojik sırayı kullanarak son okuduğunuz okuldan geriye doğru listeleyin.

Mesleğinizde kendinizi geliştirmek için katıldığınız kurslar varsa CV'nize doğru kurs ve sertifikaları eklemek ile ilgili blog yazımıza göz atabilirsiniz.

İpucu: Okuduğunuz okulun adı ne kadar uzun olursa olsun, kısaltma kullanarak yazmayın. Unutmayın günümüzün hızla ilerleyen iş dünyasında kimsenin kısaltmanın ne olduğunu araştıracak kadar uzun zamanı olmayabilir.

İnsan Kaynakları CV’si İçin En İyi Şablonu Seçin

Günümüzde iş dünyasında rekabet ortamı giderek daha da artmış durumda. Eğitiminiz ve deneyiminiz ne olursa olsun, yetenlerinizi ve başarılarınızı etkili bir biçimde yansıtabilmeniz için iyi hazırlanmış bir CV’ye sahip olmanız gerekiyor. Bazı adaylar, diğerlerinden daha yüksek niteliklere sahip oldukları halde, CV’lerini kötü hazırladıkları için işi kaybetme talihsizliğini yaşayabiliyorlar. Bu nedenle rehberimizde size bir CV’nin en iyi biçimde hazırlanması için gereken tüm bilgilerin yanı sıra, CV’niz için en doğru şablonu nasıl seçeceğiniz hakkında da bilgi sunuyoruz.

CV şablonu bir özgeçmişin kolay okunmasını sağlarken, biçim ve içerik açısından da etkisini arttıran bir düzendir. Değişik kolonlar ve görsel yapılarla birbirinden ayrılmış bölümlere bilgilerinizi girerek dikkat çekmesini sağlarken aynı zamanda ön çıkarmak istediğiniz niteliklerinizi de vurgulayabilirsiniz.

CVMaker uzmanları tarafından sizler için özel olarak hazırlanmış onlarca şablon, her meslek grubundan CV’ye hitabeden, kusursuz biçimde oluşturulmuş bir yapıya sahiptir. Bazı şablonlar adayın profil özetini ve iş deneyimlerini ön plana çıkarırken bazı şablonlar ise becerilere ve eğitime odaklanmaktadır.

İnsan kaynakları çalışanı olarak hangi bilgilerinizin öne çıkmasını istiyorsanız, buna uygun bir şablon seçerek CV’nizin akılda kalmasını ve bir iş görüşmesine çağrılmanızı sağlayabilirsiniz.

CV’niz İçin Ön Yazı Nasıl Hazırlanır?

Ön yazının ne olduğunu günümüzde artık bilmeyen kalmadığına inanıyoruz. Yine de kısaca açıklamak gerekirse, CV’nizi sunmak için hazırlayacağınız kısa bir mektuptur diyebiliriz. Bu mektup içerisinde kısaca başarılarınızdan, pozisyona uygunluğunuzdan ve kariyer hedeflerinizden söz edebilirsiniz. Ön yazı yazarak yalnızca bu bilgileri vermiş olmakla kalmayacak, aynı zamanda işe gösterdiğiniz özeni ve ciddiyetinizi de vurgulamış olacaksınız.

Ön yazı yazmaya başlamadan önce bir planlama yaparak iş başvurunda bulunacağınız şirket hakkında bilgi edinin. Aynı zamanda iş ilanını dikkatlice okuyarak aranan özellikler bölümünden anahtar kelimeleri bir kenara not edin. Böylece şirketi tanıdığınızı ve pozisyonun gerekliliklerini de iyi bildiğinizi ön yazınızda yansıtabilirsiniz. Ardından yazınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Ön yazının belli bir düzen içinde yazılması gerekir. Bu düzen şöyle olmalıdır:

Birinci paragraf: Mektubu neden yazdığınızı, iş ilanını nerede gördüğünüzü, pozisyonla neden ilgilendiğinizi ve işe ne zaman başlayabileceğiniz yazın.

İkinci paragraf: Bu rol için neden doğru kişi olduğunuzu, sizi bu çalışma biçimine neyin çektiğini, kuruluşta çalışmakla neden ilgilendiğinizi ve işletmeye neler katabileceğinizden söz edin. Pozisyonla ilgili beceri ve yeteneklerinizin altını çizin. Uygun deneyimlerinizden söz ederek işin gerekliliklerini nasıl yerine getirebileceğinize değinin.

Üçüncü paragraf: İş için duyduğunuz heyecandan söz ederek bir iş görüşmesi talep edin. İş verene kibarca teşekkür ederek ve yanıt almayı beklediğinizi belirterek metubunuzu bitirin.

CV için ön yazı hakkında daha ayrıntılı bilgiyi sitemizde bulabilirsiniz.

İyi Bir CV İçin İpuçları

Bu rehberde sizin için kazandıran bir CV’nin nasıl hazırlanması gerektiğiyle ilgili bilgilere ve örneklere yer verdik. İş arama ve iş başvurusu yapma süreci ne kadar zor olursa olsun, elinizde güçlü bir CV olduğu sürece düşlediğiniz pozisyonun kapısını aralamak sandığınız kadar zor değil. Becerilerinizi ve başarılarınızı etkili bir biçimde sergileyen bir CV oluşturmak için doğru yaklaşımı sergileyip, uzman bir rehberlik aldığınızda sonuçlar pozitif olacaktır.

CV’nizi hazırladıktan sonra başvuru için araştırma yapmaya devam etmelisiniz. Eğer CV yazma konusunda iyi olmadığınızı düşünüyorsanız, ya da bir işe giriş CV örneği arıyorsanız, CVMaker’ın uzman ekibiyle iletişime geçerek yardım alabilir ve sitemizi ziyaret ederek olağanüstü CV oluşturma araçlarımızla kaliteli bir özgeçmiş hazırlayabilirsiniz.

Bol şans!

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak